Sony σειρά NEX

Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Η 60D μπορει να εχει κι αυτη πολυ καλη εικονα , με σοφτ χρωματα και απαλο φοντο, αλλα θελει πολυ γερα νευρα στο focus.
....
Δεν μπορω να σου απαντησω ευκολα, γιατι δυστυχως δεν εχω παιδι για να δοκιμασω. Αν τη παρω μαζι μου το ΣΚ οταν παω να δω τον ανηψιο μου , θα σ ενημερωσω πως τα παει ...

Δεν εχω σκοπο να αρχισω να μαζευω τετοια κολπα....

Η ελπιδα μου ειναι οτι κουτσα στραβα θα βρω μια ακρη με το φοκους. Αλλα μια ισοδυναμη εναλλακτικη με καλο βιντεο και αυτοφοκους, ειναι προτιμοτερη. Ο περιορισμος του να μην μπορεις να βαλεις χερι στο διαφραγμα και το ISO ειναι σοβαρος? Ρωταω αφου δεν εχω καμια εμπειρια, παρα μονο με κομπακτ μηχανες που φυσικα κι εκει δεν μπορεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Εννοεις manual focus ετσι ?

Συγνώμη, ΚΑΙ manual zoom ΚΑΙ manual focus ;

και το δίνετε αυτό για λύση βιντεοκάμερας για καθημερινή ερασιτεχνική χρήση;

Πείτε μας ότι μας κάνετε πλάκα...

Απάντηση: Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Η ελπιδα μου ειναι οτι κουτσα στραβα θα βρω μια ακρη με το φοκους. Αλλα μια ισοδυναμη εναλλακτικη με καλο βιντεο και αυτοφοκους, ειναι προτιμοτερη. Ο περιορισμος του να μην μπορεις να βαλεις χερι στο διαφραγμα και το ISO ειναι σοβαρος? Ρωταω αφου δεν εχω καμια εμπειρια, παρα μονο με κομπακτ μηχανες που φυσικα κι εκει δεν μπορεις.

σε βλέπω να αναζητάς εκείνη την SONY as soon as possible... :2thumb22sup:

Γιάννη μην τον βάζεις τον άνθρωπο σε περιπέτειες, χωρίς εμπειρία και θα χρησιμοποιήσει dSLR για βιντεοκάμερα;;;;;

Re: Απάντηση: Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Γιάννη μην τον βάζεις τον άνθρωπο σε περιπέτειες, χωρίς εμπειρία και θα χρησιμοποιήσει dSLR για βιντεοκάμερα;;;;;

Δεν υπαρχει περιπτωση για βιντεοκαμερα. Δεν τη θελω.

Δεν θελω αποτελεσμα αντιστοιχο της φωτογραφιας απο μια φτηνη κομπακτ, αλλα σε βιντεο....Προτιμω να παιδευομαι με το φοκους και να βγαλω ελαχιστα, παρα αυτο. Αν υπαρχει και αντιστοιχη λυση με αυτοφοκους, ακομα καλυτερα.

Γιαννη με τον ανταπτορα για EF οι φακοι θα εχουν πληρη λειτουργικοτητα?

Να ρωτήσω, το flash που δίνει είναι δυνατό; Δηλαδή έχει δύναμη για να κάνει bounce στο ταβάνι;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Συγνώμη, ΚΑΙ manual zoom ΚΑΙ manual focus ;

και το δίνετε αυτό για λύση βιντεοκάμερας για καθημερινή ερασιτεχνική χρήση;

Πείτε μας ότι μας κάνετε πλάκα...

Τασο, εγραψα πουθενα οτι ειναι για καθημερινη χρηση ?
Αφου διαβαζεις τα ποστ μου.... ειπα οτι ειναι για στημενες φασεις, οχι παιδια, σκυλια κλπ.

Απάντηση: Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

... ειπα οτι ειναι για στημενες φασεις, οχι παιδια, σκυλια κλπ.

You kill me... :flipout::flipout:

Να ρωτήσω, το flash που δίνει είναι δυνατό; Δηλαδή έχει δύναμη για να κάνει bounce στο ταβάνι;

Αν εννοεις την nex5 , οχι , ειναι πολυ μικρο , guide number 7 , που σημαινει οτι ειναι πολυ αδυναμο.
bounce δε μπορει να κανει ετσι κι αλλιως, δεν ειναι περιστρεφομενο.

Η nex5 σε σχεση με τη canon 60 εχει ιδιο βιντεο και το πλεονεκτημα του autofocus... οπως τελος παντων γινεται αυτο.
Αν ειχα να διαλεξω μεταξυ των 2 , με γνομωνα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ βιντεο, σιγουρα την nex5.
Το ποσοστο αποτυχιας με την 60d μπορει να φτασει πανω απο το 50% αν δεν προσεχεις και εισαι πολυ γρηγορος.
ΠΑΝΤΑ για ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ βιντεο, για να μη παρεξηγουμαι.

Last edited:

Ο περιορισμος του να μην μπορεις να βαλεις χερι στο διαφραγμα και το ISO ειναι σοβαρος ή αφορα μονο προχωρημενες απαιτησεις? (που δεν εχω)...

...με τον ανταπτορα για EF οι φακοι θα εχουν πληρη λειτουργικοτητα?

Γιαννη αν μπορεις πες μου λιγο για αυτα.

To iso θα το επιλέψεις (μάλλον χουβαρνταλίδικα κι όχι συντηρητικά) πριν την έναρξη της λήψης και θα μείνει εκεί όσο θα τραβάς. Το ίδιο και τη χρωματική ισορροπία. Ουσιαστικά θα έχεις να ασχοληθείς με το καδράρισμα και το νετάρισμα. Για μένα το σημαντικότερο θα είναι και πάλι η προπόνηση ή η ικανότητα να κρατάς έτσι τη μηχανή, ώστε και κινήσεις να κάνει μαλακά και να μην ανεβοκατεβαίνει το κάδρο λόγω της ασυναίσθητης κίνησης των χεριών και των κουνημάτων από τους διπλανούς. και όταν προβάλλεται αυτό σε μια 46άρα η 50άρα φέρνει ναυτία.

Προσωπικά (και δεν μιλώ για τον Γιάννη που είναι πολύ πεπειραμένος σε θέματα βίντεο) πιστεύω ότι την ψειρίζουμε πολύ τη μαιμού. Παίρνουμε μια μηχανή με άριστες προδιαγραφές και από εκεί και πέρα εμείς αδυνατούμε να την αξιοποιήσουμε. Π.χ. πόσοι έχουν διαβάσει για το πώς γίνεται η σκηνοθεσία ενός home video? Πώς κρατούμε την κάμερα; Πώς κρατούμε τη φωτογραφική μηχανή όταν τραβά βίντεο; Πότε κάνουμε μονόπλανο; Πότε κλείνουμε τη λήψη κι αλλάζουμε θέση; Ας τα δούμε αυτά σε θεωρητικό επίπεδο κι ας τα εφαρμόσουμε έστω και μια φορά και μετά μιλούμε για λήψη βίντεο.

ΥΣΤ. Πέρυσι τέτοιο καιρό έκανα μια βόλτα με το Φώτη στην Ελευσίνα (του το χρωστώ και θα του το ανταποδώσω στη Θεσσαλονίκη με Δίον αν το επιθυμεί). καθώς άνοιγε το πορτ μπαγκάζ για να βάλω την τσάντα μου είδα μέσα ένα μεγάλο φωτιστικό. Τί είναι αυτό Φώτη;; Ένα φωτιστικό για μια ώρα ανάγκης. Και πόσα watt βλέποντας τη λάμπα. Μικρό είναι ... χιλιάρι. Μικρό ένα φωτιστικό με χίλια βάτ; Φυσικά, αφού για μια αξιοπρεπή λήψη θέλουμε για βασικό φωτισμό μόνο 5000 W.

Αυτά....

Απάντηση: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Με την διαφορά ότι ο Φώτης, ο Βλάσης ο Γιάννης δεν είναι ούτε το 0.01 % ποσοστού αυτών που τραβούν οικογενειακά βίντεο.
Σιγά μην νοικιάζουμε και βανάκι του MEGA για να τραβήξουμε ένα βίντεο.... :flipout:

..... Ουσιαστικά θα έχεις να ασχοληθείς με το καδράρισμα και το νετάρισμα.

Προσωπικά (και δεν μιλώ για τον Γιάννη που είναι πολύ πεπειραμένος σε θέματα βίντεο) πιστεύω ότι την ψειρίζουμε πολύ τη μαιμού. Παίρνουμε μια μηχανή με άριστες προδιαγραφές και από εκεί και πέρα εμείς αδυνατούμε να την αξιοποιήσουμε. Π.χ. πόσοι έχουν διαβάσει για το πώς γίνεται η σκηνοθεσία ενός home video? Πώς κρατούμε την κάμερα; Πώς κρατούμε τη φωτογραφική μηχανή όταν τραβά βίντεο; Πότε κάνουμε μονόπλανο; Πότε κλείνουμε τη λήψη κι αλλάζουμε θέση; Ας τα δούμε αυτά σε θεωρητικό επίπεδο κι ας τα εφαρμόσουμε έστω και μια φορά και μετά μιλούμε για λήψη βίντεο.

....

Βλαση εχεις δικιο. Ακομα και για χομ βιντεο, υπαρχουν στοιχειωδεις κανονες που προσωπικα τους αγνοω, αλλα θεωρω οτι η αναγκη θα με κανει να μαθω τουλαχιστον τα βασικα. Οπως και τα βασικα της επεξεργασιας.

Αλλα για την αισθητικη μου θεωρω πολυ βασικο το θολωμα του φοντου και δεν θελω να ασχοληθω καθολου αν δεν το εχω. Το φοκους ειναι μεγαλο θεμα και γι'αυτο ενω θεωρουσα μονοδρομο την DSLR, ξαφνικα εχω αρχισει να τη σκεφτομαι αυτη τη μικρη.

Για φωτισμο μια και το ανεφερες, εχω στο προγραμμα δυο τετοια 1000W με ροοστατη. Αν ειναι να κανουμε το σαλονι στουντιο δηλαδη...

Το autofocus λειτουργεί αν δεν υπάρχει αρκετό contrast ; Για φώτο. Επίσης είναι αργό δεν μπορεί να κάνει focus σε κάτι που είναι σε κίνηση;

Στην μικρη nex5 , ολοι οι φακοι εκτος των 3 που δινει η σονυ ειδικα γιαυτην, θα λειτουργουν manual. Οχι auto focus, οχι auto exposure κλπ.

Kοιταξε , αν εισαι αθηνα, περνα απο το σπιτι να τα δεις live... αλλιως δυσκολα να στα εξηγησω.

Το autofocus στην nex5 στις φωτο, αν εχει λιγο φως αργει περισσοτερο απο dslr, εχει ομως focus assist lamp που βοηθαει καπως.
Σε κινουμενα θεματα , σιγουρα θα δυσκολευτει περισσοτερο.

To θεμα μας Βλαση ειναι τι γινεται σε μεγαλους αισθητηρες, κι εκει ακομη τα πραγματα ειναι στα σπαργανα.

αυτό θα μας το περις εσύ, ο τολμηρός. Στην OLYMPUS τα πράγματα είναι πολύ μέτρια, στην PANASONIC κάπως καλύτερα.

Πάντως δεν θα μπορούσαν να βελτιώσουν κάποια πραγματάκια μέσω μελλοντικών firmware ; to sweep panorama δεν υπήρχε καθόλου στην αρχή.