Sony SLT a65/a77

Τελος, για να δουμε ποσο αναξιοπιστο ειναι, περσι, εδωσαν στην Α55 Gold award, και στην Α77 φετος, με καλυτερο αισθητηρα οσον αφορα την αναλυση, ιδιο οσον αφορα στο θορυβο , και πολυ καλυτερα χαρακτηριστικα εργονομιας, ταχυητας, καλυτερο EVF κλπ..... εδωσαν Silver (οχι οτι παιζει κανενα ρολο φυσικα)!!!
Και χωρις να εχει εμφανιστει καποιος αντιπαλος που ν αξιζει το Gold ....τι να πεις?

To χειρότερο που κάνουν είναι οτι στο συγκριτικό still life δεν κάνουν λήψεις με ίδια έκθεση (διαφραγμα/ταχύτητα/φωτισμό) αλλά βασίζονται στο ονομαστικό ISO και την εσωτερική φωτομέτρηση που διαφέρει απο μηχανή σε μηχανή. Αποτέλεσμα αυτης της τακτικής είναι το οτι η Α77 είχε 1/3στοπ μικρότερη έκθεση και επομένως περισσότερο θόρυβο και αυτό φαίνεται. Και μένει στον αναγνώστη η άδικη εντύπωση του περισσότερου θορύβου.

Κοιτα, και η Α65 που εχω (ειναι ιδια ακριβως με την Α77 οσον αφορα τη ποιοτητα εικονας), δεν ειναι οι κορυφαιες στο θεμα του θορυβου, λογω του ημιπερατου καθρεπτη.
Ειναι περιπου μισο στοπ κατω απο τις top (nikon d700 - penatx -A580) , αλλα ετσι οπως τη παρουσιαζουν, νομιζει καποιος οτι δεν ειναι καν ικανοποιητικη !

Κι επειμενουν να αναφερουν στα κατα , το μετριο jpeg !!!
Λες κι αυτος που θα τη παρει την Α77 θ ασχοληθει πολυ μ αυτο...

Στα δειγματα που εβαλα απο την Α65, ειναι πολυ καλα, απλα δεν ειναι κορυφαια. Και αν φυσικα μιλησουμε για ιδιο μεγεθος απεικονησης , τοτε η διαφορα ειναι πολυ μικρη...

Εγω ολα τα τεστ, τα κανω με τον ιδιο manual φακο, Samyang 85mm f/1.4 , στην ιδια ταχυτητα και διαφραγμα, και iso τετοιο που να μου δινει το ιδιο ακριβως ιστογραμμα με ETTR (exposure to the right).

Μονο ετσι ειναι δικαιη η συγκριση, μιας και πολλες φορες το iso δεν αντιπροσωπευει την ιδια ποσοτητα gain στη καθε εταιρεια - μοντελο.

Απλα, κοιταω καθε φορα, να εχω την ιδια ακριβως εκθεση (ιστογραμμα), την ιδια δηλ. ποσοτητα φωτος που φτανει στον αισθητηρα.

Μονο ετσι μπορεις να εχεις συγκρισιμες μετρησεις, κυριως οσον αφορα το θορυβο.

Α55 και Α77 εχουν σχεδον τον ιδιο θορυβο... το εδειξε και το dxo , το διαπιστωσα κι εγω αφου ειχα την Α55 για ενα χρονο .
Μονο που η Α65 που εχω εχει πιο πολυ λεπτομερεια , λογω 24 MPixels.

Last edited:
Αυτη είναι και η σωστή πρακτική για τεστ, ειτε με ETTR είτε με έκθεση βάσει του μέσου γκρι σε RAW (oxi σε RGB) αλλα πάντα για ίδιο ιστόγραμμα RGB ωστε να είναι το ίδιο εμφανής ο θόρυβος.
Δυστυχώς μονο η DXO το εφαρμόζει.

Ομως μάλλον διαφωνούμε ως προς την ορολογία. Η έκθεση δεν έχει σχέση με το rgb ιστόγραμμα. Εξαρτάται μόνο απο ταχύτητα/διάφραγμα/φωτεινότητα κάδρου δηλ. την ποσότητα φωτός που δέχεται ο αισθητήρας ανα μονάδα επιφανείας. Και φυσικά σε ίδιο κάδρο μένουν μονο οι πρωτες 2 μεταβλητες.

Το ISO δεν είναι συνιστώσα της έκθεσης. Ειναι η ενίσχυση του σήματος (αναλογική ή ψηφιακή) ωστε να γίνει η αντιστοιχιση σε φωτεινότητα στο αρχείο RGB. Ενα tone mapping δηλαδή.

Mε αυτή την έννοια ETTR δεν κάνεις με το ISO αλλά μόνο με τους παράγοντες της έκθεσης (ταχύτητα/διάφραγμα). Με το ISO ρυθμίζεις μόνο το ιστόγραμμα.

Οχι εντελώς ίδιος, ξαδερφάκι. Βασικά είναι ο ίδιος πυρήνας με διαφορετικά dac (12 vs 14bit) κάτι που χειροτερεύει την δυναμική περιοχή, "visually Lossless" συμπίεση αντι για lossless ..

http://www.dxomark.com/index.php/Ca...ppareil2)/676|0/(brand2)/Pentax#measuretabs-3

διαφορετικά χρωματικά φίλτρα με μικρότερo διαχωρισμό καναλιών και έμφαση στο ταίριασμα με την ανθρώπινη όραση αλλά με παράπλευρη απώλεια τον περισσότερο (χρωματικό κυρίως) θόρυβο κατα τον μετασχηματισμό σε RGB.

Επίσης πολύ αδύνατο ή ανύπαρκτο Antialias φιλτρο που δίνει μεν οξύτερο αποτέλεσμα σε καζουαλ ληψεις αλλά και τεχνουργήματα Aliasing-moire σε λήψεις που επιδιώκεις το πολύ ευκρινές/οξυ αποτέλεσμα.

μαλιστα, μου φαινεται οτι η Sony εχει στο μυαλο της με διαφορετικο τροπο την εννοια φωτογραφια απ οτι οι παραδοσιακες εταιριες. Mass..ασε δεν θελω, ας πλουτιζει απο αλλους

Τα παραλες... εχεις δει ποτε καμια φωτογραφια και να πεις, "Α, αυτη ειναι 12 βιτ , χαλια φαινεται !"

Εχουμε χασει λιγο τη μπαλα... η μηχανη ειναι ενα εργαλειο απλα, ο φωτογραφος κανει (ΚΥΡΙΩΣ) τη φωτογραφια, οχι τα βιτ ...

βρε Γιάννη διαβάζω για πρόβλημα υπερθέρμανσης στο forum του dpreview....
Δεν θέλω να μου τύχει να βγάζω γάμο και ξαφνικά ..... :smash:

Για ποια μηχανη διαβαζεις ?
Για α65-α77 δεν εχω δει να υπερθερμαινεται (σε λογικα πλαισια παντα).

Βασικα , ολες οι DSLR που ξερω υπερθερμαινονται σε συνεχομενη ληψη.
Δεν ειναι βιντεικαμερες .... θελει κυριως πολλες μικρες ληψεις.

Η GH2 δεν ειναι Dslr ειναι mirrorless.
Και δεν εχει τοσο μεγαλο αισθητηρα... τα εχουμε ξαναπει αυτα.

Το οσο θες κι εκει ειναι φυσικα σχετικο.

Αν τη χακαρεις , το μεγεθος των αρχειων ειναι τοσο μεγαλο, που δε μπορεις ετσι κι αλλιως να τραβηξεις μεγαλα πλανα, το πολυ 10-15 λεπτα σε μια 32GB.

Αν δε τη χακαρεις μπορεις παραπανω, αλλα χανεις το πλεονεκτημα του μεγαλου bitrate (καλυτερης ποιοτητας) και δε μπορεις ετσι κι αλλιως να τραβηξεις πανω απο 29 λεπτα (λογω Ευρωπαικου περιορισμου).

Δεν ειναι βιντεοκαμερες... μη ψαχνεις αντικαταστάτη τους.

Αυτο που κανουν οι πιο πολλοι φιλοι μου, που τραβανε γαμους και βαφτησια με dslr, ειναι να τις εχουν συμπληρωματικες, για μερικα "αρτιστικ" πλανα , και οχι κυριες μηχανες.

Οι dslr ειναι για πιο στημενα πραγματα ή σαν δευτερες (b roll) μηχανες.