Soundbar jbl 9.1 Dolby Atmos

Χμμμ...

Λοιπόν, κατ´αρχήν ας δούμε τον προσανατολισμό στα μεγάφωνα.

l_10206264_004.jpg

Εδώ έχουμε ένα σύστημα ηχείων το οποίο απαιτεί ακριβή τοποθέτηση, ή να το πω αλλιώς, όσο ακριβέστερη είναι η τοποθέτησή του, τόσο μικρότεροι θα είναι οι συμβιβασμοί. Γιατί είναι απαιτητικό ως προς την απόσταση; Γιατί πολύ απλά εδώ δεν μπορούμε να παίξουμε με την κλίση των upfiring μεγαφώνων, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρόβλημα στη στόχευση των μεγαφώνων των bed channels (τα front-firing είναι αυτά).

Τι άλλο πρέπει να λάβουμε υπ' όψη; Πρέπει να λάβουμε υπ' όψη τη συμπεριφορά της ηχοδέσμης που φτάνει στον ακροατή δια της ανάκλασης στην οροφή. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση αυτό, τόσο μεγαλύτερο "άνοιγμα" κάνει η ηχοδέσμη.

atmos-setups.jpg

Τι βλέπουμε εδώ; Ότι στην πραγματικότητα εκείνο που θα πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να είμαστε όσο το δυνατό εγγύτερα στο κέντρο της δια ανάκλασης ηχοδέσμης, η οποία ηχοδέσμη καλύπτει ένα ποσοστό της περιοχής της θέσης ακρόασης.
Εάν είμαστε έστω παράκεντρα αλλά εντός των ορίων που καλύπτει η ηχοδέσμη, τότε το εφέ του ήχου που έρχεται από ψηλά, θα είναι πετυχημένο.

Για όσους το θέλουν πιο τριγωνομετρικά παραθέτω το παρακάτω σχήμα σε spoiler.

image

Εμείς τώρα τι θέλουμε από το σύστημα; Και πως μπορούμε να κινηθούμε με αυτά που έχουμε;

Έχουμε και μειονεκτήματα, κυρίως ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κλίση των μεγαφώνων upfiring, αλλά και πλεονεκτήματα, γιατί μπορούμε να μετακινήσουμε τα ασύρματα ηχεία όπου θέλουμε.

Ας δούμε τι θα ήταν ιδανικό από πλευράς απόστασης από τη θέση ακρόασης στο οριζόντιο πεδίο:

5.1.4-upfiring.png

Νομίζω ότι λίγο πολύ καταλαβαίνουμε πως θα πρέπει να υπολογίσουμε που ακριβώς "σκάει" η ηχοδέσμη μετά την ανάκλαση από τα εμπρός upfiring μεγάφωνα, και κατόπιν το ίδιο για τα upfiring μεγάφωνα στα surround ηχεία.

Με δοκιμές, είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί μια χρυσή τομή, κι αν όχι χρυσή τομή, ένας καλός συμβιβασμός.
Afterall πρόκειται για ηχομπάρα με τους γνωστούς περιορισμούς. Για ηχομπάρα πάντως μια χαρά είναι. Λίγο πειραματισμό θέλει για να βρούμε που είναι οι καλύτερες θέσεις, κι ας μας δυσκολεύει η τοποθέτηση των μεγαφώνων (δεν γίνεται αλλιώς σε ηχομπάρα βασικά).

Εγκυκλοπαίδεια είσαι! Θαενκς, έψαχνα μια φωτογραφία που να δείχνει που και πως είναι στραμμένα τα μεγάφωνα, γιατί δεν ήξερα από ποια μεριά είναι το forward firing.
Βάσει αυτού λοιπόν τα έστριψα έτσι διαγώνια ώστε να κοιτάνε προς τα εμένα τα forward, άρα και τα κεκλιμένα χτυπάνε κοντά στο κέντρο του ταβανιού (θεωρητικά).

Τώρα έχουμε τα εξής θέματα/προβληματισμούς:

1. Μετά την αλλαγή θέσης, πήγα να ξανακάνω calibration, το οποίο δε γίνεται με τίποτα (RETRY error). Δοκίμασα πολλές φορές, τελικά απλά τα παράτησα. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει, αλλά σήμερα πέτυχε μια στις 30 απόπειρες.

2. Με προβληματίζει το θέμα της μπαταρίας. Επειδή όπως προανέφερα δεν έχω μόνιμα τραπεζάκια δίπλα/πίσω, σκόπευα τα ηχεία να τα φέρνω εκεί μόνο όταν όταν βλέπω καμιά ταινία ή σειρά, και όχι σε καθημερινή βάση. Σήμερα, βλέποντας 3ωρη ταινία και χαζεύοντας με calibrations, παιχνίδια PS5 κλπ, βλέπω ότι έχω 80% remaining battery. Που σημαίνει ότι αν τα κουμπώσω στη μπάρα, θα φορτίσει χωρίς να υπάρχει λόγος, άρα -ρωτάω- αν το κάνω αυτό συχνά θα επιβαρύνω πολύ τη μπαταρία; Γενικά δεν έχω κατασταλάξει στο ποιο είναι το καλύτερο, ανάμεσα στο να κάνεις μια μεγάλη φόρτιση κάθε βδομάδα πχ, όταν έχει φτάσει πχ στο 20% της μπαταρίας του, ή να κάνεις συχνά σύντομες φορτίσεις που να το επαναφέρουν πχ από το 80 στο 100%.

Κατά τα άλλα, έτσι για εγκαίνια, κάτσαμε και είδαμε επιτέλους το ΤΕΝΕΤ σήμερα σε 4K δισκάκι (DTS MA - upmixed σε Neural X) και πάθαμε την πλάκα της ζωής μας (κι εμείς κι οι γείτονες μαζί). :drool1:

Ένα αναπάντεχο αρνητικό, που στην αρχή με χάλασε αλλά μέσα σε λίγα λεπτά το συνήθισα, είναι το γεγονός ότι η μπάρα είναι σχετικά γυαλιστερή, και σε φωτεινά πλάνα έχει αντανακλάσεις από την τηλεόραση. First world problems...

Εγκυκλοπαίδεια είσαι! Θαενκς, έψαχνα μια φωτογραφία που να δείχνει που και πως είναι στραμμένα τα μεγάφωνα, γιατί δεν ήξερα από ποια μεριά είναι το forward firing.
Βάσει αυτού λοιπόν τα έστριψα έτσι διαγώνια ώστε να κοιτάνε προς τα εμένα τα forward, άρα και τα κεκλιμένα χτυπάνε κοντά στο κέντρο του ταβανιού (θεωρητικά).

Τώρα έχουμε τα εξής θέματα/προβληματισμούς:

1. Μετά την αλλαγή θέσης, πήγα να ξανακάνω calibration, το οποίο δε γίνεται με τίποτα (RETRY error). Δοκίμασα πολλές φορές, τελικά απλά τα παράτησα. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει, αλλά σήμερα πέτυχε μια στις 30 απόπειρες.

2. Με προβληματίζει το θέμα της μπαταρίας. Επειδή όπως προανέφερα δεν έχω μόνιμα τραπεζάκια δίπλα/πίσω, σκόπευα τα ηχεία να τα φέρνω εκεί μόνο όταν όταν βλέπω καμιά ταινία ή σειρά, και όχι σε καθημερινή βάση. Σήμερα, βλέποντας 3ωρη ταινία και χαζεύοντας με calibrations, παιχνίδια PS5 κλπ, βλέπω ότι έχω 80% remaining battery. Που σημαίνει ότι αν τα κουμπώσω στη μπάρα, θα φορτίσει χωρίς να υπάρχει λόγος, άρα -ρωτάω- αν το κάνω αυτό συχνά θα επιβαρύνω πολύ τη μπαταρία; Γενικά δεν έχω κατασταλάξει στο ποιο είναι το καλύτερο, ανάμεσα στο να κάνεις μια μεγάλη φόρτιση κάθε βδομάδα πχ, όταν έχει φτάσει πχ στο 20% της μπαταρίας του, ή να κάνεις συχνά σύντομες φορτίσεις που να το επαναφέρουν πχ από το 80 στο 100%.

Κατά τα άλλα, έτσι για εγκαίνια, κάτσαμε και είδαμε επιτέλους το ΤΕΝΕΤ σήμερα σε 4K δισκάκι (DTS MA - upmixed σε Neural X) και πάθαμε την πλάκα της ζωής μας (κι εμείς κι οι γείτονες μαζί). :drool1:

Ένα αναπάντεχο αρνητικό, που στην αρχή με χάλασε αλλά μέσα σε λίγα λεπτά το συνήθισα, είναι το γεγονός ότι η μπάρα είναι σχετικά γυαλιστερή, και σε φωτεινά πλάνα έχει αντανακλάσεις από την τηλεόραση. First world problems...
Καλημερα και χρονια πολλα.Μπορεις με εικονα να μου δειξεις την διαταξη τον ηχειων που σου κανει το callibration???
Η τοποθετηση πανω στις καρεκλες ειναι οκ για το δικο σου callibration???Ετσι διαγωνια που τα εχεις τοποθετησει???
βαση ομως του πρωτου σχεδιαγραματος του maestro δεν πρεπει να μπαινου ετσι για να γινεται σωστα η ανακλαση.
Σε λιγο θα δοκιμασω και εγω στο χωρο μου να δουμε

Καλημερα και χρονια πολλα.Μπορεις με εικονα να μου δειξεις την διαταξη τον ηχειων που σου κανει το callibration???
Η τοποθετηση πανω στις καρεκλες ειναι οκ για το δικο σου callibration???Ετσι διαγωνια που τα εχεις τοποθετησει???
βαση ομως του πρωτου σχεδιαγραματος του maestro δεν πρεπει να μπαινου ετσι για να γινεται σωστα η ανακλαση.
Σε λιγο θα δοκιμασω και εγω στο χωρο μου να δουμε
Γενικά το calibration είναι θέμα με τη συγκεκριμένη ηχομπάρα..

8 στις 10 δεν γίνεται..

Ο λόγος είναι το ενσωματωμένο μικρόφωνο στο σώμα του soundbar..

Η προηγούμενη 5.1 είχε φορητό με καλώδιο..

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους...με υγεία πάνω απ'ολα!!!
Λοιπόν , ειδα κι εγώ το ΤΕΝΕΤ κι έπαθα πλάκα!!! πολύ και καλή φασαρία!!
Κατά τα λοιπά τα wake ups εχουν ελαττωθεί πολύ με την αλλαγή του earc mode σε off αντί για auto. Εξαιτίας αυτού εκείνο που δουλεύει σωστά επίσης (μεχρι στιγμης) είναι η μη διακοπή ηχου πλέον από αλλαγή πηγής ενσωματωμένης εφαρμογής σε hdmi ή μεταξύ των hdmi.
Όσο αφορά στο "simple ip control" δεν είδα κάποια αλλαγή και το έβαλα πάλι στο off.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους...με υγεία πάνω απ'ολα!!!
Λοιπόν , ειδα κι εγώ το ΤΕΝΕΤ κι έπαθα πλάκα!!! πολύ και καλή φασαρία!!
Κατά τα λοιπά τα wake ups εχουν ελαττωθεί πολύ με την αλλαγή του earc mode σε off αντί για auto. Εξαιτίας αυτού εκείνο που δουλεύει σωστά επίσης (μεχρι στιγμης) είναι η μη διακοπή ηχου πλέον από αλλαγή πηγής ενσωματωμένης εφαρμογής σε hdmi ή μεταξύ των hdmi.
Όσο αφορά στο "simple ip control" δεν είδα κάποια αλλαγή και το έβαλα πάλι στο off.
Έχεις απενεργοποιήσει το eArc στην TV και λειτουργούν κανονικά τα 3D φορμά ήχου;

Έχεις απενεργοποιήσει το eArc στην TV και λειτουργούν κανονικάξ τα 3D φορμά ήχου;

οχι δεν παίζουν , απλά ενεργοποιώ το earc , βλεπω την ταινία από εξωτερικό media player (zidoo) κι έπειτα το βαζω πάλι σε off. ούτως ή άλλως για cosmote και ενσωματωμένο νετφλιξ δεν χρειάζεται.

οχι δεν παίζουν , απλά ενεργοποιώ το earc , βλεπω την ταινία από εξωτερικό media player (zidoo) κι έπειτα το βαζω πάλι σε off. ούτως ή άλλως για cosmote και ενσωματωμένο νετφλιξ δεν χρειάζεται.
Το Netflix έχει dolby atmos, έστω compressed..

Τελικά έχω θέμα με lip sync όταν παίζω από το fire stick 4K. Το οποίο δε διορθώνεται ούτε μέσω της JBL ρύθμισης, ούτε μέσω του εργαλείου του Fire Stick.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το lip sync εξαφανίζεται όταν καρφωσω το Amazon stick στο HDMI IN της JBL.

Ναι, και οι ενδειξεις ειναι ιδιες και ο ηχος. Το βαζω earc auto για dts hd, true hd απο το media player
Από την τηλεόραση λέω για το Netflix, όχι από mediaplayer που είναι συνδεδεμένο στο hdmi in του soundbar..

Σημαντική ερώτηση (αν γνωρίζετε):

Επειδή όπως προανέφερα αρχίζω λίγο να ανησυχώ με τη βέλτιστη χρήση της μπαταρίας πίσω, κλίνω στο ότι δε θα πρέπει να βάζουμε τα ηχεία για ψύλλου πήδημα στη μπάρα, και καλύτερο είναι να τα κρατάμε πίσω μέχρι να αδειάσουν σε σημαντικό βαθμό (πχ battery level 20%) πριν τα φορτίσουμε.

Το θέμα που θέλω να καταλάβω είναι το εξής: σε πολλές χρήσεις κατά τη διάρκεια της μέρας (ειδήσεις, κάνα sitcom της πλάκας, κάνα fitness πρόγραμμα κλπ) δεν με απασχολεί το να έχω πίσω ηχεία, και θέλω να τα ενεργοποιώ μόνο όταν βλέπω σοβαρά τη νύχτα καμιά ταινία/σειρά. Είναι δυνατόν να κάνω κάπως deactivate ώστε να καταναλώνουν όσο ρεύμα γίνεται λιγότερο; Με τη δική μου χρήση, για να φτάσω τις 6-7 ώρες που θεωρητικά χρειάζονται για να πέσουν στο 20%, μπορώ να τα φορτίζω πχ 2 φορές τη βδομάδα ή και πιο σπάνια, που ακούγεται ιδανικό για μακροζωία της μπαταρίας.

Η προφανής απάντηση είναι να βάζω τα rear speakers στο off, σωστά; Όταν το κάνω αυτό θα περνάει το σήμα τους στα μπροστινά; ή θα ακούω λειψό content?

Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται, παρήγγειλα κάτι βάσεις που νομίζω ότι θα βολέψουν για μόνιμο στήσιμο πίσω. Είναι λίγο άσχημες αλλά είναι φτηνές, φαίνονται ασφαλείς, και έχουν και ρυθμιζόμενο ύψος.

Επίσης, υπάρχει και η λύση της παροχής ρεύματος με USB στα πίσω, που τη σκέφτομαι. Εκεί, και πάλι θα πρέπει να κάνεις μια πλήρη φόρτιση - αποφόρτιση κάθε 1-2 μήνες για την υγεία της μπαταρίας. Το έχει κάνει κανείς αυτό;

Τελικά έχω θέμα με lip sync όταν παίζω από το fire stick 4K. Το οποίο δε διορθώνεται ούτε μέσω της JBL ρύθμισης, ούτε μέσω του εργαλείου του Fire Stick.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το lip sync εξαφανίζεται όταν καρφωσω το Amazon stick στο HDMI IN της JBL.
Jbl ρυθμισης;

Στάλθηκε από το SM-G770F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Jbl ρυθμισης;

Στάλθηκε από το SM-G770F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Όχι, δεν τα κατάφερα να το φέρω εκεί που πρέπει. Περιέργως, ενώ το Fire Stick έχει ένα ωραιό utility για lipsync, ούτε αυτό φαίνεται να λειτουργεί (έχω ακριβώς το ίδιο delay όσο κι αν το ρυθμίσω).

Είναι αρκετά μυστήρια υπόθεση γιατί, από το ίδιο device (Fire Stick 4K), το Prime πρόγραμμα έχει μηδενικό θέμα sync, το Disney+ έχει τεράστιο (σε βαθμό που δε βλέπεται), ενώ το HBO max ελάχιστο.

Η πλάκα είναι ότι αν παίξω Disney + από το app της τηλεόρασης, το πρόβλημα εξαφανίζεται, όπως επίσης εξαφανίζεται αν καρφώσω το Fire Stick πάνω στη μπάρα. Μάλλον αυτό θα κάνω, απλά περιμένω να παραλάβω HDMI extender, γιατί τώρα βρίσκει πάνω στη βάση της τηλεόρασης.

Λοιπόν, νεότερα, επιτέλους βρήκα καλό υλικό Atmos (μέσα από το LG app της Dolby) και έκατσα να κάνω μερικά τεστάκια.

Έχω να πω ότι μια χαρά ακούω κανάλια ύψους, σε βαθμό που δεν το περίμενα. Βέβαια περιμένω τις βάσεις για να κάνω ακόμα πιο προσεκτική τοποθέτηση και calibration, αλλά ακόμα κι έτσι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από αυτό το μηχανάκι.

@pleo, εσύ που είσαι μέσα στα πράγματα και ξέρεις τα πάντα, μήπως έχεις πρόσβαση σε κάνα schematic για γωνίες των μεγαφώνων μέσα στη μπάρα; Θα ήταν χρήσιμο, για δυο λόγους:

1. Σκεφτόμουν να κάτσω να δοκιμάσω μια απολύτως optimal τοποθέτηση, έτσι από περιέργεια, να δω τι ψάρια πιάνει.
2. Αναρωτιέμαι μήπως έχει νόημα να δώσω μια ελάχιστη κλίση στη μπάρα ώστε να με κοιτάει (όπως θα έχεις δει, είναι παραλληλεπίπεδο με την πλευρά των front firing μεγαφώνων να είναι απολύτως κάθετη, άρα όταν είναι στο έπιπλο της τηλεόρασης είναι σαφώς κάτω από τα αυτιά μου.

Δοκίμασα λίγο το 2. έτσι πρόχειρα βάζοντας ένα βιβλιο, και νομίζω ότι η αίσθηση των διαλόγων να βγαίνουν από την οθόνη βελτιώθηκε αισθητά. Αν είναι μικρή η κλίση, εφόσον είναι ήδη κεκλιμένα τα μεγαφωνάκια ύψους, λογικά δε θα υπάρχει πρόβλημα, μάλιστα ίσως διαχωριστούν λίγο καλύτερα και τα κανάλια ύψους.

Λοιπόν, νεότερα, επιτέλους βρήκα καλό υλικό Atmos (μέσα από το LG app της Dolby) και έκατσα να κάνω μερικά τεστάκια.

Έχω να πω ότι μια χαρά ακούω κανάλια ύψους, σε βαθμό που δεν το περίμενα. Βέβαια περιμένω τις βάσεις για να κάνω ακόμα πιο προσεκτική τοποθέτηση και calibration, αλλά ακόμα κι έτσι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από αυτό το μηχανάκι.

@pleo, εσύ που είσαι μέσα στα πράγματα και ξέρεις τα πάντα, μήπως έχεις πρόσβαση σε κάνα schematic για γωνίες των μεγαφώνων μέσα στη μπάρα; Θα ήταν χρήσιμο, για δυο λόγους:

1. Σκεφτόμουν να κάτσω να δοκιμάσω μια απολύτως optimal τοποθέτηση, έτσι από περιέργεια, να δω τι ψάρια πιάνει.
2. Αναρωτιέμαι μήπως έχει νόημα να δώσω μια ελάχιστη κλίση στη μπάρα ώστε να με κοιτάει (όπως θα έχεις δει, είναι παραλληλεπίπεδο με την πλευρά των μεγαφώνων να είναι απολύτως κάθετη, άρα όταν είναι στο έπιπλο της τηλεόρασης είναι σαφώς κάτω από τα αυτιά μου.

Δοκίμασα λίγο το 2. έτσι πρόχειρα βάζοντας ένα βιβλιο, και νομίζω ότι η αίσθηση των διαλόγων να βγαίνουν από την οθόνη βελτιώθηκε αισθητά. Αν είναι μικρή η κλίση, εφόσον είναι ήδη κεκλιμένα τα μεγαφωνάκια ύψους, λογικά δε θα υπάρχει πρόβλημα, μάλιστα ίσως διαχωριστούν λίγο καλύτερα και τα κανάλια ύψους.
Στείλε φωτογραφίες..