Στατικός ηλεκτρισμός!

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,746
Αθήνα
Εκτός απο τα γνωστά αντιστατικά πιστολάκια υπάρχει τρόπος να απομακρυνουμε τον στατικό ηλεκτρισμό απο τα βινύλια;

Yπαρχει ενα ειδικο πιστολακι που εχει καποιο υλικο μεσα που εφαρμοζεται απο ψηλα.
Zerostat λεγεται και απο οτι γνωριζω ειναι ο καλλιτερος τροπος.
Εγω ειχα παντοτε προβλημα κα τον στατικο ηλεκτρισμο. Ακομα κι οταν γειωσα το πηγαδι του πικαπ ειχα ακομα στατικο ηλεκτρισμο.
Πρεπει να παιζει σημασιο και το sleeve που μπαινει ο δισκος.

Παντως το πιστολακι δεν το εχω δοκιμασει αλλα εχω ακουσει οτι ειναι η καλλιτερη λυση στο προβλημα.
Καποιοι αλλοι συνφορουμιτες ισως να μπορουν να σε διαφοτισουν καλλιτερα.

Attachments

• zerostat.jpg
    zerostat.jpg
    17.6 KB · Views: 101
Φιλε panos adgr για το πιστολάκι ξέρω αλλά έχει και $100 το ατιμο για αυτό ρωτά αν υπάρχει και κανενας άλλος τρόπος...

Εγω τα πλενω , οταν μαζευουν πολυ στατικο και η κατασταση ξεφευγει, με απιονισμενο νερο και σaπουνι πιατων με μαλακο σφουγγαρι αλλα δεν ειναι η καλλιτερη λυση...

Δε ξερω δυστυχως αλλο τροπο και μακαρι να ηξερα γιατι λατρευω τα βινυλια, αν και τελευταια το'χω ριξει στο flac.

Last edited:
Εκτός απο τα γνωστά αντιστατικά πιστολάκια υπάρχει τρόπος να απομακρυνουμε τον στατικό ηλεκτρισμό απο τα βινύλια;
Η προληψη χρησιμοποιωντας αντιστατικους φακελλους ειναι η πιο καλη αρχη.θα βοηθησουν σημαντικα στην μειωση του προβληματος.

Το βουρτσάκι της Mobile Fidelity διαπίστωσα ότι αφαιρεί τον στατικό. Καλό είναι να αντικατασταθούν τα εσώφυλλα που έχουν στατικό με άλλα όπως της Mobile Fidelity ή παρόμοια. Αν έχεις αρκετά βινύλια και τα αυξάνεις είτε με καινούρια ή μεταχειρισμένα καλό είναι να δεις και ένα πλυντήριο χειροκίνητο ή ένα από τα ακριβά. Λ.Σ.

Εγω εχω ενα βουρτσακι της clearaudio αλλα εχω νομιζω οτι δεν κανει τιποτα. Βασικα εγω οταν σηκωνω το δισκο απο το πλατο γινεται πανηγυρι απο στατικο ηλεκτρισμο και ακουγεται κιολας οπως οταν βγαζεις μαλλινο πουλοβερ που φορας.
Δε γινεται με ολους τους δισκους αλλα δε ξερω πως να το γιατρεεψω. Ειχα ανοιξει και νημα παλια και αυτο που καταλαβα ειναι οτι δεν υπαρχει θεραπεια τελικα...

Δηλαδή με το πλύσιμο φευγει ο στατικός;
Αρα σε πρώτη φαση καλύτερα να πάρω ενα πλυντηριάκι; Χειροκίνητο εννοείται... όπως αυτό πχ; http://store.acousticsounds.com/d/58982/Spin-Clean-Record_Washer_System-Record_Cleaning_Machine

Δεν εχω μεν πολλά (πολλά έχει ο πατέρας μου) αλλά εχω μια τάση να τα αυξάνω όποτε βρω κάτι που με ενδιαφέρει... και δεν έχει τιμή στον "ουρανο"...

... λατρευω τα βινυλια, αν και τελευταια το'χω ριξει στο flac.

Στην ουσια και εγώ στα flac το εχω ριξει αν και λατρεύω τα βινυλια επίσης... για να πω την αλήθεια και τα δυο ειδη τώρα τα ανακαλύπτω σιγά σιγά... βεβαια η ιστορία computer audio είναι πιο εύκολη υπόθεση...

Δηλαδή με το πλύσιμο φευγει ο στατικός;
Αρα σε πρώτη φαση καλύτερα να πάρω ενα πλυντηριάκι; Χειροκίνητο εννοείται... όπως αυτό πχ; http://store.acousticsounds.com/d/58982/Spin-Clean-Record_Washer_System-Record_Cleaning_Machine

Δεν εχω μεν πολλά (πολλά έχει ο πατέρας μου) αλλά εχω μια τάση να τα αυξάνω όποτε βρω κάτι που με ενδιαφέρει... και δεν έχει τιμή στον "ουρανο"...
Αυτο εννοουσε κι ο κος Λ.Σ. τησ Ανακρουσης μαλλον.

Στην ουσια και εγώ στα flac το εχω ριξει αν και λατρεύω τα βινυλια επίσης... για να πω την αλήθεια και τα δυο ειδη τώρα τα ανακαλύπτω σιγά σιγά... βεβαια η ιστορία computer audio είναι πιο εύκολη υπόθεση...
Ειναι αληθεια αυτο που λες.
Απλα ειναι στιγμες που μου τη δινει η ιστορια βινυλιο ειδικα οταν φθειρεται η βελονα και πρεπει να τα ''ξανα ακουμπισεις'' να τρεξεις να ξαναριθμισεις το πικαπ και ολα τα γνωστα...
Παντως ο ηχος του βινυλιου στο τελος σε αποζημειωνει με το παραπανο! ! !
Μονο με τη συντιρηση ειναι το ολο θεμα.

Πρωτο βινυλιο που ειχα παρει ηταν το dark side of the moon 30th anniversary 180gr και δεν ειχα πικαπ τοτε το 2002-2003. Μετα απο 8 μηνες περιπου αγορασα ενα project debut και οταν ακουσα τον δισκο επαθα σοκ! Απο τοτε αρχισε η ''αρωστεια'' μου με το βινυλιο. Δεν εχω πολλα βεβαια (περιπου 160-170) αλλα λατρευω τον αναλογικο ηχο!

Ειναι αληθεια αυτο που λες.
Απλα ειναι στιγμες που μου τη δινει η ιστορια βινυλιο ειδικα οταν φθειρεται η βελονα και πρεπει να τα ''ξανα ακουμπισεις'' να τρεξεις να ξαναριθμισεις το πικαπ και ολα τα γνωστα...
Παντως ο ηχος του βινυλιου στο τελος σε αποζημειωνει με το παραπανο! ! !
Μονο με τη συντιρηση ειναι το ολο θεμα.
Κάθε 'κόπος' αξίζει για το βινύλιο και την αναλογική αναπαραγωγή. Κακομάθαμε από τα ψηφιακά. Λ.Σ.

Κάθε 'κόπος' αξίζει για το βινύλιο και την αναλογική αναπαραγωγή. Κακομάθαμε από τα ψηφιακά. Λ.Σ.
Δεν εχετε αδικο αλλα καλα θα ηταν εσεις οι καλα γνωστες του θεματος να μας βοηθουσατε κι εμας του νεους και ημιμαθεις να σεταρουμε αναλογικα συστηματα. Εγω πολυ θελω να μαθω πως να ρυθμιζω ενα βραχιονα με μια κεφαλη αλλα κανενας δεν με βοηθαει να μαθω πρακτικα. Γιατι θεωριτηκα ολοι κατι ξερουμε. Και ειμαστε και γειτονες κυριε Στεφανιδη. -bye-

Παντως οτι συμβουλη για τον στατικο ηλεκτρισμο και οχι μονο, δεκτη!

Last edited:
Δεν εχετε αδικο αλλα καλα θα ηταν εσεις οι καλα γνωστες του θεματος να μας βοηθουσατε κι εμας του νεους και ημιμαθεις να σεταρουμε αναλογικα συστηματα. Εγω πολυ θελω να μαθω πως να ρυθμιζω ενα βραχιονα με μια κεφαλη αλλα κανενας δεν με βοηθαει να μαθω πρακτικα. Γιατι θεωριτηκα ολοι κατι ξερουμε. Και ειμαστε και γειτονες κυριε Στεφανιδη. -bye-

Παντως οτι συμβουλη για τον στατικο ηλεκτρισμο και οχι μονο, δεκτη!
Γιατι δεν ανοιγεις ενα θρεντ και να μαζεψουμε απο ολους μας πληροφοριες;