Sony σειρά NEX

Re: The Sony NEX Thread.

M mode, διάφραγμα 1.8, ταχύτητα 1/30 (και περιμένεις να πετύχεις κάποια στιγμή που είναι οι φίλοι σου ακίνητοι, αλλιώς 1/50, 1/60) και ανεβάζεις το iso μέχρι να έχεις μια αποδεκτή φωτεινότητα. Ανάλογα με το πόσο σκοτεινό είναι το μπαράκι θα χρειαστείς απο 1600iso στην καλύτερη περίπτωση (σπάνια) μέχρι 6400. Επειδή σε αυτά τα iso ο θόρυβος είναι έντονος, τραβάς raw, αλλά θα πρότεινα και σε Ασπρόμαυρο.

Αλλά για βράδυ σε μπαράκι χωρίς φλας, το 1.8 είναι λίγο αν δεν θες να ανεβάζεις τόσο υψηλά iso.

Ευχαριστώ! Στην επόμενη έξοδο... δοκιμές......

..
. Επειδή σε αυτά τα iso ο θόρυβος είναι έντονος, τραβάς raw, αλλά θα πρότεινα και σε Ασπρόμαυρο.

.

Raw φυσικά για αρχή, το ασπρόμαυρο το αποφασίζεις στην επεξεργασία .. και βολεύει σε τέτοιες περιπτώσεις (υποεκτεθειμένα) αλλά εξαρτάται και απο το μέγεθος παρουσίασης.

Βολεύει το Α/Μ για αυτές τις καταστάσεις όχι μόνο λόγω θορύβου αλλά και λόγω χρωμάτων. Τα φωτα στα μπαράκια/κλαμπάκια προκαλούν συχνά μεγαλύτερο πρόβλημα απο ότι ο θόρυβος.

Είναι αδύνατο να φέρεις σε νορμαλ χρώμα μια φωτογραφία που η μισή είναι φωτισμένη με μπλέ φως και η άλλη μισή με κόκκινο. Και όλη με κόκκινο να είναι δλδ δεν έρχονται τα χρώματα... Οπότε με το Α/Μ έχεις έναν πονοκέφαλο λιγότερο. Και τώρα με την Α7 που τραβάω άνετα στα 6400 χωρίς σοβαρό θόρυβο, τραβάω Α/Μ γιατί τα φωτορυθμικά σε βγάζουν εκτός. Δλδ τραβάω RAW και το κάνω Α/Μ. Αλλά έχω ήδη το A/M mode για να βλέπω στο EVF Α/Μ και να υπολογίζω καλύτερα την σύνθεση.

Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Πηρα την αποφαση να κανω φωτογραφικη την 5R που εχω και να παρω τον 35 1.8 γιατι με τον 16-50 δεν... (Βιντεο μεσα στο σπιτι και αφλασες φωτογραφιες παλι μεσα στο σπιτι)

Τον εχω βρει σαν μεταχειρισμενο στα 320 να παρω αυτον η απο εξωτερικο μεταχειρισμενο η καινουριο; Ρωταω γιατι δεν εχω κανει ποτε αγορα απο εξωτερικο ουτε ebay για μεταχειρισμενο ουτε πχ Amazon για κατι καινουριο.

καλησπερα σε ολους.ειμαι καινουργιος στο χωρο της φωτογραφιας και μετα απο πολυ ψαξιμο κατέληξα στην sony nex 5t είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις δυνατότητες που εχει αλλα και απο το compact μεγεθος της....απλα χρειαζομαι μια βοηθεια πηγαινοδας στην Διαμορφωση και μετα Αντιστάσθμιση φακού Παρσμόρφωση παταω πανω του και μ λεει αυτη τη στιγμη η λειτουργια ειναι απενεργοποιημενη πως να την ενεργοποιησω ωστε να το βαλω στο αυτοματο?Ευχαριστω πολυ για τον χρονο που θα διαθέσετε...

Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

καλησπερα σε ολους.ειμαι καινουργιος στο χωρο της φωτογραφιας και μετα απο πολυ ψαξιμο κατέληξα στην sony nex 5t είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις δυνατότητες που εχει αλλα και απο το compact μεγεθος της....απλα χρειαζομαι μια βοηθεια πηγαινοδας στην Διαμορφωση και μετα Αντιστάσθμιση φακού Παρσμόρφωση παταω πανω του και μ λεει αυτη τη στιγμη η λειτουργια ειναι απενεργοποιημενη πως να την ενεργοποιησω ωστε να το βαλω στο αυτοματο?Ευχαριστω πολυ για τον χρονο που θα διαθέσετε...

Mάλλον έχεις ενςργοποιήσει τη μηχανή για manual φακούς.
RELEASE W/O LENS > ENABLE

Θα πατήσεις DISABLE και μετά θα σου επιτρέπει να κάνεις τα βήματα που θέλεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

ευχαριστώ για το χρονο σου αλλα εψαξα στις ρυθμισεις και δεν μου λεει κατι τετοιο για να ρυθμισω

Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

από όσο γνωρίζω η διόρθωση της παραμόρφωσης των φακών γίνεται με application, το οποίο αγοράζεις από το sony center και στοιχίζει 10 usd. Mιλώ για τον 16-50.

Last edited:

Το RELEASE W/O LENS το ειχα στο DISABLE .Οπως ειπα και παραπανω θελω να ενεργοποιήσω την Αντιστάσθμιση φακού Παρσμόρφωση γιατι οταν παταω πανω της μ λεει ειναι απενεργοποιημενη και κανα 2 φορες με αφησε να μπω για να επιλεξω αυτοματο και καθως τραβαω καμια φωτογραφια και ξαναμπαινω να το κοιταξω παλι γυριζει απενεργοποιημενο και δεν εχω προσβαση δεν μπορω να καταλαβω γιατι το κανει αυτο....

ουτε εγω μπορω και μσλλον δεν εχει την δυνατοτητα με τον 16-50

μμμ καταλαβα....αλλα με προβληματισε που με αφησε καποιες φορες να μπω και μετα απο λιγο ξανα κλειδωνε.....θα παω αυριο σε ενα φιλο που εχει nex 6 με 18-50 να δω αμα βγαλω ακρη.....

Στον 18-50 αν θυμαμαι καλα δουλευει οπως και στον 16αρη αλλα οχι στον 16-50

Φυσικα αν τραβας raw αυτο μπορεις να το κανεις και με το Photoshop με το lens correction αρκει να εχεις φορτωσει το profile του φακου.

Στον 16-50 είναι by default ενεργοποιημένες οι διορθώσεις του φακού , δεν μπορείς να επιλέξεις auto ή να τις απενεργοποιήσεις.

Τοτε δεν κανει και τοσο καλη δουλεια γιατι στα 16mm εχει πολυ παραμορφωση, καμια σχεση οταν ειχα τον 16αρη και το ειχα ενεργοποιησει.

Μετά από ένα 8μηνο συνύπαρξης με την nex F3 αποφάσισα να την δώσω και να πάρω μία samsung nx300. Έπεσε και η τιμή της περίπου 180 ευρώ
οι λόγοι....
- ήθελα ένα καλό pancake φακό, πράγμα που δεν έχει η σονυ αλλά έχει η sαmsung και φθηνούς
- καλύτερα jpg
- απαράδεκτο μενού της sony (ποιος @#%@ το σχεδίασε?)
- καλύτερο βίντεο (δεν φτάνει όμως την πανασονικ G6)
- γρήγορο ΑF, φοβερή ριπή φωτογραφιών.

τα κατά της nx300, ίσως χειρότερα υψηλό iso, μεγαλύτερο-βαρύτερο σώμα

Last edited:

Βοήθεια για flaring. Άρχισα να παίζω και εγώ με manual φακούς έναν canon fd 50 1.8 δοκιμασα και εναν helios για νυχτερινες ληψεις. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπισα είναι το flaring και στους δύο φακούς. Εκτός απο τα παρασολειγ πως αλλιώς αντιμετωπίζεται; υπάρχουν ειδικά φίλτρα; Είχα διαβάσει κάποτε για πολωτικά αλλά δεν έχω ιδέα αν αυτό γινεται σε εσωτερικό φωτισμό και νυχτερινές λήψεις. Σχεδόν κάθε φωτογραφία έχει πρόβλημα με αυτό το φαινόμενο λιγότερο η περισσότερο ξεθωριάσματα σε περιοχές και χρωματικές αποκλίσεις. Τα παρασολειγ τώρα είδα ότι υπάρχουν παλιά στρογγυλά και τα νεότερα που σχηματίζουν με 4 "αυτιά" πάνω κάτω δεξιά αριστερά. Από δοκιμές που έχετε καταλήξει;

Τα πολωτικά παίζεται αν θα οφελήσουν για το flair αλλά το σίγουρο είναι οτι θα σου κόψουν και περίπου 1 στοπ (μπορεί και παραπάνω ανάλογα το φίλτρο) φως που δεν το θέλεις με τίποτα στα νυχτερινά ..

Για το σχήμα των παρασολειγ .. αυτά με τα αυτιά θεωρητικά είναι βελτιστοποιημένα για μέγιστη αποκοπή πλάγιου φωτός με την ελάχιστη βινιέτα (γιαυτό στις γωνίες είναι ρηχά). Τα στρόγγυλα κόβουν ομοιόμορφα και ή θα κόβουν λιγότερο ή θα έχουν βινιέτα στις γωνίες. Στους τελε φακούς συνήθως δεν βγαίνει βινιέτα απο τα στρόγγυλα στους wide όμως ναι.
Πρόσεξε να πάρεις παρασολειγ που να είναι σχεδιασμένο για κροπ αισθητήρα ..

Last edited:

Τα πολωτικά παίζεται αν θα οφελήσουν για το flair αλλά το σίγουρο είναι οτι θα σου κόψουν και περίπου 1 στοπ (μπορεί και παραπάνω ανάλογα το φίλτρο) φως που δεν το θέλεις με τίποτα στα νυχτερινά ..

Για το σχήμα των παρασολειγ .. αυτά με τα αυτιά θεωρητικά είναι βελτιστοποιημένα για μέγιστη αποκοπή πλάγιου φωτός με την ελάχιστη βινιέτα (γιαυτό στις γωνίες είναι ρηχά). Τα στρόγγυλα κόβουν ομοιόμορφα και ή θα κόβουν λιγότερο ή θα έχουν βινιέτα στις γωνίες. Στους τελε φακούς συνήθως δεν βγαίνει βινιέτα απο τα στρόγγυλα στους wide όμως ναι.
Πρόσεξε να πάρεις παρασολειγ που να είναι σχεδιασμένο για κροπ αισθητήρα ..

Ωραία αρχίζω δοκιμές με μαύρα χαρτόνια από εδώ: http://www.lenshoods.co.uk/