Sony σειρά NEX

Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Με το λιγο που ασχοληθηκα το ΣΚ , ο νεος φακος 18-200 δειχνει εξαιρετικος ...
Κατασκευη στιβαρη, σπανια για την εποχη του πλαστικου που βγαινουν οι περισσοτεροι, πολυ αθορυβος και ακριβης, δεν ακους απολυτως τιποτα , ουτε στο βιντεο που μ ενφιαφερει.
Ειναι λιγο πιο αργος σ εστιαση απο τον μικρο 18-55 , κυριως ομως σε μεγαλα εστιακα μηκη , πανω απο 50.
Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι ο σταθεροποιητης που εχει... φανταστικος.
Ειδικα σε βιντεο , ειναι λες κι εχεις βαλει τη μηχανη σε steadicam !
Ειναι ακριβος, αλλα οχι τοσο αμα τον παρεις σε κιτ με την νεχ5, αλλα αξιζει τα λεφτα του.
Το μονο αρνητικο, ειναι η μικρη αναμενομενη παραμορφωση στα 18mm, που ευτυχως διορθωνεται ευκολα , και το πολυ σφιχτο δαχτυλιδι του ζοομ....

ΟΥΦ :laugh:

(Ειναι το βιντεο part πολυ εκλυστικο ομως....)

Το σώμα μπορεί να είναι πολύ καλό, αλλά μέχρι στιγμής και γι αρκετούς μήνες ακόμα από ότι φαίνεται, υστερεί σε φακούς, ικανούς να το υποστηρίξουν. Έχουμε ένα φακό που τα κάνει όλα αλλά είναι γκουμούτσα και λυγίζει τα χέρια των γυναικών από το βάρος, έναν φακό κιτ που δείχνει ότι είναι πολύ καλός, κι έναν φακό ευρυγώνιο εξαιρετικά χρήσιμο και φωτεινό, αλλά με οπτικές αδυναμίες όπως έδειξε το photozone.de (κι ελπίζω να κάνει λάθος και οι αδυναμίες να οφείλονται σε σφάλμα του συγκεκριμένου φακού).

Λείπουν ο υπερευρυγώνιος ζουμ, ο σταθερός prime πολύ φωτεινός κι ένας κανονικός τηλεφακός που να μη ζυγίζει ένα τόνο. Κάτι, δηλαδή που ήδη έχει το σύστημα Μ4/3. Μπορεί σε προδιαγραφές κι απόδοση να υπολείπεται των ΝΕΧ, αλλά φακός σαν τον 9-18 δεν υπάρχει όχι μόνο στο ΝΕΧ στρατόπεδο, αλλά ούτε και στα στρατόπεδα των ρεφλέξ (και βάζω μέσα το ωφέλιμο πεδίο του κάδρου 4/3 στο υπερευρυγώνιο κάδρο σε σχέση με το 3/2 ειδικά για cityscapes και για εσωτερικά κτηρίων). Δεν υπάρχει φακός σαν τον Panasonic 20/1.7, κάτι που βλέπω εξαιρετικά εύκολο να υπάρξει, και φυσικά δεν υπάρχει τηλεφακός σαν τον 45-200 της Panasonic.

Μακάρι οι αδυναμίες αυτές να εξαλειφθούν γρήγορα, πολύ γρήγορα. Φυσικά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει φακούς από άλλες μοντούρες, ειδικά από μηχανές rangefinder , ειδικά αν αρχίσουν να εμφανίζονται φίλτρα για το PS, που να εξαφανίζουν στο post processing τα μειονεκτήματα των φακών, αλλά μάλλον θα πάρει καιρό κάτι τέτοιο...

Για μένα πάντως η κατάσταση δείχνει σαν το μετέωρο βήμα του πελαργού.

Αντιθετως πρόβλημα με τις τιμές δεν υπάρχει (κατ' εμέ), καθώς ήδη οι τιμές των SONY NEX ειδικά της 3 δείχνουν ότι κατεβαίνουν αργά μεν, αλλά κατεβαίνουν.

Βρηκα πολυ εκλυστικη την NEX-5 (φοραγε τον 18-55). Την βρηκα πολυ γρηγορη στην εστιαση, και ακομη ποιο γρηγορη στο συνεχομενο shooting.
Με ιντριγκαρει παρα πολυ το βιντεο που εχει, και οτι ειναι (σε σχεση με μια dslr) ματζευελη.

Βεβαια, καμια σχεση στην αισθηση κρατηματος με μια dslr (πχ την 40D που εχω), αλλα κερδιζει τους ποντους της στην φορητοτητα.

Για καποιον πολυ πολυ ερασιτεχνη σαν και εμενα, αν αγοραζα σημερα, μαλλον θα την προτιμουσα απο μια Dslr, επιπεδου 40D, δεδομενου οτι οι δυνατοτητες της μηχανης (40D) ειναι πολυ μεγαλυτερες απο αυτες που μπορω να φτασω, με βαση με το ποσο ασχολουμαι βεβαια.

Απάντηση: Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Βρηκα πολυ εκλυστικη την NEX-5 (φοραγε τον 18-55). Την βρηκα πολυ γρηγορη στην εστιαση, και ακομη ποιο γρηγορη στο συνεχομενο shooting.

επειδή έχω κι εγώ την 40D και μας έχει βάλει στην μπρίζα ο Γιάννης για πες:

-όταν πατάς το κουμπί "βγαίνει μια χοντρή" ακαριαία;
-γράφεις πολύ γρήγορη στην εστίαση, πόσο γρήγορη; σαν την 40D;

Δεν σου λεω.
Την εχει το mediamark κατω απο την γειτονια σου. Πηγαινε το απογευμα να την δεις, και να παιξεις μαζι της.

Μπορει να λεω και παπατζες, εμενα μου φανηκε παρα πολυ γρηγορη στην εστιαση.
Και επειδη δεν εχω καταληξη αν θα βαλω την 40D σε αγγελια ή οχι, δεν θελω να πω οτι η nex-5 μου φανηκε γρηγοροτερη....:flipout:

Και μαλιστα δεν ξερω εαν ο φωτισμος (εσωτερικος στην περιπτωση της nex) επηρρεαζει την ταχυτητα εστιασης αλλα μου φανηκε φισεκι η ρουφιανα....

Μελανο σημειο, η zωη της μπαταριας, μιας και πρεπει να εχεις μονιμως ανοιχτη την οθονη, αφου δεν εχει viewfinder...

Oι μπαταριες εξαφανιζονται. Μαλλον χρειαζεται και τριτη. Και ο φορτιστης ειναι συνεχεια προσβασιμος στο σπιτι.

Κατα τα αλλα.

Για την ποιοτητα εικονας που εγραψα οτι με χαλαει, μαλλον φταιει ο τροπος που το προγραμμα της SONY κανει downsize για να χωρεσει τη φωτογραφια στην οθονη. Με το Lightroom φαινονται μια χαρα. Ο φακουδακος ειναι αξιοπρεπης, αλλα οταν κουμπωσα τον Canon 28/1.8 φανηκε μια διαφορα.

Το βιντεο θελει εξασκηση, για να βρεις τροπο να λιγοστεψεις τις αστοχιες του AF. Κανει μερικες. Ομως αν θελεις βιντεο με bokeh ειναι μονοδρομος. Και τα αρχεια που παραγει ειναι ΜΕΓΑΛΑ...Βγαζω μεσα στο σπιτι με ελαχιστο φως, δεν κολωνει.

Και μην ξεχασω. Πως τις τρωει ετσι τις μπαταριες....

Δειγματα δεν εχω ακομα "ανεβασιμα"...Ειναι ολα με φιλους κτλ και δεν υπαρχει κατι αξιολογο.

Vasada, εχεις / ειχεις μια 40D αν δεν απατωμαι ?

Ανοιξε με την ησυχια σου ενα νημα καποια στιγμη με συγκρισεις, κλπ.

Για τον Τασο και εμενα ρε γαμωτο :flipout:

Η ταχυτητα εστιασης, εξαρταται και απο το φωτισμο...
Σε σχεση με την 7D ειναι σιγουρα πιο αργη, αλλα μη ξεχναμε οτι η 7D ειναι και η πρωταθλητρια σε ταχυτητα.
Δεν ειχα την 40D για να τη συγκρινω... Τασο καλυτερα να τη δεις απο κοντα παντως.
Δυστυχως δεν εχω πια τον 18-55 , και με τον 18-200 ειναι λιγο πιο αργη για να κρινεις.

Οσον αφορα τους φακους , πρεπει να περιμενουμε μεχρι του χρονου για μερικους γρηγορους φακους.
Αν εχεις υπομονη , παρτην.... εγω δεν ξερω ακομη αν θα τη κρατησω...-bye-

Η ταχυτητα εστιασης δεν ειναι ιδια με μια γρηγορη SLR. Δεν υπαρχει ομως καμια συγκριση με κομπακτ.

Δε νομιζω οτι τιθεται θεμα ταχυτητας με τη ΝΕΧ, εκτος αν μιλαμε για επαγγελματικη χρηση.

Οσοι το σκεφτεστε, παρτε μια καρτουλα και περαστε απο ενα καταστημα.

Oσον αφορα τον ευρυγωνιο 16mm f2.8 , ειναι λιγο soft στις ακρες , αλλα οχι τιποτα τραγικο.
Οι παραμορφωσεις φυσικα , διορθωνονται μ ενα κλικ, υπαρχει ετοιμο preset στο Lightroom.

Επειδη καποιοι με ρωτανε για το rolling shutter φαινομενο, δεν εχει να κανει με το φακο αλλα με τον ιδιο τον αισθητηρα.
Φυσικα και υπαρχει στη νεχ5 , οπως σε ολες τις cmos μηχανες.
Γι αυτο θελει προσοχη στα οριζοντια pannings... ηρεμα !

Ο 18-200 απλα, επειδη εχει καλο σταθεροποιητη , διορθωνει τα μικροπροβληματα του rolling shutter ... δεν τα εξαφανιζει ομως σε γρηγορες κινησεις.

Κατι που ξεχασα ν αναφερω, ειναι οτι σε βιντεο, η νεχ κανει λιγο crop στα ακρα του αισθητηρα , κι ετσι ολα τα εσιτιακα μηκη μεταρεπονται x1,8 και οχι x1,5 , που ισχυει για τη φωτογραφια.

Ετσι, πχ ο 16mm γινεται 29 , ο 18-55 γινεται 32 χ 100 και ο 18-200 -> 32 χ 360.

Eνδιαφερον.

Γι αυτο το firmware υπαρχει προσμονη σαν να ηταν νεα Windows...:SFGSFGSF: