Σπορ και Θέαμα...!!!

Soelden στην Αυστρία. Έχει γυρω στα 3 μετρα αυτη την στιγμή και δίπλα είναι και το Hochgurgl με πίστες πάνω απο τα 2000μ και σχετική σιγουριά για το χιόνι.

Λοιπόν! μετά από πολύ καιρό αποφάσισα να εκτεθώ και εγώ δημοσίως!
Οι πρώτες φωτογραφίες που ανεβάζω στο ιντερνετ σε δικό μου προφίλ (είχα φλικρ απο το 2007 αλλα ειχα παρατησει τη φωτογραφία και τελικά ποτε δεν ανεβασα φωτογραφιες - μόνο τις έδινα σε φίλους που με εμπιστεύονταν να τους φωτογραφήσω).

Ακούω κριτικές. Δείτε αν μπορείτε όλο το photostream καθώς ακολούθησα λίγο διαφορετικές ρυθμίσεις για να μην γίνει μονότονο.

Backround story:
φωτογράφηση ακροβατικών σε εσωτερικό χώρο. Άσπροι φλατ τοίχοι που αντανακλούσαν τα φλας σαν τρελοί.:twoguns:
Ρύθμισα τη μηχανή να κόψει τελείως το ambient φωτισμο, χρησιμοποίησα ενα φλας ως key light - σε καποιες φασεις σε πολύ hard εκδοση - για να φτιάξω σκιές ή περίγραμμα. Ένα δευτερο φλας 1-2 στοπ πιο κάτω πίσω απο ομπρελλα diffuser για γεμισμα σκιών.

Για να ξεχωρίσει το θέμα από τον τοίχο που δημιουργούσε μια πολύ φλατ αίσθηση, :idea: αποφάσισα να το ξετινάξω στην επεξεργασία ακολουθώντας νοοτροπία tonal contrast/HDR με μπόλικη vignette για να κόψω το άσχημο κάδρο. Έτσι δημιούργησα και ψεύτικη αίσθηση texture στον τελείως αδιάφορο τοίχο.

Για να τελειώσω φέτος την επεξεργασία δεν το έκανα manual στο GIMP ή στο photoshop αλλά στο lightroom πατώντας πάνω σε έτοιμα free preset και αλλάζοντας μετά μπόλικα. Π.χ. το ξέσκισα :music-smiley-005: στο noise reduction για να δώσω αυτή την αίσθηση ζωγραφιάς στο δέρμα σε κάποιες. Το clarity στα ύψη. κτλ.
Λίγες μόνο επεξεργάστηκα στο photoshop για να βάλω με μάσκα επιλεκτικά φωτεινότητα σε κάποια σημεία.

Balance by dstil, on Flickr

Breakdance freeze v3 by dstil, on Flickr

Coach helping athlete by dstil, on Flickr

Backflip by dstil, on Flickr

Απίστευτοι!!!
Οι συνθέσεις (και στις άλλες που είδα στο flickr) είναι καλές, η εντονη επεξεργασία δικαιολογείται ως ένα βαθμό από το θέμα. Φωτισμό τι είχες?

Ενδιαφερον θε(α)μα, οποτε τα τεχνικα πανε στην ακρη (στην αρχη τουλαχιστον)... ταιριαστη και η επεξεργασια και σε αρκετες βοηθαει και η προοπτικη...

Απίστευτοι!!!
Οι συνθέσεις (και στις άλλες που είδα στο flickr) είναι καλές, η εντονη επεξεργασία δικαιολογείται ως ένα βαθμό από το θέμα. Φωτισμό τι είχες?

ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Ναι είχα ενδιασμούς για την επεξεργασία αλλά αυτή τη τεχνοτροπία την χρησιμοποιούν αρκετοί και μου άρεσε. Βέβαια επειδή ήταν πολλές οι φωτό δεν έπαιξα πάρα πολύ με συγκεκριμένα σημεία. Δεν έκανα π.χ. ρετουσάρισμα να αφαιρέσω σημεία και αντικείμενα από τους τοίχους που αποσπούν την προσοχή. Ανταυτού απλά έκανα απλά πιο σκούρο το περίγυρο.

Φωτισμοί:
Τα κινέζικα φλας που αγόρασα στο 1/5 της τιμής από αντίστοιχα επώνυμα έκαναν καλή δουλειά! (από amazon αγγλίας).
Σε manual mode λοιπόν είχα ένα yongnuo YN-560 IIΙ και ένα yongnuo YN-560 II (το ένα έχει ενσωματωμένο ασύρματο δέκτη 2.4 GHz το άλλο όχι και συνδέεται με επιπλέον μαραφέτι-δέκτη). Τα έκανα trigger με το πομπο-δεκτη yongnuo RF-603.

Το ένα το είχα σαν hard light χωρίς diffuser και το χρησιμοποιούσα ως κύριο φωτισμό. Π.χ. εκεί που φαίνεται σκιά στον τοίχο το φλας είναι στα δεξιά σε ύψος 1-1,5 μέτρο με κατευθυντική δέσμη. Αν δείτε στη δεύτερη που ανέβασα εδώ το φως δεν χτυπάει χαμηλά αλλά μόνο ψηλά στα πόδια.

Το δεύτερο το είχα πίσω από ομπρέλλα άσπρη (diffuser). Το είχα 1-2 στοπ πιο κάτω από το κύριο φλας και έπαιζα επίσης με την απόσταση του από το θέμα. Π.χ. στη δεύτερη φωτό με τη σκιά στον τοίχο, το δεύτερο φλας είναι αριστερά σε γωνία 45 μοίρες προς τον τοίχο και από κάτω προς τα πάνω. Έτσι γεμίζω την πλάτη του αθλητή με φως.

Ο φωτισμός την αίθουσας από τις λάμπες στο ταβάνι είναι εκείνος ο ενοχλητικός ψυχρός φωτισμός...οπότε η κάμερα ρυθμίστηκε ώστε η φωτό να βγαίνει μαύρη για να εξαφανίσω αυτό το ενοχλητικό φως, και μετά δημιούργησα φως από τα φλας. Απλά με δυσκόλεψε το γεγονός ότι όλοι οι τοίχοι ήταν άσπροι και έκαναν αντανάκλαση τα φλας.

χαιρετισματα στον γιωργο μαρκο και αλεξ:)
αν εχεις κανα ευρυγωνιο δοκιμασε να τραβας στο πιο ευρυγωνιο ακρο του, θα φαινονται τα αλματα πιο ενυπωσιακα, θα δινει την εντυπωση οτι πανε πιο ψηλα αποτι ειναι στη πραγματικοτητα, για αυτο αν δεις ολοι οι skateαδες τραβανε με fisheye h ευρυγωνια....

Last edited:
χαιρετισματα στον γιωργο μαρκο και αλεξ:)
αν εχεις κανα ευρυγωνιο δοκιμασε να τραβας στο πιο ευρυγωνιο ακρο του, θα φαινονται τα αλματα πιο ενυπωσιακα, θα δινει την εντυπωση οτι πανε πιο ψηλα αποτι ειναι στη πραγματικοτητα, για αυτο αν δεις ολοι οι skateαδες τραβανε με fisheye h ευρυγωνια....

θα τους δώσω! :-)
Δυστυχώς δεν έχω ευρυγώνιο. Για αυτό χρησιμοποίησα τον kit φακο (18-55) γιατί ήταν ότι πιο ευρύ είχα. Είναι και με crop factor η μηχανή οπότε...
Καθώς είμαι σε φάση υπαρξιακών αναζητήσεων με τον εξοπλισμό θα περιμένω λίγο ακόμα πριν επενδύσω σε νέους φακούς.
κανά φτηνό fisheye όμως θα μπορούσα να δοκιμάσω...αν και δεν μου αρέσει πάντα η αίσθηση.

Υ.Γ. φυσικά γνωρίζεις ότι η ομάδα είναι πάντα διαθέσιμη για φωτογράφηση έτσι; αν θέλεις να κάνεις κανένα session και εσύ αρκεί ένα μήνυμα. Θα χαρούν να τους αποτυπώσουν και άλλοι σε ωραία στιγμιότυπα. Εγώ σκοπεύω να τραβήξω τουλάχιστον τους 2 (Μάρκο, Άλεξ) σε εξωτερική φωτογράφηση για παρκούρ κάπου που να έχει texture. Αν κανονίσεις κάτι μαζί τους πες μου να έρθω και εγώ να παίξω και να μάθω και κάτι από κάποιον επαγγελματία.

Last edited:
Καλος ειναι και ο 18....δοκιμασε τοτε αλλες γωνιες...
πχ να τραβας σχεδον απο το πατωμα, ξαπλωσε δηλαδη ....
τους ειχα τραβηξει το καλοκαιρι σε αυτο το παρατημενο νοσοκομειο στη πεντελη νομιζω,που πηγαινανε τοτε, απλα ηρθα καπως αργα και δεν ειχα πολυ χρονο...εχω να τους δω απο τοτε:)

δεκτες οι συμβουλες. ο 18 μου βγαινει με το κροπ στο 27mm. δεν είναι άσχημο.

ειχα σκοπο εξωτερικη φωτογραφηση με φλας. λυκόφως ή βραδυνή. πιστευω θα είναι ωραία.
Αν νομίζεις ότι έχεις χρόνο καποια στιγμή κανονίζουμε.

Την Κυριακή βρέθηκα στη Μάνδρα για το τοπικό Σιρκουί (16 στροφές των 2km) που διοργάνωσε ο Π.Σ. Κρόνος Νίκαιας σε συνεργασία με το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.
Η βροχή καταρρακτώδης, αλλά η D600 με τον 24-70 και τον 70-200 συμπεριφέρθηκαν άψογα!

πολύ μου αρέσουν!
τους έχεις ρίξει φλασιά;
Στην τελευταία που έβαλες εδώ, η αντανάκλαση στα δεξιά όπως κοιτάμε στο γόνατό του (το αριστερό του πόδι) από που προέρχεται;

edit: και δευτερη ερώτηση. Πως αντιμετωπίζεις τη βροχή στην μηχανή σου; ομπρέλα; είσαι μέσα σε αυτοκίνητο; έχεις rain-cover;

Ναι, έχω φλας στη μηχανή. Στις 3 πρώτες δεν παίζει ρόλο βέβαια, καθώς είναι στα 200mm και κροπαρισμένες. Για τη δεύτερη ερώτηση δες εδώ.

Ευχαριστώ! Τεχνικά δεν είναι άψογες, αλλά κάνουν τη δουλειά τους, νομίζω, αν ως τέτοια θεωρήσουμε το φωτορεπορταζ με όσο το δυνατόν καλύτερο κάδρο. Πρώτη φορά φωτογραφιζα υπό αυτές τις συνθήκες άλλωστε, και με μάλλον λάθος εξάρτυση (απουσία raincover, ακατάλληλη τσάντα και λάθος ντύσιμο). Παράγοντες που σε αυτές τις περιπτώσεις διαπιστωσα ότι παίζουν τεράστιο ρόλο, ισάξιο τουλάχιστον με αυτόν του αμιγώς φωτογραφικού εξοπλισμού. Την Κυριακή που επίσης θα έχουμε (μαλλον) αγώνα υπό βροχή, θα είμαι λίγο καλύτερα πρετοιμασμενος!