Sony σειρά NEX

Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5/3 !

Τώρα μια σχετικά άσχετη ερώτηση. Εχω 2 φακούς από zenit, έναν helios ο οποίο περεπιπτόντως πηδάει και έναν industar, δεν μπορώ να βρω mount στο ebay, καμιά ιδέα?

Εχω και εγω εναν Jupiter απο Zenit και πηρα εναν ανταπτορα Μ42-->νεχ πριν απο 2 εβδομαδες μεσω e-bay και δουλευει μια χαρα...

Ετοιμος ειμαι να πατησω το... buy now!

Το μονο που με σταματαει , ειναι η υψηλη τιμη της στην Ευρωπη, αμα βαλεις και την αγορα του EVF ερχεται σχεδον στα ιδια λεφτα με την Νεχ 7 , που αργει πολυ ακομη ομως ...

Απάντηση: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5/3 !

Xmm μετα απο ενα ΣΚ με μια d3000 και nex3 αγκαλιά πειραματίζοντας, έχω ανάμικτα συναισθήματα για την δεύτερη καθαρά από χρηστική άποψη σε άμεση σύγκριση με την εισαγωγική dslr. Βέβαια παιζει και ο ρόλος της συνήθειας αλλά κάποια πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα.
Σύντομα θα γίνω ποιο αναλυτικός.

Οταν τη πρωτογνωρισα ημουν κι εγω αρνητικος (ουτε καν ουδετερος).
Οταν ομως τη πηρα στα χερια μου , κι επαιξα για αρκετες μερες, εφτιαξα τα custom κουμπια οπως ηθελα (ελπιζω να το εκανες) , μονο τοτε αρχισα να εκτιμαω τη μικρη nex.

Η μαγεια της αρχιζει με τους μικρους manual φακους.

Eσυ βεβαια εχεις τη nex3 , που ειναι και πιο πλαστικη...με χειροτερο κρατημα απο τη νεχ 5.

Θελει λιγο χρονο βεβαια (οπωςκαι τα Mac !) , αλλα αν τη συνηθισεις , δε ξαναπας πισω .... εγω τουλαχιστον οχι.

Απάντηση: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5/3 !

To οτι είναι ποιο πλαστική δε με ξένισε, το grip της θα το ήθελα σαν την Nex5 αλλά προσαρμόζομαι εύκολα σε αυτό και παρόλο που έχω μεγάλες παλάμες τα βολεύω.
Αυτό με τα custom κουμπιά μενού δε το έχω ανακαλύψει ακόμα και μάλιστα εδώ είναι ένα από τα μεγάλα αρνητικά που εντόπισα. Ενώ έχει 1002 ρυθμίσεις για να κάνεις τα πάντα το μενού είναι comfuzio. Ναι αν το μάθεις ξέρεις που είναι τι άλλα πάλι θέλεις 3-4 βήματα να πας. Εκει dlsr ακόμα και entry είναι ποιο εύκολα τα πράγματα.
Απουσια σκόπευτρου το 2ερο. Οκ καλο να βλεπεις απο την οθόνη, μεγαλο πλεονεκτημα οτι είναι σπαστή αλλα οταν εχει ήλιο βράστα, ασε που συνεχώς την έπιανα σαν να ειχε σκοπευτρο και την έφερνα από συνήθεια στο... μάτι μου. Σίγουρα θα μου πείτε οτι παιζει ηλεκτρικό σκοπευτρο πρόσθετο στην μεγάλη αλλά το κόστος κτήση και η απουσια στην μικρή είναι δεδομένα.
Χάνει λοιπόν ένα μέρος της μαγείας και του καδραρίσματος με το μάτι που είναι Βασικό χαρ/κο όπως και την ευκολία να κάνεις focus.

Αυτονομία, No match με μια dslr. Ευτυχώς που η προσφορά είχε και 2ερη μέσα όποτε το σώνει λίγο + οτι στο ebay με 12 βρίσκεις no name.

H ποιότητα κατασκευής τους 18-55 μου άρεσε μέταλλο/πλαστικό και γενικότερα ποιοτικά είναι πολύ προσεγμένη.

Επίσης μου αρέσει η ¨βοήθεια" που δίνει σε κάθε επιλογή που κάνεις έτσι ένας αρχάριος μπορεί να μάθει εύκολα να δουλεύει μια dslr.

Θετικό επίσης τα καλουδια απο τις compact με εφε, panorama και αλλα, επίσης θετικά το hdr οι αυτοματες ληψεις με διαφορετικη έκθεση και γενικα πράγματα (Υψηλά iso, ευκολίες) που δεν εχει η εισαγωγική dslr.

Overall είναι μια η άλλη η μικρή nex θα μπορούσε να ηταν η δεύτερη μηχανή μου άλλα όχι κυρία. Μια νέα nex5 η ακομα και η 7 δε ξέρω hard επιλογή, άλλα όπως και να έχει η αίσθηση της dslr είναι άλλη φάση ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Οσοι έρχονται απο compact αλλά φοβούνται dslr τότε βρίσκουν το ιδανικό τους μηχανάκι.
Αν βρειτε σε καμμια προσφορα τιμη κοψοχρονιας (οπως εμείς) την nex3 χτυπήστε άφοβα πάντως αξίζει.

Θα επανέλθω εν καιρό αφού παίξω αρκετές φορές ακόμα με την μικρή nex.

Last edited:

Αμα φτιαξεις τα μενου, θα δεις οτι θ αποκτησει αλλη ταχυτητα χρησης.
Εγω, οπως ξαναειπα, ζηταω συγκεκριμενα πραγματα, κι αυτα τα βρηκα στη νεχ.

Ειχα , εκτος των αλλων, και τη περιφημη canon 7d , κορυφαιο σωμα .
Tην εδωσα και ησυχασα... δε ξαναγυρναω σε τετοιες "κουμουτσες".
Μονο για κατι πολυ συγκεκριμενο ισως, που απαιτει μεγαλη ταχυτητα εστιασης , αλλα γι αυτο βγηκε και ο νεοτερος ανταπτορας, που μπαινει και στη nex3!

To monitor, εχει ρυθμιση φωτεινοτητας, daylight, προφανως δεν το ειδες.
Με αυτο , βλεπεις ανετα και στον ηλιο.
Εγω πηρα και αυτο...http://www.ebay.com/itm/260818492587?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Προστατευει και την οθονη.

Με περιμενεις σε μια μερα να εκτιμησεις τη nex , θελει ψαξιμο και πεοραματσιμο.
Δεν ειναι dslr (ουτε κι εχει τετοιο σκοπο αλλωστε).
Αλλα μπορει να γινει (ειδικα οι νεες nex 5n) me to neo ανταπτορα... δες ταχυτητα εστιασης (στο 1¨15 και μετα).
Εχει τη ταχυτητα της Α55, με 10 fps!!!

http://www.youtube.com/watch?v=yhFz-nmEot8

Oσον αφορα τη nex 7 , αν εχει εικονα παραπλησια της 5n, θα δημιουργησει μια κατηγορια απο μονη της !

Last edited:

Θεωρητικα τουλαχιστον η 7 δεν θα ειναι το ιδιο (αν οχι καλυτερη) σε εικονα απο την 5n ?

Ποτε λενε οτι θα κυκλοφορησει ?

Εδω ειναι το θεμα... εχει νεο αισθητηρα, που εχει πολυ περισσοτερα pixels 24 Mpx.
Αυτο ειναι καλο και κακο ταυτοχρονα.
Καλο , γιατι εχεις μεγαλυτερη λεπτομερεις και κυριως μεγαλυτερη ευχαιρεια για cropping.

αλλα, απο την αλλη , δημιουργει τεραστια αρχεια , 25 MB περιπου !!! (σε RAW) , που δυσκολα τα διαχεριζεσαι.
Επισης, αυτο μενει να το δουμε , δημιουργει περισσοτερο θορυβο στα υψηλα iso, ειδικα αν κανεις 100% viewing.

Δεν εχουμε ομως ακομη τελικο hardware - firmware, οποτε θ αργησουμε να μαθουμε.

Αλλα ειναι κουκλα η ατιμη.... προς Νοεμβριο μαλλον.

http://www.youtube.com/watch?v=y1AOFS1cnFY

Ετοιμος ειμαι να πατησω το... buy now!

Το μονο που με σταματαει , ειναι η υψηλη τιμη της στην Ευρωπη, αμα βαλεις και την αγορα του EVF ερχεται σχεδον στα ιδια λεφτα με την Νεχ 7 , που αργει πολυ ακομη ομως ...
Ζηλεύω τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων του εξωτερικού που εφαρμόζουν return protection , οπότε χρησιμοποιείς το προιόν κανονικά και το επιστρέφεις χωρίς να έχεις χάσει τίποτα από την αξία του αγοράζοντας κάτι άλλο.
Ότι πρέπει για σένα Γιάννη , θα αγόραζες μια Nex 5n & αργότερα ανάλογα τα reviews μια nex 7
Προλαβαίνεις να μεταναστεύσεις στο New York :bird:

Καλα, ας ηταν οι τιμες οπως και στο New York, και ας μην υπηρχε αυτο το return protection πως το λενε...

Και για ξαναπες βρε Γιαννη, που θα ειναι το προβλημα αν την παρουμε απο εξω ?

Αν δεν εχεις αλλο υλικο απο πριν, βιντεο εννοω, δεν σ ενδιαφερει.

Αλλα , αν εχεις και θελεις να το μονταρεις με αυτο της nex, δε θα μπορεις (οχι ευκολα τουλαχιστον), γιατι θα εχουν διαφορετικο frame rate (25 vs 24/30).
Δεν ειναι αδυνατον, αλλα θα χασεις σιγουρα χρονο για μεταροπες, και η κινηση του ενος θα πρεπει να "ταιριαξει" με του αλλου, δυσκολο και με οχι ιδανικα αποτελεσματα.

Αν δεν εχεις αλλο υλικο απο πριν, βιντεο εννοω, δεν σ ενδιαφερει.

Αλλα , αν εχεις και θελεις να το μονταρεις με αυτο της nex, δε θα μπορεις (οχι ευκολα τουλαχιστον), γιατι θα εχουν διαφορετικο frame rate (25 vs 24/30).
Δεν ειναι αδυνατον, αλλα θα χασεις σιγουρα χρονο για μεταροπες, και η κινηση του ενος θα πρεπει να "ταιριαξει" με του αλλου, δυσκολο και με οχι ιδανικα αποτελεσματα.

Το καταλαβα, ευχαριστω.
Μιας και δεν εχω αλλο υλικο που να θελέι μονταρισμα.... η αγορα απο εξωτερικο μου φαινεται μονοδρομος.
(εκτος αν γινει τιποτα το εντυπωσιακο στην εδω τιμολογιση...)

Tην νεχ 5n , μπορεις να τη βρεις μεσα στην εβδομαδα, το διπλο κιτ, με 800 ευρω.
Δεν ειναι κακη τιμη, ειδικα αν αναλογιστεις , οτι οι 2 φακοι (16mm kai 18-55mm) κοστιζουν αυτονομα 400 ευρω τουλαχιστον.