Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Η Sony ανακοινωσε την RΧ100 με 1" Sensor

Ακριβώς, μια βασική λειτουργία της φωτογραφίας. Παναγιώτη μια χαρά είναι οι φωτογραφίες σου, ένοιωσα σαν να είμουν εκεί! Τα τεχνικά κ.λ.π. είναι εντελώς δευτερεύοντα...

Ευχαριστώ Δημήτρη.
Νιώθω ότι πέτυχα το στόχο μου, να σας δώσω μία γεύση από τη Γιορτή της Ευρέσεως.

Οι πέντε πρώτες φωτογραφίες είναι καταπληκτικές!! Ειδικά ως σύνθεση. Στην εκτέλεση έχουν κάποια θεματάκια, απόλυτα αποδεκτό όμως λόγω της στιγμής, της κοσμοσυρροής και του "πού είναι τα παιδιά;".

Ειδικά για την πρώτη θα ήθελα να την δω ύστερα από επεξεργασία. Δηλαδή απ´το raw ή ακόμη κι από το Jpg να ανοίξουν το πολύ ένα στοπ τα σκοτεινά. Δεν είναι το θέμα στον ουρανό, αλλά κυρίως στους ανθρώπους που βρίσκονται στην αρχή της αυλής, που είναι στο σκοτάδι. Γίνεται;

υστ. Έχω την εντύπωση ότι ο φακός έχει πτώση της απόδοσης στα άκρα του. Ισχύει ή μου φαίνεται;
υστ2. Η φωτομέτρηση της μηχανής είναι απίστευτη!!!

Ένα λάθος μου μεγάλο ήταν ότι ξέχασα να γυρίσω σε raw+jpeg επιλογή οπότε τις έχω μόνο jpeg.
Σχεδόν όλες έχουν βγει με το ένα χέρι.
Στη σύγκριση όμως με την Fuji χάνει αρκετά.
Sony

DSC01279 by Panos Tiniakos, on Flickr
Fuji

DSCF0448 by Panos Tiniakos, on Flickr

Αν και μιλάμε για τα διπλά iso στη fuji.
Αν έχεις δει και τις υπόλοιπες στο θέμα της Xm-1 θα ξαναπώ ότι σε παρόμοιες συνθήκες η fuji υπερτερεί φωτογραφικά.
Η sony απλά είναι όλων των συνθηκών λόγω f1.8 και μικρού μεγέθους.

Η δεύτερη φωτο μπορεί να μπει εξώφυλλο σε τουριστικό οδηγό προσκυνηματικού τουρισμού για το νησί σας.

Ένα λάθος μου μεγάλο ήταν ότι ξέχασα να γυρίσω σε raw+jpeg επιλογή οπότε τις έχω μόνο jpeg.
Σχεδόν όλες έχουν βγει με το ένα χέρι.
Στη σύγκριση όμως με την Fuji χάνει αρκετά.
Sony

DSC01279 by Panos Tiniakos, on Flickr
Fuji

DSCF0448 by Panos Tiniakos, on Flickr

Αν και μιλάμε για τα διπλά iso στη fuji.
Αν έχεις δει και τις υπόλοιπες στο θέμα της Xm-1 θα ξαναπώ ότι σε παρόμοιες συνθήκες η fuji υπερτερεί φωτογραφικά.
Η sony απλά είναι όλων των συνθηκών λόγω f1.8 και μικρού μεγέθους.
Άρα καταλήγουμε στο ότι το μέγεθος του σενσορα είναι το Α (όσον αφορά στο H/W) για μια καλή φωτογραφία... Ακολουθούν τα υπόλοιπα γράμματα της αλφαβήτου όπως φακός, επεξεργαστής, firmware, κτλ...

η φωτομέτρηση στη 2η είναι πολύ καλή. Το κάδρο εξαιρετικό. Θα πρέπει να αρχίσεις να τις δουλεύεις λίγο στο PS

Αυτό που είναι επίσης πολύ καλό στην 2η είναι το "κράτημα" των φωτεινών, ενώ δηλ. έχουν πάρει καλό φως τα σκοτεινά, ο σταυρός της εκκλησίας π.χ. ΔΕΝ έχει καεί. Η Sony θέλει +0,3-0,7 stop σταθερά Παναγιώτη, τείνει να υποεκθέτει...

Η δεύτερη φωτο μπορεί να μπει εξώφυλλο σε τουριστικό οδηγό προσκυνηματικού τουρισμού για το νησί σας.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ας προσγειωθώ όμως γιατί η έπαρση είναι αμαρτία.

Αυτή τη γιορτή την αγαπώ πολύ.
Είναι κάτι που νοιώθω πολύ έντονα.
Σχεδόν κάθε χρόνο είμαι παρών.
Έχω λείψει μόνο 2-3 χρόνια λόγω σπουδών και στρατού.
Φέτος ήταν ευκαιρία φωτογραφική γιατί είμαι σε άδεια
και δε συνοδεύω μαθητές.
Φτάσαμε λίγο αργά στο προάυλιο της Παναγίας
και κάθε γωνιά είχε κόσμο.
Αμέσως είδα τη γωνία και φαντάστηκα το πλάνο.
Λέω της γυναίκας μου πάμε γρήγορα εκεί να προλάβουμε.
Και έτσι είχα το τέλειο κάδρο για φωτογράφιση.
Και δόξα τω Θεώ είχα μαζί μου και καταπληκτικά εργαλεία.
Τόσο η fuji όσο και η sony με κάλυψαν σχεδόν σε όλα.
Τέλος η ανατροφοδότηση που παίρνω από τα σχόλια σας
μου δίνει θάρρος να προχωρήσω παραπάνω φωτογραφικά
γιατί σημασία δεν έχει αν σε κρίνουν αλλά ποιοι σε κρίνουν.

Απάντηση: Re: Η Sony ανακοινωσε την RΧ100 με 1" Sensor

Αυτό που είναι επίσης πολύ καλό στην 2η είναι το "κράτημα" των φωτεινών, ενώ δηλ. έχουν πάρει καλό φως τα σκοτεινά, ο σταυρός της εκκλησίας π.χ. ΔΕΝ έχει καεί.

Ακριβως αυτο είδα και εγώ όταν κοιταξα με προσοχή τις φωτό της ΧΜ1 στο Flickr, αυτο δειχνει ότι το συνολάκι κάνει εξαιρετική δουλειά.:firstprize:

Επισης σε καποιες ειδα πολυ χαμηλους χρόνους κλειστρου , ειναι στο χερι με σταθεροποιηση του φακου ή ακουμπησες καπου την μηχανή ?

Last edited:

δεν είναι θέμα κολακείας. Έψαξα στο δίκτυο και δεν βρήκα καμιά φωτογραφία από τη συγκεκριμένη εορτή που να αξίζει. Μικρή κοινωνία είστε, θα πρότεινα να πάρεις τη φωτο, να την τυπώσεις σε μεσαία διάσταση, π.χ. 15Χ20 εκ. και να τη δώσεις σε αυτούς που ασχολούnται με την τουριστική προβολή του νησιού, δωρεάν, χωρίς δικαίωμα μεταπώλησης, ούτε και δωρεάν παραχώρησης σε άλλους φορείς, και με την προυπόθεση να γράφει σε κάποιο σημείο το όνομά σου. Θα έλεγα να κάνεις το ίδιο και με 1-2 με τα φαναράκια. Κάνε ένα αντίγραφο και για τους ιερείς, θα χαρούν κι αυτοί με την εικόνα σου.

Μπορεί σε αυτό το νήμα να μιλούμε για μηχανές και τα παρόμοια, αλλά μην ξεχνούμε ότι το σημαντικό είναι η ίδια η φωτογραφία. Όταν κάποιος βγάλει τελικά την τόσο ιδιαίτερη φωτογραφία είναι κρίμα να συνεχίσουμε να συζητούμε μόνο για τη μηχανή και να μην κοιτάζουμε να προωθήσουμε την φωτογραφία.

Last edited:

Και με την αφορμή της συγκεεκριμένης φωτογραφίας, που έχουμε ως λήψη από δυο, εξαιρετικές μηχανές για την κατηγορία της καθεμιάς, ερχόμαστε να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα:

-Παίζει ρόλο ο εξοπλισμός;
-Προσωπικά νομίζω ότι παίζει ρόλο και ο εξοπλισμός.

Ο Παναγιώτης είδε τη γωνία, ήξερε πώς θα εξελιχθεί η σκηνή, άρα η φωτογραφία δεν βγήκε τυχαία, αλλά είναι σκηνοθετημένη. Όμως την τράβηε με δυο μηχανές. Με την πρώτη έχουμε μια σκοτεινή καταγραφή της πραγματικότητας. με τη δεύτερη μηχανή έχουμε κάτι το ιδιαίτερο.

Άρα για μένα camera matters...

Τα είπες όλα Βλάση αλλά και η όλη συζήτηση για την συγκεκριμένη φωτογραφία με έβαλε σε σκέψεις.
Διάφορες σκόρπιες σκέψεις και ένα μικρό άγχος λόγω της αποδοχής της φωτογραφίας.
Τελικά τι μετράει πιο πολύ ο καλός φωτογράφος ή ο καλός εξοπλισμός?
Αξίζει να βγάλει κέρδος κάποιος από τη φωτογραφία, ειδικά αν αφορά την θρησκευτική πίστη?
Πως θα νιώσεις αν κάποιος πάρει τη φωτογραφία σου και την οικειοποιηθεί χωρίς τη συγκατάβαση σου?
Να τη δώσω σε δήμο και φορείς αλλά θα εκτιμηθεί όπως πρέπει ή όχι?
Υ.Γ.Αυτή η φώτο δεν ήταν απλά σκηνοθετημένη, την είχα φανταστεί χρόνια την και είχα τραβήξει στο μυαλό πολύ καιρό πριν συμβεί!

Παναγιώτη θα ήθελα να τοποθετηθούν σε αυτό το θέμα πρώτα ττα άλλα μέλη, αν τοποθετηθούν, και μετά εγώ. Θα πρότεινα πάντως να την κατεβάσεις από το δίκτυο μέχρι νεωτέρας

Απάντηση: Re: Η Sony ανακοινωσε την RΧ100 με 1" Sensor

Αυτή η φώτο δεν ήταν απλά σκηνοθετημένη, την είχα φανταστεί χρόνια την και είχα τραβήξει στο μυαλό πολύ καιρό πριν συμβεί!

Παναγιώτη με την φράση σου και μόνο αυτή απάντησες στα ερωτήματά σου, αυτο στην ουσία μεταξύ πολλών άλλων είναι η τέχνη της φωτογραφίας να καταφέρεις με μια φωτογραφια να πείς τόσα πολλά .....

ακολούθησε την συμβουλή του Βλάσση

Όπως λέει και το γνωμικό "τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα". Αλλά και ο μάστορας πρέπει να ξέρουν να τα δουλέψουν...

Βλάση δεν βλέπω ανταπόκριση εκτός από τους γνωστούς.
Οπότε αν θες τοποθετήσω εδώ ή σε pm, με ενδιαφέρει να μάθω την άποψη σου επί του θέματος.

Το οτι έχεις φανταστεί ένα τόσο όμορφο κάδρο (φαντάζομαι και πολλά άλλα) στο μυαλό σου, και δοθείσης της ευκαιρίας τα μετουσιώνεις σε φωτογραφίες δείχνει κατά την ταπεινή μου γνώμη φωτογραφική ωριμότητα που σπανίζει. Οι φωτογραφίες σου δείχνουν (και) μια σπάνια ευαισθησία.

Νομίζω οτι έχεις ταλέντο και "μάτι" για να δώσεις πολλά περισσότερα. Ζεις σε ένα πολύ όμορφο νησί (τελείως παρεξηγημένο κατά τη γνώμη μου, εγώ το γνώρισα και το αγάπησα μέσω της συζύγου μου). Άδραξε την ευκαιρία και όποτε μπορείς ταξίδεψε και φωτογράφησε.

Συμφωνώ με την πρόταση του Βλάση.

Βλάση δεν βλέπω ανταπόκριση εκτός από τους γνωστούς.
Συμφωνώ με τον κ Βλασίδη - είναι πολύ καλή ιδέα
Οι φωτογραφίες σου, είναι πολύ καλές και δεν χάνεις τίποτα, να δοκιμάσεις την πρόταση του
Αν δεν γίνει εφέτος, του χρόνου πήγαινε με καθαρά φωτογραφικό μάτι και όχι σαν συμμετέχων -παρευρισκόμενος

Μια απορία τεχνική
γιατί περιόρισες το ISO στην Sony ;

PS και μια συμβουλή, αν μου επιτρέπεις
Σε καθημερινές συνθήκες φωτογράφισης (αυτές που βλέπουμε στο παρόν νήμα, υποθέτουμε, ότι τις τραβάς, για να δοκιμάζεις τα όρια της μηχανής ) και σε τόσο δύσκολες φωτιστικές συνθήκες, να έχεις το dynamic range ενεργοποιημένο
εγώ το απενεργοποιώ, μόνο όταν- σκόπιμα- θέλω να βγάλω, φωτογραφία με έντονο κονραστ

Σε αυτές που έχεις βγάλει (υποθέτω έχεις τα raw) και αν έχουμε την ίδια έκδοση λογισμικού, του image data converter (έχω Sony, αλλά DSLR) μπορείς να το ενεργοποιήσεις, ακόμα και τώρα και από το off, να το βάλεις στο auto
Δοκίμασε πχ. στην φωτογραφία, που συγκρίνεται με την Fuji και πιστεύω, ότι θα εκπλαγείς ευχάριστα

και γενικώς, μην αρχίσεις να καταφεύγεις στο φωτομαγαζο, η μηχανή σου έχει μεγάλες δυνατότητες και είναι εξαιρετικά παραμετροποίησημη
Σκέψου με τον αισθητήρα, και όχι με το ποντίκι :2thumb22sup:

Η Rx100 τον τελευταίο καιρό είναι και η βιντεοκάμερα μου.
Εδώ σας παρουσιάζω ένα βίντεο "I wanna be john spyrou kourampiedes"
Ακόμη είμαι σε φάση πειραματισμού οφείλω να πω και το f1.8 ωραίο για βίντεο αλλά δυσκολούτσικο.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.