Soundbar ή Ηχεία?

Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείς, αλλά στον Denon έχοντας τον στο Auto (τον Denon) θα πρέπει να δείχνει Atmos η οθόνη του (του Denon). Εφόσον βέβαια του στέλνεις υλικό atmos. Αλλιώς κάτι γίνεται λάθος.

Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείς, αλλά στον Denon έχοντας τον στο Auto (τον Denon) θα πρέπει να δείχνει Atmos η οθόνη του (του Denon). Εφόσον βέβαια του στέλνεις υλικό atmos. Αλλιώς κάτι γίνεται λάθος.
Η οθόνη δείχνει Atmos έτσι και αλλιώς. Αλλά το σήμα είναι διαφορετικό. Το Auto είναι η ρύθμιση της TV για το digital sound output που είχα τόσες μέρες, το Passthrough είναι αυτό που έβαλα σήμερα. Νομίζω το Dolby Atmos/Dsurr είναι καλύτερο τουλάχιστον αυτό γράφει στο manual του Marantz

edit: και στο manual του Denon το ίδιο γράφει.

Last edited:
Αγαπητοί σας θυμίζω ότι το Dolby Atmos Home είναι μια απλοποιημένη εκδοχή του κινηματογραφικού Dolby Atmos που ανάλογα με το μέγεθος της κάθε αίθουσας αριθμεί από 32 έως 64 ανεξάρτητα κανάλια ήχου συνδεδεμένα με αντίστοιχο αριθμό ηχείων τοποθετημένα σε κατάλληλες θέσεις πίσω από την οθόνη, περιμετρικά της αίθουσας και στην οροφή. Εκτιμώ λοιπόν ότι για τη καλύτερη δυνατή αναπαραγωγή Atmos Home ταινιών η εγκατάσταση διακριτών ηχείων (τουλάχιστον σε διάταξη 7.1.4) στο χώρο ακρόασης με τον κατάλληλο πολυκάναλο επεξεργαστή ήχου είναι μονόδρομος.

Οσον αφορά τις ηχομπάρες δέχομαι ότι έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικά αυτές που έχουν αποσπώμενα ηχεία surround με ενσωματωμένη μπαταρία προσφέρουν μια αξιοπρεπή προσομοίωση πολυκανάλου ήχου 5.1 με σχετικά χαμηλό κόστος και μεγάλη ευκολία τοποθέτησης.

Θα ακουστεί κάπως παλιομοδίτικο αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να ξοδέψω περισσότερα χρήματα για ένα καλό ηχοσύστημα stereo δύο καναλιών με ηχεία ribbon παρά για ένα πολυκάναλο κινηματογραφικό σύστημα στο σαλόνι του σπιτιού μου. Εκτός αν είχα γερό πορτοφόλι για ξεχωριστούς χώρους ακρόασης μουσικής και παρακολούθησης κινηματογραφικών ταινιών.

Η οθόνη δείχνει Atmos έτσι και αλλιώς. Αλλά το σήμα είναι διαφορετικό. Το Auto είναι η ρύθμιση της TV για το digital sound output που είχα τόσες μέρες, το Passthrough είναι αυτό που έβαλα σήμερα. Νομίζω το Dolby Atmos/Dsurr είναι καλύτερο τουλάχιστον αυτό γράφει στο manual του Marantz

edit: και στο manual του Denon το ίδιο γράφει.

Πάτα κυκλικά το πλήκτρο pure στο remote μέχρι να πάς στο Auto. Αυτό το mode ατομάτως θα παίξει Atmos και θα το δείξει στην οθόνη εφόσον τα έχεις κάνει όλα σωστά. Όχι Dolby Surround. Αυτό δείχνει ότι λειτουργεί ο upmixer.

Πάτα κυκλικά το πλήκτρο pure στο remote μέχρι να πάς στο Auto. Αυτό το mode ατομάτως θα παίξει Atmos και θα το δείξει στην οθόνη εφόσον τα έχεις κάνει όλα σωστά. Όχι Dolby Surround. Αυτό δείχνει ότι λειτουργεί ο upmixer.
Έκατσα χτες το βράδυ και τα έψαξα αρκετά για να καταλάβω τι γίνεται. Το ότι δείχνει Atmos ο Denon λέει απλά ότι μεταφέρει τα metadata του Atmos (είτε σε Dolby Digital+ είτε σε Dolby Atmos MAT 2.0, είτε σε Dobly TrueHD). Τα streams έρχονται συμπιεσμένα από τις υπηρεσίες (Netflix, Disney+, κτλ) με Dolby Digital+ (E-AC-3).

Οι τηλεοράσεις από Default έχουν σαν sound output το Auto, το οποίο δουλεύει ως ARC HDMI. Το ARC έχει τα γνωστά limitations π.χ στο bandwidth. Για αυτόν τον λόγο υποθέτω ότι η τηλεόραση χρησιμοποιεί το Dolby MAT 2.0 για να κάνει transcode το stream από Dobly Digital+ σε LPCM με Atmos. Αυτό γίνεται σε real time αλλά ίσως δεν είναι optimal. Αυτή η ιστορία μπορεί να παρακαμφθεί διαλέγοντας το Pass through στις τηλεοράσεις, ώστε να στείλει χωρίς transcoding τον ήχο στον ενισχυτή μέσω eARC HDMI.

Αντίστοιχα σε streams που δεν έχουν Dolby Atmos αλλά σκέτο 5.1, με pass through στέλνει το Dobly Digital+ στον ενισχυτή χωρίς transcoding (και για αυτό και το δείχνει στην οθόνη), αλλιώς στέλνει LPCM με Dolby Surround.

tl;dr: Enable το pass through που λέει και ο peppas :p

Last edited:
Η κάθε εταιρία τηλεοράσεων κάνει τα δικά της και όπως εκείνη νομίζει, ένας από τους πολλούς λόγους που δεν είναι και πολύ σοβαρές πηγές. Το Dolby surround είναι upmixer του ενισχυτή, όχι της τηλεόρασης.

Στο Auto Surround λοιπόν όταν είναι ο ενισχυτής και του στείλεις Atmos, προφανώς με DD+ αφού έτσι είναι το atmos στις υπηρεσίες streaming, και είναι όλα σωστά, θα γράψει στην οθόνη του Atmos.

Η κάθε εταιρία τηλεοράσεων κάνει τα δικά της και όπως εκείνη νομίζει, ένας από τους πολλούς λόγους που δεν είναι και πολύ σοβαρές πηγές.
Συμφωνώ, και περιμένω να βγει κανα Black Friday deal για Blu-ray player. Έχω και το PS5 βέβαια και Blu-ray στο PC αλλά νομίζω το dedicated player είναι καλύτερο.

Έβαλα το PS5 σήμερα για πρώτη φορά.. φοβερός ήχος με Dolby Atmos .. νομίζω τα παιχνίδια το έχουν πολύ περισσότερο από τις ταινίες το πολυκάναλο. Πλέον τα περνάω όλα μέσα από τον Denon (PC, PS5) γιατί την TV δεν την εμπιστεύομαι. Έγραψα και μερικά δισκάκια με Atmos να υπάρχουν για όταν παραγγείλω το player και περιμένω και μερικές παραγγελίες Blu-ray 4Κ να έρθουν. :)

• Like
Reactions: vlad66
Από τη στιγμή που το setup των ηχείων σου δεν είναι Dolby Atmos, για να δουλέψει η επεξεργασία Atmos θα χρειαστεί να ανοίξεις την κατάλληλη επιλογή μέσα από το μενού του ενισχυτή.
Έτσι θα δεις να γράφει Dolby Atmos στην οθόνη του ενισχυτή. Αλλιώς θα ακούς μόνο το φέρον stream του atmos κάθε φορά.
Όπως πολλές επιλογές ρυθμίσεων, για να εμφανιστεί, θα πρέπει εκείνη την ώρα να παίζει αντίστοιχο περιεχόμενο.

Από τη στιγμή που το setup των ηχείων σου δεν είναι Dolby Atmos, για να δουλέψει η επεξεργασία Atmos θα χρειαστεί να ανοίξεις την κατάλληλη επιλογή μέσα από το μενού του ενισχυτή.
Έτσι θα δεις να γράφει Dolby Atmos στην οθόνη του ενισχυτή. Αλλιώς θα ακούς μόνο το φέρον stream του atmos κάθε φορά.
Όπως πολλές επιλογές ρυθμίσεων, για να εμφανιστεί, θα πρέπει εκείνη την ώρα να παίζει αντίστοιχο περιεχόμενο.
Ναι τα έχω σετάρει αυτά (PS5 5.1 με Dolby Atmos ανοιχτό), (PC σεταρισμένο mpv με spdif output σε επιλεγμένα codecs), όλα στέλνουν atmos και ανάβει και η ένδειξη στον ενισχυτή. Δεν ξέρω ακριβώς πως δουλεύει (και αν) το spatial audio με 5.1 μόνο αλλά δεν τα πάει και άσχημα μέχρι τώρα.

σε stereo τα δοκίμασες ;;

Όχι ακόμα. Θα δοκιμάσω να κατεβάσω κανα FLAC σήμερα που έχω χρόνο να δω. Τα περισσότερα που βλέπω τελευταία έχουν 5.1, ακόμα και ένα επισόδειο Survivor S47 που είδα προχτες είχε 5.1 και έπαιζε και πολύ ωραία.

Πάντως τα ηχεία είναι πολύ καλά για τα λεφτά τους, τουλάχιστον στο Gaming. Στις ταινίες ακόμα το ψάχνω για ιδανικό ήχο, ίσως το TrueHD με Atmos κάτι να κάνει.

Ναι τα έχω σετάρει αυτά (PS5 5.1 με Dolby Atmos ανοιχτό), (PC σεταρισμένο mpv με spdif output σε επιλεγμένα codecs), όλα στέλνουν atmos και ανάβει και η ένδειξη στον ενισχυτή. Δεν ξέρω ακριβώς πως δουλεύει (και αν) το spatial audio με 5.1 μόνο αλλά δεν τα πάει και άσχημα μέχρι τώρα.

5.1 είναι το setup των ηχείων σου ή 5.1.2? Είχες πάρει και τα upfiring ηχεία δηλαδή;

Τεσπα, για να ξέρεις. Πήγαινε και άνοιξε το speaker virtualiser από το μενού του Denon. Όταν το κάνεις αυτό, θα ανοίξει και η επεξεργασία atmos όταν παίρνει τέτοιο σήμα, ανεξάρτητα αν έχεις ηχεία atmos δηλωμένα ή όχι.
Αυτό και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις εξόδου της TV, με δοκιμή, μπορεί να λύσει και το θέμα που έχεις με τον ήχο της.

5.1 έχω.. το virtualizer βλέπω είναι ήδη ανοιχτό.. ίσως το άνοιξα εγώ όταν έκανα το calibration με audyssey αν και δεν το θυμάμαι. Μπορεί να είναι και default on από firmware update.

σε stereo τα δοκίμασες ;;

Χμ... ενδιαφέρον! Έβαλα δύο FLAC (Imagine Dragons και Linkin Park). Στην αρχή πήγα να σου γράψω ότι δεν ακούγεται καλά μετά έκλεισα το Dynamic EQ και άνοιξα το Restorer στο Medium και βελτιώθηκε αρκετά. Μήπως θέλει άλλο προφιλ audyssey για stereo ?

Σε pure direct θα εννοεί. Για να καταλάβεις πως παίζουν τα ηχεία σε κλασικό στέρεο (με αυτόν τον ενισχυτή βέβαια).
Το δοκίμασα και σε direct και σε pure direct αλλά ακούγεται ψόφιο - μάλλον γιατί αγνοεί το sub? Μου αρέσει περισσότερο με Audyssey ανοιχτό και κλειστό το Dynamic EQ... αλλά νομίζω παίρνει λίγο ακόμα ψάξιμο.

Το δοκίμασα και σε direct και σε pure direct αλλά ακούγεται ψόφιο - μάλλον γιατί αγνοεί το sub? Μου αρέσει περισσότερο με Audyssey ανοιχτό και κλειστό το Dynamic EQ... αλλά νομίζω παίρνει λίγο ακόμα ψάξιμο.

OK. Δοκίμασέ το και σε stereo που εκεί το mode παίζει σίγουρα σε 2.1.