Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία
Γιατί εγώ δε συγκινήθηκα με την rx100vi ? Tzo μου φαίνεται ότι τα παραλές λίγο. Οκ είναι γρήγορη αλλά αν έχεις συνηθίσει σε γρήγορες mirrorless πχ. ΧΗ1, δεν είναι ότι τρελαίνεσαι από την ταχύτητα. Είναι γρήγορη για κόμπακτ, αυτό μόνο.
Ο φακός μέτριος μου φάνηκε από τις 8.000 περίπου φωτογραφίες που έβγαλα το καλοκαίρι. Δεν είδα να λάμπει σε κάποιο εστιακό μήκος. Αντίθετα η rx10iii που είχα αμεσως πριν είχε φακό αστέρι, στεκόταν άνετα δίπλα στον canon 100-400ii, έκανα αρκετές συγκρίσεις. Θα μου πεις πάλι, κομπακτ είναι, τί περιμενεις σε τόσο μικρό μέγεθος. Όταν τη χρεώνει 1.300 ευρώ περιμένω μια uber-μηχανή τσέπης. Το μέγεθος δεν είναι πλεον δικαιολογία.
Ριπές, slow motion ωραία να τα έχεις αλλά ζήτημα να τα χρησιμοποίησα 1-2 φορές. Το hfr ειδικά, μέχρι να στήσεις τη μηχανή, να εστιάσεις, να μπει σε standby mode, να πατήσεις το record λίγο πριν τη στιγμή κτλ, το χάσεις το στιγμιότυπο. Με το κινητό κανείς ένα swipe και πυροβολας.
Το ζουμ στα 200mm δεν ήταν αρκετό για μένα, ακόμα και με το clearimage zoom. Βελτιωμένη μεν σταθεροποίηση, αλλά με σώμα οδοντογλυφίδα που να κρατήσεις σταθερή τη μηχανή?
Πίστεψέ με, της έδωσα πολλές ευκαιρίες. Δεν έκανα ούτε επιστημονικές μετρήσεις, ούτε έβαλα τα ψαγμένα προφίλ κτλ, αλλά δε νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι. Δε με γελάν τα γέρικα μάτια μου.
Αυτό που αναγνωρίζω στη μηχανουλα είναι το βίντεο, το dr στις φωτο, το af και η φορητότητα.
Αλλά θα προτιμούσα όπως ο Νίκος μια μηχανη μεταξυ rx100 & rx10 με καλύτερο φακό, μεγαλύτερη μπαταρία, καλό γκριπ. Mια rx5 με ένα καλό και σχετικά φωτεινο 24-300 φακό, τη νέα μπαταρία και 4Κ/60p θα ήταν το ιδανικό!
Κοινώς θα ήθελες μια άλλη, μεγαλύτερη μηχανή. Καλό γκριπ, μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερο φακό. Ουσιαστικά περιγράφεις άλλη μηχανή.
Ενδεχομένως και την RX10V, η οποία πιστεύω θα έχει και τη νέα Z100 μπαταρία, τον φακό που σου αρέσει, καλό γκριπ κτλ.
Μηχανάρα θα είναι, αλλά δεν συγκρίνεται με τη λιλιπούτεια RX100VI, που κρύβεται μέσα στη χούφτα σου.
Μιλώντας για χούφτα, επειδή ρώτησες πώς να την κρατάς, ναι, στις δυο σου χούφτες μπορείς να την κρατάς και να έχεις πολύ καλή σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει βαρύς φακός να μπαλατζάρει.
Για όταν την έχω ψηλά, με βολεύει πολύ να φωλιάζω το EVF βαθιά στην κόγχη του δεξιού μου ματιού κόντρα στη μύτη, με κλίση του κεφαλιού ελαφρώς δεξιά. Πολύ-πολύ σταθερά στέκεται έτσι η μηχανή. Θα έλεγα πιο σταθερά από μεγάλες μηχανές. Στα 200mm πετυχαίνω ultra-sharp φωτό με την πρώτη.
Στο θέμα ταχύτητας, φυσικά κι ενθουσιάζομαι, όταν από κλειστή ξεκινά την εγγραφή βίντεο σε πρώτο χρόνο! Δηλαδή πατάς το on, κρατάς πατημένο το rec, και με το που επεκταθεί ο φακός σε 1 δευτερόλεπτο, ήδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση της εγγραφής. Καθυστέρηση μηδέν.
Το ίδιο και σε φωτογραφία. Κρατώντας πατημένο το κλείστρο, με το που επεκταθεί ο φακός στο 1'', στο 2'' έχει ήδη εστιάσει κι έχει τραβήξει καμιά 25αριά ριπές με continuous AF και AE! Αν δεν είναι αυτό ταχύτητα, τότε τι είναι;
Αυτή η ταχύτητα στην απόκριση ξεπερνά τις περισσότερες mirrorless.
Το ίδιο και το AF, το tracking, το Eye AF που είναι ακαριαία.
Ο φακός είναι εξαιρετικός για τα δεδομένα της κατηγορίας μεγέθους του και εστιακού εύρους. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστικό μοντέλο να φτάνει τις επιδόσεις του.
Είναι ακριβή μηχανή και περιμένεις λες uber-μηχανή τσέπης. Και την έχεις. Υπάρχει κάτι καλύτερο στην αγορά;
Το ζουμ αν δεν σου φτάνει, θα πρέπει να επιλέξεις ένα από τα νέα μοντέλα με 1/2.3'' αισθητήρα. Δεν γίνεται αλλιώς αν θες τεράστιο ζουμ με 1'' αισθητήρα σε τέτοιο μέγεθος μηχανής.
Από κει και πέρα, η VI είναι τέρας παραμετροποίησης στα jpeg και στο βίντεο. Κακώς δεν ασχολήθηκες να φέρεις την εικόνα στα μέτρα σου.