Σπουδές ηχολήπτη στην Ελλάδα

aelaraole

New member
29 December 2010
10
παιδία θα ήθελα γενικά ότι γνωρίζετε για το θέμα...
ή ακόμα αν πιστεύετε κάτι άλλο καλύτερο...ή ακόμα και κάτι παραπλήσιο
ξέρω για τον Ρέθυμνο σίγουρα...

ελπίζω να είμαι στον σωστό χώρο..
ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Θα σε ρωτήσω ποιός είναι ο στόχος σου σαν καρίερα στο μέλλον;

Λίγο που το είχα ψάξει μου είχε κάνει καλή εντύπωση και έχει καλό όνομα στον χώρο και καλά πρακτικά εργαστήρια είναι αυτό: http://athens.sae.edu/el/course/2231/Audio_Engineering_Diploma?gclid=CJOzybn5kKYCFdgq3godXBcVnA

Αλλα να σου πω κάτι; Επειδή αυτό το επάγγελμα είναι περίεργο για Ελλάδα (όπως και όλα τα παρεμφερή-εικονολήπτες κλπ) αν δεν έχεις κάποιο γνωστό να σε χώσει σε σοβαρά στούντιο (όσο σοβαρά υπάρχουν στην Ελλάδα τέλος πάντων) ξέρεις ποιό θα είναι το μέλλον σου πιθανότατα; σε κανά θέατρο ή σε κανά σκυλάδικο να ρυθμίζεις τον ήχο σύμφωνα με τα γούστα του "καλλιτέχνη"...... με άλλα λόγια αυτές οι δουλειές στην Ελλάδα είναι του "κλώτσου και του μπάτσου" ΞΑΝΑΛΕΩ αν δεν έχεις κάποιο γνωστό να σε χώσει στο χώρο σοβαρά.

Δεν θέλω να σε αποθαρρύνω , ούτε ξέρω ποιός είναι ο στόχος σου, απλά σου δίνω και μια πραγματική διάσταση των πραγμάτων.
Επειδή στην ελλάδα που ζούμε είναι μετρημένοι στα χέρια οι επιτυχημένοι (φραγκάτοι) καλλιτέχνες και αυτοί έχουν πάντα τους δικούς τους τεχνικούς που γνωρίζουν και εμπιστεύονται χρόνια, θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εισχωρήσεις χωρίς γνωριμία.
Και ειδικά τέτοιες εποχές που γίνεται σφαγή στις θέσεις εργασίας...

Last edited:
φίλε σε ευχαρίστώ για την απάντηση
είμαι από Κύπρο αλλά πάλι όλα αυτά για τις θέσεις εργασίας λίγο πολύ είναι κοινά

θα προτιμούσα η σπουδή να γίνει στα ελληνικά...όσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό...

εκείνο που με ενδιαφέρει εκτός απο καθαρά ηχοληψία είναι και παραγώγός...
αλλά και γενικά διάφορα κοντινά επαγγέλματα που με κάποιες επιπλέων γνώσείς είτε master μπορείς να γίνει και ηχολήπτης

http://www.film.auth.gr/index.php?rm=1&mn=6 για παράδειγμα σε μένα κάτι τέτοιο φένεται αρκετά καλό...
ή ακόμα και αυτό http://avarts.ionio.gr/el/studies/courses-descriptions/theory

καθώς και το καθαρά ακουστικής στην Κρήτη...http://www.teicrete.gr/mta/gr/index.php?q=node/158

*αυτό που μου έδωσες αν κατάλαβα καλά μιλά για 1 χρόνο άντε 2...και δεν ξέρω κατα πόσο μπορεί να σου δώσει αρκετές γνώσεις

Δεν ξέρω πολλά να σου πω, οπότε σου λέω απλά ότι σαν μουσικός, προτιμώ πάντα ηχολήπτη που να είναι κι αυτός μουσικός. Η διαφορά στο αποτέλεσμα που φέρνει η διαφορετική αντίληψη ενός μουσικού σε σχέση με έναν "σκέτο" ηχολήπτη είναι συχνά χαώδης.

Έτσι, θα σου πρότεινα παράλληλα με την αναζήτησή σου, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, να βάλεις σαν στόχο και μια δυνατή μουσική κατάρτιση.

Δεν ξέρω πολλά να σου πω, οπότε σου λέω απλά ότι σαν μουσικός, προτιμώ πάντα ηχολήπτη που να είναι κι αυτός μουσικός. Η διαφορά στο αποτέλεσμα που φέρνει η διαφορετική αντίληψη ενός μουσικού σε σχέση με έναν "σκέτο" ηχολήπτη είναι συχνά χαώδης.

Έτσι, θα σου πρότεινα παράλληλα με την αναζήτησή σου, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, να βάλεις σαν στόχο και μια δυνατή μουσική κατάρτιση.
από την μια φαντάζει απαραίτητο από την άλλη δεν παίζει κανένα ρολο..!
Σας ευχαρίστω για τις βοήθειες..

Αν γνωρίζετε κανένα φίλο σας ή γνωστό σας ηχολήπτη ή παραγωγό μπορείτε να μου πείτε τι σπουδές έχει κάνει...ή ακόμα και αν υπάρχει κάποιο μέλος του φόρουμ που να είναι ηχολήπτης

Γενικά η ηχοηψία στην ελλάδα σαν επάγγελμα είναι πολύ περίεργη κατάσταση. Η αγορά είναι πάνω κάτω όπως σου την περιγράφει ο Τάσος. Μια λίγο καλύτερη σκάλα είναι η ηχοληψία σε κινηματογράφο-τηλεόραση, είτε στην παραγωγή, είτε σε studio post production. Και εκεί όμως η γνωριμίες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ότι οι σπουδές ή το ταλέντο.

Αυτό που σου λέει ο Μαέστρο είναι πάρα πολύ σωστό. Χαριτολογώντας οι περισσότεροι Βρετανοί ηχολήπτες και μουσικοί παραγωγοί, λένε -και το εννοούν- ότι ο καλύτερος εν ζωή ηχολήπτης μουσικής είναι ο Paul McCartney. Από την άλλη ο ηχολήπτης-παραγωγός-sound designer πρέπει να είναι και άλλα πράγματα πέρα από μουσικός. Πρέπει να ξέρει καλή θεωρία σημάτων και ηλεκτρονικών φίλτρων, πρέπει να ακούει καλά, και γενικά να έχει καλή επαφή με την τεχνολογία, ψηφιακή και αναλογική.

Τωρα για σχολές. Υπάρχει η SAE, την οποία την έχει ιδρύσει ένας Αυστραλός κροκοδειλάκιας που έχει και την AMS Neve (μια από τις τοπ μάρκες επαγγελματικών κονσολών ήχου). Το σίγουρο είναι ότι εκεί θα ερθεις σε επαφή με καλό εξοπλισμό. Είναι επίσης σίγουρο ότι σε 1 ή δύο χρόνια θα μάθεις να χειρίζεσαι μια κονσόλα αλλά καλή μίξη ήχου δεν ξέρω αν θα σου διδάξουν. Από κρατικές σχολές γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποια τμήματα TEI πουκάνουν μουσική τεχνολογία (Ρέθυμνο και παλιότερα είχε και Αργοστόλι) ενώ υπάρχει και μια σχολή μηχανικών ήχου και εικόνας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο (5ετούς φοίτησης). Δεν γνωρίζω για την τελευταία αλλά όσον αφορά τις σχολές μουσικής τεχνολογίας, είναι πιο κοντά σε αυτό που ζητάς, αλλά υστερούν πολύ σε θέματα τεχνολογίας. Εκεί η καλύτερες σχολές ίσως να είναι τα τμήματα ηλεκτρονικής, όμως εκεί κανεις τα πάντα γύρω από την ηλεκτρονική -με τα συστήματα ήχου να είναι σχετικά εως πολύ παραμελημένα σαν μάθημα- και πολλά -πολλά όμως- μαθηματικά. Θα μπορείς να κατανοείς πολλά μηχανήματα με μια γρήγορη ματιά, θα μπορείς να τα επισκευάζεις αν χρειαστεί -πολύ δύσκολη δουλειά για τον καθένα- αλλά ηχολήπτης και ειδικά μουσικός δεν θα βγεις. Θα γίνεις όμως κορυφαίος ηχολήπτης αν πέρα από μηχανικός, έχεις και μουσική παιδεία.

Συμβουλή μου. Φύγε για σπουδές στην Αγγλία, ή αν μπορείς ακόμα καλύτερα στις ΗΠΑ. Εκεί η αγορά είναι πολύ καλύτερη, υπάρχει μεγάλος σεβασμός των καλλιτεχνών προς τους τεχνικούς τους και τους παραγωγούς, η ίδια η μουσική παραγωγή απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερη αγορά άρα έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, και τέλος η εκπαίδευση πέρα από πιο hands on, είναι και πολύ υψηλότερου επιπέδου από ότι εδώ. Όπως και να το κάνουμε, όσο καλός ηχολήπτης και να είναι ο Γκολφίδης, είναι άλλο να σου κάνει μάθημα ο μηχανικός ήχου του coven garden ή ο ηχολήπτης στα Abbey road, ή ο sound designer του hollywood.

μουσική παιδεία και μουσικές γνώσεις δεν έχω και είναι δύσκολο να αποκτήσω καθώς είμαι ήδη 16
σύμφωνα φίλε και με την δική σου βοήθεια αυτό http://www.film.auth.gr/index.php?rm=1&mn=6 είναι αρκετά καλό...πόσο μάλλον αν συνεχίσω για ένα master ή κάτι άλλο καθαρά για ηχοληψία..
με αυτα θα γίνω και ένας ικανός κινηματογραφικός-μουσικός παραγωγός καθώς και ένας καλός ηχολήπτης με πτυχείο(που σήμερα ελάχιστοι έχουν)

*η σχολή στην Κέρκυρα μου φένεται πολύ γενική....

Αν θέλεις μόνο το πτυχίο ότι και να διαλέξεις το ίδιο είναι.
Αν θέλεις να πιάσεις δουλειά πας Αγγλία με το ανάλογο κόστος διδάκτρων.

Αν θέλεις μόνο το πτυχίο ότι και να διαλέξεις το ίδιο είναι.
Αν θέλεις να πιάσεις δουλειά πας Αγγλία με το ανάλογο κόστος διδάκτρων.
φυσικά και θέλω να πιάσω δουλεία σε αυτό τον χώρο...δηλάδη γιατί για σένα η Αγγλία είναι καλύτερη...?

μουσική παιδεία και μουσικές γνώσεις δεν έχω και είναι δύσκολο να αποκτήσω καθώς είμαι ήδη 16
σύμφωνα φίλε και με την δική σου βοήθεια αυτό http://www.film.auth.gr/index.php?rm=1&mn=6 είναι αρκετά καλό...πόσο μάλλον αν συνεχίσω για ένα master ή κάτι άλλο καθαρά για ηχοληψία..
με αυτα θα γίνω και ένας ικανός κινηματογραφικός-μουσικός παραγωγός καθώς και ένας καλός ηχολήπτης με πτυχείο(που σήμερα ελάχιστοι έχουν)

Η σχολή που παραθέτεις είναι πολύ θεωρητική, και βγάζει κυρίως θεωρητικούς του κινηματογράφου (κάτι αντίστοιχο με τους θεατρολόγους) άντε και στην καλύτερη να βγεις σκηνοθέτης. Ηχολήπτης με τίποτα.

Στην ερώτησή σου γιατί Αγγλία, διάβασε ξανά την τελευταία παράγραφο στο προηγούμενο ποστ μου. Τα ίδια και ακόμα περισσότερο ισχύουν για ΗΠΑ και ειδικά ανατολική ακτή.

Απάντηση: Re: Σπουδές ηχολήπτη στην Ελλάδα

φυσικά και θέλω να πιάσω δουλεία σε αυτό τον χώρο...δηλάδη γιατί για σένα η Αγγλία είναι καλύτερη...?

Για τον ίδιο λόγο που ένας μπουζουκτσής έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να κάνει καριέρα στην Αγγλία/Αμερική απ' ότι εδώ.

Για τον ίδιο λόγο που όταν θα θέλει να κάνει κάποιος διεθνή καριέρα στον κινηματογράφο δεν θα 'ρθει ποτέ στην Ελλάδα.

Και κακά τα ψέματα. Είμαστε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ (σχεδόν μηδαμινή) αγορά για τέτοιες δουλειές για ΣΟΒΑΡΗ καριέρα.

παιδία εγώ μιλώ καθαρά για σπουδές σε κάποια χώρα..
δεν πρόκειτε να μίνω για δουλεία είτε σε Αγγλία είτε κάπου αλλού
η σχολή του κινηματογράφου σίγουρα δεν περιμένω να με βγάλει ηχολήπτη...αλλά μπορεί να μου δώσει κάποιες γνώσεις που θα με βοήσουν σε ένα μεταπτυχιακό που θα αφορά καθαρά την ηχοληψία

επαναφέρω το θέμα αν έχει κάποιος κάποια άλλη γνώμη να την παραθέσει...

Φιλε Αελαρα ολε ,αν σκεφτεσαι να δουλεψεις Κυπρο,θα σου ελεγα να το ξανασκεφτεις,γιατι δεν νομιζω να καταφερεις να δουλεψεις σε αυτο που εχεις στο μυαλο.Το πολυ σε κανενα καναλι.

...και μια γνωμη για την ομαδα σου.Αν μας διωξει το κεντρο ολο ο Παμπος θα παμε β' του χρονου.Χαιρετισμους

Μουσική παιδεία είναι σχεδόν απαραίτητη για να κάνεις σωστά τη δουλειά του ηχολήπτη χωρίς να αποκλείεται το αντίθετο αλλά πολύ δύσκολα θα κάνεις δουλειά. Όσο για το πανεπιστήμιο που αναφέρεις άστο καλύτερα. Στην καλύτερη περίπτωση όταν δεν έχουν κατάληψη θα μάθεις τόσα όσα για ξεκινήσεις τη δουλειά του 'ηχειολήπτη' και όχι του ηχολήπτη.

ευχαριστώ πολύ όλους...
μάλλον κάνω στροφή προς κάτι άλλο για υπολογιστές....
μιας και όλοι συμφωνούμε πως σε Κύπρο και Ελλάδα δεν υπάρχουν προοπτικές ή αν υπάρχουν είναι σχεδόν μηδαμινές...

φίλε Σταύρο...(προφανώς ΑΕΛΙΣΤΑΣ....συνηθίσαμε ρε φίλε...φέτος με τόσα "αστέρια" και γλιτώσαμε στο τσακ...)