Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Φαίνεται ενδιαφέρον το Link που έβαλες, κάνει όμως δουλειά και σε φώτος? ή μόνο σε βίντεο. Για βίντεο δεν έχω κανένα θέμα, έτσι και αλλιώς είναι πολύ πιο πάνω η ποιότητα του βίντεο που βγάζουν οι rx100 για τα δικά μου στάνταρτ. Στις φώτο έχω θέμα!!
θα την ξαναέχω την μηχανή για περισσότερη ώρα το Σάββατο οπότε θα δοκιμάσω διάφορα πράγματα.

Υ.Γ. Άσχετο να πω ένα παράπονο?? Πολύ θα ήθελα να έβγαζε η sony μια μηχανή σε όγκο ενδιάμεσο με rx100 και rx10, με καλούτσικο Grip, εργονομία κλπ. Κάτι σαν το σώμα της Panasonic lx100 άλλα με τα σωθικά της Sony, ζητάω πολλά?? Οσο και αν το προσπαθώ δεν μπορώ να συνηθίσω στο τόσο μικρό σώμα των rx100, δεν με βολεύουν με τίποτα και με κουράζουν.

αυτα τα προφιλ ειναι και για φωτο και για βιντεο.

Ειναι γνωστα εδω και καιρο, ολοι σχεδον οσοι εχουν sony μηχανες τελευταιας γενιας (που υποστηριζουν PP Pictures Profiles) τα βαζουν.
Εχουν αναφερθει εκτενως στα νηματα των μεγαλωω σονυ , εχω βαλει κι εγω δικα μου προφιλ στο παρελθον.

Τα πιο πολλα απ αυτα προσομοιαζουν Canon χρωματα και διορθωνουν και καποιες "ανωμαλιες" σε δυσκολα φωτιστικα περιβαλλοντα, οπως με μεικτο φωτισμο, blue lights, neon lights κλπ)

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Είχα και την RX100 και μετά την RX100iii και θα ξαναπώ ότι το Νο1 πλεονέκτημα της μηχανής είναι ότι είναι μια πραγματικά compact μηχανή με τίμια φωτογραφία και σούπερ βίντεο.
Πιθανόν αυτή τη μηχανή δεν θα την πάρεις μαζί σου όταν θα πας προγραμματισμένα να φωτογραφίσεις κάτι αλλά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο να μπει στην τσέπη και να μην σε ενοχλεί σε μέγεθος και βάρος. Έχω βγάλει χιλιάδες φωτογραφίες και εκατοντάδες ώρες βίντεο σε γάμους, βαφτίσεις,γενέθλια, εκδηλώσεις ,μέχρι και σε running παρέα στο χέρι η σειρά rx100 εύκολα κουβαλιέται και δεν προκαλεί με την παρουσία της. Αν είχα αυτή τη στιγμή την οικονομική δυνατότητα μπορεί να έπαιρνα μια από τις iv και μετά και πάντα με τον 1.8 -2.8 φακό γιατί αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα στο βίντεο σε κλειστό χώρο. Και μιας που ανέφερα το βίντεο να πω ότι σαν βιντεοκάμερα είναι φανταστική έχω τραβήξει γάμο και βάφτιση μαζί με ένα led φωτάκι usb και το αποτέλεσμα ήταν ανώτερο από τα dvd που δίνουν πολλοί επαγγελματίες. Έξτρα μπαταρία θα χρειαστεί όπως πια και στις περισσότερες μηχανές. Εννοείται ότι αν μπει δίπλα δίπλα με μια crop ή ff χάνει σε ποιότητα αρχείου αλλά είναι πολύ ανώτερη από το καλύτερο κινητό και τα αρχεία της είναι παραπάνω από καλά. Το jpeg της έχει την ιδιαιτερότητα της Sony που στα περισσότερα μάτια δεν είναι αρεστό αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δε βλέπεται, ειδικά για χρήση social ή απλή εκτύπωση δεν αξίζει καν η γκρίνια. Για κάποιον που του περισσεύουν ή έχει λίγα χρήματα και θέλει μόνο αυτά να διαθέσει για μηχανή η σειρά Rx100 του ταιριάζει.

Καλά κοίτα DVD 480p μπορεί να δινουν κάποιοι επαγελματίες γιατί αυτό θέλουν ορισμένοι πελάτες. Δεν είναι κριτήριο. Mε led φωτάκι usb πάντως... δεν σε σώζει καμία κάμερα!

Οι rx100 και rx10 από τις πρώτες έως τις τελευταίες γενιές, νομίζω ότι το έχω ξαναπεί, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μια crop με kit φακό. Τόσο στη φωτογραφία όσο και στο βίντεο.

Στάλθηκε από το Samsung Note 8 μου

...Αύριο θα δω λίγο και άλλα τεστς και ίσως σύγκριση με την Α7ιιι...

Θα σου φανεί πισωγύρισμα η α7ΙΙΙ με το blackout στις ριπές.
Κανονικά με την α9 κάνει καλό δίδυμο η VA/VI.

Γιατί εγώ δε συγκινήθηκα με την rx100vi ? Tzo μου φαίνεται ότι τα παραλές λίγο. Οκ είναι γρήγορη αλλά αν έχεις συνηθίσει σε γρήγορες mirrorless πχ. ΧΗ1, δεν είναι ότι τρελαίνεσαι από την ταχύτητα. Είναι γρήγορη για κόμπακτ, αυτό μόνο.
Ο φακός μέτριος μου φάνηκε από τις 8.000 περίπου φωτογραφίες που έβγαλα το καλοκαίρι. Δεν είδα να λάμπει σε κάποιο εστιακό μήκος. Αντίθετα η rx10iii που είχα αμεσως πριν είχε φακό αστέρι, στεκόταν άνετα δίπλα στον canon 100-400ii, έκανα αρκετές συγκρίσεις. Θα μου πεις πάλι, κομπακτ είναι, τί περιμενεις σε τόσο μικρό μέγεθος. Όταν τη χρεώνει 1.300 ευρώ περιμένω μια uber-μηχανή τσέπης. Το μέγεθος δεν είναι πλεον δικαιολογία.
Ριπές, slow motion ωραία να τα έχεις αλλά ζήτημα να τα χρησιμοποίησα 1-2 φορές. Το hfr ειδικά, μέχρι να στήσεις τη μηχανή, να εστιάσεις, να μπει σε standby mode, να πατήσεις το record λίγο πριν τη στιγμή κτλ, το χάσεις το στιγμιότυπο. Με το κινητό κανείς ένα swipe και πυροβολας.
Το ζουμ στα 200mm δεν ήταν αρκετό για μένα, ακόμα και με το clearimage zoom. Βελτιωμένη μεν σταθεροποίηση, αλλά με σώμα οδοντογλυφίδα που να κρατήσεις σταθερή τη μηχανή?
Πίστεψέ με, της έδωσα πολλές ευκαιρίες. Δεν έκανα ούτε επιστημονικές μετρήσεις, ούτε έβαλα τα ψαγμένα προφίλ κτλ, αλλά δε νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι. Δε με γελάν τα γέρικα μάτια μου.
Αυτό που αναγνωρίζω στη μηχανουλα είναι το βίντεο, το dr στις φωτο, το af και η φορητότητα.
Αλλά θα προτιμούσα όπως ο Νίκος μια μηχανη μεταξυ rx100 & rx10 με καλύτερο φακό, μεγαλύτερη μπαταρία, καλό γκριπ. Mια rx5 με ένα καλό και σχετικά φωτεινο 24-300 φακό, τη νέα μπαταρία και 4Κ/60p θα ήταν το ιδανικό!

Από ότι κατάλαβα την έδωσες δηλαδή.
Ίσως αυτό που τελικά χαλάει πιο πολύ είναι η τιμή.

Ναι την έδωσα. Δεν ξέρω αν θα ξαναπάρω rx100. Όλο έτσι λέω και πάντα την πατάω. Βέβαια με τα νέα κινητά με 3-4 κάμερες βλέπω τις κομπακτ να πηγαίνουν στα αζήτητα..

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο Μάνο από αυτά που λες.....δεν θα άλλαζα τίποτα από αυτά που γράφεις. Και ο γνωστός μου που πήρε την rx100VI Και την δοκίμασα πάνω κάτω την ίδια γνώμη με εσένα έχει.

Παναγιώτη σαφώς και όλα καταλήγουν στην τιμή, όταν δίνεις 1.300 ευρώ έχεις πάρα πολλές απαιτήσεις κάτι που κατά την γνώμη μου δεν τις ικανοποιεί σε βαθμό τέτοιο η μηχανή που να δικαιολογούνται τα 1.300 ευρώ. Από το λίγο που την δοκίμασα (θα την ξαναδώ αύριο) είναι μια αξιόλογη μηχανή άλλα θα έπρεπε να κάνει αισθητά λιγότερα.

Οπως είπε και ο Μάνος μια Rx5 με καλύτερη εργονομία/κράτημα, καλύτερο φακό, καλύτερη μπαταρία, 4κ/60p και κάπως μεγαλύτερο σκόπευτρο. Αυτή θα ήταν μια μηχανή που θα σκεφτόμουν τα 1.000+ ευρώ!!!

Δυστυχώς όταν δεν υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός ο καθένας χρεώνει ότι θέλει και ότι του καπνίσει.

Ναι την έδωσα. Δεν ξέρω αν θα ξαναπάρω rx100. Όλο έτσι λέω και πάντα την πατάω. Βέβαια με τα νέα κινητά με 3-4 κάμερες βλέπω τις κομπακτ να πηγαίνουν στα αζήτητα..

Ουν ναι, ειδικά το νέο Huawei P20 mate pro φαίνεται απίστευτο, ουσιαστικά αχρηστεύει την ανάγκη για μια Compact μηχανή.

Γιατί εγώ δε συγκινήθηκα με την rx100vi ? Tzo μου φαίνεται ότι τα παραλές λίγο. Οκ είναι γρήγορη αλλά αν έχεις συνηθίσει σε γρήγορες mirrorless πχ. ΧΗ1, δεν είναι ότι τρελαίνεσαι από την ταχύτητα. Είναι γρήγορη για κόμπακτ, αυτό μόνο.
Ο φακός μέτριος μου φάνηκε από τις 8.000 περίπου φωτογραφίες που έβγαλα το καλοκαίρι. Δεν είδα να λάμπει σε κάποιο εστιακό μήκος. Αντίθετα η rx10iii που είχα αμεσως πριν είχε φακό αστέρι, στεκόταν άνετα δίπλα στον canon 100-400ii, έκανα αρκετές συγκρίσεις. Θα μου πεις πάλι, κομπακτ είναι, τί περιμενεις σε τόσο μικρό μέγεθος. Όταν τη χρεώνει 1.300 ευρώ περιμένω μια uber-μηχανή τσέπης. Το μέγεθος δεν είναι πλεον δικαιολογία.
Ριπές, slow motion ωραία να τα έχεις αλλά ζήτημα να τα χρησιμοποίησα 1-2 φορές. Το hfr ειδικά, μέχρι να στήσεις τη μηχανή, να εστιάσεις, να μπει σε standby mode, να πατήσεις το record λίγο πριν τη στιγμή κτλ, το χάσεις το στιγμιότυπο. Με το κινητό κανείς ένα swipe και πυροβολας.
Το ζουμ στα 200mm δεν ήταν αρκετό για μένα, ακόμα και με το clearimage zoom. Βελτιωμένη μεν σταθεροποίηση, αλλά με σώμα οδοντογλυφίδα που να κρατήσεις σταθερή τη μηχανή?
Πίστεψέ με, της έδωσα πολλές ευκαιρίες. Δεν έκανα ούτε επιστημονικές μετρήσεις, ούτε έβαλα τα ψαγμένα προφίλ κτλ, αλλά δε νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι. Δε με γελάν τα γέρικα μάτια μου.
Αυτό που αναγνωρίζω στη μηχανουλα είναι το βίντεο, το dr στις φωτο, το af και η φορητότητα.
Αλλά θα προτιμούσα όπως ο Νίκος μια μηχανη μεταξυ rx100 & rx10 με καλύτερο φακό, μεγαλύτερη μπαταρία, καλό γκριπ. Mια rx5 με ένα καλό και σχετικά φωτεινο 24-300 φακό, τη νέα μπαταρία και 4Κ/60p θα ήταν το ιδανικό!

Κοινώς θα ήθελες μια άλλη, μεγαλύτερη μηχανή. Καλό γκριπ, μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερο φακό. Ουσιαστικά περιγράφεις άλλη μηχανή.
Ενδεχομένως και την RX10V, η οποία πιστεύω θα έχει και τη νέα Z100 μπαταρία, τον φακό που σου αρέσει, καλό γκριπ κτλ.
Μηχανάρα θα είναι, αλλά δεν συγκρίνεται με τη λιλιπούτεια RX100VI, που κρύβεται μέσα στη χούφτα σου.

Μιλώντας για χούφτα, επειδή ρώτησες πώς να την κρατάς, ναι, στις δυο σου χούφτες μπορείς να την κρατάς και να έχεις πολύ καλή σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει βαρύς φακός να μπαλατζάρει.
Για όταν την έχω ψηλά, με βολεύει πολύ να φωλιάζω το EVF βαθιά στην κόγχη του δεξιού μου ματιού κόντρα στη μύτη, με κλίση του κεφαλιού ελαφρώς δεξιά. Πολύ-πολύ σταθερά στέκεται έτσι η μηχανή. Θα έλεγα πιο σταθερά από μεγάλες μηχανές. Στα 200mm πετυχαίνω ultra-sharp φωτό με την πρώτη.

Στο θέμα ταχύτητας, φυσικά κι ενθουσιάζομαι, όταν από κλειστή ξεκινά την εγγραφή βίντεο σε πρώτο χρόνο! Δηλαδή πατάς το on, κρατάς πατημένο το rec, και με το που επεκταθεί ο φακός σε 1 δευτερόλεπτο, ήδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση της εγγραφής. Καθυστέρηση μηδέν.
Το ίδιο και σε φωτογραφία. Κρατώντας πατημένο το κλείστρο, με το που επεκταθεί ο φακός στο 1'', στο 2'' έχει ήδη εστιάσει κι έχει τραβήξει καμιά 25αριά ριπές με continuous AF και AE! Αν δεν είναι αυτό ταχύτητα, τότε τι είναι;
Αυτή η ταχύτητα στην απόκριση ξεπερνά τις περισσότερες mirrorless.

Το ίδιο και το AF, το tracking, το Eye AF που είναι ακαριαία.

Ο φακός είναι εξαιρετικός για τα δεδομένα της κατηγορίας μεγέθους του και εστιακού εύρους. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστικό μοντέλο να φτάνει τις επιδόσεις του.

Είναι ακριβή μηχανή και περιμένεις λες uber-μηχανή τσέπης. Και την έχεις. Υπάρχει κάτι καλύτερο στην αγορά;

Το ζουμ αν δεν σου φτάνει, θα πρέπει να επιλέξεις ένα από τα νέα μοντέλα με 1/2.3'' αισθητήρα. Δεν γίνεται αλλιώς αν θες τεράστιο ζουμ με 1'' αισθητήρα σε τέτοιο μέγεθος μηχανής.

Από κει και πέρα, η VI είναι τέρας παραμετροποίησης στα jpeg και στο βίντεο. Κακώς δεν ασχολήθηκες να φέρεις την εικόνα στα μέτρα σου.

TZO όχι μια Rx10 που είναι ''μοσχάρι'' κάτι ενδιάμεσο, κάτι στο μέγεθος της Panasonic lx100. Ειναι και θέμα γούστου, άλλοι βρίσκουν θετικό ότι χωράει σε τσέπη, άλλα για μένα είναι αρνητικό καθώς θυσιάζει μπόλικα πράγματα για να είναι τόσο μικρή.
Γενικότερα κάτι καλύτερο στην αγορά δεν υπάρχει για αυτό και μας γδέρνει η Sony ζητώντας μια μικρή περιουσία για την μηχανή.
Τα μικρά μοντέλα περιέργως μου φαίνονται ίσως και καλύτερες λύσεις. Έχουν ζουμ μέχρι τα 700mm, σε τιμή σύντομα θα τα βρίσκεις στο 300 ευρώ. Μόνο για μέρα κάνουν φυσικά, άλλα μεταξύ μας ούτε και η Rx100VI διαπρέπει το βράδυ. Εχει καλύτερη εικόνα και βίντεο άλλα πραγματικά δεν ξέρω σε καλό φωτισμό πόσο καλύτερη θα είναι από τον μικρό αισθητήρα 1/2.3''....Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω μαι από τις 2 νέες μικρές της Sony.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

@tzo

o ένας (karamela) την είχε μιση ώρα και δεν την έψαξε, ό αλλος (alzazira) μετα απο 8000 φωτογραφίες που έβγαλε δεν ξέρει τι κάνει και τί όχι η μηχανή και θα του πείς εσύ πως να την κρατήσει στην τελική. Η κριτική του Μάνου ήταν πολύ μετρημένη, κριτική ενός έμπειρου χρήστη που έχει εμπειρία απο πολλές μηχανές και συστήματα και μπορεί να κρίνει με ασφάλεια τι του αρέσει και τι όχι στη μηχανή.
Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην άποψη του καθενός μας, δεν μπορουν όλοι να συμφωνούν μαζί σου. Είμαστε σε forum όχι σε προσωπικό blog να μονολογείς. Η επανάληψη των χαρακτηριστικών της μηχανής για μία ακόμη φορά απο μέρου σου σε αυτα που ήδη ξέρει πολυ καλά ο οποιοσδήποτε κάτοχος της μηχανής δεν βοηθούν αλλά κουράζουν. Το κάνεις συνεχώς και γεμίζουν τα νήματα χωρίς λόγο. Γιαυτο και θα διορθώνονται/σβήνονται άμεσα απο την διαχείρηση.

Για να επανέλθουμε, προσωπικά θεωρώ την "δική μου" panny TZ100 άκρως ανταγωνιστική με τιμή λιγότερο από τα μισά (500 από κανονικά ευρωπαϊκά μαγαζιά). Με τα 782 (!!!) της διαφοράς πας μια χαρά ταξιδάκι... στην Γερμανία για να γλυτώσεις τα έξοδα αποστολής και να ευχαριστηθείς φωτογράφιση και διακοπές... :flipout:

Στο θέμα ταχύτητας, φυσικά κι ενθουσιάζομαι, όταν από κλειστή ξεκινά την εγγραφή βίντεο σε πρώτο χρόνο! Δηλαδή πατάς το on, κρατάς πατημένο το rec, και με το που επεκταθεί ο φακός σε 1 δευτερόλεπτο, ήδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση της εγγραφής. Καθυστέρηση μηδέν.
Το ίδιο και σε φωτογραφία. Κρατώντας πατημένο το κλείστρο, με το που επεκταθεί ο φακός στο 1'', στο 2'' έχει ήδη εστιάσει κι έχει τραβήξει καμιά 25αριά ριπές με continuous AF και AE! Αν δεν είναι αυτό ταχύτητα, τότε τι είναι;
Αυτή η ταχύτητα στην απόκριση ξεπερνά τις περισσότερες mirrorless.

Το ίδιο και το AF, το tracking, το Eye AF που είναι ακαριαία.

Ο φακός είναι εξαιρετικός για τα δεδομένα της κατηγορίας μεγέθους του και εστιακού εύρους. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστικό μοντέλο να φτάνει τις επιδόσεις του.

Είναι ακριβή μηχανή και περιμένεις λες uber-μηχανή τσέπης. Και την έχεις. Υπάρχει κάτι καλύτερο στην αγορά;

Το ζουμ αν δεν σου φτάνει, θα πρέπει να επιλέξεις ένα από τα νέα μοντέλα με 1/2.3'' αισθητήρα. Δεν γίνεται αλλιώς αν θες τεράστιο ζουμ με 1'' αισθητήρα σε τέτοιο μέγεθος μηχανής.

Από κει και πέρα, η VI είναι τέρας παραμετροποίησης στα jpeg και στο βίντεο. Κακώς δεν ασχολήθηκες να φέρεις την εικόνα στα μέτρα σου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για μένα δεν είναι καν uber-μηχανή. Θα ήταν, αν με ωθούσε να δώσω όλες τις άλλες μηχανές και να κρατήσω μόνο αυτή. Το μικρό μέγεθος και το γρήγορο on/off και af προσωπικά δε μου λένε πολλά, ούτε ότι είναι η πιο γρήγορη κόμπακτ. Γρήγορη απόκριση έχουν και οι σύγχρονες mirrorless, συνήθως μάλιστα πιο γρήγορη, αφού δεν έχουν να εκτείνουν το φακό προς τα έξω, ούτε πρέπει να ανοίξεις το evf. Στα συγκριτικά σου προτιμάς την "real-life" εκδοχή της μηχανής, και όχι την "εργαστηριακή", όμως τη θεωρείς μηχανάρα επειδή γεμίζει και αδειάζει το buffer σε Χ δευτερόλεπτα, επειδή έχει 24fps ή επειδή ανοιγοκλείνει γρήγορα. Για μένα σε real-life συνθήκες είναι πιο σημαντική η ποιότητα εικόνας, όμως στη συγκεκριμένη δε με ικανοποιεί και δεν το καταλογίζω στο σένσορα, αλλά στο φακό. Τί να τα κάνω τα 24fps, το μεγάλο ζουμ και το μικρό μέγεθος, αν το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριο?

Προσωπικά δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη σαφώς με την μηχανή (Rx100VI) , άλλα είχα για πολύ καιρό Rx10-rx10II (χιλιάδες φώτος με αυτές) και λίγο τις rx10III και Rx10IV. Ενώ έχω δουλέψει αρκετά και τις rx100 μέχρι και την IV οπότε λίγο πολύ ξέρω τι μπορεί να κάνει ο αισθητήρας και τι πάνω κάτω προσφέρει το σώμα. Οπότε δεν μου ήταν άγνωστο φρούτο η VI και λίγο πολύ σχημάτισα μια γνώμη. Ταυτίζομαι πάντως με την άποψη του Μάνου. Προφανώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια Mirrorless, και ίσως αυτό να είναι το δίκοπο μαχαίρι για την μηχανή, ενώ είναι η καλύτερη Compact της αγοράς, τα εντυπωσιακά specs και η υψηλή τιμή της δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες και λανθασμένες εντυπώσεις και κάπως προσγειώνεσαι ανώμαλα.

Για μένα καλή όλη αυτή η ταχύτητα κλπ. άλλα η φωτογραφία για μένα είναι η εμπειρία και η απόλαυση κατά την διάρκεια της λήψης καθώς και τα αρχεία φώτος μετά στον υπολογιστή, και σε αυτά τα 2 πιο σημαντικά κομμάτια υστερεί η μηχανή. Προφανώς όπως έχουμε πει πολλές φορές αν είχε πιο χαμηλή τιμή δεν θα τα συζητούσαμε καν όλα αυτά.

Για να επανέλθουμε, προσωπικά θεωρώ την "δική μου" panny TZ100 άκρως ανταγωνιστική με τιμή λιγότερο από τα μισά (500 από κανονικά ευρωπαϊκά μαγαζιά). Με τα 782 (!!!) της διαφοράς πας μια χαρά ταξιδάκι... στην Γερμανία για να γλυτώσεις τα έξοδα αποστολής και να ευχαριστηθείς φωτογράφιση και διακοπές... :flipout:

Χαχα Σωστός!!! 500 ευρώ για μηχανή με 1 ίντσας είναι μια σωστή τιμολογιακή πολιτική, από εκει πάνω νομίζω ξεφεύγεις.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για μένα δεν είναι καν uber-μηχανή. Θα ήταν, αν με ωθούσε να δώσω όλες τις άλλες μηχανές και να κρατήσω μόνο αυτή. Το μικρό μέγεθος και το γρήγορο on/off και af προσωπικά δε μου λένε πολλά, ούτε ότι είναι η πιο γρήγορη κόμπακτ. Γρήγορη απόκριση έχουν και οι σύγχρονες mirrorless, συνήθως μάλιστα πιο γρήγορη, αφού δεν έχουν να εκτείνουν το φακό προς τα έξω, ούτε πρέπει να ανοίξεις το evf. Στα συγκριτικά σου προτιμάς την "real-life" εκδοχή της μηχανής, και όχι την "εργαστηριακή", όμως τη θεωρείς μηχανάρα επειδή γεμίζει και αδειάζει το buffer σε Χ δευτερόλεπτα, επειδή έχει 24fps ή επειδή ανοιγοκλείνει γρήγορα. Για μένα σε real-life συνθήκες είναι πιο σημαντική η ποιότητα εικόνας, όμως στη συγκεκριμένη δε με ικανοποιεί και δεν το καταλογίζω στο σένσορα, αλλά στο φακό. Τί να τα κάνω τα 24fps, το μεγάλο ζουμ και το μικρό μέγεθος, αν το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριο?

Σε αυτό που είπες ''Τί να τα κάνω τα 24fps, το μεγάλο ζουμ και το μικρό μέγεθος, αν το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριο?'' κρύβεται όλο το ζουμί. Σήμερα το πρωί κοιτούσα τα αρχεία μου από φώτος των Rx100X που έχω....δεν είναι άσχημες άλλα όλες είναι πως να το πω, αδιάφορες, απλά λειτουργικές, δεν έχουν αυτό το WOW που βλέπεις πολλές φορές ακόμα και σε m4/3 μηχανή, δεν τις βλέπεις και λες ''πόπο τι έβγαλα τώρα!!'' Για να το χοντρύνω και άλλο, δεν απέχουν και πολύ από τις φώτος που βγάζεις με ένα καλό κινητό. Σε rx10X είναι σαφώς καλύτερα τα αποτελέσματα άλλα και εκει λείπει το 3d και το Punch που βλέπεις σε μηχανές με μεγαλύτερο αισθητήρα, μοιάζουν οι φώτος κάπως Flat.

Και προφανώς δεν σε ωθεί να δόσεις όλες τις μηχανές σου για αυτήν, λειτουργεί σαν συμπληρωματική μηχανή. Για την ταχύτητα ακόμα και η 5ετίας Olympus em1 ανοίγει πιο γρήγορα και εστιάζει πιο γρήγορα σε SAF αισθητά.