Σωστή πολικότητα συσκευών με το ρεύμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Με το φτωχό μου το μυαλό, και χωρίς να έχω γνώσεις ή κάποιο λόγο να υποστηρίξω κάτι...
Είμαι κάτοχος ενός πολύμπριζου της Audio Agile και δύο καλωδίων τροφοδοσίας της ίδιας εταιρίας.
Οι θηλυκές σούκο πάνω στο πολύμπριζο έχουν μία κόκκινη κουκίδα όπου θα πρέπει να είναι η φάση (μάλιστα δίνουν και δοκιμαστικό κατσαβίδι για να την τσεκάρεις).
Οι σούκο που μπαίνουν στο πολύμπριζο έχουν και αυτές μία κουκίδα ώστε να μπεί το βύσμα ανάλογα...
Άρα απλά υποθέτω ότι ασχέτου θέσης της ασφάλειας, τα μηχανήματα πρέπει να συνδεθούν έτσι όπως η Audio Agile που φτιάχνει τα καλώδια και τα πολύμπριζα πιστεύει σωστό;

Μετά από αυτά μάλλον η σωστή μέθοδος είναι να συνδέεις τα μηχανήματα με την ίδια φάση. :)

Ακριβώς! Μόνο χειροτέρευση έχεις βάζοντάς τα ανάποδα. Δεν βελτιώνεται το μπάσο όπως λέει ο φίλος παραπάνω, ίσα ίσα που χειροτερεύει, όπως χειροτερεύουν όλα τα χαρακτηριστικά του ήχου.

Re: Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Στο πικάπ με τον εξωτερικό μετασχηματιστή που ανέφερες δεν παίζει ρόλο η πολικότητα γιατί τα 9Volts πάνε κατ ευθείαν στο μοτέρ χωρίς να ανακατεύονται με το κύκλωμα της κεφαλής και την έξοδό της προς τον ενισχυτή, όπου ουσιαστικά είναι ένα ανεξάρτητο παθητικό κύκλωμα χωρίς τροφοδοσία.
Οπότε βάλτο όπως νάναι, δεν παίζει ρόλο.

Στο phono stage που έχει επίσης μετασχηματιστή; :blush:

Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Αντώνη όταν είναι όλα τα μηχανήματα με τον ίδιο τρόπο συνδεδεμένα και γυρίσουμε το φις του πολύμπριζου τότε ακούμε τις διαφορές που λέμε.Οταν ένα μηχάνημα είναι έτσι και τα αλλά αλλιώς χάνουμε μάλλον την μπάλα.

Ακριβώς όπως τα λες είναι. Βάλτα όλα σωστά στο πολύπριζο και μετά γύρισε το φις του ανάποδα να δεις ότι επέρχεται η καταστροφή. Βάλε το πάλι σωστά να δεις ότι όλα φτιάχνουν.
Αν όμως τα μηχανήματα στο πολύπριζο είναι στην τύχη συνδεδεμένα τότε αλλάζοντας το φις του πολύπριζου τότε κάποια θα φτιάξουν κάποια θα χαλάσουν οπότε χάνουμε την μπάλα και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καλύτερο ή χειρότερο ήχο.
Πολύ απλό τεστ: Βάλε όλα τα μηχανήματα σωστά στο πολύπριζο, άναψε τον ενισχυτή χωρίς σήμα στην είσοδο, βάλε τέρμα το volume και πλησίασε το αυτί σου στο tweeter. Μετά ξανακάνε το ίδιο πράγμα με ανάποδη φάση να δεις πόσο περισσότερο θόρυβο, φύσημα ή τζζζζ θα ακούς από το tweeter.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Στο phono stage που έχει επίσης μετασχηματιστή; :blush:

Το phono stage που έχει μετασχηματιστή μπορείς να το μετρήσεις με την μέθοδο που σού ανέφερα. Συνήθως όμως σε αυτές τις υλοποιήσεις με εξωτερικό μετασχηματιστάκι που δίνει 12 Volts + και - σε θηλυκό φις στο phono stage δεν έχουμε διαρροή στο σασί, οπότε δεν παίζει ρόλο. Αυτό συμβαίνει και στο δικό μου phono stage 640P Azur της Cambridge Audio.

Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ακριβώς έτσι είναι και το Vanguard.

Οπότε τα αναλογικά τα αφήνω ως έχουν.

Re: Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Εδώ έχεις 100% λάθος. Και σού μιλάω από προσωπική εμπειρία. Εγώ έχω όλα τα μηχανήματά μου σωστά συνδεδεμένα πάνω στην φάση. Αλλαξα όμως πρόσφατα πολύπριζο και θεώρησα ότι και το καινούργιο θα είχε την φάση στην ίδια πλευρά όπως και το παλιό. Επειδή όμως είχα τον μικρό μέσα στα πόδια μου δεν μπορούσα να το τσεκάρω με το δοκιμαστικό κατσαβίδι. Ο μικρός είναι 3,5 χρονών και δεν είναι να τού βάζουμε τέτοιες ιδέες, γιατί αν με έβλεπε να βάζω κατσαβίδια σε πρίζες αυτή θα ήταν σίγουρα η επόμενη κίνησή του.
Επειδή λοιπόν το καινούργιο πολύπριοζο έβγαζε την φάση στην αντίθετη πλευρά βρέθηκαν ΟΛΑ τα μηχανήματα συνδεδεμένα ανάποδα.
Ο ήχος ήταν ξερός άδειος και κουραστικός. Ηθελα μετά από ολιγόλεπτη ακρόαση να το κλείσω. Μόλις διαπίστωσα την αναποδιά και ξανάβαλα όλα τα μηχανήματα σωστά, ως διά μαγείας ήρθε πάλι ο καλός γνώριμος ήχος του συστήματός μου!!!

Το τσέκαρα πριν χρόνια σε ανάλογο topic το τσεκάρω και τώρα, καμία διαφορά.. Αλλά σκέψου κάτι, ποια η χρησιμότητα τις μεθόδου που προτείνεις αφού το γυρίζοντας το φις του πολύπριζου θα ακούσω ξανά διαφορά? Τι άλλαξε στην μέθοδο που προτείνεις? Μιλάμε για εναλλασσόμενο ρεύμα my friend.

Δοκίμασε κάτι ποιο απλό, έτσι για τις εντυπώσεις και πες μου αν ακούς διαφορά. Βαλε το cd player σου σε μια άλλη πρίζα βγάλε όλα τα καλώδια interconnect και κάνε ακρόαση με ακουστικά αλλάζοντας την φάση. Αν ακούσεις διαφορά θα είναι φαινόμενο.

Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Με το φτωχό μου το μυαλό, και χωρίς να έχω γνώσεις ή κάποιο λόγο να υποστηρίξω κάτι...
Είμαι κάτοχος ενός πολύμπριζου της Audio Agile και δύο καλωδίων τροφοδοσίας της ίδιας εταιρίας.
Οι θηλυκές σούκο πάνω στο πολύμπριζο έχουν μία κόκκινη κουκίδα όπου θα πρέπει να είναι η φάση (μάλιστα δίνουν και δοκιμαστικό κατσαβίδι για να την τσεκάρεις).
Οι σούκο που μπαίνουν στο πολύμπριζο έχουν και αυτές μία κουκίδα ώστε να μπεί το βύσμα ανάλογα...
Άρα απλά υποθέτω ότι ασχέτου θέσης της ασφάλειας, τα μηχανήματα πρέπει να συνδεθούν έτσι όπως η Audio Agile που φτιάχνει τα καλώδια και τα πολύμπριζα πιστεύει σωστό;

Μετά από αυτά μάλλον η σωστή μέθοδος είναι να συνδέεις τα μηχανήματα με την ίδια φάση. :)

Όταν βρεις χρόνο αυτό με την ασφάλεια τσέκαρε το, και θα δεις οι πιθανότητες να ανάβει πάνω στις ασφάλεια με την μέθοδο που σου προτείνει ο κατασκευαστής είναι περισσότερες από 99% ;)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ακριβώς! Μόνο χειροτέρευση έχεις βάζοντάς τα ανάποδα. Δεν βελτιώνεται το μπάσο όπως λέει ο φίλος παραπάνω, ίσα ίσα που χειροτερεύει, όπως χειροτερεύουν όλα τα χαρακτηριστικά του ήχου.

Κάτι παρόμοιο έπαθα πρόσφατα με τον dreambox όπου το modem και το pc ήταν στο άλλο δωμάτιο και το κινεζικό πολύπριζο με τις προστασίες που το ακριβοπλήρωσα είχε ανάποδη πολικότητα. Ήταν να τρελαθώ ούτε με πολικότητα ούτε δίχως πολικότητα άκουγα αυτό που ήξερα.

Ακόμα μια ερώτηση:

Μέτρησα τη φάση στο ένα από τα δυο μου μόνιτορς και βρήκα ότι στη σωστή φάση, ανάβει το λαμπάκι του δοκιμαστικού αριστερά στο άλλο άκρο του καλωδίου ρεύματος (παρεπιπτόντως, η φάση της πρίζας ήταν αριστερά, αλλά πρόκειται για πατέντα).
Πιστεύω πως δεν είναι απαραίτητο να κάνω την όλη διαδικασία και στο άλλο μόνιτορ, απλώς να δοκιμάσω το καλώδιο ρεύματος, αφού συνδέονται στο ίδιο πολύπριζο, σωστά;

Τελικά υπάρχει ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ή αφήνεται στην κρίση του καθενός χομπίστα και πως του αρέσει να ακούει;

Ηλεκτρολογικά υπάρχει. Πρέπει ο διακόπτης να κλείνει τη φάση και όχι τον ουδέτερο. Αυτό οφείλει να συμβαίνει σε όλες τις συσκευές. Τώρα ποιος το τηρεί είναι άλλο θέμα.

Γι' αυτό είναι πιο καλές οι αγγλικές μπρίζες. Δεν μπορούν να μπουν ανάποδα κι επιπλέον έχουν ενσωματωμένη ασφάλεια στη φάση.

Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Τελικά υπάρχει ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ή αφήνεται στην κρίση του καθενός χομπίστα και πως του αρέσει να ακούει;

Όταν υπάρχουν κατασκευαστές που προτείνουν την σωστή πολικότητα για πρίζες και πολύπριζα που ενδέχεται να μπει το φις ανάποδα, όταν υπάρχουν καλώδια με φις σε κάποιες χώρες με που αυτό αποκλείεται, τότε ναι υπάρχει ενδεικνυόμενη πολικότητα που είναι η σωστή τουλάχιστον από ηλεκτρολογικής άποψης.

Ναι αλλά εγώ δεν λεω αυτό.Πως είναι το σωστό να ακούγεται ο ήχος.Και ποιος μου λέει εάν προσέχουν στις συσκευές πως συνδέουν το πρωτεύων του μετασχηματιστή (τι γίνετε σε περίπτωση αγγλικού μηχανηματος το ανοίγεις και αλλάζεις το καλώδιο)

Α, το πώς δουλεύουν οι ηλεκτρολόγοι είναι άλλο θέμα...
Ακουστικά δεν έχω ακούσει διαφορά. Καταλαβαίνω όμως το ρεύμα διαρροής όταν αγγίζω τη συσκευή, και γι' αυτό προσέχω.

Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Α, το πώς δουλεύουν οι ηλεκτρολόγοι είναι άλλο θέμα...
Ακουστικά δεν έχω ακούσει διαφορά. Καταλαβαίνω όμως το ρεύμα διαρροής όταν αγγίζω τη συσκευή, και γι' αυτό προσέχω.
Προσέχεις από τι;

Το πως είναι σωστό να ακούγεται ο ήχος μόνο εμείς το ψειρίζουμε, όταν αγοράζω το τάδε μηχάνημα και το συνδέω στην αγγλικού τύπου πρίζα τότε θεωρώ ότι ο κατασκευαστής προνόησε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος συνδέσεις. Και όταν με αυτό τον τρόπο μετρώ προσωπικά 10 μηχανήματα και το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με τον τρόπο που komhst ανάφερε, τότε δεν υπάρχει για μένα τουλάχιστον αμφιβολία ότι είναι και ο σωστός από ακουστικής άποψης.

Το αν μου αρέσει έτσι η αλλιώς δεν είναι απαραίτητο να οφείλεται στην αποκλειστικά πολικότητα αλλά υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες σε ένα σύστημα που ακουστικά είναι δυνατόν να προτρέψουν τον ακροατή να επιλέξει να ακούει με ανάποδη φάση κάποια από τα μηχανήματα.

Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ηλεκτρολογικά υπάρχει. Πρέπει ο διακόπτης να κλείνει τη φάση και όχι τον ουδέτερο. Αυτό οφείλει να συμβαίνει σε όλες τις συσκευές. Τώρα ποιος το τηρεί είναι άλλο θέμα.

Γι' αυτό είναι πιο καλές οι αγγλικές μπρίζες. Δεν μπορούν να μπουν ανάποδα κι επιπλέον έχουν ενσωματωμένη ασφάλεια στη φάση.

Σωστός!

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Όταν υπάρχουν κατασκευαστές που προτείνουν την σωστή πολικότητα για πρίζες και πολύπριζα που ενδέχεται να μπει το φις ανάποδα, όταν υπάρχουν καλώδια με φις σε κάποιες χώρες με που αυτό αποκλείεται, τότε ναι υπάρχει ενδεικνυόμενη πολικότητα που είναι η σωστή τουλάχιστον από ηλεκτρολογικής άποψης.

Ναι υπάρχει σωστή πολικότητα και είναι αυτή στην οποία υπάρχει η μικρότερη διαροή ρεύματος από το σασί προς την γείωση. Γιαυτό και η Luxman όπως θα δείτε εδώ:

http://www.luxman.co.jp/product/images/ia_l-509u/photo.html

εφοδιάζει τους ενισχυτές της με ένα φωτάκι στο πίσω πάνελ, παρόμοιο με αυτό που έχουν τα δοκιμαστικά κατσαβίδια. Εάν το φωτάκι ανάψει σημαίνει ότι έχουμε βάλει λάθος την φάση και πρέπει να αναστρέψουμε το φις έτσι ώστε να είναι πάντα σβυστό. Ετσι πολύ εύκολα και σίγουρα ξέρεις αν μπήκε σωστά το μηχάνημα και αποφεύγεις την διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω. Τώρα γιατί δεν το κάνουν και οι υπόλοιποι κατασκευστές αυτό είναι ένα ερώτημα που με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα...

Οσον αφορά τις αγγλικές πρίζες, αυτές είναι οι πιο καλές γιατί δεν μπορούν να μπούν ανάποδα. Ο κατασκευαστής του αγγλικού μηχανήματος θα έχει βάλει την φάση στον σωστό ακροδέκτη του φις. Αρα οι άγγλοι επαφίονται στην επαγγελματικότητα του άγγλου μαστρο-μήτσου ηλεκτρολόγου ότι θα έχει συνδέσει και στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού σωστά την φάση... Διαφορετικά θα πρέπει να λύνουνε πρίζες να αλάζουν καλώδια...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Οσον αφορά τις αγγλικές πρίζες, αυτές είναι οι πιο καλές γιατί δεν μπορούν να μπούν ανάποδα. Ο κατασκευαστής του αγγλικού μηχανήματος θα έχει βάλει την φάση στον σωστό ακροδέκτη του φις. Αρα οι άγγλοι επαφίονται στην επαγγελματικότητα του άγγλου μαστρο-μήτσου ηλεκτρολόγου ότι θα έχει συνδέσει και στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού σωστά την φάση... Διαφορετικά θα πρέπει να λύνουνε πρίζες να αλάζουν καλώδια...

Στην Κύπρο έτσι για την ιστορία εδώ και κάτι δεκαετίες που χρησιμοποιούμε το αγγλικό μοντέλο για τις πρίζες, δεν επαφίεται τίποτα στην τύχη την επαγγελματικότητα η την καλή διάθεση του μαστρο-μήτσου, γιατί απλά αν στον τελικό έλεγχο τις αρχής ηλεκτρισμού για νέες κατοικίες η υποστατικά δεν τηρούνται όλες η οδηγίες με χαρτί και καλαμάρι ρεύμα δεν έχει.
Γ' αυτό ο ηλεκτρολόγος η θα μάθει να κάνει σωστή δουλεία η θα πρέπει να αλλάξει επάγγελμα. :ernaehrung004: