Σταθερός μεν αλλά....

Δεν κατάλαβα για ποιο πράγμα θέλεις τη νεώτερη σχεδίαση. Όπως βλέπεις, απόδοση έχουν. Μοτέρ υπερήχων και πιο "μοντέρνα" περιβλήματα δεν έχουν.

Για φακούς G δεν σε συμφέρει ο αντάπτορας, για την κατηγορία τιμής που θέλεις να κινηθείς τουλάχιστον. Πάει 150 ευρώ, και κατόπιν παραγγελίας.

Εγώ θα κοιτούσα μάλλον τον 28/2.8. Στα 175 ευρώ, δύσκολα κάνεις λάθος. Και είναι ό,τι πρέπει για να τον χρησιμοποιείς ανοικτό στο 2.8

Δεν κατάλαβα για ποιο πράγμα θέλεις τη νεώτερη σχεδίαση. Μοτέρ υπερήχων δεν έχουν.

Εγώ θα κοιτούσα μάλλον τον 28/2.8. Στα 175 ευρώ, δύσκολα κάνεις λάθος.

Mονο για το usm λογω νυκτερινης φωτογραφισης....

Θα τον μελετησω τον εν λογω 28ρη πιο διεξοδικα...λογω τιμης !!!

Ηλία, ίσως σε ανακουφίσω λιγάκι με το παρακάτω:):smile:

Τρείς φακοί μονον σχεδιάστηκαν για νυκτερινή φωτογράφιση:
Οi Leica Noctilux 50 f/1.0 και ο μεταγενέστερος με f/0,95 για τις τηλεμετρικές της σειράς Μ και ο Νoct-Nikkor 55 f/1,2 . Άπαντες χειροκίνητοι και με τιμές απλησίαστες.

Υπερτιμημένο χαρακτηριστικό -ειδικά για ευρυγωνίους.
Αρκεί να έχω εστίαση και ας μην είναι ακαριαία. Χώρια που για ευρυγώνιους -όχι για νύχτα- μπορείς να κλείσεις στο 5.6-8 και να λειτουργείς με υπερεστιακή απόσταση, έχοντας το εύρος μεταξύ 2 και 20 μέτρων πάντα επαρκώς εστιασμένο.

Re: Απάντηση: Σταθερός μεν αλλά....

Ηλία, ίσως σε ανακουφίσω λιγάκι με το παρακάτω:):smile:

Τρείς φακοί μονον σχεδιάστηκαν για νυκτερινή φωτογράφιση:
Οi Leica Noctilux 50 f/1.0 και ο μεταγενέστερος με f/0,95 για τις τηλεμετρικές της σειράς Μ και ο Νoct-Nikkor 55 f/1,2 . Άπαντες χειροκίνητοι και με τιμές απλησίαστες.

Για τους δυο Leica δεν ξερω, αλλα για τον Nikkor ειμαι σιγουρος πως αν ψαξει λιγο ο Τασος, καποια μοντουρα θα βρουμε.... :twoguns: :Banane0: και τον πηρα ηδη.... :ADFADF1:

Υπερτιμημένο χαρακτηριστικό -ειδικά για ευρυγωνίους.
Αρκεί να έχω εστίαση και ας μην είναι ακαριαία. Χώρια που για ευρυγώνιους -όχι για νύχτα- μπορείς να κλείσεις στο 5.6-8 και να λειτουργείς με υπερεστιακή απόσταση, έχοντας το εύρος μεταξύ 2 και 20 μέτρων πάντα επαρκώς εστιασμένο.

Για τη νυχτα γινεται ολη η συζητηση για γρηγορο φακο... αλλοιως το ξερω οτι δεν χρειαζεται το 1,4 και 1,8... ουτε για εστιαση, ουτε για ταχυτητα... δεν ψαχνω για φωτογραφιση τοπιου (προς το παρον) αρα... μηπως να παω για FF με τον 50ρη να τελειωνω?:2thumb22sup:

Το κουρασα λιγο αλλα δεν βλεπω και ευκολη λυση... αν λοιπον ρωτουσα

Ποιος θεωρειται ο οξυτερος, γρηγοροτερος (f1,4 - f2,8) και με την καλυτερη δυνατη εστιαση σταθερος φακος, ευρους 20-35mm σε τιμη εως 400Ε

ή

ποια θα ηταν η επιλογη σας για σταθερο 20mm εως 35mm για νυχτερινη αφλαση street φωτογραφιση με τιμη εως 400Ε

τι θα επιλεγατε? (ο Billy ας μη με ανακουφισει αλλο :ernaehrung004::ernaehrung004:).

Ο Noct-Nikkor που λέει ο Billy (είναι 58mm, όχι 55) είναι πανάκριβος φακός, φεύγει κοντά στα 2.000 ευρώ. Αποδίδει καταπληκτικά στα γρήγορα διαφράγματα, 1.2 και το πολύ μέχρι 2.8, μετά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο η απόδοσή του.

τον 30αρι της sigma τον πετυχα σε ena μαγαζι μεταχειρισμενο με 250ε νομιζω για νικον prin 2-3 μερες.λογικα θα μπορεις και να τον δοκιμασεις εκει...

Ο Noct-Nikkor που λέει ο Billy (είναι 58mm, όχι 55) είναι πανάκριβος φακός, φεύγει κοντά στα 2.000 ευρώ. Αποδίδει καταπληκτικά στα γρήγορα διαφράγματα, 1.2 και το πολύ μέχρι 2.8, μετά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο η απόδοσή του.

Για το λογο αυτο δεν τον περνω... να μη βγαζουμε και κανενα τοπιο δηλαδης ?

:Banane0:

Περα απο την πλακα, Τασο, σε αυτους τους φακους που περνεις εσυ τους παλιους, δεν υπαρχει κατι? Η δεν εχουν AF οποτε και δεν μου κανουν για τη δουλεια που τους θελω?

@ Βλαση εως 35mm κοιταζω...

Last edited:
Φυσικά δεν έχουν AF. Εντούτοις, για ευρυγώνιους μέχρι 28mm η αυτόματη εστίαση δεν είναι και το πλέον απαραίτητο, μετά τα 35mm αρχίζεις και τη χρειάζεσαι (και πάλι, όχι για εντελώς στατικά θέματα).
Εγώ χρησιμοποιώ σταθερούς 20-24-28mm. Πολύ βολικό για δρόμου βρίσκω τον 24ρη, δίνει ένα ημιευρυγώνιο πλάνο (36-38mm). Εαν υπάρχει αρκετό φως, τον έχεις μονίμως σε διάφραγμα 5.6 ή 8 και εκμεταλλεύεσαι τη λεγόμενη υπερστιακή απόσταση. Δηλαδή με σταθερή την εστίαση στα 4 μέτρα, έχεις τα πάντα νετ από τα 2 μέτρα μέχρι άπειρο.

Ωστοσο Τασο, δεν πρεπει να ειναι και πολυ γρηγοροι οι φακοι αυτοι που εχεις... φτανουν στο 2,8 τουλαχιστον?

Ηλία έχε υπόψη σου οτι ακόμα και με 1.4 φακό, μην περιμένεις να βγάζεις σαν να είναι μέρα. Υπολόγιζε οτι θα έχεις το iso στα 800 και πάνω, για να έχεις ταχύτητες κάτω απο 1/5 - 1/10 ώστε να μην φαίνονται μόνο τα φωτάκια... Και σε αυτές τις συνθήκες ο θόρυβος και το τρέμουλο της κάμερας (αφού δεν έχεις και σταθεροποίηση) θα είναι αυτά που περιορίζουν την οξύτητα της φωτογραφίας και όχι ο φακός.

Για αυτό που θές ο 50αρης δεν κάνει. Στα κροπαρισμένα σώματα είναι σχεδόν άχρηστος για δρόμου. Χρειάζεται αποστάσεις πάνω απο 5 μέτρα για να πάρεις κάποιον όρθιο ολόκληρο και αυτό με την μηχανή σε portrait θέση.

Ωστοσο Τασο, δεν πρεπει να ειναι και πολυ γρηγοροι οι φακοι αυτοι που εχεις... φτανουν στο 2,8 τουλαχιστον?

Οι αγαπημένοι μου σε αυτά τα εστιακά μήκη είναι πιο αργοί... 24/3.5 ο Super Takumar και 20/3.5 ο ρωσικός Mir.
Έχω βέβαια και 24/2.8, και 28/2.8, έναν 35/1.8 και δύο 35/2.
Γιατί τέτοια πρεμούρα με τη βραδυνή φωτογράφηση όμως;

Κι όπως έγραψε και ο Αλέξης παραπάνω, ακόμη και το 1.4 μπορεί να μην σου φτάσει (αν και στα 1600iso και με ταχύτητες περίπου 1/30-1/40 κατεβαίνουμε ήδη σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού)

Εξαρτάται τί εννοούμε νυχτερινή. Μιλάμε για χαμηλό φωτισμό σε μπαρ/μπουζούκια, σε φωτισμό απο δρόμο έντονο (πχ, Τσιμησκή με τις βιτρίνες να φωτίζουν), φωτισμό απο κανονικό δρόμο που είναι πιό σκοτεινός (παραλίακή-πασαρέλα, μητροπόλεως), ή κάτι άλλο?

Για επίπεδο τσιμησκή ας πούμε 1600 είναι καλά. Αλλά για τα υπόλοιπα, εγώ και με 400αρι φιλμ που το πουσάρω στα 3200 με τον 50αρη στο 1.8 και κάτω απο λάμπα, αλλίως τζίφος. Θα κοιτάξω να βρώ τίποτα παραδείγματα να ανεβάσω με διάφορα διαφράγματα και ταχύτητες.

Με τη 40D μπορείς Ηλία να το πας και στα 3200, ακόμη και να το πουσάρεις μετά (δλδ να υποφωτίσεις κατά τη λήψη), να το μετατρέψεις σε α/μ και να έχεις "αξιοποιήσιμο" σχετικώς αποτέλεσμα. Στο α/μ ο κόκκος είναι αναμενόμενος, στοιχείο κανονικό της φωτογραφίας. Λίγη επεξεργασία θα θέλεις μόνο για να δείχνει φυσικό το αποτέλεσμα.

Αλέξη, το ξερω οτι τα 50mm δεν μου κανουν γι αυτο και ψαχνω εως τα 35mm.
Επισης, τις συνθηκες τις περιεγραψα λιγο-πολυ στο 1ο μηνυμα... νυχτα μεν με φωτισμο δε (απο λαμπες δρομου, απο πινακιδες, απο μαγαζια, απο μπαρ), δεν θελω να κανω τη νυχτα μερα, αλλα.... οχι και να βγαζω μονο πυγολαμπιδες.
Τη λιγο παραπανω οξυτητα που θελω, τη θελω ως κατι "απαιτουμενο" απο ενα σταθερο φακο (σε σχεση με εναν ζουμ).

Tασο, δεν εχω ιδιαιτερη πρεμουρα, απλα, οπως ισως θυμασαι και με τον ζουμ που εψαχνα στις αρχες, προσπαθω να ιεραρχω τις αναγκες μου και να ψαχνω τον καταλληλο φακο, για οτι θεμα με ενδιαφερει (φυσικα τονιζω παλι οτι η αγνοια μου ειναι δεδομενη, οποτε γι αυτο ισως "διυλιζω τον κωνωπα πολλες φορες).
Απο τα λιγα που ειδα εως τωρα, η δικη μου 40D, πρωτον υποφωτιζει και δευτερον -με τους φακους που εχω, αν παιζει καποιο ρολο- ακομα και τα 800iso μου φαινονται καπως θορυβωδη... ποσο μαλλον στα νυχτερινα που συζηταω τωρα και πολυ περισσοτερο φανταζομαι στα 1600 (δεν τα εχω χρησιμοποιησει ακομη).
Για τους λογους αυτους ψαχνω κατι σε 1,4 - 1,8 κτλ δηλαδη φωτεινος και χωρις πολυ κόκκο... ειδικα δε επειδη τα νυχτερινα τα προτιμω εγχρωμα και οχι ασπρομαυρα (μεχρι να μαθω για σκιες και γωνιες φωτος...θα ξημερωσει).

Πηρα λοιπον τον 70-300 για ζουμ και εμεινα ικανοποιημενος (τιμη /αποδοση).
Πηρα τον 18-55 για βασικο και εμεινα ικανοποιημενος (τιμη).
Ψαχνω λοιπον να συμπληρωσω (σιγα σιγα) με οτι (νομιζω οτι) μου χρειαζεται, αλλα να ειναι και ενα (τουλαχιστον) σκαλι παραπανω απο τα κιτ... εξ ου και το σημερινο Κυριακατικο πρηξιμο σε ολους σας...

Επεσα ομως και στην περιπτωση... ετσι? Και νυχτερινα και ευρυγωνια και κροπ μηχανη και κανον... οταν φτασω σε μακρο, και πορτραιτου, σιγουρα θα ειναι πιο ευκολα τα πραγματα....:antlers:

Last edited:
Μήπως θέλεις να περάσεις να πάρεις την D700 με τον 50 1.8 για 1-2 βράδια;

:operator: Πως ειπατε? Ορίστε? Μια ωρα τωρα ειμαι κατω απο το σπιτι σου και περιμενω.....:BDGBGDB55:

Ασε καλυτερα Βλαση... ετσι ξεκινησα (με την D200 και τον 70-300VR που μου δανεισες) και αντε τωρα να ξεμπλεξω... καλα ημουν με τα mp3 μου... :violent-smiley-030:

Σε ευχαριστω πολυ, αλλα αδικα θα "φτιαχτω"... Το FF ειναι μακρια ακομη για μενα (σιγα μην ασχοληθω με τον φακο σε 1-2 μερες)....

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Παντως, χωρις πλακα, πιστευω οτι θα μπορουσα ανετα να ζησω, για μεγαλο χρονικο διαστημα με μια FF και εναν 50ρη 1,8 χωρις να χρειαστω αμεσα αλλο φακο...

Last edited:
:operator: Πως ειπατε? Ορίστε? Μια ωρα τωρα ειμαι κατω απο το σπιτι σου και περιμενω.....:BDGBGDB55:

Ασε καλυτερα Βλαση... ετσι ξεκινησα (με την D200 και τον 70-300VR που μου δανεισες) και αντε τωρα να ξεμπλεξω... καλα ημουν με τα mp3 μου... :violent-smiley-030:

Σε ευχαριστω πολυ, αλλα αδικα θα "φτιαχτω"... Το FF ειναι μακρια ακομη για μενα (σιγα μην ασχοληθω με τον φακο σε 1-2 μερες)....

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Παντως, χωρις πλακα, πιστευω οτι θα μπορουσα ανετα να ζησω, για μεγαλο χρονικο διαστημα με μια FF και εναν 50ρη 1,8 χωρις να χρειαστω αμεσα αλλο φακο...

Κοίταξε να δεις, δεν σου το λέω για να σου βάλω ιδέες. Απλώς θα έχεις την ευχέρεια να δεις ποιά είναι τα όρια της εστιακής απόστασης που επιθυμείς και του iso σε συνδυασμό με τις φωτιστικές συνθήκες. Αφού βρεις τις συνθήκες στις οποίες θα ήθελες να τραβάς, τότε μπορείς να εκτιμήσεις καλύτερα αυτό που θέλεις.