Sony RX100 mkVI και VII superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Re: Sony RX100 mkVI superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Σε κινητά τα χώνουν άνετα οι Έλληνες με τα πτωχά μεροκάματα δίχως δάκρυ.

και 1000 να εκανε , παλι δε θα μπορουσα....

Αυτο ειναι ομως προσωπικο θεμα, δεν εχει να κανει με το οτι ειναι ακριβη.

Τα κινητά είναι γενικής χρήσης, οι φωτογραφικές ειδικής - σας το είπα και πιο πριν αλλά δεν δώσατε βάση. Ετοιμαστείτε να πληρώσουμε αδρά το χόμπι μας...

λιγοι πληρωνουν πια και τα (ακριβα) κινητα τους.
Οι περισσοτεροι ειτε τα παιρνουν με επιδοτηση (εταιρικη κλπ) , ειτε χωρις ΦΠΑ , ειτε πουλανε το παλιο και παιρνουνε καινουργιο.

Δεν ειναι τα πραγματα οπως παλια... μη γελιεστε.

ΥΓ... παλι ξεφευγουμε. Η σονυ παιζει μπαλα μονη της (σχεδον) και γι αυτο τιμολογει αναλογα. Ο νομος της αγορας και της ζητησης. Οποιος θελει αγοραζει, οποιος δε θελει, προσπερναει!

δε ζηταμε ολοι τα ιδια , καθε στιγμη.

Για να εχεις το απολυτο (*αφου για σενα αυτο μετραει) θα επρεπε να εχεις τοτε μονο FF.
Ουτε εσυ το κανεις...πας σε m43 και παλι θυσιαζεις κατι.

Οποτε ολα σχετικα ειναι.... και καθε στιγμη δεν εχεις τις ιδιες αναγκες.

Δεν ζήτησε κανένας το απόλυτο, και εννοείται ότι θυσιάζεις με το m4/3, άλλα κάπου τραβάς μια διαχωριστική γραμμή στο πιο είναι το πιο κάτω όριο που μπορείς να πας, και με μια μηχανή σαν την rx100VI θυσιάζεις πολλά, πάρα πολλά....από το αστείο σκόπευτρο, το ανύπαρκτο grip, την μέτρια εργονομία, την μέτρια ποιότητα φωτογραφίας (το βασικότερο), μέτριος θόρυβος, φακό powerzoom (μπλιάχ!!!) δεν δέχεται εξωτερικό flash, δεν κάνει για low light στο χέρι, δεν έχει ξεφοντάρισμα του φόντου, δεν έχει αδιαβροχοποίηση, δεν παίρνει εξωτερικό μικρόφωνο, μέτρια χρωματικά jpeg, δεν μπορείς να αλλάξεις φακό και διάφορες άλλες ελλείψεις/θέματα....πολλά τα μείον και πολλά τα λεφτά για να έχεις κάτι που χωράει σε τσέπη...
Αλλα οκ το υπεραναλύσαμε, ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και ότι έχουμε άλλες απόψεις...

Ε καλά, νομίζω το εξαντλήσαμε προς το παρόν. Περισσότερα όταν βγει κάποιο σοβαρό review ή/και όταν (αν) ψωνίσει κάποιος δικός μας.

Προσωπικά θεωρώ πολύ καλύτερο deal την "δικιά μου" Panasonic tz100 στα 500 περίπου...

Δεν ζήτησε κανένας το απόλυτο, και εννοείται ότι θυσιάζεις με το m4/3, άλλα κάπου τραβάς μια διαχωριστική γραμμή στο πιο είναι το πιο κάτω όριο που μπορείς να πας, και με μια μηχανή σαν την rx100VI θυσιάζεις πολλά, πάρα πολλά....από το αστείο σκόπευτρο, το ανύπαρκτο grip, την μέτρια εργονομία, την μέτρια ποιότητα φωτογραφίας (το βασικότερο), μέτριος θόρυβος, φακό powerzoom (μπλιάχ!!!) δεν δέχεται εξωτερικό flash, δεν κάνει για low light στο χέρι, δεν έχει ξεφοντάρισμα του φόντου, δεν έχει αδιαβροχοποίηση, δεν παίρνει εξωτερικό μικρόφωνο, μέτρια χρωματικά jpeg, δεν μπορείς να αλλάξεις φακό και διάφορες άλλες ελλείψεις/θέματα....πολλά τα μείον και πολλά τα λεφτά για να έχεις κάτι που χωράει σε τσέπη...
Αλλα οκ το υπεραναλύσαμε, ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και ότι έχουμε άλλες απόψεις...

Η διαχωριστικη γραμμη ειναι διαφορετικη για τον καθενα και αλλαζει αναλογα τη χρονικη στιγμη, τα οικονομικα , τις ιδιαιτεροτητες της χρησης (ταξιδια, εκδηλωσεις κλπ)

Επισης , στα νεα τηλεφωνα (επειδη το ανεφερες) εχει αλλαξει πολυ η συμπεριφορα τους , ακομα και σε βραδυνες και ζοομ βλ. Huawei P20 Pro πχ) .

Το m43 δεν αποτελει λυση για μενα , εφοσον υπαρχουν apsc με πολυ μικρα σωματα και βαρος.

Οπως βλεπεις ,ολα ειναι σχετικα....

Δε δεν έχει ξεφοντάρισμα του φόντου;

https://farm2.staticflickr.com/1722/42608315142_1c95f02ded_h.jpg

Από όλα όσα έγραψα σου έμεινε αυτό? Τέλοςπάντων, αν κολλήσεις στην μούρη του άλλου τον φακό ή πας στα 200mm και πάλι στην μούρη τον φακό ναι έχεις ένα σχετικό ρηχό βάθος πεδίου!!! Είχα την rx10 με σταθερό f2,8 σε 24-200mm για πάνω από 1,5 χρόνο και πάλι με δυσκόλευε πολύ να ξεφοντάρω....οπότε ξέρω πολύ καλά για τι μιλάω και δεν το έγραψα απλά για να πω κάτι.

Υ.Γ. Και με το κινητό μου αν το κολλήσω στην μούρη του άλλου έχω ξεφοντάρισμα, άλλα είναι αυτό το ζητούμενο??

Η διαχωριστικη γραμμη ειναι διαφορετικη για τον καθενα και αλλαζει αναλογα τη χρονικη στιγμη, τα οικονομικα , τις ιδιαιτεροτητες της χρησης (ταξιδια, εκδηλωσεις κλπ)

Επισης , στα νεα τηλεφωνα (επειδη το ανεφερες) εχει αλλαξει πολυ η συμπεριφορα τους , ακομα και σε βραδυνες και ζοομ βλ. Huawei P20 Pro πχ) .

Το m43 δεν αποτελει λυση για μενα , εφοσον υπαρχουν apsc με πολυ μικρα σωματα και βαρος.

Οπως βλεπεις ,ολα ειναι σχετικα....

Δεκτό, για το apsc ισχύει για τα σώματα, άλλα αν φτιάξεις πακέτο φακών πάει περίπατο ο όγκος/βάρος, και εκει το m4/3 είναι αχτύπητο!! άλλα οκ μην το αναλύσουμε παραπάνω, ο καθένας έχεις την δική του γνώμη....

Υ.Γ. Αν προλάβω το βράδυ θα σου στείλω μια φώτο με την τσάντα μου και πόσους φακούς m4/3 έχω στριμώξει μέσα!!

Θυσιάζεις όμως την ποιότητα εικόνας που είναι και το πιο βασικό κομμάτι σε μια φωτογραφική μηχανή και αδειάζεις και το πορτοφόλι σου, από εκεί και πέρα δεν συμφωνώ καθόλου με όλο το σκεπτικό σου με τις rx100 άλλα οκ πάμε παρακάτω, όπως βολεύεται ο καθένας...δικά σου είναι τα χρήματα, δικαίωμά σου να τα ξοδεύεις όπου θέλεις.

Υ.Γ. Και μια ερώτηση, αν θες Lowlight, φωτογράφηση σε βράδυ, εξωτερικό flash ή ρηχό βάθος πεδίου τι κάνεις?? κουβαλάς και άλλη μηχανή μαζί σου?? και π.χ. αν πιάσει μια μικρή βροχούλα στην βόλτα σου ή στο ταξίδι σου εκει τι κάνεις?? κουβαλάς έχτρα και την αδιάβροχη θήκη?

Δεν αδειάζω το πορτοφόλι μου. Τα λεφτά που θα έδινα για hiend κινητό (κίνηση που θεωρείται γενικά αποδεκτή), τα δίνω στο τελευταίο μοντέλο RX100.
Ως εκ τούτου δεν θυσιάζω ποιότητα εικόνας, αφού έχω καλύτερη ποιότητα και σε φωτογραφία και σε βίντεο σε όλες τις λήψεις που θα έκανα με ένα κινητό.

Σε ψιχάλα δεν έχω καμία δυσκολία να προφυλάξω τη μηχανή αφού χωράει μέσα στη χούφτα μου. Σε δυνατή βροχή δεν τραβάω ούτως ή άλλως.
Σε χιόνια-θάλασσα-άμμο, είπαμε, αδιάβροχη θήκη.

Για low-light, φωτογράφηση βράδυ, τριποδάκι. Εξωτερικό φλας με optical slave. Ρηχό βάθος πεδίου όσο το επιτρέπει η μηχανή, επιλέγοντας μεγάλη απόσταση του θέματος από το φόντο.

Το γεγονός ότι έχω τη λόξα να έχω κι άλλες μηχανές κυνηγώντας το απόλυτο δεν αντικρούει την άποψή μου ότι θα μπορούσα να έχω μια RX100VI και τίποτε άλλο, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος των πραγματικών μου αναγκών σε φωτογραφία και βίντεο.

Last edited:

Υπάρχουν κάποια όρια λόγω μεγέθους αισθητήρα και στριμωγμένου φακού. Και βέβαια συγκεκριμένων κομματιών, δηλαδή αν ελένξει η εταιρεία τι δίνει στους reviewers θα έχει καλύτερες κριτικές...

Παίζει και το sample variation αλλά εκτος απο αυτο η Sony θα έπρεπε να ξεσκαρτάρει και μερικούς "reviewers" .. τα πιο πολλά δείγματα που λινκαρίσθηκαν στο νημα είναι χάλια με ευθύνη του reviewer ή και των default settings της Sony (πάλι όμως ο ρηβιουερ φταίει που τα χρησιμοποίησε ..).

Πολύ denoise (καταστροφικό θα έλεγα .. δημιουργεί την πλαστικούρα που ανέφεραν μέλη .. ) .. υπερβολικό κοντραστ (πολλά κλιπαριμένα μαυρα-σκιερά και λευκά) ..

Ρίχτε μια βόλτα στα δείγματα του Dpreview .. καλύτερα μου φαίνονται, έχει και raw που ανοιγουν με rawtherapee (αργότερα θα ανεβάσω και επικαιροποιημένο αρχείο preliminary συμβατότητας ..)
https://www.dpreview.com/sample-galleries/8189628340/sony-cyber-shot-rx100-vi/2329226849

Τουλάχιστον καλός (έως πολύ καλός τηρουμένων των αναλογιών) μου φαίνεται ο φακός .. κάπως παραπάνω ο θόρυβος αποτι περίμενα απο τέτοιο αισθητήρα .. δεν σηκώνει δυνατο sharpening ουτε στα χαμηλά ISO .. πιθανολογω οτι μπορεί να φταίει η αυτόματα διορθωμένη (καί στα raw) βινιετα .. δηλ ουσιαστικά είναι προιόν (διορθωμένης) υποέκθεσης ..

Δεν θεωρώ λάθος τη χρήση default settings ή/και jpeg ακόμη από τους reviewers.
Εξυπακούεται ότι τη μέγιστη ποιότητα εικόνας θα την έχουμε με σωστή μετατροπή των raw, επιλογή κατάλληλων ρυθμίσεων, προσαρμογή στο προσωπικό γούστο κτλ.

Μια γεύση παίρνουμε από τα δείγματα των reviewers, και αυτή για μένα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική για την RX100VI.
Eνώ αρχικά με χάλασε η χρήση superzoom φακού, βλέποντας τώρα τι ποιότητα βγάζει σκέφτομαι σοβαρά την αγορά της RX100VI αντικαθιστώντας τη λατρεμένη μου RX100V.

...άλλα οκ μην το αναλύσουμε παραπάνω...

Να το αναλύσουμε όσο θες, και όσο το επιτρέπει η διαχείριση. Εμένα δεν με κουράζει να αντικρούω τα επιχειρήματά σου, έστω κι αν τα θεωρώ off-topic, αφού δεν έχουν άμεση σχέση με το νήμα.

Εμένα με ενδιαφέρει το θέμα, είχα RX100IV, έχω RX100V και σκέφτομαι πολύ σοβαρά την VI.
Η απορία μου είναι εσύ γιατί ασχολείσαι, αφού ούτε οι κόμπακτ σε ενδιαφέρουν, ούτε πάνω από 300 ευρώ χαλαλίζεις γι' αυτές, όπως έχεις δηλώσει εξαρχής.

Για να σώσεις τους υποψήφιους αγοραστές από κακή αγορά;
Μην ανησυχείς, όποιος εκτιμά αυτά που έχει να προσφέρει η μηχανή και χαλαλίζει το αντίτιμό της, θα την πάρει και θα τη χαρεί.

Απάντηση: Sony RX100 mkVI superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Έχεις όμως την V και θα πας στην VI άρα έχεις ένα περιθώριο να γλυτώσεις τουλάχιστον τα μισά χρήματα.
Και έχεις ήδη compact και την αντικαθιστάς.
Το ζητούμενο είναι ότι δύσκολα ένας θα την πάρει για μία και μοναδική μηχανή ή θα δώσει 1300 ευρώ για δεύτερη η τρίτη μηχανή.

Re: Απάντηση: Sony RX100 mkVI superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Ο καθένας ας κρίνει για τον εαυτό του, πόσο δύσκολα ή εύκολα μπορεί να δώσει τα 1300 ευρώ.

Τόσο κάνει η μηχανή, με αυτήν έχει να κάνει το νήμα.

Πόσες ακόμη δεκάδες σελίδες πρέπει να γραφτούν για να υπαραναλυθεί ότι είναι ακριβό μοντέλο;

πληρώνεις για την μέγιστη ποιότητα που χωράει σε τσέπη. Αυτό νομίζω εγώ.
Από ότι βλέπω από τα δείγματα οι φωτογραφίες είναι αρκετά αξιοπρεπείς.
Εγώ πχ έχω την olympus 10mkii και είμαι πολύ ευχαριστημένος σε ποιότητα φωτογραφίας αλλά στεναχωριέμαι που δεν έχει βγάλει η εταιρία έναν οικονομικό καλό zoom φακό. Δε το συζητάω για τη σειρά pro, ο 12-40 ανεβάζει τον πήχυ πολύ ψηλά απο θέμα τιμής βέβαια και ποιότητας αλλά μετά πάμε σε άλλα βάρη. Κάνεις σκέψεις για τη σύγκριση μιας nikon 5500 με αφθονία ζουμ φακών μετά στο ίδιο μπάτζετ. Δε ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.
Τώρα περιμένω τον 12-50 της olympus να μου έρθει και σκέφτομαι να δώσω τον 12-32 της πανασόνικ (γιατί δεν έχει χειροκίνητο δακτυλίδι και στο σκοτάδι όταν έχει λαμπάκια το να εστιάσεις είναι λίγο lotto). Αλλά τη μέρα ο 12-32 κεντάει. Και τι θα γίνει? θα έχουμε άλλο φακό για το βράδυ άλλο για τη μέρα? Και αμα το σκεφτείς ο 12-50 είναι μακρυνάρι (οπότε το πλεονέκτημα του μειωμένου όγκου-βάρους του συστήματος πάει περίπατο).
Αν δε μου κάτσει ο 12-50 μετά η μόνη μου επιλογή είναι ο 12-60 της πανασόνικ πάλι! Δηλαδή έχω σώμα oly αλλά φακούς panasonic με ότι αυτό συνεπάγεται...(μήπως να πάρω σώμα panasonic? μου αρέσει το jpg της oly)

Με τη μικρούλα θα έχεις σκάσει αρκετά λεφτά αλλά είναι λύση all included. Ούτε αλλαγές φακών ούτε τίποτα.
Και δεν έχει ουσία να μιλάμε για grip για κάτι που μπαίνει στην τσέπη νομίζω...

Τες πα ήθελα απλά να επιβεβαιώσω ότι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.
Τα 1300 είναι πολλά χρήματα σίγουρα αλλά υπο την ίδια έννοια ίσως να μπορείς να βολευτείς αναλόγως των αναγκών και με κάτι φτηνότερο, πχ το προηγούμενο μοντέλο ή την panasonic που αναφέρθηκε παραπάνω.

Re: Απάντηση: Sony RX100 mkVI superzoom τσέπης με αισθητήρα 1"

Αφού το νήμα έγινε επί παντός,
να πω κι εγώ τον πόνο μου.

Το δικό μου δίλημμα είναι να πάρω την RX100VI ή να πάρω τον Olympus 12-100/4 IS pro για την E-M1II που ήδη έχω.
Κυριολεκτώ ότι είναι δίλημμά μου, δεν το λέω χαριτολογώντας.
Στα λεφτά είναι περίπου ίδια, και ίδια ανάγκη θα μου καλύψουν (όλα-σε-ένα).
Λίγο ο όγκος με προβληματίζει, κατά τα άλλα κλίνω προς Olympus, και να κρατήσω την RX100V, εγκαταλείποντας την ιδέα της VI.
https://camerasize.com/compact/#692.613,690,ha,t

Μάλλον προτιμότερη είναι αυτή η λύση. Δεν ξέρω ακριβώς τις διαφορές της 5 με την 6, αλλά τουλάχιστον δεν θα χάσεις τη δυνατότητα χρήσης των εφαρμογών. Επίσης, απ' ό,τι διαβάζω, ο 12-100 είναι must για το σύστημα, για όσους μπορούν να τον αποκτήσουν.

Εμενα απο την αλλη με εχετε ερεθισει τοσο πολυ, που θα εδινα ευχαριστα την gx80 και δυο φακους για αυτη την καινουργια sony...