Splitting Flac audio file.

PanMan

Moderator
Staff member
19 June 2006
9,283
Νεο Ψυχικο
Το τελευταίο διάστημα παλεύω την μοναξιά μου ριπάροντας cd. Παράλληλα βρήκα κάτι παλιά rip, προ οδηγου ριπαρίσματος avclub όπου υπάρχει ένα αρχείο flac και το cue sheet. Και κάπου εδώ ξεκινάει η γνωστή audio παράνοια οπου το αποτέλεσμα δεν έχει καμμία λογική σύμφωνα με τα γνωστά δεδομένα.
Συγκεκριμένα το παραγόμενο αποτέλεσμα παίζει αρκετα χειρότερα από το original αρχείο. Προχώρησα και σε χρήση του cue tools για αλλαγή γλώσσας στα cue sheets - apo greeklish σε ελληνικά - με το ίδιο αποτέλεσμα. Στην δεύτερη περίπτωση τα ριπαρισμένα cd ήταν ήδη σε μορφή tracks + cue + log, δηλαδή δεν έγινε σπλιτάρισμα. Να σημειώσω πως το log του cue sheet πάντα επιβεβαίώνει το accuratelly ripped απο το αρχικό log. Οι ηχητικες διαφορές κυρίως εντοπίζονται στον αέρα ανάμεσα στα όργανα και σε ένα "περίγραμμα" γύρω από αυτα και τις φωνές. To φασματογράφημμα είναι ακριβώς ίδιο στα flac που ακούγονται διαφορετικά. Χρησιμοποίησα όλους τους flac encoders και decoders του cue tools με τα ίδια αποτελέσματα. Σκεπτόμενος τον όγκο των αρχείων που "χάλασα" με το cuesheet με πιάνει τρόμος.
Έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία; Υπάρχει άλλος τρόπος να σπλιταριστεί ένα ενιαίο flac αρχείο; Να προσθέσω πως το medieval είχε χειρότερα αποτελέσματα (και δεν κάνει καν decode - encode). Το συζήτησα σε ένα forum τεχνοκρατών εξωτερικού, με είπαν διακριτικά ιnsane, το ai (chatγτπ + Grok) είπε πως συμβαίνει και άρχισε να εξηγεί τους λόγους, άκρη δεν έβγαλα. Δεν μας έφταναν τα ethernet, usb καλώδια, switces έχουμε και τα αρχεία. Οποιαδήποτε γνώμη καλοδεχούμενη.

Δοκίμασε το Audacity που ειναι ελεύθερου λογισμικού με το οποίο χωρίζεις το ενιαίο και κάνεις και άλλες επεξεργασίες,

• Like
Reactions: Deneb and PanMan

Δοκίμασε και αυτό. Είναι κυρίως editor αλλά μου είχε χρησιμεύσει κάποια στιγμή όταν είχα κάποια "περίεργα" αρχεία. Μη με ρωτάς όμως τι γιατί δε θυμάμαι.

Νομίζω και το Jriver κάνει διαχωρισμό.

Θεωρητικά όλες οι συμπιέσεις είναι lossless αλλά για καλό και για κακό βάλε να μη κάνει καμία συμπίεση. Νομίζω είναι το profile 0 ή κάπως έτσι. Δοκίμασε και μετατροπή σε WAV. Θεωρητικά είναι η πιο "αγνή" μορφή PCM. Δεν είναι απίθανο να έχεις πέσει σε κάποιο bug. Μου φαίνεται τρελό να έχεις τέτοιο πρόβλημα. Δεν έχω διαβάσει κάτι αντίστοιχο τόσα χρόνια. Και πίστεψε με οι "φυσικοί" CDδες και πικαπάδες θα μας είχαν κρεμάσει από τα καλώδια.

• Like
Reactions: Deneb
Το τελευταίο διάστημα παλεύω την μοναξιά μου ριπάροντας cd. Παράλληλα βρήκα κάτι παλιά rip, προ οδηγου ριπαρίσματος avclub όπου υπάρχει ένα αρχείο flac και το cue sheet. Και κάπου εδώ ξεκινάει η γνωστή audio παράνοια οπου το αποτέλεσμα δεν έχει καμμία λογική σύμφωνα με τα γνωστά δεδομένα.
Αν έχω καταλάβει σωστά το πρόγραμμα ripping που είχες χρησιμοποιήσει τότε, αντί να φτιάξει 10 μικρότερα αρχεία που να αντιστοιχούν στα 10 π.χ. τραγούδια του CD, έφτιαξε ένα ενιαίο αρχείο + cue sheet.
Σωστά;

Για την οικονομία της συζήτησης θα θεωρήσω στη συνέχεια ότι είναι έτσι.
Συγκεκριμένα το παραγόμενο αποτέλεσμα παίζει αρκετα χειρότερα από το original αρχείο. Προχώρησα και σε χρήση του cue tools για αλλαγή γλώσσας στα cue sheets - apo greeklish σε ελληνικά - με το ίδιο αποτέλεσμα. Στην δεύτερη περίπτωση τα ριπαρισμένα cd ήταν ήδη σε μορφή tracks + cue + log, δηλαδή δεν έγινε σπλιτάρισμα. Να σημειώσω πως το log του cue sheet πάντα επιβεβαίώνει το accuratelly ripped απο το αρχικό log. Οι ηχητικες διαφορές κυρίως εντοπίζονται στον αέρα ανάμεσα στα όργανα και σε ένα "περίγραμμα" γύρω από αυτα και τις φωνές. To φασματογράφημμα είναι ακριβώς ίδιο στα flac που ακούγονται διαφορετικά. Χρησιμοποίησα όλους τους flac encoders και decoders του cue tools με τα ίδια αποτελέσματα. Σκεπτόμενος τον όγκο των αρχείων που "χάλασα" με το cuesheet με πιάνει τρόμος.
Προφανώς το πρόγραμμα ripping που είχες τότε χρησιμοποιήσει (ποιό?) δεν έκανε και τόσο καλή δουλειά. Αν υπάρχουν τα CD διαθέσιμα, το καλύτερο θα είναι να τα ξανακάνεις σωστά με το EAC από την αρχή.
Λιγότερο χρόνο θα πάρει αντί να παιδεύεσαι.

Το αρχείο .cue χρησιμεύει για να πει στο πρόγραμμα Player που θα διαχωρίσει τα επιμέρους κομμάτια από ένα ενιαίο αρχείο κατά την αναπαραγωγή. Όχι για να δείξει που θα κάνεις split ένα αρχείο κατά αντίστροφη διαδικασία.

Έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία; Υπάρχει άλλος τρόπος να σπλιταριστεί ένα ενιαίο flac αρχείο; Να προσθέσω πως το medieval είχε χειρότερα αποτελέσματα (και δεν κάνει καν decode - encode). Το συζήτησα σε ένα forum τεχνοκρατών εξωτερικού, με είπαν διακριτικά ιnsane, το ai (chatγτπ + Grok) είπε πως συμβαίνει και άρχισε να εξηγεί τους λόγους, άκρη δεν έβγαλα. Δεν μας έφταναν τα ethernet, usb καλώδια, switces έχουμε και τα αρχεία. Οποιαδήποτε γνώμη καλοδεχούμενη.
Ένα ηχητικό αρχείο (συνήθως .wav) μπορεί να διαχωριστεί (split) σε επιμέρους αρχεία με ένα Wave Editor. Π.χ. με το Audacity που έχουν προτείνει πιο πάνω που είναι δωρεάν ή με κάποιον επαγγελματικό Wave Editor (π.χ. WaveLab, Sound Forge, κ.ά).
Αν είναι σε συμπιεσμένη μορφή, είτε απωλεστική (π.χ. Mp3), είτε μη απωλεστική (π.χ. FLAC) θα το αποσυμπιέσει πρώτα και θα το μετατρέψει σε .WAV.
Είναι μία από τις κύριες λειτουργίες ενός Wave Editor (το splitting). Π.χ. έχουμε ηχογραφήσει μία ολόκληρη συναυλία από την αρχή ως το τέλος. Κατόπιν με τον Wave Editor χωρίζουμε τα κομμάτια, παραλείπουμε τα κενά, τις σιωπής, τα χειροκροτήματα, κλπ.
Ο Wave Editor δεν θα αλλάξει καθολου την ποιότητα ηχογράφησης των κομματιών. Θα παραμείνει αυτή που ήδη είναι. Μπορούμε φυσικά να προχωρήσουμε σε περαιτέρω επεξεργασία βελτιώνοντας ή τροποποωντας τον ήχο με διάφορα εργαλεία (plugins). Αλλά τούτο αποτελεί άλλο ζήτημα και δεν έχει σχέση με το ripping ενός CD που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μετατροπή ενός ψηφιακού Format σε άλλο, χωρίς να αλλάζει.

Προσοχή! Όλα τα παραπάνω είναι σωστά και ισχύουν. Αλλά με μία προϋπόθεση. Ότι οι διαφορές από το αρχικό που ακούς οφείλονται όντως σε κακό ή εσφαλμένο ripping και όχι σε κάποιο πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή των ριπαρισμένων αρχείων λόγω προβλήματος του set-up αναπαραγωγής (είτε του Hardware, είτε του Software).

Και τούτο πρέπει να ερευνήσουμε πρώτα. Οπότε γράψε μας σε παρακαλώ αναλυτικά ποιά set-up χρησιμοποιείς (Hardware και Software) για την αναπαραγωγή. Και για τα original CD και για τα ριπαρισμένα αρχεία.

• Like
Reactions: PanMan and Deneb
Τα αρχικά σε ένα flac είναι accuratelly ripped. Επίσης συμβαίνει και σε flac που απλά τα πέρασα στο cue tools για να αλλάξω την γλώσσα καθώς αποφάσισα να κάνω τα ελληνικά cd album στα ελληνικά όπωw είναι στο discogs. Ευχαρίστως να τα απαντήσω όλα, να πω πριν πως με το ίδιο set up που ακούω το αρχείο μετά το cue tools ακούω και το πριν. Για τις διαφορές δεν χρειάστηκε καν να ανοίξω το στερεοφωνικό.
Τα ακουσα με foobar, wasapi και με κάτι harman cardon ηχειάκια στο computer καθώς και με dell laptop και akg ακουστικα, τα 550.
P.s προφανώς θα τα ξανα ρίπαρα, το έκανα με δεκάδες, αλλά κάποια δεν τα έχω πια.

@PanMan
Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς προσπαθείς να κάνεις, δεν είμαι σίγουρος. Μπορείς σε παρακαλώ να γίνεις λίγο πιο σαφής. Δώσε μου με παράδειγμα περιγραφή της διαδικασίας, αν σου είναι εύκολο.

Τα "αρχικά" εννοείς τα original CD, δηλαδή τα ίδια τα δισκάκια ή τα ριπαρισμένα αρχεία;

Δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει τα Cue Tools. Τι ακριβώς κάνεις με αυτά;

με μια προχειρη ματια που ερριξα, το cuetools δεν κανει απλο διαχωρισμο, αλλα κανει κ decode και μετα encode τα κομματια...επιπλεον απαιτει τις βιβλιοθηκες ffmpeg γαι τις μετατροπες....κ εχει κ τον κωδικοποιητη flaccl πρωην flac cuda...
μαλλον κατι δεν κανουν καλα οι κωδικοποιητες αποκωδικοποιητες του προγραμματος κατα τη γνωμη μου..τα cue log δεν εχουν καμμια σημασια, απλως δινουν πληροφοριες στον player τι να παιξει
θα συμφωνησω για τον διαχωρισμο με wave editor, audacity , sound forge οπως προαναφερθηκε

• Like
Reactions: PanMan
@Deneb: Πολύ σωστά.
Για να απαντήσω και στον Sonus.
Ας αφήσουμε τα ενιαία flac για την οικονομία της συζήτησης. Ας πάρουμε ένα ριπαρισμενο cd με το eac όπως προτείνεται.
Και ας πούμε πως το αποτέλεσμα είναι σωστό.
Σε τέτοια λοιπόν αρχεία, που προκύπτουν από σωστό και accurate σύμφωνα με τη database ριπαρισμα αν θέλω να αλλάξω την γλώσσα ονομασίας των αρχείων και ταυτόχρονα να αλλάξει και το cue tools χρησιμοποιώ ένα εργαλείο σαν το cue tools. Επίσης το cue tools διορθώνει όποια λάθη στα cue sheets. Δουλεύει όπως είπε ο φίλος παραπάνω. Επιπλέον μετά τη διαδικασία παράγει ένα δεύτερο log το οποίο τσεκάρει στην database αν το αποτέλεσμα είναι accurate. Στην δική μου περίπτωση, μετά την διαδικασία (deciding > split > encoding) το παραγόμενο log από το cue sheet επιβεβαιώνει πως το νέο αποτέλεσμα είναι accurate, όπως και τα αρχικά flac. Ε αυτό το επεξεργασμένο αποτέλεσμα ακούγεται διαφορετικά - ενώ προφανώς δεν θα έπρεπε - από τα αρχεία πριν γίνει η επεξεργασία στο cue tools για αλλαγή γλώσσας στα tracks, στον καλλιτέχνη, στο album title και παράλληλα αυτά να ενσωματωθούν στο καινούργιο cue sheet που δημιουργείται.
Εν κατακλείδι, αρχικό album accurately ripped, επιβεβαίωση από cue tools πως μετά την επεξεργασία παραμένει η πιστοποίηση ως accurate στα flac, ίδιο φάσματογραφημα στα δύο αρχεία και διαφορετικός ήχος. Με έχει παλαβωσει η φάση. Σε δύο υπολογιστές και σε ένα λάπτοπ, με διαφορετική φυσικά σύνθεση.

Last edited:
με μια προχειρη ματια που ερριξα, το cuetools δεν κανει απλο διαχωρισμο, αλλα κανει κ decode και μετα encode τα κομματια...επιπλεον απαιτει τις βιβλιοθηκες ffmpeg γαι τις μετατροπες....κ εχει κ τον κωδικοποιητη flaccl πρωην flac cuda...
μαλλον κατι δεν κανουν καλα οι κωδικοποιητες αποκωδικοποιητες του προγραμματος κατα τη γνωμη μου..τα cue log δεν εχουν καμμια σημασια, απλως δινουν πληροφοριες στον player τι να παιξει
θα συμφωνησω για τον διαχωρισμο με wave editor, audacity , sound forge οπως προαναφερθηκε
Αυτό σκέφτηκα και εγώ, δεν είναι τυχαίο που προτείνεται να μην γίνεται καμμία επεξεργασία στα ριπαρισμένα. Δοκίμασα και ως εξωτερικό encoder τον original flac με ίδιο αποτέλεσμα.
Οπότε για rename κάποιο τύπου tag and rename και manual γράψιμο του cue sheet (για ισοβίτες), αλλά για σπλιτάρισμα τι;
Το audacity δεν είναι συμβατό με cue sheet.
Ta cue sheet είναι απαραίτητα γιατι στην ακρόαση akbum που είναι σημαντικό που υπάρχει κενό και πόσο ανάμεσα στα τραγούδια εμπεριέχουν την πληροφορία (πχ live albums, τύπου The Wall, κλασσική κτλ)

Last edited:
  • Like
Αυτό σκέφτηκα και εγώ, δεν είναι τυχαίο που προτείνεται να μην γίνεται καμμία επεξεργασία στα ριπαρισμένα. Δοκίμασα και ως εξωτερικό encoder τον original flac με ίδιο αποτέλεσμα.
Οπότε για rename κάποιο τύπου tag and rename και manual γράψιμο του cue sheet (για ισοβίτες), αλλά για σπλιτάρισμα τι;
Το audacity δεν είναι συμβατό με cue sheet.
δοκιμασες audacity χειροκινητα?

You can't teach an old dog new tricks :-). Θa το δώ σήμερα μετά το μεσημέρι, παλιά είχα ασχοληθεί ελαφρώς με wave editors. Θa χρειαστεί προφανώς να κάνω τα flac > wav και μετα να ξανακάνω τα wav > flac. Δεν ξέρω πως να παράξω cue sheet χωρίς cue tools, Θα το δω, Κάπως πρέπει να κρατήσω τους original χρόνους των albums.

@PanMan
Έρριξα μία βιαστική ματιά στα Cue Tools. Δεν είμαι σίγουρος πως κατανόησα σωστά τη λειτουργία τους.
Χρειάζονται λίγη περισσότερη απασχόληση. Ίσως κάποια άλλη στιγμή.

Ωστόσο Εάν.
Προσέξτε, τονίζω. Εάν:
Εάν για να χρησιμοποιηθούν τα Cue Tools, απασυμπιέζουν (decode) το αρχικό (original) ριπαρισμένο αρχείο.
Προσθέτουν κατόπιν τις πληροφορίες (για τους χρόνους) που θέλουμε και έπειτα το επανασυμπιέζουν (re-encode).
Τότε πολύ απλά έχουν αλλοιώσει το αρχικό, original αρχείο. Εντελώς δικαιολογημένα ακούγονται διαφορές.
Το τελικό αρχείο ΔΕΝ είναι accurate ripped και δεν πα' να λένε ότι θέλουν!

• Like
Reactions: PanMan and Deneb
You can't teach an old dog new tricks :-). Θa το δώ σήμερα μετά το μεσημέρι, παλιά είχα ασχοληθεί ελαφρώς με wave editors. Θa χρειαστεί προφανώς να κάνω τα flac > wav και μετα να ξανακάνω τα wav > flac. Δεν ξέρω πως να παράξω cue sheet χωρίς cue tools, Θα το δω, Κάπως πρέπει να κρατήσω τους original χρόνους των albums.

Τώρα θυμήθηκα ότι το goldwave το είχα χρησιμοποιήσει ώστε να σπάσω πολυκάναλο FLAC υψηλής ανάλυσης. Δε χρειάστηκε καμία μετατροπή.

Δεν έχω καλό σύστημα ώστε να ακούσω διαφορές. Απλά δε θέλω να έχω ένα αρχείο άλλα ξεχωριστά κομμάτια.

• Like
@PanMan
Έρριξα μία βιαστική ματιά στα Cue Tools. Δεν είμαι σίγουρος πως κατανόησα σωστά τη λειτουργία τους.
Χρειάζονται λίγη περισσότερη απασχόληση. Ίσως κάποια άλλη στιγμή.

Ωστόσο Εάν.
Προσέξτε, τονίζω. Εάν:
Εάν για να χρησιμοποιηθούν τα Cue Tools, απασυμπιέζουν (decode) το αρχικό (original) ριπαρισμένο αρχείο.
Προσθέτουν κατόπιν τις πληροφορίες (για τους χρόνους) που θέλουμε και έπειτα το επανασυμπιέζουν (re-encode).
Τότε πολύ απλά έχουν αλλοιώσει το αρχικό, original αρχείο. Εντελώς δικαιολογημένα ακούγονται διαφορές.
Το τελικό αρχείο ΔΕΝ είναι accurate ripped και δεν πα' να λένε ότι θέλουν!
Συμφωνώ απολύτως και σαφώς δεν είναι ίδια τα αρχεία, άλλωστε τα έχω συγκρίνει. Από την άλλη, έχουμe flac, το κάνουμε wav, σπλιτάρεται, γίνεται ξανά flac και αλλάζει κάποια tags και αλλάζει ο ήχος. Αζιμούθιο και πάλι αζιμούθιο :-)

Το Audacity το χρησιμοποιείς ως εξης:
Ανοίγεις το μονοκόματο flac αρχειο στο Audacity και βλέπεις την κυμματομορφή του.
Διαλέγεις ένα-ενα τα κομματια που θέλεις και τους δίνεις ετικέτα (όνομα) με Control+B,
Απο το Αρχείο>Εξαγωγή>Πολλαπλά κομμάτια τα παίρνεις με ή χωρίς μετατροπές.
Καλή επιτυχία