Σπιτικό Ψωμάκι

Αν βάλει κανείς 50% καλαμποκάλευρο τότε το ψωμί δεν φουσκώνει καθόλου. Όμως αποκτά μια πολύ ιδιαίτερη γεύση και τρώγεται άνετα με παραδοσιακό γιαούρτι τσανάκας (μπομπότα).

Και εμείς με έναν Kenwood 250 φτιάχνουμε ψωμί εδώ και έναν χρόνο περίπου.
Η ευκολία του είναι αξεπέραστη με μοναδικό μειονέκτημα του ότι το πρόγραμμα μιας ώρας ποτέ δεν τα κατάφερε να φτιάξει ψωμί.

Ο γρήγορος κύκλος του δικού μου είναι 1:20. Τα καταφέρνει, βέβαια δεν έχει ακριβώς το ίδιο φούσκωμα. Μιλώ για τον ειδικό πρόγραμμα εξπρές, όχι τον γρήγορο κύκλο που έχει το καθένα από τα πολλά προγράμματα του αρτοπαρασκευαστή.

Σαν συσκευές γράφουν μεταξύ 600 και 700 βατ επάνω. Και η κατανάλωση είναι την ώρα του ψησίματος, που είναι γύρω στο 40λεπτο και κάτι. Στο ζύμωμα (κανένα 30λεπτο συνολικά) και στο φούσκωμα σιγά τι καίνε.

Last edited:
Προσθέστε και 1-2 κ.σ μούσλι (τύπου Alpen).
Το νοστιμίζει και το κάνει σούπερ θρεπτικό.

Τύπου Alpen ή τύπου Quaker, δηλαδή κοπανισμένη βρώμη? Το Alpen έχει και σταφίδες και ξηρά καρπά κλπ, και ζάχαρη (εκτός του μπλε)

Σχετικά με τους αρτοπαρασκευαστές πάντως εγώ έχω κάποιες επιφυλάξεις. Απ' όσο ξέρω όλοι χρησιμοποιούν teflon στον εσωτερικό κάδο (ή υλικό αντίστοιχης σύνθεσης) το οποίο, σε υψηλές θερμοκρασίες (που αναπτύσσονται εντός του αρτοπαρασκευαστή), έχει κατηγορηθεί για διάφορα. Ειδικά αν γρατσουνιστεί είναι ακόμα πιο επικίνδυνο.

Τι να πω, εγώ γι' αυτό το λόγο κυρίως δεν έχω πάρει αρτοπαρασκευαστή, αν και έχω δοκιμάσει ψωμί και είναι όντως φοβερό! Βέβαια είναι πολλές οι παράμετροι, πχ πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία που αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο το teflon (νομίζω λένε για 250 βαθμούς) και αν όντως φτάνει σ' αυτή τη θερμοκρασία η συσκευή, για τι είδους κίνδυνο μιλάμε κτλ. Θα μου πείτε αντίστοιχο υλικό έχουν και τ' αντικολλητικά τηγάνια, αλλά κι εκεί προσοχή χρειάζεται...

Τύπου Alpen ή τύπου Quaker, δηλαδή κοπανισμένη βρώμη? Το Alpen έχει και σταφίδες και ξηρά καρπά κλπ, και ζάχαρη (εκτός του μπλε)
Alpen,ακριβώς επειδή έχει όλα αυτά,φρούτα,καρπούς και βρώμη δείνει κορυφαίο αποτέλεσμα θρεπτικά,από γεύση είναι θέμα γούστου αλλά όλα αυτά πιστεύω ταιριάζουν στο ψωμί και θα αρέσουν.

Μια δοκιμή θα σας πείσει..!! :chef:

Σχετικά με τους αρτοπαρασκευαστές πάντως εγώ έχω κάποιες επιφυλάξεις. Απ' όσο ξέρω όλοι χρησιμοποιούν teflon στον εσωτερικό κάδο (ή υλικό αντίστοιχης σύνθεσης) το οποίο, σε υψηλές θερμοκρασίες (που αναπτύσσονται εντός του αρτοπαρασκευαστή), έχει κατηγορηθεί για διάφορα. Ειδικά αν γρατσουνιστεί είναι ακόμα πιο επικίνδυνο.

Τι να πω, εγώ γι' αυτό το λόγο κυρίως δεν έχω πάρει αρτοπαρασκευαστή, αν και έχω δοκιμάσει ψωμί και είναι όντως φοβερό! Βέβαια είναι πολλές οι παράμετροι, πχ πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία που αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο το teflon (νομίζω λένε για 250 βαθμούς) και αν όντως φτάνει σ' αυτή τη θερμοκρασία η συσκευή, για τι είδους κίνδυνο μιλάμε κτλ. Θα μου πείτε αντίστοιχο υλικό έχουν και τ' αντικολλητικά τηγάνια, αλλά κι εκεί προσοχή χρειάζεται...

Αν αρχισεις να το ψαχνεις ετσι, καηκες...
Εδω τρωγαμε 40 χρονια ψωμια απο φουρνους αμιαντου μεχρι να το καταργησουν (και αν).
Εξαλλου δεν υπαρχει λογος να το ξυσεις, γυριζεις ανασκελα τον καδο και το ψωμακι πεφτει σαν ωριμο φρουτο!! :)

Alpen,ακριβώς επειδή έχει όλα αυτά,φρούτα,καρπούς και βρώμη δείνει κορυφαίο αποτέλεσμα θρεπτικά,από γεύση είναι θέμα γούστου αλλά όλα αυτά πιστεύω ταιριάζουν στο ψωμί και θα αρέσουν.

Μια δοκιμή θα σας πείσει..!! :chef:

Επειδή γλυκίζει θα το απέφευγα... δεν ξέρω, θα το δοκιμάσω πάντως. Εντάξει θέλει λίγη ζαχαρίτσα γενικώς το ψωμί (ή μέλι) αλλά πολύ λίγο, ένα κουταλάκι του γλυκού για 1 κιλό ψωμί. Με το Άλπεν δεν ξέρω πώς θα έβγαινε. Για αρχή θα δοκιμάσω με απλή βρώμη, μου ακούγεται πολύ καλό σαν ιδέα, σίγουρα θα δώσει κάποια υφή. Καλή υφή δίνουν και τα ηλιόσπορα τα οποία προτιμώ. Μέχρι στιγμής δεν έχω βάλει άλλους σπόρους πχ σιτάρι.

Εμένα στην γεύση πάντως δεν γλυκίζει αλλά δεν βάζω καθόλου ζάχαρη εκτός από ακατέργαστη καμιά φορά.
Περισσότερο ακούγεται το προζύμι οπότε το μούσλι το ισορροπεί.

τελικα ποιος ειναι καλος;
βρηκα αυτον εδω τον εχει κανεις;

γενικα απο αυτους ποιον προτείνετε...

και σε αλλη μαρκα βεβαια, απλα τον panasonic δεν τον βρηκα πουθενα..

Last edited:
Πάρε όποιον να 'ναι, όλοι στην Κίνα γίνονται, μάλιστα πολλοί είναι το ίδιο πρακτικώς μοντέλο με αισθητικές κυρίως διαφορές. Τώρα αυτά της Κένγουντ μπορεί να έχουν τίποτα τερτίπια παραπάνω αλλά και αυτά κινέζικα είναι.

δηλαδη ολοι βγαζουν την ιδια ποιοτητα 720p..
δεν υπαρχει κανενας 1080p ή εστω 1080i;

αρα παίρνω τον φτηνοτερο..

Από όσο ξέρω όλοι την ίδια λογική ακολουθούν.
Έχουν έναν κάδο, που χωράει να ψήσει ψωμί μέχρι 1250 γραμ., δύο άξονες που βγαίνουν από τον πάτο του κάδου, στους οποίους μπαίνουν από ένας ζυμωτήρας, πάνω κάτω ίδιων διαστάσεων, έχουν όλοι λίγο-πολύ αντίστοιχα προγράμματα λειτουργίας (δηλαδή κύκλους ζυμώματος-ηρεμίας-ζυμώματος-φουσκώματος-ψησίματος), και ψήνουν με αντίστοιχο τρόπο, δηλαδή σε θερμοθάλαμο με κάποιες μονώσεις και αντίσταση από κάτω (δεν ξέρω εάν υπάρχει τπτ κρυφό στα πλάγια). Τώρα ένα πανασόνικ που μπήκε πιο πάνω, έχει υποδοχή για να παίρνει αυτόματα πρόσθετα υλικά (πχ σταφίδες) σε προκαθορισμένη ώρα, που διαφορετικά τα ρίχνεις με το χέρι όταν ακούσεις την ηχητική ένδειξη.

Re: Απάντηση: Σπιτικό Ψωμάκι

Τώρα ένα πανασόνικ που μπήκε πιο πάνω, έχει υποδοχή για να παίρνει αυτόματα πρόσθετα υλικά (πχ σταφίδες) σε προκαθορισμένη ώρα, που διαφορετικά τα ρίχνεις με το χέρι όταν ακούσεις την ηχητική ένδειξη.
οπ αυτο πολυ βολικο..οποτε θα ψαξω για κανα panasonic. thanks!
παντως πρεπει να δοκιμασω πρωτα απο κανενα τετοιο μαραφετι γιατι η αληθεια ειναι οτι το ζυμωτο ψωμι πολλες φορες δεν μου αρεσει, αρκετες φορες ειναι σκληρο και στεγνο..εχω δοκιμασει βεβαια και εξαιρετικο.

Last edited:
Και σε περίπτωση που σας χαλάσει ο κάδος και δεν γυρίζουν οι ζυμωτήρες (κόβεται ο ιμάντας από κάτω) και δεν βρίσκετε ανταλλακτικά,συνεργάζεται το Alex pak με μια εταιρεία που έχει για αρκετά,ακόμη και no name.