Στατικός ηλεκτρισμός!

Δεν εχετε αδικο αλλα καλα θα ηταν εσεις οι καλα γνωστες του θεματος να μας βοηθουσατε κι εμας του νεους και ημιμαθεις να σεταρουμε αναλογικα συστηματα. Εγω πολυ θελω να μαθω πως να ρυθμιζω ενα βραχιονα με μια κεφαλη αλλα κανενας δεν με βοηθαει να μαθω πρακτικα. Γιατι θεωριτηκα ολοι κατι ξερουμε. Και ειμαστε και γειτονες κυριε Στεφανιδη. -bye-

Παντως οτι συμβουλη για τον στατικο ηλεκτρισμο και οχι μονο, δεκτη!
Οι συμβουλές μπορούν να γίνουν πράξη επί τόπου, μιας και είμαστε στην ίδια πόλη. Είμαι στη διάθεσή σου να το συζητήσουμε όποτε θες και μπορείς. Λ.Σ.

Εγω εχω ενα βουρτσακι της clearaudio αλλα εχω νομιζω οτι δεν κανει τιποτα. Βασικα εγω οταν σηκωνω το δισκο απο το πλατο γινεται πανηγυρι απο στατικο ηλεκτρισμο και ακουγεται κιολας οπως οταν βγαζεις μαλλινο πουλοβερ που φορας.
Δε γινεται με ολους τους δισκους αλλα δε ξερω πως να το γιατρεεψω. Ειχα ανοιξει και νημα παλια και αυτο που καταλαβα ειναι οτι δεν υπαρχει θεραπεια τελικα...

Χωρις να ειμαι ειδικός με τα βινύλια,
δεν φταίνε οι δίσκοι, φταίει το πλατό
γείωσε το μόνο του με ~1μ καλώδιο ηχείων και το προβλημα θα λυθεί 100%

Θεωρητικά αν γειώσεις το πηγάδι δεν έχεις τέτοια θέματα...
Αλλά μέχρι να φτάσουμε από τη θεωρία στη πράξη έχουμε διάφορα προβλήματα.
Το δικό μου π.χ. που είναι στον αέρα που ακριβώς να το γειώσω; :flipout:

Τι σας πειράζει ο στατικός?Ποιό το πρόβλημα?
Τεινω να συμφωνησω:a0210:.....το μονο προβλημα ειναι σε πικαπ με τσοχινο ματ......ισως και ενας απο τους λογους που δημιουργειται ο στατικος;;;;;

Χωρις να ειμαι ειδικός με τα βινύλια,
δεν φταίνε οι δίσκοι, φταίει το πλατό
γείωσε το μόνο του με ~1μ καλώδιο ηχείων και το προβλημα θα λυθεί 100%
Και όταν μεσολαβεί το Ματ ,τσόχα,λάστιχο...κλπ τι γείωση έχεις??

Eπειδη έχω καί γω πικάπ project 9 ,μπορεί κάποιος να μου πει πως θα το γειώσω ,δηλ. τι θα ενώσω με τί.Εχω καί εγω πρόβλημα στατικού και όταν σηκώνω τον δίσκο σηκώνεται καί φελλός του πλατώ με αποτέλεσμα να έχει φθαρεί στην κεντρική του τρύπα.Με δεδομένο οτι δεν θέλω ν'αλλάξω την ρύθμιση του βραχίονα και οτι το πάχος του φελλού είναι περίπου 1 χιλ. μπορεί κάποιος να μου πεί με τι θα μπορούσα να τον αντικαταστήσω και να έχει το ίδιο πάχος;

Εχω το perpsective
αν δεν κάνω λάθος εχει μαγνητικό πηγάδι,
Του είχα κάνει τα πάντα
αλλαζα γειωσει, μικρές εως ελάχιστες διαφορές
αλλαζα προενισχυτές....
κεφαλή....
τσόχες, φελλους, τρισάγια....
Καθε φορά που εβαζα και εβγαζα δισκο με το σελέκτορ του προ στο πικαπ ήταν μεταξύ G3 και ποκ κορν στα οπα τους, σε σταθμες μεγαλύτερες του προγράμματος.
Το ηχείο είναι στα ~96dB

Κατω απο το σασί της αναρτησης εχει μια βίδα που δενει το πηγάδι
δεν ξέρω για τα δικά σας μαγνητικά αλλά το δικό μου αμα κατσει το πλατό υπάρχει επαφή
Γειωσα τη βίδα χωριστα απο την γειωση του πικάπ με ενα απλό χαλκινο καλώδιο τομής 2,5mm^2 μήκους ~1 μετρου
και είμαι καλά :-)

Επαναφορα θεματος....

Μπορει ο στατικος ηλεκτρισμος να προκαλεσει ζημια στα μεγαφωνα των ηχειων; Δεν ειχα ποτε προβλημα με στατικο ηλεκτρισμο και χωρις να αλλαξω κατι στο συστημα μου αρχισα να εχω τον τελευταιο χρονο. Μονο στο πικαπ και με ολους τους δισκους. Οταν σηκωνω το δισκο για αλλαγη και καποιες φορες οταν τον καθαριζω με το βουρτσακι (audioquest).

Επαναφορα θεματος....

Μπορει ο στατικος ηλεκτρισμος να προκαλεσει ζημια στα μεγαφωνα των ηχειων; Δεν ειχα ποτε προβλημα με στατικο ηλεκτρισμο και χωρις να αλλαξω κατι στο συστημα μου αρχισα να εχω τον τελευταιο χρονο. Μονο στο πικαπ και με ολους τους δισκους. Οταν σηκωνω το δισκο για αλλαγη και καποιες φορες οταν τον καθαριζω με το βουρτσακι (audioquest).

To έχω κι εγώ αυτό το θέμα με τους δίσκους μου. Ειδικά στο προηγούμενο σπίτι που έμενα. Μετά την μετακόμιση παρατήρησα ότι μειώθηκε το φαινόμενο. Δεν πρόκειται να έχεις θέμα με τα ηχεία πάντως.

Ορισμένα phono stages είναι πολύ ευαίσθητα στον θόρυβο που προκαλεί ο στατικός ηλεκτρισμός των βινυλίων. Υπερφορτώνεται το στάδιο εισόδου τους και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και καταστροφή (μερική ή ολική) των tweeters των ηχείων.
Λύσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

Last edited:
Re: Απάντηση: Στατικός ηλεκτρισμός!

Ορισμένα phono stages είναι πολύ ευαίσθητα στον θόρυβο που προκαλεί ο στατικός ηλεκτρισμός των βινυλίων. Υπερφορτώνεται το στάδιο εισόδου τους και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και καταστροφή (μερική ή ολική) των tweeters των ηχείων.
Λύσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
Αυτό δεν το γνώριζα....

Η γείωση λογικα δεν προστατεύει από τέτοιες περιπτώσεις;