Sony VPL-VW1000ES 4K/3D

Απάντηση: Re: Sony VPL-VW1000ES 4K/3D

Από τη στιγμή που επιβιώνουν στο χώρο εταιρίες όπως η runco, lumis κτλ, που πουλάνε αποκλειστικά προβολείς άνω των 20 χιλ. ευρώ, πιστεύετε ότι θα έχει πρόβλημα η sony, τι στιγμή που θα δίνει το θέλγητρο του 4k;
Ασφαλώς και δε θα διέθετα τα χρήματα για την αγορά του vw1000, αλλά ποιος φίλος της εικόνας δε θα ήθελε να δει αυτό το μηχάνημα; Πως να αποκηρύξουμε κάτι πρίν δούμε πως δουλεύει;
Θυμίζω τον vw200 που ξεκίνησε στα 10 χιλ και μέσα σε ένα χρόνο ήρθαν μηχανήματα ισάξια στη μισή τιμή.
Ο vw1000 δείχνει μια στροφή της αγοράς προς μια πολύ ποιοτική κατεύθυνση. Σύντομα θα φτάσουν και μηχανάκια σε τιμές κάτω απο 4-5 χιλιάρικα.

Μα, δεν είναι μόνο το θέμα της ποιότητας, είναι και το θέμα της λειτουργικότητας. 4Κ σημαίνει πολύ περισσότερα δεδομένα, σημαίνει ότι κάπου πρέπει να αποθηκευτούν για να παίξουν, σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει νέα παραγωγή players που να τα υποστηρίζει κ.λ.π. Η αλυσίδα είναι μεγάλη. Θυμάμαι και πριν 4 χρόνια είχαν κάνει οι Ιάπωνες κάτι δοκιμές σε 8Κ, αλλά, δεν προχώρησαν σε παραγωγικό στάδιο ή έστω σε κάποια σκέψη προώθησης της τεράστιας ανάλυσης σε H.C. επίπεδο...

Συμφωνώ και ένας εργενης με εισόδημα 50000 μπορει να τον πάρει, αρκεί να είναι μόνος του! Θεωρω ότι δεν υπάρχει γυναίκα που δεν είναι βαθιά ευκαταστατη που θα της πεις ότι θα πάρεις μια μηχανή για βλέπετε ταινίες με 20000 και θα σου πει Οκ μωρό αφού σου αρέσει ότι Παρτην!

Πριν από την κρίση, ο νεόπλουτος ήταν μια τυπική "πάστα" Έλληνα (που έχω την αίσθηση ότι ακόμα δεν έχει εκλείψει!). Ξέρεις αυτός που έχει το αυτοκίνητο των 50 χιλ ευρώ και χρωστάει το ενοίκιο του. Χωρίς να κατακρίνω τις επιλογές του καθένα για το πως ξοδεύει τα χρήματα του, θεωρώ ότι θα βρεθούν και Έλληνες που θα βάλουν ψηλά στη λίστα τους την αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος (κι ας στερηθούν άλλα πράγματα). Πόσο μάλλον αν αυτό αξίζει τον κόπο και δεν είναι μια Δονκιχοτική ιστορία τύπου 3d.

Re: Απάντηση: Re: Sony VPL-VW1000ES 4K/3D

Μα, δεν είναι μόνο το θέμα της ποιότητας, είναι και το θέμα της λειτουργικότητας. 4Κ σημαίνει πολύ περισσότερα δεδομένα, σημαίνει ότι κάπου πρέπει να αποθηκευτούν για να παίξουν, σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει νέα παραγωγή players που να τα υποστηρίζει κ.λ.π. Η αλυσίδα είναι μεγάλη. Θυμάμαι και πριν 4 χρόνια είχαν κάνει οι Ιάπωνες κάτι δοκιμές σε 8Κ, αλλά, δεν προχώρησαν σε παραγωγικό στάδιο ή έστω σε κάποια σκέψη προώθησης της τεράστιας ανάλυσης σε H.C. επίπεδο...
Συμφωνούμε λοιπόν ότι είναι μια ευχάριστη εξέλιξη και αδυμονούμε να προσγειωθεί στη δική μας πραγματικότητα:music-smiley-005:

Εσύ, σταμάτα να βρίσκεις υποψήφιους αγοραστές και ξεκίνα τις μετρήσεις του κόντραστ (περιμένω 1.000.000:1). Η πρότασή μου περιείχε αίρεση!!-bye-

μπα αστο καλύτερα. μια χαρά είμαι με το 38:1 του επσονάκου μου. πολλά μηδνικά πολλές σκοτούρες. δεν είδες τι επαθε και ωνάσης???

κατά τα άλλα είναι απόλυτα σωστός ο συλλογισμός σου σε σχέση με την υποστήριξη μια τέτοιας μηχανής. υλικό μεταφορά δεδομένων - αποθηκευση κλπ.

Εξέλιξη να υπάρχει και ας κοστίζει όσο να'ναι. Κάποια στιγμή θα "προσγειωθεί" σε τιμή.

Θυμάμαι τον πρώτο ψηφιακό προβολέα που είχε βγει, κάπου στο 1990.

Έκανε στην Αμερική $23.000. Σε λεφτά του '90...

Μην ρωτήσετε τα specs του.. Αλλά έτσι άνοιξε ο δρόμος για φτηνούς προβολείς.

Παντως είναι μια καλη αρχή, για οικιακό 4Κ αν και για τις ίντσες που βλέπουμε οι περισσότεροι, είναι οverkill...
Οπως είπαν και άλλοι φίλοι, εξέλιξη να υπάρχει.
Παντως θα προτιμούσα να ασχοληθούν με άλλους παραδοσιακότερους τομείς της εικόνας, όπως βελτίωση του on/off & ansi contrast με παράλληλα μεγαλύτερη φωτεινότητα σε D65.

Θα είχε ενδιαφέρον και μια κόντρα 4:4:4 1080p με 4:2:0 4Κ, να βλέπαμε τί θα προτιμούσαμε οι περισσότεροι... :D

Ελα μου ντε... ;)
Δυστυχως, μου φαίνεται ότι το πανε σαν τις φωτογραφικές οπου ο πολύς κόσμος νομίζει πως περισσότερα μεγαπιξελ=καλύτερη συσκευή....

Μου αρέσει η σύγκριση στην ποιότητα upscaling υλικού 1080 σε 4Κ, από φωτογραφίες ανάλυσης 800x535, που η μία δεν είναι και εστιασμένη σωστά... :rofl:

Re: Απάντηση: Sony VPL-VW1000ES 4K/3D

Θα το ξαναγράφω και ας γίνομαι κουραστικός...δεν πειράζει!!!:D

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι είναι αληθινά τα 2000 Lumens και ότι έρχεται καλιμπραρισμένος ώστε να μην μειώνεται η φωτεινότητα (ας υποθέσουμε είπα, μην βαράτε...).

2000 Lumens σε 104 ίντσες π.χ., είναι 212 nits. Δηλαδή: 212:1.000.000=0,0002 nits μαύρο!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=V8_Wr5l-moM

:music-smiley-005::music-smiley-005:

Πολύ ενδιαφέρον η μετατροπή που έκανες της μονάδας φωτεινότητας σε άλλη μονάδα και μάλιστα σε συνάρτηση με επιφάνεια. Δεν θα πρεπε λογικά να παίζει ρόλο και το gain; Που βρήκες τέτοιο πίνακα με τέτοιες μετατροπές;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Sony VPL-VW1000ES 4K/3D

Πολύ ενδιαφέρον η μετατροπή που έκανες της μονάδας φωτεινότητας σε άλλη μονάδα και μάλιστα σε συνάρτηση με επιφάνεια. Δεν θα πρεπε λογικά να παίζει ρόλο και το gain; Που βρήκες τέτοιο πίνακα με τέτοιες μετατροπές;

Φυσικά και παίζει ρόλο το gain. Ο υπολογισμός που κάνω είναι με gain 1. Οι μετατροπές έχουν ως εξής:

nits = candela/m^2 (area over which candela are measured)

SG = screen gain

lux = (projector lumen output)/(screen area in m^2)

(lux * SG)/pi = nits

SG = (pi * nits)/lux

1FL=10,76 lux

1FL=3,426 nits

1nit=3,14 lux

If you measure in nits, just multiply the output by 0.292 to get fL.
If you measure in fL, then multiply by 3.426 to get nits.
Nits and fL are both a measure of luminance,
which is an emission or reflection of light from a flat, diffuse surface.
All colorimeters and spectroradiometers natively measure luminance.

Και μερικές ''στρογγυλές'' τιμές:

1 m^2 = Οθόνη 16:9 61'' (ίντσες) = 134cm x 75cm

2 m^2 = οθόνη 16:9 85'' (ίντσες) = 189cm x 106cm

3 m^2 = οθόνη 16:9 104'' (ίντσες) = 231cm x 130cm

4 m^2 = οθόνη 16:9 121'' (ίντσες) = 267cm x 150cm

5 m^2 = οθόνη 16:9 135'' (ίντσες) = 298cm x 168cm

Έτσι υπολογίζεις τα πάντα και κρίνεις αν τα διάφορα κόντραστ 100.000:1 και 1.000.000:1 που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ή όχι αληθινά.

-bye-

Μου αρέσει η σύγκριση στην ποιότητα upscaling υλικού 1080 σε 4Κ, από φωτογραφίες ανάλυσης 800x535, που η μία δεν είναι και εστιασμένη σωστά... :rofl:

εγω θα διαφωνήσω.

Reality Creation [OFF]

off.jpg

Reality Creation [ON]

on.jpg

αν οι διαφορές στο sharpness μεταξύ του Reality Creation on & του off είναι τόσο εμφανείς,

σε .jpg με τόσο μικρή ανάλυση

πόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά στην πραγματικότητα?

Βασικά η πρώτη φωτογραφία είναι κουνημένη / φλου / whatever (a.k.a. "epic fail"). ;)

Αν ο προβολέας έπαιζε όντως τόσο χάλια χωρίς "Reality Creation" θα έπρεπε να τον συγκρίνουμε με SD μηχανάκια 5ετίας+.

Να σου θυμίσω πως έπαιζε ο 85άρης (Sony) τα 24 καρέ βάζοντας το frame interpolation στο off????:BDGBGDB55::BDGBGDB55:

βασικά το scaling απο το 1080p στα 4Κ είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο ,
που προφανώς κανείς μας - εφόσον τουλάχιστον δεν δουλευουμε στο R&D της Barco ή της jvc ή της sony ή της TI -
δεν ξέρει πως γίνεται στην πραξη.

Aυτο που βλέπουμε κατω αριστερά στην πρώτη φωτογραφία είναι κάτι σαν pause.

Υποθέτουμε ότι το site δεν μας κοροϊδεύει και ότι είναι μια σταθερή φωτογραφία και δεν είναι απλό κούνημα.

Θα μπορούσε να είναι το blur απο κάποιον απλό (Linear) αλγόριθμο οπως bicubic/bilinear, που χρησιμοποιείται σε μια απλή consumer συσκευή.

Στη δευτερη φωτογραφία με τον νέο αλγόριθμο της sony η εικόνα είναι πεντακάθαρη & με μεγάλη διαφορά στην ευκρίνεια.

Oυσιαστικά συγκρίνει 2 αλγόριθμους.

Απο αυτό που βλέπω είμαι σχεδόν σίγουρος ότι χρησιμοποιούν κάποια πολύ πιο σύνθετη μέθοδο απο αυτές που έχουμε δει
μέχρι τώρα, τουλάχιστον στα CE.

Last edited:
Να σου θυμίσω πως έπαιζε ο 85άρης (Sony) τα 24 καρέ βάζοντας το frame interpolation στο off????:BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Θυμάμαι πολύ καλά.. αλλά δεν νομίζω να έχουν κάνει (πάλι :p) κάτι τόσο χοντρό. Μάλλον το χέρι του φωτογράφου φταίει (αυτή τη φορά).

Re: Απάντηση: Re: Sony VPL-VW1000ES 4K/3D

εγω θα διαφωνήσω.

Reality Creation [OFF]

View attachment 73989

Reality Creation [ON]

View attachment 73990

αν οι διαφορές στο sharpness μεταξύ του Reality Creation on & του off είναι τόσο εμφανείς,

σε .jpg με τόσο μικρή ανάλυση

πόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά στην πραγματικότητα?

Αμ, δεν είναι οι διαφορές του reality creation on και off που βλέπεις στις φωτογραφίες... Η διαφορά στην ευκρίνεια που έχει αποτυπωθεί στις φωτό, έχει να κάνει με το ότι η πρώτη φωτό δεν είναι εστιασμένη ή είναι κουνημένη, κάτι που είναι εμφανέστατο, αν παρατηρήσεις τα όρια του κάδρου στο πανί, που έχουν αποτυπωθεί καθαρά στην δεύτερη φωτό και θολά στην πρώτη...

Το να περιμένεις να δεις διαφορές σε upscaling υλικού 1920x1080 στα 4Κ σε φωτογραφία ανάλυσης 900x602, είναι σαν να θέλεις να κρίνεις ηχεία, κάνοντας την ακρόαση μέσω τηλεφώνου... :p