Στήνοντας σωστά ένα σύστημα...

Απάντηση: Re: Στήνοντας σωστά ένα σύστημα...

Έχουμε μπερδευτεί λίγο η μου φαίνεται;
Πείτε και σε εμάς να μάθουμε ρε παιδιά πως στήνεται ένα σωστό σύστημα! -bye-

Όσο για το αν είμαι μουσικόφιλος... Από ότι φαίνεται δεν... Πούλησα πάνω από 200 δίσκους τους τελευταίους 2 μήνες και χρειάστηκα και ένα παραπάνω ράφι για να βάλω αυτούς που μου επέμειναν... :flipout:

Εσύ να κοιτάξεις να φτιάξεις το Phono stage που μου έλεγες εχθές και
να τα αφήσεις αυτά! :flipout::flipout::flipout:

Το γεγονός ότι τα ηχεία ήταν στριμωγμένα σίγουρα ενίσχυαν κάποιες συχνότητες (μπουμάριζαν) αν εσύ δεν ένιωσες το μπουμάρισμα ( φούσκωμα κάποιων συχνοτήτων) αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε. Σε ένα μη προβληματικό χώρο με αυτά τα δεδομένα δεν σημαίνει ότι θα ύπάρξει βελτίωση αλλά κατά πάσα πιθανότητα χειροτέρευση με κύρια χαρακτηριστικά το ανεμικό και ανύπαρκτο μπάσο. Κατά τα αλλά γούστα είναι αυτά οπόταν περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

καλα εσυ που δε το ακουσες ξερεις καλυτερα... δε μπορω να πω κατι αλλο...

καλα εσυ που δε το ακουσες ξερεις καλυτερα... δε μπορω να πω κατι αλλο...

Δεν αμφισβήτησα τα λεγόμενα σου, <δεν μπορώ άλλωστε> αμφισβήτησα την τοποθέτηση σου ότι ακόμα και στον ίδιο φτιαγμένο χώρο και σημείο <η σε άλλο χώρο θα παίζουν καλύτερα>.

Last edited:
Προφανώς πρόκειται γιά μια εξαιρετική εμπειρία και σας πιστεύω.
Όμως καλό είναι να αποφεύγονται οι γενικεύσεις, αν θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιους που διαβάζουν να βγάλουν ε´να δυό συμπεράσματα.

πχ ένα πολύ εύκολο συμπέρασμα είναι το ότι "τα καλώδια είναι υπεύθυνα γιά το 50% της ηχητικής συμπεριφοράς ενός συνόλου" ενώ αντίστοιχα το σαφώς πιό αληθές "ο χώρος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα" αποσιωπείται ή υποβαθμίζεται

καλο ειναι καποιος να ακουσει κανα δυο τετοια συστηματα και να μη μεινει σε αυτα που διαβαζει στα forum για να βγαλει συμπερασματα οσον αφορα την επιδραση των διαφορων παραγοντων. Καποιοι επισημαινουν τη σημασια του χωρου, καποιοι αλλοι την σημασια των καλωδιων αλλα τελικος κριτης (και υπευθυνος για τα λεφτα που χαλαει) ειναι ο ιδιος ο ακροατης και τα αυτακια του.

Αλλα να ισοπεδωνουμε για παραδειγμα καποια απο τα καλυτερα ηχεια που υπαρχουν στον πλανητη χωρις να τα ακουσουμε ειναι πραγματικα γελοιο (δεν αναφερομαι σε εσενα supersonic).

Παν μέτρον άριστον (και παν δίμετρον αριστότερον, αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο :D)...

Παίδες, μην υπερβάλλετε απλώς, γιατί αυτό λειτουργεί παραπλανητικά.
Βασικός παράγοντας, ΙΜΗΟ, είναι η συνάρτηση ηχείων-οδήγησης αυτών-χώρου. Όλα τ' άλλα έπονται.

Τα καλώδια τα αντιλαμβάνομαι ως σημαντικό παράγοντα στην αλυσίδα, αλλά μόνο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους και τη θωράκισή τους (μην ξεχνάμε, οι η/μ παρεμβολές είναι φτου κακά για το σύστημά μας).

Γιώργο, σε πιστεύω ότι το σύστημα που άκουσες ήταν τουλάχιστον υπέροχο, αλλά όλο και κάτι θα έκανε με το χώρο όποιος το έστησε. Αν ήταν απλώς μέτριος ο χώρος, σίγουρα κάτι θα σου καθόταν στραβά. Οπότε, μάλλον ο ιδιοκτήτης έβαλε το χεράκι του (πιθανότατα στο θέμα τοποθέτηση).

Παν μέτρον άριστον (και παν δίμετρον αριστότερον, αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο :D)...

Παίδες, μην υπερβάλλετε απλώς, γιατί αυτό λειτουργεί παραπλανητικά.
Βασικός παράγοντας, ΙΜΗΟ, είναι η συνάρτηση ηχείων-οδήγησης αυτών-χώρου. Όλα τ' άλλα έπονται.

Τα καλώδια τα αντιλαμβάνομαι ως σημαντικό παράγοντα στην αλυσίδα, αλλά μόνο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους και τη θωράκισή τους (μην ξεχνάμε, οι η/μ παρεμβολές είναι φτου κακά για το σύστημά μας).

Γιώργο, σε πιστεύω ότι το σύστημα που άκουσες ήταν τουλάχιστον υπέροχο, αλλά όλο και κάτι θα έκανε με το χώρο όποιος το έστησε. Αν ήταν απλώς μέτριος ο χώρος, σίγουρα κάτι θα σου καθόταν στραβά. Οπότε, μάλλον ο ιδιοκτήτης έβαλε το χεράκι του (πιθανότατα στο θέμα τοποθέτηση).

Στεργιε,

το αποτελεσμα δεν ηταν τελειο λογω χωρου. Σε υψηλες σταθμες καποιες στιγμες ακουγες το χαρακτηριστικο μπουμπουνητο που περιμενες απο τη θεση των ηχειων αλλα αυτο το ξεραμε πριν καν ξεκινησουμε την ακροαση. Για αυτο λεω οτι ο χωρος ηταν μετριος και ξερω οτι εαν ο χωρος ηταν σωστος θα επαιζε πολυ καλυτερα...

Αυτο που ηταν υπεροχο ηταν η διαφανεια, η ουδετεροτητα και οι χροιες που μονο τα Wavac εχω ακουσει εως τωρα να βγαζουν. Μιλαμε οτι σου σηκωνονταν η τριχα καγκελο σε live κομματια που ακουσαμε.

Οσον αφορα τα καλωδια γνωμη μου οτι σε τετοιο συστημα τα λαθη στην καλωδιωση (τα καλωδια equalizer) τα ακους... Δε μιλαω για ακριβα η φτηνα καλωδια μιλαω για καλωδια που εισαγουν χαρακτηρα στο τελικο αποτελεσμα...

Αλλα να ισοπεδωνουμε για παραδειγμα καποια απο τα καλυτερα ηχεια που υπαρχουν στον πλανητη χωρις να τα ακουσουμε ειναι πραγματικα γελοιο (δεν αναφερομαι σε εσενα supersonic).

Μην ανησυχείς, ξέρει ότι αναφέρεσαι σε εμένα. Μήπως θέλεις να αναλύσω λιγάκι τις προδιαγραφές που δημοσιεύει η Tidal, να γελάσουμε;

Εκ των μέχρι τούδε διαμειφθέντων συνάγω πως το στήσιμο ενός συστήματος είναι βασικά τρία πράγματα:
1. Ο αποδιοπομπαίος τράγος, σε περίπτωση που το σύστημα παίζει μεν, αλλά κάτι δεν μας αρέσει σε αυτό, ανεξαρτήτως εάν παίζει σωστά ή όχι. Δηλαδή, ακόμη κι αν το σύστημα παίζει σωστά αλλά έτσι όπως παίζει δεν αρέσει στον ιδιοκτήτη του, εφευρίσκεται η δικαιολογία ότι δεν είναι στημένο σωστά.
2. Μια βολική εξήγηση από μέρους όλων των εμπόρων για τα προϊόντα που πωλούν οι ανταγωνιστές τους, και τα οποία κατά δήλωση του υποψηφίου πελάτη δεν άρεσαν, ώστε να κερδίσουν μια πώληση. («Αυτός δεν ξέρει να στήνει συστήματα, έλα σε μένα να σου στήσω ένα σύστημα μούρλια»).
3. Μια βολική εξήγηση από μέρους όλων των εμπόρων –και αρκετών κατασκευαστών- για να δικαιολογήσουν το όποιο ελάττωμα μπορεί να έχει η συσκευή τους, δίνοντας εσφαλμένο ηχητικό αποτέλεσμα. Έτσι, η εσφαλμένη συσκευή τη βγάζει «λάδι», καθώς δεν φταίει αυτή, αλλά το στήσιμο. Κάτι σαν τον Μολώχ της ασφάλτου.
4. Ένα τέχνασμα μετατόπισης κύρους ή αρνητικής φήμης από τον κατασκευαστή στον έμπορο, αναλόγως της περίπτωσης. Αν το προϊόν είναι σωστό, τότε είναι πάαααααρα πολύ απαιτητικό στο στήσιμο, αλλιώς δεν θα κόστιζε τόσο, και παίζει καλά όχι επειδή είναι ικανός ο κατασκευαστής, αλλά επειδή αυτός που το εμπορεύεται ξέρει να το στήσει καλά. Αν το προϊόν είναι προβληματικό, τότε φυσικά ο κατασκευαστής φέρει ακέραια την ευθύνη.

Προεκτείνοντας, το στήσιμο είναι μια διαδικασία trial and error, όπου προσθαφαιρώντας το κατά περίπτωσιν είδος συσκευής, τελικά αυτός που στήνει το σύστημα επιτυγχάνει κάποια στιγμή το «σωστό στήσιμο», καθαρά από τύχη, αλλά με τις πιθανότητες να βαίνουν προς το μέρος του, όσο πιο ακριβές είναι οι συσκευές. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γνώμες διαφόρων που κυκλοφορούν, και με βάση τις οποίες κάθε συσκευή έχει έναν «χαρακτήρα», οπότε αυτό αποτελεί μια κατευθυντήρια γραμμή προς την Ιθάκη του σωστού στήσιμου. (Όλα τα ακριβά συστήματα είναι –κατά την άποψη του ιδιοκτήτη- σωστά στημένα).

Κατάλαβα κάτι λάθος; Μήπως όλα αυτά δεν ισχύουν, και ισχύει κάτι άλλο; Και εν πάση περιπτώσει, καλά όλα αυτά, ασχέτως αν ισχύουν ή όχι, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία με κάποια κριτήρια, την οποία να μάθει ο δόλιος αγοραστής να πάει σε ένα μαγαζί και να πει «θέλω έναν ενισχυτή έτσι, μια πηγή έτσι και ένα ζευγάρι ηχεία έτσι», και να τα βάλει στο σπίτι του να παίξουν και να είναι σωστά στημένα;

Και κάτι ακόμα. Αν ένα σύστημα στηθεί σωστά, σωστά με βάση οποιαδήποτε κριτήρια θέλετε, δεν θα βγει ούτε ένας να το αμφισβητήσει; Ή μήπως αυτή η πιθανότητα αμφισβήτησης είναι αντιστρόφως ανάλογη της τιμής του συστήματος;

Tελικα θα μας πειτε κυριε Κογια τι σημαινει "κακοστημενο συστημα" και αν υπαρχει αυτο το πραγμα?

Υ.γ. εγραψα την ερωτηση χωρις να εχω δει το ποστ #109. Παντως, μαλλον ουτε και εκει απαντατε το ερωτημα.

Last edited:
Μην ανησυχείς, ξέρει ότι αναφέρεσαι σε εμένα. Μήπως θέλεις να αναλύσω λιγάκι τις προδιαγραφές που δημοσιεύει η Tidal, να γελάσουμε;

φιλε μου θα ηταν ενδιαφερον να αναλυσεις τις συγκεκριμενες προδιαγραφες αλλα ακουσε τα ηχεια της σε παρακαλω πριν σχηματισεις αποψη για το πως παιζουν. Εκτιθεσαι χωρις λογο σε αυτους που τα εχουν ακουσει....

Και νομίζεις πως αυτό είναι για μένα πρόβλημα;

οχι αλλα επειδη συμφωνω με καποια απο αυτα που λες οσον αφορα το στησιμο ειναι κριμα την ιδια στιγμη να διαβαζω απο σενα ανακριβειες για συσκευες που εχω ακουσει και εσυ οχι...

Να κάνω μιά ερώτηση;

Ποιός θεωρεί,ότι έχει στο χώρο του,ένα αξιόλογο σύστημα που αποδίδει 100% των δυνατοτήτων του και παίζει "σωστά" μουσική;

Εάν υπάρχει αυτός:
-Ας μας καλέσει για μιά φιλική-διαφωτιστική ακρόαση.
-Να μας εξηγήσει στην διάρκεια τι και πώς το έκανε στην πράξη.
-Να τα καταγράψουμε όλα και να το αναρτήσουμε σαν θέμα.

(κε Κόγια έρχομαι και στον Βόλο-bye-).

Ο Κώστας ο Κόγιας μέσα από μήνυνα του πιο πάνω, θέτει ένα σοβαρότατο ερώτημα.
Έχουμε λοιπόν ένα πανάκριβο σύστημα, πολύ όμορφο οπτικά, καλά στημένο (με όποιο τρόπο θέλετε), σ´έναν φροντισμένο χώρο.

Η ερώτηση που θέτει είναι απλή. Θα υπάρξουν κάποιοι που σε αυτό το σύστημα θα βρουν προβλήματα και θα το αμφισβητήσουν;

Oυυυυυ. Πολλοί.

Εμπειρία για το παραπάνω έχω μεγάλη.

Το συγκλονιστικότερο που έχει συμβεί εδώ μέσα είναι κάτι που το έχω γράψει αρκετές φορές.
Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε σχεδόν όλοι μία κοινή συσκευή.
Το τι γράφτηκε δεν περιγράφεται.
Έπεσαν οι μάσκες.
Όταν μάλιστα η ίδια συσκευή έπαιξε σε πολλά εξαιρετικά συστήματα στο εξωτερικό ,εκεί μου λύθηκαν όλες οι απορίες.

Και επειδή έχω το ελάττωμα να μη λέω ψέματα, το 80% των φίλων που γράφουν ή έγραφαν εδώ, δεν θα τους ρώταγα ποτέ για την ηχητική τους άποψη- συμβουλή. Σόρρυ.

Υ.Γ. Και μία διαπίστωση γενική που δεν αφορά κανέναν ειδικά εδώ μέσα.
Τους μεγαλύτερους κομπλεξικούς, τους έχω συναντήσει μέσα στο συγκεκριμένο χόμπυ.

Δημήτρη καλά είναι αυτά που γράφεις αλλά τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί, μπορούν να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις κι αναζήτηση άν έχουμε τέτοιους ανάμεσά μας και ποιοί είναι αυτοί...

Πιστεύω,ότι είναι ολίγον προκλητικό,να μπαίνεις σε μιά κατηγορία,που την παρακολουθούν πάρα πολλοί κινούμενοι στον χώρο και να γράφεις κάτι τέτοιο.

Το λιγότερο δεν ήταν απαραίτητο...