Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Σιγά, δεν είναι και hack το παρατεταμένο πάτημα ενός πλήκτρου.

Σαν το κουμπί play είναι, που με παρατεταμένο πάτημα με κλειστή μηχανή κάνει αναπαραγωγή χωρίς να ανοίξει ο φακός.

Καλημέρα. Σε sony μηχανή της περασμένης δεκαετίας προσπάθησα να κάνω ακριβώς αυτό ψάχνοντας τα κουμπιά και παίρνοντας οδηγίες και προτάσεις από το φόρουμ του dpreview. Το αποτέλεσμα ήταν ο φακός να μείνει έξω, εκτεθειμένος μόνιμα, χωρίς καμιά δυνατότητα επανόδου σε ομαλή λειτουργία. Μέσα στην εγγύηση, ούτε καν 4 μηνών. Στέλνεται στην αντιπροσωπεία μέσω του καταστήματος που αγοράστηκε (Ρεπέλλας) και η απάντηση της sony ήταν ότι έχει χαλάσει και δεν μπορεί να γίνει καν χρήση της εγγύησης, διότι έκανα μη επιτρεπτή χρήση της μηχανής (δηλαδή ότι πρέπει να μη χρησιμοποιείς τα κουμπιά με μη ενδεδειγμένο τρόπο). Ευτυχώς το κατάστημα με κάλυψε με δική του εγγύηση και μου την αντικατέστησε με μια υπέροχη Fuji F30.

Ήταν η δεύτερη φορά που η sony αποδείχθηκε πολύ λίγη. Την πρώτη ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν κανονικό cd μουσικό της sony music αγορασμένο νόμιμα έπαιζε κανονικά στο cd-player SONY 50 ES αλλά δεν έπαιζε στο cd-rom drive του HY μου μάρκας επίσης SONY, για λόγους προστασίας από την πειρατεία. Το είχα θέσει το θέμα στον αναπληρωτή πρόεδρο της SONY EUROPE (ήταν Έλληνας) ως εκπρόσωπος του τότε φόρουμ avforum και δεν πήρα καμιά απάντηση.

Από τότε μπορεί να συνέχισα να χρησιμοποιώ προιόντα sony αλλά με πολλές επιφυλάξεις.

Και μένα μου χάλασε το walkman μου τη δεκαετία του '80 μάρκας Sony. Στην πυρά! :flipout:
Πλάκα κάνω, δεν μου χάλασε κάτι ποτέ.

Επί του θέματος, η RX100IV, RX100V, και τώρα η RX100VI που έχω αποδείχτηκαν σκυλιά σε καθημερινή χρήση, δεν έχουν κάνει κιχ.
Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική.

Και ναι, τα ψαχουλεύω τα κουμπιά να δω τι κάνουν χωρίς ενδοιασμό.

Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Συμφωνώ
Ούτε εγω θα έπαιζα με τα κουμπιά.

Όπως επίσης και το ότι έλαβα την απάντηση, δεν θεωρώ επίσημα θέση της εταιρίας αφού δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση.
Είναι απλά μια απάντηση σε ερώτηση που έκανα
Κα γι αυτό και δεν θα το χρησιμοποιώ συχνά
Εξ άλλου έχω το sensor off, οπότε η μετάβαση γίνεται χειροκίνητα σε οθόνη για μείωση κατανάλωσης.

Το βασικό θέμα που παραμένει για μένα σαν καταναλωτής είναι ότι θα έπρεπε να είχαν κάνει ένα update και να διορθωθεί χωρίς να χρειάζεται να πατάω κουμπιά κλπ.

Σαν ποιότητα τώρα.
Ναι, την sony την έχω πολύ ψηλά στις εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών.

Και οι rx100 series Είναι πολύ ποιότικα μηχανάκια.

Btw,
Παρέλαβα και θηκουλα lowepro dashpoint 10 που χωράει ακριβως, και δεν είναι Bucky

Καλά sony και Updates δεν πάνε μαζί, τώρα πάει να αλλάξει το πράγμα με τα updates που θα δώσει σε A9 κλπ.
Για την ποιότητα κατασκευής διαφωνώ, ειδικά η ροδέλα η πίσω είναι εντελώς ψεύτικη και με αρκετή χρήση χάνει το smoothness, το ίδιο πρόβλημα έχει και η Sony A5100/A6000/A6300 που σε όλες τους τα κουμπιά με την χρήση δεν είχαν την ίδια αίσθηση και μάλιστα μετά από ένα σημείο δεν πιάνει το πάτημα των κουμπιών ειδικά στην πίσω ροδέλα. 7-8 μηχανές τέτοιες πέρασαν από τα χέρια μου και σε όλες είχα το ίδιο πρόβλημα. Επίσης η οθόνη είναι εντελώς ψεύτικη σαν επίστρωση, γρατζουνιέται και μόνο που την κοιτάζεις και αν δεν βάλεις προστατευτικό αρχίζει να ξεφτίζει. Και διάφορα άλλα θέματα που μην τα αναφέρω τώρα (σημαντικές γρατζουνιές στο σώμα, κολλημένος φακός και σκόπευτρο σε rx100 κλπ.). Για μένα οι sony μηχανές (αυτής της κατηγορίας) έχουν την χειρότερη κατασκευή και αίσθηση από όσες μηχανές έχω δουλέψει. Προσωπική γνώμη πάντα.

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Είναι αρκετά καλοφτιαγμένες, είχα την mkI και την mkIII, ειδικά η 2η πολύ καλή μηχανή, εξαίρετος για το είδος του φακός, γρήγορο AF, συμπαθητικά jpeg. Η πρώτη παραμένει καλό VFM στα 300 που κυκλοφορεί συχνά, αρκεί να έχεις όρεξη να ασχοληθείς με raw...

edit: οι panasonic στην ίδια κατηγορία είναι σαφώς καλύτερες, όπως και οι canon που έχουν όμως μια αδυναμία στο "βλέφαρο" του φακού - κολλάει εύκολα...

Θυμάστε ένα πρόβλημα που είχα με την Rx100iii που έβγαζε καμένες τις φωτογραφίες και ο Γιάννης μου είχε προτείνει να πάρω και φακό.
Ε ξαφνικά η μηχανή βγάζει και φωτογραφίες ξανά.
Να ρισκάρω να την πάρω σήμερα στα Φαναράκια;

Είναι αρκετά καλοφτιαγμένες, είχα την mkI και την mkIII, ειδικά η 2η πολύ καλή μηχανή, εξαίρετος για το είδος του φακός, γρήγορο AF, συμπαθητικά jpeg. Η πρώτη παραμένει καλό VFM στα 300 που κυκλοφορεί συχνά, αρκεί να έχεις όρεξη να ασχοληθείς με raw...

edit: οι panasonic στην ίδια κατηγορία είναι σαφώς καλύτερες, όπως και οι canon που έχουν όμως μια αδυναμία στο "βλέφαρο" του φακού - κολλάει εύκολα...

Αυτό ακριβώς λέω Δημήτρη, όταν κρίνω την ποιότητα ενός προϊόντος την κρίνω με βάση τι βγάζει ο ανταγωνισμός, αν πιάσεις το σώμα της Lx10 (και το γράφω αυτό εγώ που θάβω γενικά την Panasonic), το σώμα δεν έχει καμία σχέση με τις μέτριες κατασκευαστικά rx100. Είναι στιβαρό πλήρως μεταλλικό, με εξαιρετικούς διακόπτες, κουμπιά, ροδέλες όλα μεταλλικά και γενικά σου βγάζει μια Premium αίσθηση που δεν στην βγάζει καμία rx100. Το ίδιο άλλα σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και με τος Compact της Canon που είναι ανώτερες σε κατασκευή και αυτές από τις rx100.

Και όπως έγραψα αναστήθηκε ξαφνικά η Rx100iii και βγάζει και φωτογραφίες.
Την πήρα μαζί μου στα Φαναράκια.
Μου είχε λείψει η ευκολία της compact μηχανής, σαν να μην κουβαλάς μηχανή.
Ναι δεν είναι Fuji ,ναι δεν τολμώ να πάω πάνω από iso 3200, αλλά f1.8 και ευκολία χρήσης.
Ένα δείγμα από σήμερα με raw περασμένο από DXO.
Γενικό Λύκειο Τήνου - Φαναράκια 2019 by Panos Tiniakos, on Flickr

Έχω την α6000 με πάνω από 55000 κλικ έχει πέσει κάτω μια φορά από ύψος 1.5 μ Ε! από εμφάνιση και λειτουργικότητα ΑΨΟΓΗ

....
Για την ποιότητα κατασκευής διαφωνώ, ειδικά η ροδέλα η πίσω είναι εντελώς ψεύτικη και με αρκετή χρήση χάνει το smoothness, το ίδιο πρόβλημα έχει και η Sony A5100/A6000/A6300 που σε όλες τους τα κουμπιά με την χρήση δεν είχαν την ίδια αίσθηση και μάλιστα μετά από ένα σημείο δεν πιάνει το πάτημα των κουμπιών ειδικά στην πίσω ροδέλα. 7-8 μηχανές τέτοιες πέρασαν από τα χέρια μου και σε όλες είχα το ίδιο πρόβλημα. .....

Μια χαρά σε αυτή τη διασταση.

Οπως το είπες, μια χαρά για αυτή την διάσταση, αν ανοίξεις την φώτο και την δεις προσεκτικά βλέπεις πολύ θόρυβο, εκτροπές και σου βγάζει μια compaκτίλα δυστυχώς.

Υ.Γ. @ Παναγιώτη πολύ όμορφη φώτο πάντως!!Μπράβο

..

Ναι δεν είναι Fuji ,ναι δεν τολμώ να πάω πάνω από iso 3200, αλλά f1.8 και ευκολία χρήσης.
Ένα δείγμα από σήμερα με raw περασμένο από DXO.
Γενικό Λύκειο Τήνου - Φαναράκια 2019 by Panos Tiniakos, on Flickr

Δεν μπορούσε να μειωθεί η ταχύτητα κλείστρου και άλλο ?? .. Οπως την βλέπω θα έλεγα οτι το ιδανικό θα ήταν λήψη σε ISO800-1000 1/25 αντί ISO3200 1/60 και θα είχες αρκετά λιγότερο θόρυβο και επίσης λιγότερα καψίματα ..

Το μέγιστο ISO που είναι αποδεκτό εξαρτάται και απο την ποιότητα του φωτισμού .. το κακό είναι οτι ξεγελιόμαστε απο αυτό που βλέπουμε στην οθονούλα και επιλέγουμε αχρείαστα ψηλό ISO

αν εβαζες ομως 1/25 θα υπηρχε κινδυνος να βγουν πολλοι κουνημενοι-θολοι.
Δεν ειναι ενα πορτραιτο που θα του πεις κατσε ακινητος για λιο....με τοσο κοσμο δε βγαζεις ακρη!

Κι εγω οταν βγαζω ανθρωπους-ζωα δε πεφτω ποτε κατω απο 1/60...καλυτερα λιγο θορυβος παραπανω, παρα να τους βλεπω σα "φαντασματα" :p

Η αλήθεια είναι και εγώ σε Auto iso ρυθμίζω τις μηχανές μου για minimum 1/60 για να έχω μια σιγουριά, στο 1/25 είναι πολύ πιθανό να έχεις κουνημένους ανθρώπους.

Εξαρτάται απο το πόσο αποδοτικό αισθητήρα έχεις .. εγώ με την ΧΖ2 1/1,7in κατέβαινα σε 1/25 σε τέτοια στησίματα και (αν το θυμόμουνα) τραβούσα μια ριπούλα (3 καρε π.χ.) .. δεν είναι πολύ πιθανό να κουνηθούν αν προκαλέσεις την προσοχή (όπως είμαι σίγουρος ότι έκανε ο Πάνος) .. αν σε 1/60 έχεις 10% πιθανότητα "αταξίας" σε 1/25 έχεις 25%

Εξαρτάται απο το πόσο αποδοτικό αισθητήρα έχεις .. εγώ με την ΧΖ2 1/1,7in κατέβαινα σε 1/25 σε τέτοια στησίματα και (αν το θυμόμουνα) τραβούσα μια ριπούλα (3 καρε π.χ.) .. δεν είναι πολύ πιθανό να κουνηθούν αν προκαλέσεις την προσοχή (όπως είμαι σίγουρος ότι έκανε ο Πάνος) .. αν σε 1/60 έχεις 10% πιθανότητα "αταξίας" σε 1/25 έχεις 25%

Πράγματι είναι καλή ιδέα το μικρό Burst, θα σου κάτσει κάποια καλή ειδικά αν έχεις πολλά πρόσωπα.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

κλασικό τρυκ των φωτογραφων όταν έχουν πολλά πρόσωπα μέσα στο κάδρο, 2-3 κεφαλάκια να κλείσουν μάτια και η φωτό βγαινει άχρηστη.

Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Το θέμα δεν είναι μόνο τα μάτια ή η έκφραση...κι εγώ έκανα αυτό το κόλπο συχνά, αλλά σε τόσο χαμηλή ταχύτητα σχεδόν πάντα είχα θέμα με θολωμα λόγω κίνησης.

Προτιμώ να έχω λίγο παραπάνω θόρυβο κι αν τραβάς και raw , αυτό διορθώνεται .