SOS.. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΕΙΩΣΗΣ!!

Δεν ειναι δυσκολο για εναν η/λ κανει μια τρυπα στο δαπεδο,εκει που ειναι ο μετρητης,και καρφωνει την γειωση,αρκει κατω απο το μπετο που θα τρυπησει να εχει χωμα ,εαν δεν εχει χωμα τοτε πρεπει να τραβηξει γραμμη εως εκει που θα βρει χωμα.Δεν ειναι δυσκολο παντως.
Μεσοβεζικη λυση αλλα δεν γινετε κατι αλλο.(τριγωνικη γειωση και τετοια τα ξεχναμε).

Τριγωνική ... ε ναι είναι λιγο επιστημονική φαντασια υπο αυτές τις συνθήκες!!
Υπο τις παρούσες συνθήκες λες να υπάρχει κινδυνος για τα μηχανήματα;

Kαλο θα ειναι να υπαρχει γειωση(απαραιτητο)κινδυνος υπαρχει για τα παντα μεσα στο σπιτι οταν δεν υπαρχει γειωση!!

Kαλο θα ειναι να υπαρχει γειωση(απαραιτητο)κινδυνος υπαρχει για τα παντα μεσα στο σπιτι οταν δεν υπαρχει γειωση!!

Το γεγονος οτι στο πολύμετρο, όπως περιέγραψα πιο πάνω, φαίνεται να κλείνει το κυκλωμα συμφωνα με την διαδικασία που μου ειπε ο Ge0rge δεν μειώνει κάπως τον κυνδυνο;;

ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μην έχει γείωση η εγκατάσταση , άλλα και στην ακραία περίπτωση που δεν ... ποσώς ενδιαφέρει τα μηχανάκια αυτά θα συνεχίζουν να παίζουν μια χαρά ( στα αεροσκάφη έχει γείωση ? )
το 90 τα εκατό από τις consumer audio συσκευές ΔΕΝ φέρει ακροδέκτη γείωσης
τώρα ως αναφορά την ποιότητα ακρόασης και πόσο συνάδει αυτή με την γείωση ..... για σηκώστε την γείωση από το πολύπριζο , ακούστε ... και πέστε μου ....
( εάν πολλοί ακούσετε πιο καλά άνευ εγώ δεν φταίω :smash::music-smiley-005:)

Το γεγονος οτι στο πολύμετρο, όπως περιέγραψα πιο πάνω, φαίνεται να κλείνει το κυκλωμα συμφωνα με την διαδικασία που μου ειπε ο Ge0rge δεν μειώνει κάπως τον κυνδυνο;;

Οι σωλήνες του καλοριφέρ, καταλήγουν στη γη. Εφ' όσον μέτρησες μια τιμή για την αντίσταση μεταξύ της γείωσης της μπρίζας και του καλοριφέρ, σημαίνει ότι και η γείωση της μπρίζας σου καταλήγει στο ίδιο σημείο με αυτό που καταλήγει και το καλοριφέρ, στη γη δηλαδή, οπότε δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν η γείωση της μπρίζας δεν κατέληγε στην γη, θα έπαιρνες την ένδειξη που σου δίνει το πολύμετρο όταν οι ακίδες είναι στο αέρα (όταν δεν υπάρχει κύκλωμα δηλαδή).

Αν αλλάξεις κλίμακα στα Ω, θα μετρήσεις και μεγαλύτερη τιμή από 0.

Τα καινούρια σπίτια είναι θάνατος ηλεκτρολογικά, μην το ψάχνεις.

Απλά να διευκρινίσω ότι η γείωση στις μπρίζες σούκο, είναι τα δύο σιδεράκια που εξέχουν. Sorry αν είναι άχρηστη πληροφορία -bye-

Last edited:
ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μην έχει γείωση η εγκατάσταση , άλλα και στην ακραία περίπτωση που δεν ... ποσώς ενδιαφέρει τα μηχανάκια αυτά θα συνεχίζουν να παίζουν μια χαρά ( στα αεροσκάφη έχει γείωση ? )
το 90 τα εκατό από τις consumer audio συσκευές ΔΕΝ φέρει ακροδέκτη γείωσης
τώρα ως αναφορά την ποιότητα ακρόασης και πόσο συνάδει αυτή με την γείωση ..... για σηκώστε την γείωση από το πολύπριζο , ακούστε ... και πέστε μου ....
( εάν πολλοί ακούσετε πιο καλά άνευ εγώ δεν φταίω :smash::music-smiley-005:)

Τα αεροσκάφη έχουν κάποια συστήματα που κάνουν την ίδια δουλειά με τη γείωση. Αλίμονο αν δεν είχαν κάποιο σύστημα για να αποφορτίζονται. Αν δεν είχαν, φαντάζεσαι τι θα γινόταν με τα ρεζερβουάρ καυσίμων?

http://en.wikipedia.org/wiki/Static_discharger

Last edited:
Οι σωλήνες του καλοριφέρ, καταλήγουν στη γη. Εφ' όσον μέτρησες μια τιμή για την αντίσταση μεταξύ της γείωσης της μπρίζας και του καλοριφέρ, σημαίνει ότι και η γείωση της μπρίζας σου καταλήγει στο ίδιο σημείο με αυτό που καταλήγει και το καλοριφέρ, στη γη δηλαδή, οπότε δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν η γείωση της μπρίζας δεν κατέληγε στην γη, θα έπαιρνες την ένδειξη που σου δίνει το πολύμετρο όταν οι ακίδες είναι στο αέρα (όταν δεν υπάρχει κύκλωμα δηλαδή).

Το ότι μετράς αντίσταση κοντά στα 0Ω μεταξύ γείωσης πρίζας και σωλήνα καλοριφέρ δεν σημαίνει τίποτα όσο αφορά τη σωστή γείωση του σπιτιού. Απλά σημαίνει ότι συνδέονται ηλεκτρικά κάπου μεταξύ τους.

Παλιότερα οι ηλεκτρολόγοι για λόγους οικονομίας συνέδεαν τη γείωση του σπιτιού στη σωλήνα της ΕΥΔΑΠ, θεωρώντας ότι αυτή θάβεται στη γη άρα δρα ως γείωση. Αυτό είναι τελείως λάθος σήμερα, καθότι πολλά κομμάτια μεταλλικής σωλήνας έχουν αντικατασταθεί με συνθετικά οπότε η ήδη αμφίβολης ποιότητας γείωση μπορεί να έχει γίνει ανύπαρκτη γείωση.

Οπότε, προσοχή......

Ειναι σιγουρο οτι οι σωληνες του καλοριφερ σ ολη την διαδρομη τους ειναι μεταλλικοι και δεν διακοπτονται καπου με πλαστικο?
Η ΔΕΗ επιμενει για την ασφαλεια μας μεσω της ουδετερογειωσης.Επειδη τοσο στα παλια ,αλλα και στα καινουργια κτηρια γινεται ευρεια χρηση πλαστικου ,η μονη ασφαλης λυση ειναι η γειωση της παροχης μας στη αυλη η στη πρασια του οικηματος,προφανως με δικα μας εξοδα.
Αν τωρα ειστε τυχεροι και καταλαβουν κι οι υπολοιποι τις ανησυχιες σας και δεχθουν να πληρωσουν ,ωστε να γειωθει ολη η οικοδομη ,το κοστος θα ειναι γελοιο.
Επισης προσοχη στα ξυλινα πατωματα,ιδιως σε παλιες οικοδομες,συνηθως δεν υπαρχει γειωση στη πριζα,μπορει να την βρειτε στο μπουατ πανω απο την πριζα,αλλα λειπει το καλωδιο της γειωσεως μεχρι την πριζα.
Καποια στιγμη καλο θα ειναι να αλλαχθει και η εσωτερικη καλωδιωση ,γιατι συνηθως ειναι 3χ1.5,επαρκης για παλιοτρες καταναλωσεις,αλλα οχι για σημερα

Αν δεν το έχεις κάνει, βάλε το πολύμπριζο στην μπρίζα και μέτρα αντίσταση μεταξύ της γείωσης του πολύμπριζου και του σωλήνα του καλοριφέρ να δούμε τι θα σου βγάλει...

Υ.Γ. Το ξέρω ότι το σπίτι σου δεν είναι καινούριο, το ανέφερες σε προηγούμενο ποστ, απλά επειδή κάποιος είπε ότι στα καινούρια σπίτια μπορεί να βγάλουν από άγνοια την γείωση, υπερθεμάτισα. Το άκουσα στη ΔΕΗ όταν πήγα να αλλάξω όνομα στο λογαριασμό και κατέθεσα το πιστοποιητικό για το δικό μου σπίτι, ένας αρμόδιος υπάλληλος είπε ότι απορεί πως μένουν άνθρωποι μέσα στις καινούριες κατασκευές...

Το σπίτι που μένω είναι 15ετίας και η γείωση λειτουργεί μια χαρά. Καρατσεκαρισμένο!! Αν δεν λειτουργούσε, δεν θα έγραφα τώρα:flipout::flipout:

Απλά όταν μπήκα μέσα (πριν ένα χρόνο περίπου), άλλαξα πίνακα, μπρίζες, διακόπτες και το καλώδιο που κατέβαινε από τον ηλιακό (άσχετο).

Last edited:
Απάντηση: Re: SOS.. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΕΙΩΣΗΣ!!

99% δεν υπάρχει πλαστικό στους σωλήνες...

Θα πρεπει να εξετασεις ολο το κυκλωμα απο την αρχη μεχρι το τελος.Υπ οψιν οτι καπου στο κυκλωμα αναπληρωσης νερου να εχει μπει πλαστικο και ας μην ξεχαμε οτι καυστηρας συνηθως ειναι πανω σε μονωτικα.Κανε το κοπο και κατεβα στο υπογειο και εξετασε το.
Υπ οψιν το υδραυλικο συστημα του καλοριφερ,δεν εχει τα ιδια ποιοτικα χαρακτηριστικα γειωσης με το υδραυλικο,αν δεν συνδεεται με αυτο

Re: Απάντηση: Re: SOS.. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΕΙΩΣΗΣ!!

Καλά κρασά που λέει και ο πεθερός μου...:flipout::flipout::flipout:

(αστείο ήταν μην παρεξηγηθείτε)

Ο καυστήρας του καλοριφέρ μπορεί να κάθετε πάνω σε μονωτικά και μπορεί επίσης να έχουν αντικαταστήσει κάποιο κομμάτι σωλήνα με πλαστικό (ή πολυμερικό υλικό).

Παρ' όλ' αυτά, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ΟΛΟΙ οι σωλήνες, είναι σε επαφή και περνάνε μέσα από το κτήριο, το οποίο σίγουρα δεν πατάει πάνω σε μονωτικά υλικά και φτάνει μέχρι τα θεμέλια. Νομίζω ότι αυτό είναι μια καλή γείωση. Μετά και τη μέτρηση που έκανε με το πολύμετρο, υπάρχει βεβαίως ακόμα περίπτωση να μην έχει μόνωση, αλλά νομίζω ότι είναι στα όρια της επιστημονικής φαντασίας ή έστω πάρα πολύ μικρή.

@DomieMic65: Δεν είμαι ειδήμων, ούτε σχετικός επαγγελματικά με το θέμα, αλλά αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι στείλε μου pm.

Καλή συνέχεια.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: SOS.. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΕΙΩΣΗΣ!!

Καλά κρασά που λέει και ο πεθερός μου...:flipout::flipout::flipout:

(αστείο ήταν μην παρεξηγηθείτε)

Ο καυστήρας του καλοριφέρ μπορεί να κάθετε πάνω σε μονωτικά και μπορεί επίσης να έχουν αντικαταστήσει κάποιο κομμάτι σωλήνα με πλαστικό (ή πολυμερικό υλικό).

Παρ' όλ' αυτά, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ΟΛΟΙ οι σωλήνες, είναι σε επαφή και περνάνε μέσα από το κτήριο, το οποίο σίγουρα δεν πατάει πάνω σε μονωτικά υλικά και φτάνει μέχρι τα θεμέλια. Νομίζω ότι αυτό είναι μια καλή γείωση. Μετά και τη μέτρηση που έκανε με το πολύμετρο, υπάρχει βεβαίως ακόμα περίπτωση να μην έχει μόνωση, αλλά νομίζω ότι είναι στα όρια της επιστημονικής φαντασίας ή έστω πάρα πολύ μικρή.

@DomieMic65: Δεν είμαι ειδήμων, ούτε σχετικός επαγγελματικά με το θέμα, αλλά αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι στείλε μου pm.

Καλή συνέχεια.

Αν θελεις να ξερεις ,τα παλιοτερα χρονια,στις μονοκατοικιες υπηρχε σε καθε σπιτι και γειωση στην αυλη ,προφανως κοντα στο μετρητη της ΔΕΗ.Οι παλιοτεροι ,λοιπον κατα προτροπη των τεχνικων της ΔΕΗ,ποτιζαν και την γειωση της αυλης ,ωστε να λειτουργει η γειωση.
Το οτι ολοι οι σωληνες του κτηριου ειναι μεταλλικοι ,αν δεν ερχονται σε αμεση επαφη με το χωμα ,πολυ δε περισσοτερο με βρεγμενο χωμα ,ειναι δωρο -αδωρο.
Στην diy κατηγορια θα βρεις πως ειναι η σωστη γειωση,δηλ τρεις σιδερενιοι ραβδοι ορισμενου μηκους βυθισμενοι στο χωμα κλπ.Αυτη ειναι η σωστη γειωση

Re: Απάντηση: SOS.. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΕΙΩΣΗΣ!!

Ειναι σιγουρο οτι οι σωληνες του καλοριφερ σ ολη την διαδρομη τους ειναι μεταλλικοι και δεν διακοπτονται καπου με πλαστικο?
Η ΔΕΗ επιμενει για την ασφαλεια μας μεσω της ουδετερογειωσης.Επειδη τοσο στα παλια ,αλλα και στα καινουργια κτηρια γινεται ευρεια χρηση πλαστικου ,η μονη ασφαλης λυση ειναι η γειωση της παροχης μας στη αυλη η στη πρασια του οικηματος,προφανως με δικα μας εξοδα.
Αν τωρα ειστε τυχεροι και καταλαβουν κι οι υπολοιποι τις ανησυχιες σας και δεχθουν να πληρωσουν ,ωστε να γειωθει ολη η οικοδομη ,το κοστος θα ειναι γελοιο.
Επισης προσοχη στα ξυλινα πατωματα,ιδιως σε παλιες οικοδομες,συνηθως δεν υπαρχει γειωση στη πριζα,μπορει να την βρειτε στο μπουατ πανω απο την πριζα,αλλα λειπει το καλωδιο της γειωσεως μεχρι την πριζα.
Καποια στιγμη καλο θα ειναι να αλλαχθει και η εσωτερικη καλωδιωση ,γιατι συνηθως ειναι 3χ1.5,επαρκης για παλιοτρες καταναλωσεις,αλλα οχι για σημερα

+1000

Οι σωληνες της υδρευσεως οσο ηταν μεταλλικοι καθ ολοκληριαν ηταν μια καλη και φθηνη λυση,που την χρησιμοποιυσε αλλωστε και η ΔΕΗ.Σημερα δυστυχως τα πραγματα αλλαξαν προς το χειροτερο.Ειχα συζητησει παλιοτερα με τεχνικο της ΔΕΗ ,για την ουδετερογειωση,αλλα και η προτροπη αυτου ηταν η δημιουργια σημειου γειωσεως του κτηριου

Λοιπόν μίλησα με ηλεκτρολόγο, πολύ ψαγμένο και σωστό επαγγελματία απο ο,τι κατάλαβα (μου τον πρότεινε ο captain), ο οποίος μου είπε οτι, ο,τι γίνει για την γείωση για να είναι σωστό και να έχει νόημα να δώσεις τα όποια χρήματα, θα πρέπει πρώτον ο ηλεκτρολόγος να έχει "γειωσόμετρο" ωστε να μπορεί να σου πιστοποιήσει ενυπόγραφα οτι η γείωσή σου είναι κάτω απο 5Ω (το εργαλείο αυτό έχει γυρω στα 1200 οπως μου ειπε οπότε ειναι πολύ δυσκολο να το έχει κάποιος)... και δευτερον να επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας τις όποιες επεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν... Μου ειπε ακόμα οτι θα μπορούσε να τραβήξει μια γειωση απο τον πίνακά μου την οποία θα χώναναμε κάπου στο χώμα (αν βρησκαμε χώρο) αλλά αυτό σαφως δεν θα ήταν η σωστή λύση και θα είχε και αμφίβολο αποτέλεσμα... ζόρικα τα πράγματα δηλαδή!!!