Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Θυμάστε γιατί κλείδωσε το θέμα της Samsung NX1;
Αν όχι θα σας το θυμίσω εγώ,γιατί υπήρχαν εκατοντάδες ανούσια, βαρετά και επαναλαμβανόμενα ποστ για το πόσο καλή μηχανή είναι
και πόσο καλή αγορά έκαναν οι κάτοχοι και πόσο ευτυχισμένοι είναι.
Άλλες μηχανές δεν υπήρχαν να σταθούν δίπλα της γιατί είχε και τη ροζ κορδέλα και τη μπλε και τη μαύρη που άλλες μηχανές δεν την είχαν.
Οι άλλες μηχανές έβγαζαν φωτογραφίες και τις θαύμαζες αλλά της Nx1 ήταν καλύτερες άσχετα που δεν μπορούσες να τις δεις.
Κάτι τέτοιο πάει να συμβεί τελευταία και στο νήμα της Rx100iv.
Δε θα γράψω κάτι παραπάνω ούτε θα προσπαθήσω να πείσω ή να αλλάξω γνώμη σε κανέναν και στον τοίχο που είπα πριν ότι
δεν έχει ωραίο χρώμα ούτε μου απάντησε ούτε το άλλαξε.
Υ.Γ. Μου είπε ένας παππούς πριν λίγες μέρες ότι οι Έλληνες πάτησαν πρώτοι στο φεγγάρι αλλά δεν υπάρχουν ούτε φώτο ούτε βίντεο γιατί λέει
είναι για προσωπική χρήση και δεν θα τα δώσουν ποτέ στη δημοσιότητα, τι να κάνω τον πίστεψα.
(Παρακαλώ να μην σβηστεί το μήνυμα μου,δεν προσβάλει, δεν ειρωνεύεται και ακόμη να μην είναι αρεστό πρέπει να έχει το σεβαστό που έχουν και τα υπόλοιπα μηνύματα).

Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

...την 1'' την περιμένω στην γωνία μόνο για το επόμενο αδιάβροχο σώμα μου (αντι της TG3) ... και αυτο όταν βγει σε τιμή σκαφανδρου 300-350ευρω

Κι εγώ παρόμοια σκέψη κάνω. Στην πορεία ακόμη και μετά από αναβάθμιση της RX100IV σε V ή τυχόν σε άλλο τελείως μοντέλο/σειρά (ή αν βγει κάτι αντίστοιχα ολοκληρωμένο από m4/3) να κρατήσω την IV σε συνδυασμό με την υποβρύχια θήκη Fantasea, που την είχα βρει φτηνά στα 250 ευρώ.

Last edited:

Το διαδίκτυο Παναγιώτη είναι γεμάτο από άπειρα site με δείγματα φώτος από κάθε μηχανή....ο λόγος που είμαι σε αυτό το forum είναι να μιλήσω με Ελληνες για φωτογραφικές μηχανές...για φώτος υπάρχουν άπειρα καλύτερα site από εδώ...ο καθένας στην τελική κάνει ότι θέλει...αν θέλει ανεβάζει φώτος αν δεν θέλει γούστο του...παίζει να έχεις αναφέρει το συγκεκριμένο θέμα ίσα με 100 φορές τον τελευταίο χρόνο (οπότε όπως βλέπεις και εσύ επαναλαμβάνεσαι όπως και οι περισσότεροι από εμάς, βάζω και τον εαυτό μου μέσα) ...αν θέλεις ζήτα από τους διαχειριστές να απαιτούν από τα μέλη που γράφονται να ανεβάζουν φώτο υποχρεωτικά, άλλα φιλικά μιλώντας με το να το αναφέρεις κάθε τρεις και λίγο δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι...Στην τελική 20-30 άτομα είμαστε που γράφουμε και λίγο πολύ έχουμε καταλάβει ο καθένας ''τι παίζει'' με τους άλλους...με το που βλέπω ένα post πριν καν το διαβάσω τις περισσότερες φορές ανάλογα με το μέλος και σε ποιο thread γράφει ψιλοκαταλαβαίνω τι περίπου θα γράψει.....χωρίς παρεξήγηση..ξέρεις και εσύ πόσες φορές έχεις αναφερθεί για τα τρομερά χρώματα των fuji, για ότι είναι ''ερωμένες'' και για το ότι οι sony είναι ακριβές και υπερτιμημένες??? Όπως βλέπεις όλοι μας σε ένα βαθμό τα ίδια αναμασάμε....

Υ.Γ.Για το φεγγάρι που λες ακόμα και οι φώτος που υπάρχουν από τους Αμερικανούς αρκετός κόσμος πιστεύει ότι είναι ψεύτικες....οπότε όλα είναι σχετικά...

Last edited:

Με αυτά που γράφονται από τους 30 έχουν μείνει οι 10.
Επαναλαμβάνομαι όταν χρειάζεται να απαντώ στις ίδιες επαναλήψεις.
Η fuji είναι έρωτας αλλά βρες μου ποστ που να την προτείνω σε κάποιον να την αγοράσει η να την εκθειάζω ολημερίς.
Έχω και Sony και Panasonic μηχανές αλλά τις αγόρασα στην απλή τους έκδοση χωρίς δώρο τις παροπίδες.
Τέλος να θυμίσω ότι οι φωτογραφίες όπως σωστά είπε ο Ηλίας είναι για να φωτογραφίζεις όχι για συλλογή στο ράφι.

Προσωπικά ακόμη κι ένας μόνο αν βοηθηθεί από κάποια πληροφορία που γράφω (όπως σήμερα ο karamela με το tip του dual video rec που έτυχε να μην το ξέρει παρόλο που είναι χρήστης Sony) μου φτάνει.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

τόχουμε πεί πολλές φορές ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε ολες τις κατηγορίες ενός forum, αν καποιος επιθυμει να ποστάρει φωτογραφίες το κάνει αν όχι δεν ... στο ελάχιστο όμως κάνει μια ελάχιστη αναφορά τι τον ενδιαφέρει να φωτογραφίζει για να καταλαβουμε πολυ πιο καλά τις ανάγκες του και να το συσχετίσουμε με τα γραφόμενά του ..

οι συνεχιζόμενες αναφορές με τα ιδια ακριβώς επιχειρήματα κουράζουν, δημιουργούν εκνευρισμό, χαλάνε το νήμα και πρεπει να αποφευγονται ειδικά αν δεν συνοδευονται με επαρκή φωτογραφικά στοιχεία και ειδικά αν κανείς φάσκει και αντιφάσκει, το τελικό αποτέλεσμα είναι να εκτίθεται και νά χάνουν σε αξία τα λεγόμενά του ακόμη και αυτά που έχουν σημασία.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ας μεινουμε λοιπον στην μηχανή χωρίς να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια ...

Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Τις ανάγκες μου τις περιέγραψα ξεκάθαρα και με παραδείγματα καταστάσεων, όσον αφορά το θέμα που αφορά το νήμα, δηλαδή την RX100IV.

H χρήση που της κάνω είναι συμπληρωματική, σε καταστάσεις όπου δεν θα έπαιρνα μαζί μου φωτογραφική καθόλου. Γι' αυτό και ό,τι βγάζει για μένα είναι κέρδος, αφού δεν θα το έβγαζα με άλλη μηχανή, για τον απλό λόγο ότι δεν θα είχα καν μαζί μου μηχανή.

Ίσως συνηγορεί σε αυτό ότι από επιλογή μου δεν έχω smartphone, και την αποστολή που αναθέτουν οι περισσότεροι στο κινητό τους για την περιστασιακή λήψη κάποιου snapshot ή βίντεο, εγώ την αναθέτω στην RX100IV.

Πάλι σβήστηκε μήνυμα μου χωρίς να είναι προσβλητικό.
Νομίζω ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Τις ανάγκες μου τις περιέγραψα ξεκάθαρα και με παραδείγματα καταστάσεων, όσον αφορά το θέμα που αφορά το νήμα, δηλαδή την RX100IV.

H χρήση που της κάνω είναι συμπληρωματική, σε καταστάσεις όπου δεν θα έπαιρνα μαζί μου φωτογραφική καθόλου. Γι' αυτό και ό,τι βγάζει για μένα είναι κέρδος, αφού δεν θα το έβγαζα με άλλη μηχανή, για τον απλό λόγο ότι δεν θα είχα καν μαζί μου μηχανή.

Ίσως συνηγορεί σε αυτό ότι από επιλογή μου δεν έχω smartphone, και την αποστολή που αναθέτουν οι περισσότεροι στο κινητό τους για την περιστασιακή λήψη κάποιου snapshot ή βίντεο, εγώ την αναθέτω στην RX100IV.

Οταν έγινε αυτό καλύφθηκα, γιατι ετσι όπως τα πρωτοείπες νομίσαμε όλοι ότι ηταν η μηχανή θαύμα που δεν πρεπει να λείπει απο πουθενά παρότι ζητά 1000ευρω.

Παναγιώτη είπαμε να μείνουμε στα της μηχανής, πόσες φορές πρέπει να το γραψουμε ... και εσύ ο ίδιος το έγραψες στο πρωτο σου μυνημα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Όχι, δυστυχώς, μηχανή-θαύμα δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι με 1'' αισθητήρα, τουλάχιστον στο φωτογραφικό κομμάτι.

Στα High Frame Rates μόνο θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για θαύμα, αφού η αργή της κίνηση είναι εξαιρετική, και πολύ καλή ακόμη και στα 250p. Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες μηχανές ούτε τα 100p δεν μπορούν να δώσουν, κι αν το δώσουν είναι με κροπ ή/και με κακή ποιότητα. Σε εξειδικευμένες χρήσεις ή απλά για παιχνίδι ενδιαφέρον έχουν και τα υπερυψηλά HFR 500p/1000p.

Και οι RX10II/III έχουν HFR, αλλά τα HFR θέλουν φως, και το 1.8 της RX100IV βοηθάει πολύ.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μια πολύ πρακτική λειτουργία που υπάρχει στις Sony και λέγεται Dual Video Rec, δουλεύει χωρίς περιορισμούς και στην RX100IV (ακόμη και στο 4Κ στο μέγιστο bitrate 100Mbit/s!).

Aυτό που κάνει είναι να γράφει ταυτόχρονα στην κάρτα μια δεύτερη εκδοχή του ίδιου βίντεο, σε χαμηλότερη ανάλυση (1280x720, 3Μbit/s, Audio: AAC 127kb/s).
Ένα μεγάλο 4Κ 100Μbit/s κλιπάκι 1 λεπτού έχει μέγεθος 720ΜΒ, ενώ το μικρό έχει μέγεθος μόλις 22ΜΒ, και μπορείς εύκολα το στείλεις κάπου ή να το έχεις ως preview του μεγάλου.

Με το Playmemories πρόγραμμα για εξαγωγή των αρχείων από την κάρτα όταν τη βάζουμε στον αναγνώστη καρτών του υπολογιστή, εμφανίζονται σε ξεχωριστή κατηγορία τα μικρά δεύτερα κλιπάκια.
Αν εξάγουμε χειροκίνητα τα αρχεία από την κάρτα, τα δεύτερα μικρά κλιπάκια τα βρίσκουμε στον φάκελο MP_ROOT και στους υποφακέλους με κατάληξη ANV01.

Nα συμπληρώσω ότι καλό είναι να κρατάμε και τα thumbnails (ανάλυσης 1280x720) από τα βίντεο, που αυτόματα δημιουργεί η μηχανή.
Τα thumbnails τα βρίσκουμε στην κάρτα στον φάκελο M4ROOT και στον υποφάκελο ΤΗΜΒΝL.

Συνολικά επομένως στον υπολογιστή μας θα έχουμε το αρχικό βίντεο 4Κ, το δεύτερο βίντεο 1280x720 και το thumbnail jpeg.

Αν χωρίζουμε σε ξεχωριστό φάκελο τις λήψεις μας ανά ημέρα ή γεγονός, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα από τα thumbnail jpegs ως folder icon, ώστε να ξέρουμε τι θέμα έχουν τα βίντεο κάθε φακέλου.
Δεξί κλικ στον φάκελο > properties > customize > folder pictures > choose file

Last edited:
Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Βγάζω σε αγγελία σύντομα την IV.
Aλλά και βελτίωση στην ποιότητα εικόνας να μην υπήρχε, και μόνο για το PDAF θα άξιζε η αναβάθμιση.

3200iso

SLw1QO.jpg

Για την ουσιαστικά ανύπαρκτη σταθεροποίηση στο 4Κ δεν είδα να έχει γίνει κάτι

Για την ουσιαστικά ανύπαρκτη σταθεροποίηση στο 4Κ δεν είδα να έχει γίνει κάτι

Στην rx100VI....κάτι πρέπει να αφήσουν και για εκει!!!χαχα
Μια χαρά μηχανούλα είναι η Rx100V άλλα να πω την κακία μου το PDAF θα μπορούσε να το είχε βάλει όχι από την IV, ακόμα και στην ΙΙΙ θα μπορούσε....η sony Α6000 το έχει εδώ και 3+ χρόνια...θα μας βγάλει και μια rx10IV με PDAF και θα μας την χρεώσει κανένα 2.000 ευρώ...
Έχω αρχίσει και ξενερώνω με αυτά που κάνει η Sony....το ίδιο έκανε και με την Α6500 με ibis και touch οθόνη που θα μπορούσε χαλαρά να το έχει στην Α6300...απαξιώνει πολύ γρήγορα τα προϊόντα της και εκνευρίζει τους αγοραστές της....

Υ.Γ. Αυτή η touch οθόνη πόσο δύσκολο είναι να την βάλουν..ήμαρτον ποια...

για πες γιατί έχω χάσει επεισόδια...
δεν έχει σταθεροποίηση σε 4Κ???
έχει, αλλά είναι άχρηστη. έχει περάσει καιρός βέβαια από τοτε που την είχα, αλλά ήταν ο βασικός λόγος που την έδωσα. δεν ξέρω αν έχει παρατηρήσει κάτι σχετικό κάποιος άλλος. ίσως να είχα πέσει σε προβληματικό κομμάτι, τί να πω.