Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Eμένα δεν με εκπλήσσει το βίντεο.

Standard IS προσφέρει η RX100IV στο 4K και τίποτε άλλο.
Active IS και Intelligent Active προσφέρει μόνο αν κατέβει η ανάλυση στα 1080.

Περπάτημα με Standard IS; Oύτε για αστείο!

Eδώ μια σύγκριση σε περπάτημα με RX100III
Standard IS στην αρχή
Active IS από το 0:40
Intelligent Active από το 1:25

https://www.youtube.com/watch?v=4ew7q1tHWvs

Γιάννη κάτι λίγο off topic. Την FDR X3000 την έχεις δοκιμάσει; Είδα ότι την έχεις αγοράσει, και ενδιαφέρομαι για κάποια στιγμή για αυτήν για το ποδήλατο, επειδή προσφέρει σταθεροποίηση 4Κ στο φακό, κι όχι με steadyshot όπως η FDR X1000 που το προσφέρει στα 1080p κι όχι στα 4Κ (την έχω την κάμερα αυτή, μια χαρά δουλειά κάνει το steadyshot, αλλά με την απώλεια της ανάλυσης).

Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

ο καθενας περπαταει διαφορετικα και κραταει τη μηχανη με αλλο τροπο.

Εγω πχ παλιοτερα, οταν δεν ειχα τοσο θεμα με γονατα και μεση, περπατοντας με το γνωστο τροπο (duck walk) που περπατανε πολλοι steadycam-ιστες , μπορουσα και ειχα πολυ καλο αποτελεσμα με απλη σταθεροποιηση.

Τωρα ειμαι για κλαματα... :p

Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Γιάννη κάτι λίγο off topic. Την FDR X3000 την έχεις δοκιμάσει; Είδα ότι την έχεις αγοράσει, και ενδιαφέρομαι για κάποια στιγμή για αυτήν για το ποδήλατο, επειδή προσφέρει σταθεροποίηση 4Κ στο φακό, κι όχι με steadyshot όπως η FDR X1000 που το προσφέρει στα 1080p κι όχι στα 4Κ (την έχω την κάμερα αυτή, μια χαρά δουλειά κάνει το steadyshot, αλλά με την απώλεια της ανάλυσης).

Ναι, σε πρόσφατη εκδρομή στο εξωτερικό σε περπάτημα. Απίστευτη σταθεροποίηση στο 4Κ, κάνει τρομερή δουλειά το BOSS. Kυριολεκτικά σαν να έχεις gimbal.
Eπίτηδες περπατούσα κανονικά και όχι με λυγισμένα γόνατα για να δω αν αντέξει και το πάνω-κάτω. Εντάξει, το ομαλοποιεί αρκετά, αλλά θα πάρω και το Pilotfly Action1 για τελείως μαγικό χαλί.

Εννοείται ότι όταν έχω την X3000R μαζί μου, ούτε καν σκέφτομαι να πιάσω την RX100IV. Eίναι δύο μηχανές που αλληλοσυμπληρώνονται άριστα. Φορούν και την ίδια μπαταρία.
Στο ταξίδι είχα τον διπλό φορτιστή της Haehnel, και φόρτιζα δυο-δυο τις μπαταρίες των μικρών X3000R/RX100IV και των μεγαλύτερων α6300/α7s.
Tις πιο αξιομνημόνευτες λήψεις στο ταξίδι τις πέτυχα με τις μικρές.

H δυνατότητα pause είναι αυτό που μου λείπει στις μηχανές, με εξαίρεση την NX1.

Περπάτημα με Standard IS; Oύτε για αστείο!

Eδώ μια σύγκριση σε περπάτημα με RX100III
Standard IS στην αρχή

Στην αρχή του βίντεο λέει ότι έχει απενεργοποιημένο το Steadyshot, αλλά το ίδιο πράγμα είναι να μου πεις :smile:

Στην rx10II είναι διαφορετικό??? Γιατί πραγματικά δεν έχω πρόβλημα ακόμα και στο περπάτημα....

μήπως η RX10 έχει τη σταθεροποίηση στο φακό?

Κι εμένα μου λείπει το pause στο βίντεο, πολύ όμως. Ειδικά όταν έχω διαλόγους και γυρνάω από τον έναν στον άλλον, με το pause θα γλύτωνα πολλά λεπτά άχρηστου βίντεο

Πιθανόν να είναι στο φακό η σταθεροποίηση στην rx10, γιατί κυριολεκτικά δεν έχω δει ποτέ τέτοιο κούνημα που βλέπω με την rx100, ίσως να φταίει και αυτό που λέει ο TZO ότι λόγω καλύτερου κρατήματος και ζυγίσματος περιορίζεται το κούνημα...

Υ.Γ. Το Pause είναι πράγματι πολύ σημαντικό, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το βάζει κανένας, εδώ το έκανε η Samsung πριν 2 χρόνια με την nx1/nx500

Στην έλλειψη δυνατότητας pause οφείλεται αυτή η εμετική πρακτική με τα απότομα παναρίσματα, τις άσκοπες μετακινήσεις της μηχανής και του ίδιου του χρήστη.
Σε μηχανή με pause ακόμη και ο πιο άπειρος αποφεύγει τις άσκοπες κινήσεις και το τελικό αποτέλεσμα βλέπεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Έχουμε φτάσει να θέλουμε σταθεροποίηση να κάνει τη μηχανή να πλέει, ενώ στην ουσία τα cuts από pause θα ήταν πιο πρακτικά και θα ανακαλύπταμε και καλύτερες οπτικές γωνίες. Πέρα από το πλεονέκτημα ότι σου μένει ενιαίο βίντεο μετά και όχι άπειρα κλιπάκια προς επεξεργασία στο pc.

Έλα όμως που το pause είναι εξαιρετικά σπάνιο στις μηχανές. To κουφό είναι ότι το έχει η Ricoh GR και δεν το έχουν μηχανές δυνατές στο βίντεο, όπως οι RX100x.

Έχουμε βγει αρκετά Off topic, το οποίο εμένα δε με ενοχλεί καθόλου, παρακολουθώ κάθε συζήτηση ακόμη και αν γίνεται για να γίνεται πολλές φορές.

Εδώ έχει pause μια φτηνή action camera που έχω, και συμφωνώ TZO, αν είχαμε pause θα μας βοηθούσε πάρα πολύ, σε κάποιες περιπτώσεις είναι ποιο χρήσιμο και από σταθεροποίηση που έχουμε λυσσάξει όλοι μας....

Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Στην έλλειψη δυνατότητας pause οφείλεται αυτή η εμετική πρακτική με τα απότομα παναρίσματα, τις άσκοπες μετακινήσεις της μηχανής και του ίδιου του χρήστη.
Σε μηχανή με pause ακόμη και ο πιο άπειρος αποφεύγει τις άσκοπες κινήσεις και το τελικό αποτέλεσμα βλέπεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Έχουμε φτάσει να θέλουμε σταθεροποίηση να κάνει τη μηχανή να πλέει, ενώ στην ουσία τα cuts από pause θα ήταν πιο πρακτικά και θα ανακαλύπταμε και καλύτερες οπτικές γωνίες. Πέρα από το πλεονέκτημα ότι σου μένει ενιαίο βίντεο μετά και όχι άπειρα κλιπάκια προς επεξεργασία στο pc.

Έλα όμως που το pause είναι εξαιρετικά σπάνιο στις μηχανές. To κουφό είναι ότι το έχει η Ricoh GR και δεν το έχουν μηχανές δυνατές στο βίντεο, όπως οι RX100x.

Software ειναι νομιζω το θεμα παυσης. Με ενα απλο firmware update γινεται πιστευω, αρα μαλλον απλα δε θελουν.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Το pause βολεύει μόνο όταν δε θες να κάνεις μοντάζ το βίντεο στον υπολογιστή.
Διαφορετικά για εμένα είναι πιο βολικό να έχω μικρά κλιπακια για κόψε ραψε.

Το pause βολεύει μόνο όταν δε θες να κάνεις μοντάζ το βίντεο στον υπολογιστή.
Διαφορετικά για εμένα είναι πιο βολικό να έχω μικρά κλιπακια για κόψε ραψε.

Σου γλιτώνει πάρα πολύ χρόνο το pause, τραβάς πραγματικά ότι θες, ακόμα και στο μοντάζ μετά βοηθάει πάρα πολύ κάνοντας την δουλειά σου ποιο γρήγορα, το είδα και εγώ προσωπικά με το pause της action cameras....στην τελική ας το βάζανε, πόσο δύσκολο είναι....

Δεν υπάρχει δίλημμα τι είναι καλύτερο, pause ή stop, από τη στιγμή που το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Όταν ξέρεις ότι θέλεις να δημιουργηθεί ξεχωριστό κλιπάκι στην κάρτα πατάς στοπ, όταν θέλεις ενιαία ροή πατάς pause.
Για να μη γίνεται τεράστιο το αρχείο, μπορείς να πατάς stop στο τέλος μιας ολοκληρωμένης σκηνής.

Σε μηχανή με δυνατότητα pause, περισσότερο πατάω στοπ όταν ξέρω ότι τα συγκεκριμένα δευτερόλεπτα που μόλις γράφτηκαν θέλουν σβήσιμο. Στο σβήσιμο είναι πρακτικό να είναι ξεχωριστά τα αποτυχημένα κλιπ.

Σχετικά με τη σταθεροποίηση που λέγαμε της RX100IV/V στο 4Κ, ούτε το gimbal τελευταίας γενιάς Crane-M τη σώζει όπως βλέπουμε στο ακόλουθο βίντεο (μετά το 2:30).
Για 4Κ καλύτερη σταθεροποίηση δίνει ο συνδυασμός FDR-X3000R + Pilotfly Action1 χάρη στο BOSS της μηχανής. Συν του ότι τραβάς όση ώρα θέλεις 4Κ.

https://youtu.be/tyCGZtn1IB8?t=153

Βλέπω τώρα το συγκριτικό του dpreview για τις rx100 και παρατηρώ ότι στην 4η έκδοση η μπαταρία πέφτει στις 280 λήψεις και στην 5η στις 220!!!
Τη πληγή είναι αυτή με τις μπαταρίες.
Αντί να βελτιώνεται η αυτονομία των μηχανών αυτή μειώνεται δραματικά.
Η μηχανή είναι κόμπακτ που σημαίνει point and shoot εύκολα και γρήγορα για διασκέδαση και όχι μόνο αλλά με τόσο μικρή μπαταρία η αγορά και το κουβαλημα επιπλέον μπαταριών είναι μονόδρομος.
Κρίμα.
https://www.dpreview.com/articles/7237085229/spoilt-for-choice-which-sony-rx100-is-right-for-you

H νέα V είναι εδώ!

X6TGh4.jpg

Eυχαριστώ παιδιά.

Έχω πάθει την πλάκα μου. Ό,τι πιο γρήγορο έχω πιάσει ποτέ στα χέρια μου.

24 jpeg το δευτερόλεπτο ή 23 jpeg+raw, με CAF! Kι όχι απλά αυτό, αλλά όσο αδειάζει το buffer, σου επιτρέπει να κάνεις νέες λήψεις, να κάνεις επισκόπηση των φωτογραφιών, ακόμη και να μπαίνεις στο γρήγορο μενού FN! Σε EVF και οθόνη δεν καταλαβαίνεις καθόλου ότι τραβάς ριπές.

Το σημαντικό όμως είναι η εξέλιξη του AF, όπου τώρα έχουμε για πρώτη φορά PDAF. Γρήγορο, σταθερό και απροβλημάτιστο πλέον το AF, σαν να έχεις α6300/α6500.
Προσφέρονται πλέον και επιλογές από τρεις κλίμακες ταχύτητας AF και δύο ευαισθησίας στο tracking. Στη γρήγορη ταχύτητα AF η εναλλαγή σημείου εστίασης είναι άμεση και σταθερή χωρίς μπρος-πίσω.

Οι νέες εξελίξεις έχουν επίπτωση φυσικά στη διάρκεια της μπαταρίας. Με την πρώτη γνωριμία που έκανα με τη μηχανή άδειασε η μπαταρία για πλάκα. Αλλά με τέτοιες επιδόσεις χαλάλι.

Το σοβαρό μειονέκτημα είναι άλλο. Αν την έχεις για δεύτερη μηχανή την RX100V με πρώτη π.χ. μια α6000/α6300, μειώνονται ακόμη περισσότερο οι φορές που θα πάει το χέρι σου στην πρώτη!