Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Συμφωνώ Νίκο. Στις Rx10x σώζεται κάπως η κατάσταση από το βάθος πεδίου που δημιουργείται λόγω του μεγάλου ζουμ. Πάντως, ως προς το φακό της Rx100vi, έτυχε να έχω και μια LX15 μαζί και στις ευρυγώνιες λήψεις μου φαινόταν αισθητά πιο sharp ο φακός της panasonic, και είναι και f1.4.

Συμφωνώ Νίκο. Στις Rx10x σώζεται κάπως η κατάσταση από το βάθος πεδίου που δημιουργείται λόγω του μεγάλου ζουμ. Πάντως, ως προς το φακό της Rx100vi, έτυχε να έχω και μια LX15 μαζί και στις ευρυγώνιες λήψεις μου φαινόταν αισθητά πιο sharp ο φακός της panasonic, και είναι και f1.4.

Αν ενδιαφέρεσαι κυρίως για φώτος τότε σαφώς καλύτερη η Pansonic lx15, και πιο φτηνή είναι και F1,4 που σε σώζει το βράδυ και όπως είπες σε ευρυγώνιο έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας. Βέβαια σε βίντεο με το DFD, το Crop κλπ. δεν έχει σχέση με rx100X.

Από τα συγριτικα είδαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις κοντράρει στα ίσα ναυαρχίδα της Ολυμπους Νίκο

.......Για την ταχύτητα ακόμα και η 5ετίας Olympus em1 ανοίγει πιο γρήγορα και εστιάζει πιο γρήγορα σε SAF αισθητά.

Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Γι’ αυτό εξάλλου βγήκε και το αναβαθμισμένο μοντέλο VA, ώστε μην υστερεί σε ταχύτητα το μοντέλο με πιο φωτεινό φακό και να μπορεί κανείς να επιλέξει εκείνο για πιο γενική χρήση. Δυστυχώς όμως χωρίς οθόνη αφής που παραμένει προνόμιο της VI.

Excuse my ignorance αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικό πλεονέκτημα η οθόνη αφής; Εντάξει βοηθάει στο manual focus (την αξία του οποίου δεν παραγνωρίζω) αλλά πέραν αυτού τι είναι αυτό που προσφέρει; Έχω καιρό ν' ασχοληθώ με κάμερες αλλά θα φανταζόμουν ότι τα physical buttons είναι πιο βολικά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

οχι δεν ειναι πιο βολικά πάντα ειδικά σε τόσο μικρου μεγεθους μηχανές όπου υπάρχουν ελάχιστα κουμπιά και τα οποία με δυσκολία πατιουνται. Απο εκει και πέρα υπάρχουν λειτουργίες όπου η χρήση αφής είναι ο γρηγορότερος τρόπος π.χ. η εστίαση σε ένα σημείο μέσα στην οθόνη, η μεγενθυνση αν δεν υπάρχει ροδέλλα , η εναλλαγή σε μενού κλπ.

Ποιο απενεργοποιείς; Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα...

Edit: το touch screen εννοείς φαντάζομαι; Σίγουρα, αν μπορείς να το απενεργοποιήσεις και να έχεις την ίδια λειτουργικότητα με τα κουμπιά προφανώς δε σε χαλάει να υπάρχει. Απλά λέω ότι δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε ν' αποτελεί κριτήριο αγοράς. Θέλω να πω, μια και είμαστε στο σχετικό νήμα, αν δε σ' ενδιαφέρει τόσο το zoom της VI είναι πολλά τα επιπλέον ευρώ σε σχέση με την V για μια touch οθόνη.

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Μια χαρά αξίζει την διαφορά που έχουν. Έχει μιάμιση φορά επιπλέον οπτικό zoom και touch οθόνη. Το αν σε κάποιους είναι περιττά αυτα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

Στάλθηκε από το Samsung Note 8 μου

Μα το ανέφερα: "αν δε σ' ενδιαφέρει τόσο το zoom της VI". Νομίζω ήμουν ξεκάθαρος. Δεν είπα ότι δεν τ' αξίζει σα μηχανή, είπα γι' αυτούς που δεν τους ενδιαφέρει το zoom. Τα περί touch τα είπαμε. Ωραίο εφόσον δεν αποκλείει τη λειτουργικότητα των physical buttons, αλλά μόνο του σα feature δεν είναι λόγος αγοράς. Και πάλι, για όσους δεν τους απασχολεί το επιπλέον zoom, μην επαναλαμβάνομαι. Εκτός αν υπάρχουν κι άλλα ουσιαστικά πλεονεκτήματα της VI, οπότε είμαι όλος αυτιά (δεν τις έχω συγκρίνει τόσο διεξοδικά).

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι η V έχει και πιο φωτεινό φακό. Για κάποιους είναι κι αυτό σημαντικό.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Οι διαφορες έχουν γραφτεί 2-3 σελίδες πριν, υπάρχουν διαφορες και στην ταχύτητα ριπής και στο buffer κλπ. Αλλά όπως σωστά είπες ξεκινάς πάντα από τον φακό, το εύρος του, την απόδοση και τη φωτεινότητα. Εγώ π..χ αν ποτέ αγόραζα μεταξύ των δυο μοντέλων θα προτιμούσα αυτή με τον φωτεινό φακό αντί του μεγάλου εύρους εστιακών -ανεξαρτήτως χρημάτων- αν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ήταν ίδια. Η οθόνη αφής όμως για εμένα είναι σημαντικό χαρακτηριστικό και δεν αγοράζω πια καμία μηχανή και ειδικά τετοιας κατηγορίας τιμής χωρίς οθόνη αφής.

Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Οι διαφορες έχουν γραφτεί 2-3 σελίδες πριν, υπάρχουν διαφορες και στην ταχύτητα ριπής και στο buffer κλπ. Αλλά όπως σωστά είπες ξεκινάς πάντα από τον φακό, το εύρος του, την απόδοση και τη φωτεινότητα.

Ναι ακριβώς για τις βασικές διαφορές μιλάω, λογικό είναι να υπάρχουν κι άλλες αναβαθμίσεις στη VI μικρότερης - ας πούμε - σημασίας.

Η οθόνη αφής όμως για εμένα είναι σημαντικό χαρακτηριστικό και δεν αγοράζω πια καμία μηχανή και ειδικά τετοιας κατηγορίας τιμής χωρίς οθόνη αφής.

Αυτό είναι ένα σωστό επιχείρημα πάντως, θέλω να πω όσο κι αν η οθόνη αφής δεν είναι τόσο βασική όσο - για παράδειγμα - ένας καλός φακός, ωστόσο από μια κατηγορία τιμής και πάνω έχεις περισσότερες απαιτήσεις και σ' άλλους τομείς. Και τη V δεν τη λες και φτηνή. Βέβαια αν έβαζαν και οθόνη αφής ίσως χάλαγαν λίγο και τα ατού της VI δεδομένου ότι η V έχει και φωτεινότερο φακό.

Πάντως τώρα έχω πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις V, VI πέραν των "ξερών" specs που είχα διαβάσει κι ευχαριστώ τα παιδιά που βοήθησαν με τις απαντήσεις τους.

Καλησπέρα,
Μήπως έχει χρησιμοποιήσει κάποιος σε rx100 iii και μετέπειτα, τον αντάπτορα για φίλτρα της εταιρίας;
Γιατί τον δίνει μόνο για τις mi &mii :(

Επίσης κάποια γνωμη από κάτοχο raynox dcr-250 πανω σε rx100 ?

Ευχαριστώ

Στάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μια και πήρε ξάδερφός μου την rx100VA από eglobal είχα την ευκαιρία να παίξω μαζί της εχτές εκτενώς. Είχα δοκιμάσει και την rx100VI άλλα όχι για πολύ χρόνο. Είπα να γράψω κάποιες εντυπώσεις. Καταρχάς η μηχανή αν ενδιαφέρεται κάποιος κυρίως για βίντεο απλά είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ. Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις, 4Κ βίντεο με άριστη ποιότητα εικόνας, supersharp με Oversample του αισθητήρα, ελάχιστο Rolling shutter, ελάχιστος θόρυβος που βοηθάει ο φωτεινός φακός και ο σχετικά μεγάλος αισθητήρας, ένα σκασμό ρυθμίσεις και επιλογές για βίντεο, Slog!!!, Zebra, Focus peaking, Digital ibis 2 επιπέδων με λίγο crop που κάνει τρομερή δουλειά (ειδικά η δεύτερη επιλογή μπορείς να τρέχεις και να κρατά το βίντεο σταθερό), σε 1080p δεν έχει crop, ενώ σε 4Κ ελάχιστο έως ανεπαίσθητο, slow motion με πάρα πολλές επιλογές και το κερασάκι στην τούρτα Class leading εστίαση που πρέπει να την δεις για να καταλάβεις την απόδοσή της. Γενικότερα σε βίντεο η μηχανή τα δίνει όλα, τολμώ να πω ότι είναι καλύτερη από πάρα πολλές Mirrorless ακόμα και ακριβά μοντέλα.

Στο σώμα της μηχανής τώρα μου άφησε (πάλι) ανάμεικτες εντυπώσεις. Το σώμα είναι μικρό, ελαφρύ και σχετικά ομορφούλι, το σασί της είναι από μέταλλο (πολύ καλό αυτό), άλλα τα κουμπιά και ροδέλες πέρα από μικρά δεν έχουν ωραία αίσθηση και μοιάζουν ψεύτικα. Φυσικά ούτε λόγος για κράτημα και εργονομία, θυσιάζονται όλα στον βωμό για το μικρότερο δυνατό σώμα. Μπορείς να προγραμματίσεις ροδέλες και πλήκτρα άλλα είναι όλα τόσο μαζεμένα και μικρά που δυσκολεύεσαι στην χρήση της. Η Οθόνη είναι σπαστή, σχετικά μεγάλη (για sony μηχανή) και φαίνεται σχετικά φωτεινή, άλλα δεν είναι Touch, εγκληματικό για τέτοια μηχανή και με τα σοβαρά εργονομικά θέματα που έχει.

Το σκόπευτρο είναι φωτεινό και με καλή ανάλυση και χωρίς κόκκο ή lag, άλλα είναι μικρό, δυσκοίλιο στην χρήση άνοιξε κλείσει και γενικά μοιάζει λίγο ψιλοψεύτικο σαν κατασκευή. Πάντως συνολικά είναι ωραίο να έχεις σκόπευτρο σε τέτοια μικρή μηχανή και ας έχει τα θεματάκια του.

Ο φακός είναι ο κλασικό φακός που τον έχουμε δει σε τόσες μηχανές τις Sony, φωτεινός, sharp χωρίς να έχει κάποιο θέμα άλλα και χωρίς να εντυπωσιάζει και όλας.

Η μηχανή είναι απλά σφαίρα σε λειτουργία και εστίαση σε σημείο πουν ντροπιάζει πολλές σύγχρονες Mirrorless/Dslr μηχανές. Τα μενού τα κλασικά sony, μπλεγμένα αν και έχει γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης σε αυτή την μηχανή.

Σε φωτογραφία πάλι μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα. Εστιάζει αστραπιαία παντού τόσο σε saf όσο και σε CAF, νύχτα μέρα και έχει και τρομερό EYE AF. Σε ποιότητα εικόνας όμως έχει θέματα, ο μικρός αισθητήρας, η μέτρια (αν και βελτιωμένη σε σχέση με παλιότερα μοντέλα) jpeg engine αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση. Σε καλό φως δεν έχεις θέματα, άλλα σε βράδυ αν πάς πάνω από iso 800-1.000 απλά ο θόρυβος είναι πολύς. Βοηθάει ο φωτεινός φακός ειδικά στο ευρυγώνιο με το f1,8, άλλα πραγματικά θα ήταν σωτήριο για την μηχανή να έχει φακό που να ξεκινάει από το f1,4 όπως η Panasonic lx10. Χοντρικά αν δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις και δεν τραβάς σε υψηλά iso δεν θα απογοητεύσει φωτογραφικά η μηχανή.

Σαν συνολικό πακέτο θα έλεγα ότι αν ενδιαφέρεται κάποιος κυρίως για βίντεο και θέλει κάτι μικρό, τότε η μηχανή είναι Super και κυριολεκτικά δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά που να την πλησιάζει ούτε καν να την κοιτάει από απόσταση.
Φωτογραφικά όμως έχει θέματα και χάνει εύκολα σχεδόν από όλες τις Mirrorless της αγοράς. Για μένα δεν θα μπορούσε να σταθεί με τίποτα σαν βασική μηχανή μου τόσο λόγω ποιότητας φωτογραφίας όσο και λόγω εργονομίας/κρατήματος.
Αλλα αν θέλει κάποιος κάτι μικρό, βολικό, με κορυφαίο βίντεο ή συμπληρωματική μηχανή της Mirrorless/dslr του και δεν θέλει να μπλέξει με κινητά ή με μεγάλες φωτογραφικές μηχανές, τότε είναι μια εξαιρετική πρόταση άλλα με το ανάλογο πολύ υψηλό κόστος.

Υ.Γ. Όποιος την πάρει ας αγοράσει έχτρα τουλάχιστον 2 μπαταρίες (μην πω 4!!) καθώς η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα και από τον Flash.

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Εγώ πάλι δεν νομίζω να υστερεί φωτογραφικά από καμια mirrorless ή dslr με φακό ΚΙΤ. Προσωπική άποψη πάντα.

Είναι συνήθεια και το μέγεθος πιστεύω
Με το γκριπ , και ένα wrist strap για ασφάλεια, βοηθάνε πάρα πολύ.

Σαν ποιότητα κατασκευής οι mii & miii που έχουν περάσει απ τα χέρια μου με έχουν εντυπωσιάσει.

Σε αίσθηση Ναι, πιο πολύ είναι σαν να χρησιμοποιείς κάποιο ηλεκτρονικό gadget πάρα φωτογραφική.

Προσωπικά το μενού της μου είναι πολύ πιο ευχάριστο και functional από Olympus

Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Εγώ πάλι δεν νομίζω να υστερεί φωτογραφικά από καμια mirrorless ή dslr με φακό ΚΙΤ. Προσωπική άποψη πάντα.

Έχει διαφορά σε Dynamic range και σε iso βλέπω σημαντικές διαφορές ακόμα και από m4/3 αισθητήρα, βασικά βλέπω θόρυβο ακόμα και σε iso 400, δεν είναι άσχημος μεν άλλα θυμίζει ασιθητήρες crop παλιάς γενιάς 10 χρόνια πριν. Πολύ καλά για αισθητήρα 1 ίντσας άλλα αν είσαι απαιτητικός και βάζοντας και το κόστος που έχεις δώσει για την απόκτηση της μηχανής κάπου χαλάει το γλυκό. Γούστα είναι αυτά, προσωπικά εμένα δεν με καλύπτει φωτογραφικά, μόνο σαν back up μηχανή άλλα με το κόστος που έχει δεν μπορώ να την έχω για Back up. Τα πράγματα αλλάζουν βέβαια όσον αφορά το βίντεο που εκει είναι απλά κορυφή (για όσους ενδιαφέρονται για βίντεο φυσικά)!!

Είναι συνήθεια και το μέγεθος πιστεύω
Με το γκριπ , και ένα wrist strap για ασφάλεια, βοηθάνε πάρα πολύ.

Σαν ποιότητα κατασκευής οι mii & miii που έχουν περάσει απ τα χέρια μου με έχουν εντυπωσιάσει.

Σε αίσθηση Ναι, πιο πολύ είναι σαν να χρησιμοποιείς κάποιο ηλεκτρονικό gadget πάρα φωτογραφική.

Προσωπικά το μενού της μου είναι πολύ πιο ευχάριστο και functional από Olympus

Σίγουρα είναι θέμα γούστου άλλα και συνήθειας. Μην ξεχνάμε επίσης ότι δεν μιλάμε για μια μηχανή των 200-300 ευρώ. Μιλάμε για ένα μηχάνημα αξίας 1.000 ευρώ και ενώ η ποιότητα κατασκευής δεν είναι κακή, δεν είναι θα έλεγα αντάξια του κόστους κτήσης της μηχανής. Καλά σε αίσθηση δεν έχει καμία σχέση με την εμπειρία του να κρατάς και να χειρίζεσαι μια πραγματική μηχανή, βέβαια με τέτοιο μέγεθος δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό.
Τα μενού είναι όπως το είπες καλύτερα αισθητά από Olympus μηχανές που έχουν με διαφορά τα πιο μπλεγμένα μενού, άλλα τις sony είναι από την άλλη χειρότερα από όλους τους άλλους κατασκευαστές.

Σε τελική ανάλυση όλα γυρνάνε πάλι στο κόστος της. Είναι εξαιρετική μηχανή, με πάρα πολλές δυνατότητες για το μέγεθός της, άλλα λίγο το μικρό της μέγεθος και πιο πολύ ότι δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνιστής οδηγούμαστε σε μια υπερβολική θα έλεγα τιμή κατά την γνώμη μου. Δυστυχώς αυτά είναι τα κακά όταν υπάρχει μονοπώλιο.