Σταθεροποίηση Κάμερας - Camera gimbals and stabilizers

Re: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Λοιπόν να σας πω τι κατάλαβα τώρα που το έψαξα. Οι εταιρείες βασικά έχουνε έτοιμα μερικά profiles για τα gimbal που τα φορτώνουν σχεδόν σε όλα τα μοντέλα με μικρές αλλαγές. Αναλόγως έκδοσης firmware. Εμένα το πρόβλημα όπως το κατάλαβα ήταν ότι στο gimbal είχε φορτωθεί κάποιο profile για το κανονικό (όχι το 45 μοιρες όπως είναι το DS2A) gimbal αλλά για το DS2R που ειναι κανονικό, το συνηισμένο στυλ). Και υποθέτω αυτό διότι στη λύση που μου έδωσε το support της Copech, μου λέει, "στρέψε το gimbal ώστε ο άξονας των 45 μοιρών να έρθει τελειως κάθετα όπως το DS2R, κράτα το εκει και πατα αυτό κι αυτό (κάτι offset κλπ)" ...και τσαπ, το πρόβλημα εξαφανίστηκε.

Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Αυτός ο τύπος έφτιαξε ένα εξαιρετικό 4 axis add-on για το Zhiyun Crane με 3D printer και δίνει και τις οδηγίες!
Που θα βρούμε κάποιον στην Ελλάδα να μας το φτιάξει;

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

https://www.thingiverse.com/thing:2450913

Τελικά το φτιάξαμε!
Το φτιάξαμε τρόπος του λέγειν γιατί εγώ απλά πλήρωσα το 3D printing και τα εξαρτήματα, ο Δημητρακούδης έκανε το assembling και ο Γιάννης Σπύρου το fine tuning
fa64c86c7e132af2f8af4a14f9ccd5bd.jpg

Απάντηση: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Πρώτες εντυπώσεις πολύ θετικές!
Τρώει περίπου το 80% του κουνηματος στο Ζ axis ενώ δε αν το βάλεις σε gimbal για smartphone, είναι σαν να το έχεις σε ράγα!

Ελαφρύ, με εντυπωσιακά καλή ποιότητα πλαστικού και κόστος περίπου 130 ευρώ, είναι no-brainer.
Εδώ ο Γιάννης και το θεριό:

126c8e00bff5e845c87197c3d340e2f2.jpg

97fa986f47130865a9761f19cb140c72.jpg

Ισχύς εν τη ενώσει...

Είναι πολύ εντυπωσιακό το τι μπορεί να κάνεις με 3D printing πια!

Παίρνει μεγάλο μέρος του bouncing, και δεν είναι δύσκολο στην ρύθμιση.
Ειδικα με το κινητό ήταν πολύ εντυπωσιακό, όντως σαν να είναι σε ράγες.
Με την Σόνυ ίσως θέλει ακόμα λίγη δουλειά...όταν βρούμε λίγο χρόνο ακόμα.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Μπράβο παίδες!!!!
Σουπερ φάση!

Όντως, πήγε αρκετά καλά το συγκεκριμένο project.

Με σωστή 3D εκτύπωση (με μικρές ανοχές και καλά υλικά) και με κατάλληλων διαστάσεων βίδες (διαστάσεις imperial και όχι metric), είναι project του ενός απογεύματος.

Το τελικό αποτέλεσμα αποδείχτηκε αρκετά ικανοποιητικό, για πρώτη προσπάθεια. Βελτιστοποιήσεις ίσως θα μπορούσαν να γίνουν στα ελατήρια και το λιπαντικό που χρησιμοποιήθηκε, αλλά ίσως τελικά δεν αξίζει τον κόπο (μεγάλη προσπάθεια για μικρή βελτίωση).

Επιφυλάσσομαι για footage μόλις παραλάβω και το νέο μικρο gimbal για το iphone (Zhiyun smooth Q).
Θα το πάρω μαζι και στις γιορτές με το μεγάλο (Crane) μπας και τραβήξω κανένα πλανο με και χωρίς το Ζ axis.

Μπράβο παιδιά, καλή συνέχεια εύχομαι, αν θέλετε βοήθεια στο 3d printing ή συμβουλές υπάρχει γνωστός που ασχολείται πολύ με το αντικείμενο.

Μπράβο παιδιά, καλή συνέχεια εύχομαι, αν θέλετε βοήθεια στο 3d printing ή συμβουλές υπάρχει γνωστός που ασχολείται πολύ με το αντικείμενο.

Thanks, για το επόμενο project πλέον...
Πάντως ρε παιδιά, ότι θέλουν ζητούν για το 3D printing. Για το ίδιο project, ένα μαγαζί μου ζήτησε 240 ευρω και ένα άλλο 110!

To βάζω εδώ γιατί μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον:

Σε ερώτημα μου στον Scott για το ποσο τεντωμένα πρέπει να είναι τα ελατήρια του Z axis όταν έχεις βαρυ εξοπλισμό, μου απάντησε:

Whatever rig you put on your stabiliser, you need to balance it using the spring adjusters. When held, the arms should be horizontal or slightly pointed up for best results. See the attached pic.

Attachments

• Balanced.jpg
    Balanced.jpg
    102.3 KB · Views: 147

Παρελαβα το bluetooth remote control της Zhiyun που παίζει με τα gimbal της (τουλάχιστον το Crane και το Smooth Q που έχω εγώ) και είναι πολύ χρήσιμο, διότι συνεργάζεται με το ειδικό καλώδιο που ενώνει το Crane με την Sony a6300, οποτε αν το κανεις mount στα gimbal handles έχεις πλήρη χειρισμό του συστήματος από το remote (play/record, zoom in/out στην sony και up/down/left/right/tilt, modes στο crane):

Τώρα είδα την κατασκευή του gimbal, αξίζουν πολλά μπράβο για την προσπάθειά σας! :SFGSFGSF:

Απάντηση: Re: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Τώρα είδα την κατασκευή του gimbal, αξίζουν πολλά μπράβο για την προσπάθειά σας! :SFGSFGSF:

Thanks!

Sent from my iPad using Tapatalk

Είναι από τις αγορές που κοιτάω αυτή την περίοδο.
Ποιες οι ουσιαστικές διάφορες ανάμεσα στα 2;

Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Είναι από τις αγορές που κοιτάω αυτή την περίοδο.
Ποιες οι ουσιαστικές διάφορες ανάμεσα στα 2;

Μιλάς για διάφορες μεταξύ του αυθεντικού crane στις εκδόσεις v1 και v2; Νομίζω είναι λίγο πιο εύκολο mount για την κάμερα και, το βασικό για μένα, πιο εργονομικος (και στην όψη τουλάχιστον πιο durable) μοχλός-joystick. Επίσης ίσως να έχει λίγο καλύτερη αυτονομία.

Το Crane 2 από την άλλη, πολύ ακριβότερο στα $750 έχει και follow focus, αλλά δεν ξέρω κατά ποσο αυτό είναι εύχρηστο στην πράξη, ούτε κατά ποσο είναι συμβατό με κάθε φακό (νομίζω παίζει μόνο με κάποιους canon).

Last edited:
Απάντηση: Re: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Εν τω μεταξύ, το καλωδιάκι για τις Sony κάμερες είναι τόσο όλα τα λεφτά που μετά από λίγη ώρα αναρρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να δούλευα πριν χωρίς αυτό...!!!

Ναι όντως είναι τρομερά χρήσιμο και συνεργάζεται άψογα και με το remote της Zhiyun για χειρισμό εξ' αποστάσεως!