Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Έχω 2 εμφανισιακά ίδιες με αυτές που λες, το πρόβλημα είναι ότι οι παμπόνηροι κινέζοι τις φτιάχνουν όλοι ´πανομοιότυπες κι έτσι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις μάρκα κ.λ.π.

Ο συγκεκριμενος φορτιστης απ'οτι βλεπω παιρνει δικο του καλωδιο τροφοδοσιας. Υπαρχουν και καποιοι αλλοι με micro usb θυρα, που παιρνουν ρευμα απο οποιαδηποτε εξωτερικη τροφοδοσια με usb, οπως φορτιστες κινητων, powerbank κτλπ.

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Πολυ ωραια φωτο. Χερατη ειναι? Μπορεις να το κανεις και με 90 μοιρες ανακλιση παντως απλα θα ειναι λιγο πιο δυσκολο

Όχι ακουμπισμένη η μηχανή στο πάτωμα με την οθόνη ανεστραμμένη 180 μοίρες και χρονοκαθυστέρηση 3 δευτερολέπτων που ενεργοποιείται λόγω selfie mode.

Καλησπερα παιδια. Προσφατα εγινα κατοχος της rx100 (τη πρωτη) και εχω την εξης απορια. Με το stabilization ποσα stop θα λεγατε οτι κερδιζετε; Γιατι ωρες ωρες μου φαινεται οτι δεν κερδιζω ουτε μισο και δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι ελαττωματικη. Ενω σε αλλες εβγαζα ακομα και σε 1/4 (wide) με ενα 80% επιτυχια, στην rx100 τετοιο ποσοστο δεν πιανω ουτε σε 1/20 καλα καλα. Ασφαλεια δεν νιωθω ουτε καν στο 1/30 που βγαζει μαλιστα default στο αυτοματο κατι που θα ζορισει πολυ τους αλλους οταν την δινω να με βγαλουν.

Οταν κανω τις ιδιες δοκιμες με κλειστο το stabilization η διαφορα ειναι ελαχιστη. Θα λεγα οτι περισσοτερο μου αυξανει τις πιθανοτητες για μια sharp picture σε χαμηλη ταχυτητα παρα οτι μειωνει την ταχυτητα που μπορεις να βγαλεις με ασφαλεια φωτογραφιες (πχ να κανε ασφαλες το 1/30 ή ακομα πιο κατω)

Ειναι οντως τοσο κακο το stablization της; Εσεις τι γνωμη εχετε απο την εμπειρια σας;

Με ποιες μηχανες εβγαζες χερατες 1/4 ? Και σε τι εστιακα?

Οταν είχα την rx100I μπορούσα στο ευρυγώνιο να βγάζω φώτος μέχρι 1/16 άντε 1/10 με το ζόρι...περίπου 2-2,5 stop δίνει η μηχανή, η rx100IIΙ και IV πάει και μέχρι τα 1/8....
Αλλα 1/4 είναι πολύ αργός χρόνος προσωπικά μόνο με την Olympus em10II και τον φακό sony 18-105f4 έχω δει τέτοιους χρόνους στο ευρυγώνιο...

Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Με ποιες μηχανες εβγαζες χερατες 1/4 ? Και σε τι εστιακα?

wx220 (οκ εχει μικροτερο focal 25 ενω η rx100 εχει 28) αλλα και μια Olympus, δεν θυμαμαι μοντελο αλλα νομιζω ειχε focal 27. Επειδη την wx220 την εδωσα προσφατα, θυμαμαι καταφερνα σε φουλ ζουμ να βγαλω μεχρι και με 1/8

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οταν είχα την rx100I μπορούσα στο ευρυγώνιο να βγάζω φώτος μέχρι 1/16 άντε 1/10 με το ζόρι...περίπου 2-2,5 stop δίνει η μηχανή, η rx100IIΙ και IV πάει και μέχρι τα 1/8....
Αλλα 1/4 είναι πολύ αργός χρόνος προσωπικά μόνο με την Olympus em10II και τον φακό sony 18-105f4 έχω δει τέτοιους χρόνους στο ευρυγώνιο...

Οταν λες 1/10 με τι ποσοστο επιτυχιας; Παντως 1/16 ειναι με το ζορι ενα στοπ. Θεωρητικα με 28αρη focal το 1/30 θα ηταν ιδανικη ταχυτητα για χωρις stabilization. Σωστα; Αρα για 2.5 στοπ δεν θα πρεπε να φτανε 1/5 ;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παντως οταν κλεινω το stabilization δεν θα λεγα σε καμια περιπτωση οτι κερδιζω πανω απο 1 stop. Σε wide ουτε καν μισο θα λεγα. Σε 100 focal ισως με το ζορι να κερδιζω 1 stop ?

Γενικα μου αρεσει η μηχανουλα αλλα θελω να σιγουρευτω αν ειναι ελαττωματικη να τη στειλω πισω ή οχι. Εινα η πρωτη μου full manual μηχανουλα και ειμαι νιουφης.

Last edited:

Φίλε εγώ έχω την rx100iii και είχα και την ένα αλλά δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά.
Θα έλεγα όμως ότι είναι σχετικό το ποσό καθαρή φωτογραφία μπορεί να τραβήξει κάποιος με χαμηλή ταχύτητα.
Στο βίντεο μπορώ να σου πω ότι η ένα υποτυπωδες σύστημα σταθερόποίησης.
Ότι πλήρωσες πήρες και με το παραπάνω.
Η μηχανή είναι αξιοπρεπέστατη και βολικότατη και δε θα μετανιώσεις για τη αγορά σου.

Φίλε εγώ έχω την rx100iii και είχα και την ένα αλλά δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά.
Θα έλεγα όμως ότι είναι σχετικό το ποσό καθαρή φωτογραφία μπορεί να τραβήξει κάποιος με χαμηλή ταχύτητα.
Στο βίντεο μπορώ να σου πω ότι η ένα υποτυπωδες σύστημα σταθερόποίησης.
Ότι πλήρωσες πήρες και με το παραπάνω.
Η μηχανή είναι αξιοπρεπέστατη και βολικότατη και δε θα μετανιώσεις για τη αγορά σου.

Η μηχανη με εχει αφησει παραπανω απο ευχαριστημενο. Απλα προσπαθω να δω αν ειναι ελαττωματικη ή οχι. Κατα τα αλλα εχω καταφερει φωτογραφιες που δεν φανταζουμουν οτι θα μπορουσα. πχ φωτισμος μπαρ και να βγαζω φωτογραφια ζευγαρια να χορευουν τανγκο (χαμηλος φωτισμος + ταχυτητα 1/80).

Last edited:

Δεν ξερω τι εκανες με τις κομπακτ κι ουτε αν οι ταχυτητες που "γραφουν" ειναι πλασματικες αλλα καλο θα ειναι γενικα να αποφευγεις τοσο χαμηλες ταχυτητες στο χερι. Ειναι εξαιρετικα σπανιο να παρεις το αποτελεσμα που θες.
Για τετοιους χρονους σε χερατες φωτο χρειαζεται αρκετη εμπειρια κ διαφορα τεχνασματα κ παλι το αποτελεσμα δεν ειναι παντα αναμενομενο. Στο λεω μιας κι ασχολουμαι επαγγελματικα και για να τραβαω χερατες 1sec εχουν περασει αρκετα χρονια για να το κανω και μαλιστα με διαφορα τεχνασματα-πατεντες παντα. Και ειναι κατι που δεν θα συστηνα σε καποιον που το κανει για χομπι εκτος αν δεν υπαρχει καμια αλλη επιλογη.

Δεν ξερω τι εκανες με τις κομπακτ κι ουτε αν οι ταχυτητες που "γραφουν" ειναι πλασματικες αλλα καλο θα ειναι γενικα να αποφευγεις τοσο χαμηλες ταχυτητες στο χερι. Ειναι εξαιρετικα σπανιο να παρεις το αποτελεσμα που θες.
Για τετοιους χρονους σε χερατες φωτο χρειαζεται αρκετη εμπειρια κ διαφορα τεχνασματα κ παλι το αποτελεσμα δεν ειναι παντα αναμενομενο. Στο λεω μιας κι ασχολουμαι επαγγελματικα και για να τραβαω χερατες 1sec εχουν περασει αρκετα χρονια για να το κανω και μαλιστα με διαφορα τεχνασματα-πατεντες παντα. Και ειναι κατι που δεν θα συστηνα σε καποιον που το κανει για χομπι εκτος αν δεν υπαρχει καμια αλλη επιλογη.
επειδή θα χρειαστεί να τραβήξω κι εγώ τετοιου είδους φωτος και δεν το χω και πολυ με τις κόμπακτ κ μιρορλες θα μπορούσες να μου δώσεις κάποιες λέπτομερειες μιας και το κατέχεις το αντικειμενο; πχ ταχυτητα, διαφραγμα, wb,

? Οσον αφορα τι πραγμα? Τις χαμηλες ταχυτητες? Δεν υπαρχουν ουτε λεπτομερειες ουτε μαγεία, αν παρεις λχ 100-150Κ ληψεις σε μακρο με κατω απο 1/10 στο χερι, καποια στιγμη θες δε θες θα το καταφερνεις. Πολλες φορες θα αναγκαστεις να χρησιμοποιησεις το περιβαλλον, χερια, αγκωνες, ιμαντες κι οτι αλλο μπορεις. Αλλα μιλαω για συγκεκριμενες περιπτωσεις που οι συνθηκες ειναι τετοιες και δεν υπαρχει αλλη λυση. Αν θες κλειστό διαφραγμα χαμηλα ασα και δεν γινεται να χρησιμοποιησεις τριποδο αναγκαστικά θα προσαρμοστεις. Για να μην πλατιαζω ομως και βγαινουμε offtopic θεωρω πως αν καποιος θελει να το κανει αυτο για χομπι και να καθεται να τραβαει 1/4 στο χερι για να παρει καλη μια στις δεκα και ουτε, μαλλον ειναι βιτσιοζος. Η βαλε ενα τριποδακι ή ανοιξε το διαφραγμα ή ανεβασε ασα. Δεν υπαρχουν και πολλα που μπορεις να κανεις, εκτος αν σε μερικα χρονια εχουμε σταθεροποιητες 10 στοπ

Ειμαι επαγγελματιας πυροτεχνουργος.... απενεργοποιω βομβες με το ενα χερι ενω με το αλλο χτυπαω φραπε :silly: :drummer:

Ok, got the point. Αν καποιος την εχει ακομα και δεν βαριεται ας κανει ενα κοπο να τραβηξει με απενεργοποιημενο και να πει αν βλεπει διαφορα. Δεν με απογοητευουν οι χρονοι που μπορω να βγαλω σταθερες, απλα οτι μου φαινεται λες και δεν δουλευει οταν το συγκρινω με on και off.

Βεβαια ισως στις αλλες που καταφερνα 1-2 στοπ κατω σε σχεση με rx100 να βγαιναν και εκει ελαφρως κουνημενες/θολες αλλα λογω του χαμηλου true resolution και οτι επαιζα συχνοτερα σε υψολοτερα iso (ακομα χαμηλοτερη λεπτομερια) να μην το καταλαβαινα.

Last edited:

Έχω και εγώ την πρώτη. Όταν την είχα πρωτοπάρει είχα απογοητευτεί από το αυτόματο της και το 1/30. Και εγώ πίστευα πως θα έχω θέμα όταν την δίνω σε άλλους να με βγάλουν.

Αυτό με ώθησε να διαβάσω 2 βιβλία για την φωτογραφία, να μάθω πράγματα και να βγάζω καλύτερες φωτογραφίες. Όταν την δίνω σε άλλους την βάζω στο πράσινο i και τους λέω να τραβήξουν 2-3 πόζες. Πάντως η μηχανή περιμένει να πέσει κατω από το 1/30 για να βγάλει φλας.