Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

εμενα η δηλωση του..μου θυμιζει το "μην κανεις στους αλλους αυτο που δεν θελεις να παθεις εσυ ο ιδιος" σε κλιμακα ανθρωποτητας

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Εσύ μπορεί αυτό να εννοούσες αλλά "αλλιώς" φάνηκε...... και από ότι είδες οι περισσότεροι άλλο καταλάβαμε από τα γραφόμενά σου !!!!!
:aetsch:

Εσύ ειδικά..μη χάσεις !!!!:twoguns:

Απάντηση: Στλιβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Αυτό κατάλαβες φίλε μου?

Το μυαλό του και τις γνώσεις του ειρωνεύτηκα?

Την δήλωσή του για τους "εξωγήινους" ειρωνεύτηκα.
Πιστεύω πως έχω το δικαίωμα,'εε?
Εκτός και αν ότι λέει το λαμπρό μυαλό είναι πάντα αδιαφιλονίκητο,δεν υπάρχει παράγων λάθους οπότε μιλάμε για..Θεό και ουχί για ανθρώπινο νού.

Φυσικά και δεν είναι Θεός, φυσικά και δεν είναι στο απυρόβλητο...
Ωστόσο, η φράση σου "καλά, ο τύπος ζει στην καρακοσμάρα του" εσένα δηλαδή σου φαίνεται για ειρωνική φράση που εστιάζεται στη συγκεκριμένη άποψή του και μόνο;

Τέλος πάντων...
Φυσικά και έχεις δικαίωμα να πεις τα όσα θες. Ωστόσο αφού εκφράζεις την άποψή σου δημοσίως είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς και την ανάλογη κριτική.
Η σύγκριση μεταξύ της δικής σου και της δικής του άποψης δυστυχώς δεν σε ευνοεί ως προς το ποιος ζει "στην κοκαρακοσμάρα" του...

Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Ποια επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν?

Υπάρχουν δεδομένα εξωγήινων ???????

Προς το παρόν μόνον η στατιστική, με προϊόν της την εξίσωση του Drake.

Η άποψη στην συγκεκριμένη περίπτωση του S.H. δεν απέχει και πολύ από την άποψη του σεναριογράφου της "Ημέρας Ανεξαρτησίας".

Από την άλλη υπάρχει και η άποψη του Σαγκάν όπως την διατυπώνει η ηρωίδα του "Contact".

Όσο για την αξία η απαξία του Hawking δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για κόντρες. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί πολύ με την δουλειά του αλλά διαβάζω ψήγματα από αναφορές τρίτων. Το ότι έβαλε μία ακόμη δύναμη στην ενοποίηση των πεδίων είναι πράγματι σημαντικό επίτευγμα, αλλά μου κάνει εντύπωση που δεν του δίνουν Nobel...

Πολύ φοβάμαι επίσης ότι (λόγω και της κατάστασης της υγείας του) έχει μετατραπεί από τους δημοσιογράφους σε ένα είδος κουλέρ λοκάλ που επιβεβαιώνει το αρχέτυπο του "μεγάλου μυαλού σε αδύναμο σώμα", παρμένο από την Αμερικάνικη παράδοση των nerds και των freaks διανοιών. Στα πλαίσια αυτά είναι πολύ λογικό σε κάποια τυχόν ερώτηση κάποιου "έξυπνου" δημοσιογράφου για την ύπαρξη ή όχι εξωγήινων να απάντησε τετριμμένα.

Ας μην ξεχνάμε ότι για τον περισσότερο κόσμο και ο Αϊνστάϊν είναι ένας γραφικός αναμαλλιασμένος γεράκος που έβγαινε φωτογραφίες με την γλώσσα έξω και έκανε ποδήλατο.

Α ρε Dirac που τους χρειάζεται αυτούς τους δημοσιογράφους...

Φυσικά και δεν είναι Θεός, φυσικά και δεν είναι στο απυρόβλητο...
Ωστόσο, η φράση σου "καλά, ο τύπος ζει στην καρακοσμάρα του" εσένα δηλαδή σου φαίνεται για ειρωνική φράση που εστιάζεται στη συγκεκριμένη άποψή του και μόνο;

Τέλος πάντων...
Φυσικά και έχεις δικαίωμα να πεις τα όσα θες. Ωστόσο αφού εκφράζεις την άποψή σου δημοσίως είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς και την ανάλογη κριτική.
Η σύγκριση μεταξύ της δικής σου και της δικής του άποψης δυστυχώς δεν σε ευνοεί ως προς το ποιος ζει "στην κοκαρακοσμάρα" του...

Εσύ επιμένεις βλέπω επί προσωπικού.
Φαντάζομαι η εξήγησή μου ως προς το σκέλος της "ειρωνίας" μου δεν σε κάλυψε.
Τι θες? Να κάνω δημόσια ομολογία οτι πιστεύω στους "εξωγήϊνους"?
Οτι λατρεύω τον Χόκινγκ και δεν θα ξανασχοληθώ μαζί του?

Σόρρυ φίλε μου,με τόσα προβλήματα καθημερινά μάλλον εσύ ζείς τελικά στη καρακοσμάρα σου.
Καλή συνέχεια..

Ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια για την ύπαρξη των εξωγήινων και γιατί δεν έχουμε μέχρι σήμερα αποδείξεις για την ύπαρξή τους :

1.) Οι εξωγήινοι πολιτισμοί έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξή τους περίπου την ίδια περίοδο με τον ανθρώπινο πολιτισμό και έχουν αναπτύξη περίπου το ίδιο επίπεδο τεχνολογίας με εμάς, οπότε και σε συνδιασμο με τις αποστάσεις που μας χωρίζουν δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Αυτό λαμβάνει υπ όψιν και διάφορες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την υλικία του σύμπαντος αλλά και προσομειώσεις σε Η/Υ κλπ

2.) Οι εξωγήινοι είναι ανώτεροι τεχνολογικά από εμάς και η τεχνολογία που έχουμε προς το παρόν δεν μπορεί να τους ανιχνεύσει. Αυτή η άποψη βασίζεται κυρίως σε μια κοινωνιολογική εξήγηση της αν'απτυξης της τεχνολογίας και είναι σε μεγάλο βαθμό επηρρεασμένη από την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας.

Δεν ξέρω τί ισχύει από τα δύο αλλά μου φαίνεται αδύνατον να είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν. Η άποψη του Χώκινγκ είναι συντηριτική, απόρρεια της εποχής μας που απιφεύγει τα περιτά ρίσκα.

Ο Carl Sagan έχει αντιδιαμμετρική άποψη για το θέμα αυτό.

Ένα μεγαλύτερο απόσπασμα για να καταλάβετε τι είπε είναι αυτό.....

"Υπογράμμισε ότι σε ένα σύμπαν με 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, που ο καθένας περιλαμβάνει εκατομμύρια αστέρια, είναι απίθανο η γη να είναι το μόνο μέρος όπου υπάρχει ζωή.

«Για το μαθηματικό μου μυαλό, μόνο αυτοί οι αριθμοί είναι αρκετοί για να θεωρώ λογική την ύπαρξη εξωγήινων», πρόσθεσε. «Η πραγματική πρόκληση είναι να βρούμε με τι μοιάζουν πραγματικά».

«Πρέπει μονάχα να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να καταλάβουμε πως η ανθρώπινη φύση μπορεί να μετεξελιχτεί σε κάτι που δε θέλουμε να συναντήσουμε», επεσήμανε. «Τέτοια ανεπτυγμένα όντα μπορεί να κινούνται κατά νομάδες, ψάχνοντας να κατακτήσουν και εποικίσουν άλλους πλανήτες».

«Αν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν ποτέ, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα μοιάζει με αυτό της πρώτης επίσκεψης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, που δεν ήταν και τόσο καλό για τους ιθαγενείς
"

Λογικό συμπέρασμα...Για ποιό λόγο,να μπούν σε μιά τέτοια εξαιρετικά πολυέξοδη,επικίνδυνη και μακρόχρονη διαδικασία άλλοι ανώτεροι πολιτισμοί;Για τουρισμό;

Μόνο ρομαντικοί θα πίστευαν κάτι τέτοιο.

Προς το παρόν μόνον η στατιστική, με προϊόν της την εξίσωση του Drake.

Και αυτή όμως (εξίσωση του Drake) έχει περίπου μισό αιώνα στην πλάτη της και απ'ότι είχα κάποτε διαβάσει κάνει κάποιες αυθαίρετες παραδοχές για να ποσοτικοποιήσει ένα ζήτημα για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να γέρνουν τη ζυγαριά προς κάποια πλευρά.
Προσωπικά πάντως θεωρώ στατιστικά πιθανότερο να υπάρχουν (ή να έχουν υπάρξει ή να υπάρξουν) εξωγήινοι.

Last edited:
Βρίσκω ιδιαίτερα διασκεδαστική την μυωπική θεώρηση της ύπαρξης εξωγήινου πολιτισμού μέσα από το αλλαζονικό πρίσμα της ανωτερότητας ενός ανθρώπου, πλασμένου καθ' εικόνα και ομοίωσην και κυρίαρχο της πλάσης...

Σε αυτήν, ο εξωγήινος, όποια εξωτερική εμφάνιση και αν έχει, είναι στην ουσία ένας τεχνολογικά εξελιγμένος homo sapiens, μία δυνητική προβολή των δικών μας δυνατοτήτων και αδυναμιών στους τεχνολογικούς μας πόθους, αν προτιμάτε...

Στο άλλο άκρο, υποθέτουμε και την ανυπαρξία πολιτισμού και μιλάμε μόνο για εξωγήινη ζωή, πολύ χαμηλά στην εξελικτική κλίμακα, στην κατηγορία των μονοκύτταρων οργανισμών, αν είναι δε και προκαρυωτικοί, ακόμα καλύτερα για την επιβεβαίωση της ανωτερότητάς μας...

Γενικώς, στις όποιες καθαρά υποθετικές και θεωρητικές συζητήσεις αυτού του τύπου, αποφεύγουμε να κάνουμε την υπέρβαση της πιθανότητας ενός σύμπαντος που σφύζει από ζωή, την οποία ίσως να αδυνατούμε να αντιληφθούμε λόγω του δικού μας πολύ χαμηλού επιπέδου στην εξελικτική κλίμακα.

Μία μερμηγκοφωλιά που βρίσκεται 20-30 μέτρα από το πλάι της Εγνατίας Οδού, πόσες πιθανότητες έχει να καταλάβει τον "πολιτισμό" που ταξιδεύει στο πλάι της και πόσες να του τραβήξει το ενδιαφέρον;

Μήπως έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση πως στα 4,5 δις χρόνια που απομένουν στη ζωή για να ζωγραφίσει σε αυτόν τον πλανήτη, ο homo sapiens θα αποτελέσει ό,τι πιο εξελιγμένο παρουσιάστηκε;

Παρακαλώ να σταματήσουν πάραυτα οι προσωπικές αντιπαραθέσεις. Ενημερώνω, επίσης, ότι σε περίπτωση που οποιοσδήποτε το συνεχίσει, θα διαγράφεται αυτούσιο ολόκληρο το ποστ του χωρίς επιμέρους τροποποιήσεις. Είναι κρίμα, βεβαια, να διαγράφονται και εποικοδομητικές απόψεις που ενδεχομένως θα συνοδεύουν το ποστ, αλλά, δεν προτίθεμαι να ''ψειρίζω'' κάθε μήνυμα για να βγει μετά το ''lifting'' ευπαρουσίαστο.

Επίσης, θυμίζω ότι δεν διαθέτω το I.Q. του Χόκινγκ, αλλά, τουλάχιστον ένα ικανό νούμερο ώστε να αντιλαμβάνομαι ''σπόντες'' και υπονοούμενα. Η διαγραφή θα ισχύσει και γι' αυτά χωρίς να μπούμε σε διαδικασία του ''δεν το εννοούσα έτσι αλλά γιουβέτσι''. Ελπίζω να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ομαλώς για τους εξωγήινους χωρίς να κάνουμε ''χρήση'' των οχημάτων τους επιθυμώντας να χαρακτηρίσουμε το συνομιλητή μας για τις απόψεις του......

Καλή συνέχεια.

Και αυτή όμως (εξίσωση του Drake) έχει περίπου μισό αιώνα στην πλάτη της και απ'ότι είχα κάποτε διαβάσει κάνει κάποιες αυθαίρετες παραδοχές για να ποσοτικοποιήσει ένα ζήτημα για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να γέρνουν τη ζυγαριά προς κάποια πλευρά.
Προσωπικά θεωρώ στατιστικά πιθανότερο να υπάρχουν (ή να έχουν υπάρξει ή να υπάρξουν) εξωγήινοι.

Σωστά, μάλιστα σε μία εφαρμογή της (νομίζω πως υπάρχει βιντεάκι στο youtube) πέρα από τις αυθαίρετες παραδοχές γίνεται και ένα αριθμητικό λάθος που αυξάνει την πιθανότητα αρκετά πάνω από την σωστή.

Εντάξει, υπάρχουν και αυτοί που για δικούς τους λόγους θέλουν να δείξουν π.χ. ότι οι πιθανοί πολιτισμοί δεν είναι χιλιάδες αλλά εκατομμύρια...

Το θέμα είναι ότι η τελική πιθανότητα με όσο συντηρητικές παραδοχές και αν ληφθεί είναι σημαντικά πάνω από το μηδέν.

βρε σεις τι συζητάτε...

Ας αφήσουμε τον Χώκινγκ και την υψηλή του ευφυία...
Είναι σοβαρός τίτλος άρθρου (ΑΝ μεταφέρθηκε σωστά)?

Αν δείτε δηλ. εξωγήϊνους...ΜΑΚΡΥΑ....

Καλά βάλαμε τον Τραμπάκουλα.
Να προσέχουμε και λίγο την πόρτα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Το ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα με οξυγόνο, νερό και βιώσιμες συνθήκες είναι επαρκές σαν δεδομένο. Δεν ξέρω αν αυτοί θα ζούνε σε σπηλιές η θα έχουν ΔΝΤ αλλά δε χωράει στο μυαλό μου ότι σε όλα αυτά τα βιώσιμα άστρα δεν υπάρχει ούτε βακτηριο.

προφανως εννοεις πλανητες σε πλανητικα συστηματα που εχουν τις καταλληλες συνθηκες για να φιλοξενησουν ζωη.
Και υπαρχει και η πιθανοτητα για ''ζωη'' με διαφορετικα κριτηρια απο αυτα που γνωριζουμε μεχρι στιγμης.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Το θέμα είναι ότι η τελική πιθανότητα με όσο συντηρητικές παραδοχές και αν ληφθεί είναι σημαντικά πάνω από το μηδέν.

ελάχιστα κάτω από το 100 θα έλεγα...

:ernaehrung004:

Εσύ επιμένεις βλέπω επί προσωπικού.
Φαντάζομαι η εξήγησή μου ως προς το σκέλος της "ειρωνίας" μου δεν σε κάλυψε.
Τι θες? Να κάνω δημόσια ομολογία οτι πιστεύω στους "εξωγήϊνους"?
Οτι λατρεύω τον Χόκινγκ και δεν θα ξανασχοληθώ μαζί του?

Σόρρυ φίλε μου,με τόσα προβλήματα καθημερινά μάλλον εσύ ζείς τελικά στη καρακοσμάρα σου.
Καλή συνέχεια..

Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα όπως (ξανα)φαίνεται...

Όχι φίλε μου, δεν έχω τίποτα μαζί σου επί προσωπικού. Σχολίασα την άποψή σου, όπως και εσύ έχεις το δικαίωμα να κάνεις όχι μόνο για μένα αλλά για όλους (του Χόκινγκ συμπεριλαμβανομένου). Την ώρα που απαντούσα στο post σου είχες ήδη γράψει και περισσότερα που εξηγούσαν την άποψή σου τα οποία όμως δεν ήταν δυνατόν ταυτόχρονα να διαβάσω. Φαντάζομαι ατό δεν πέρασε από το μυαλό σου...

Δεν σου ζήτησε κανείς να εκθειάσεις τον Χόκινγκ. Ούτε να ασπαστείς τις απόψεις του εάν δεν το επιθυμείς. Το σχετικό ειρωνικό σου σχόλιο περί "δημόσια ομολογίας" αγγίζει τα όρια του αστείου και απλά δεν χρειάζεται...

Ωστόσο η αναφορά σου στα καθημερινά προβλήματα πραγματικά είναι "όλα τα λεφτά". Εντελώς άσχετη με το θέμα. Πρέπει να σκεφτόμαστε και να σχολιάζουμε τα πάντα λοιπόν βάσει των συνεπειών αυτών των καθημερινών προβλημάτων σύμφωνα με την άποψή σου, και είναι στην "καρακοσμάρα" του όποιος δεν τα έχει συνεχώς το μυαλό του... Ενδιαφέρον...

Σου ζητώ συγνώμη που σου χάλασα το thread. Φαίνεται σε αυτό δεν έχει θέση οποιοσδήποτε έχει αντίθετη άποψη από τη δική σου ή τολμά να σχολιάσει αυτά που γράφεις...

Καλή συνέχεια και σε σένα...
Υπόσχομαι να μη σε ξαναενοχλήσω... Συμφωνώ εκ των προτέρων σε όλα όσα γράψεις...

Αυτό που έγινε σε αυτό το νήμα είναι και το καθαρό δείγμα της νοοτροπίας μας σαν λαός....

Πήραμε τα σκήπτρα από το "Που πάει η Χώρα" !!!!!!

:D

ή το πόσο χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό για να μας αποσπάσει από τον βομβαρδισμό.......

Απάντηση: Re: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

βρε σεις τι συζητάτε...

Ας αφήσουμε τον Χώκινγκ και την υψηλή του ευφυία...
Είναι σοβαρός τίτλος άρθρου (ΑΝ μεταφέρθηκε σωστά)?

Αν δείτε δηλ. εξωγήϊνους...ΜΑΚΡΥΑ....

Καλά βάλαμε τον Τραμπάκουλα.
Να προσέχουμε και λίγο την πόρτα...
Δήμήτρη, πρέπει κάπου να πάμε οι υπόλοιποι;
Γι' αυτό μας ανοίγεις την πόρτα συνέχεια;
Άσε που τον τίτλο του άρθρου (δε φαντάζομαι να) τον επέλεξε ο Χόκινς!