Λοιπόν, δεν μπορώ να καταλάβω 100% σίγουρα αν είναι όντως πρόβληαμ ηχείου ή κάτι άλλο....
Ως πηγή χρησιμοποιώ την υπολογιστή μου, με έξοδο ήχουν το FiiO E10 (γνωστό και ως Olympus) DAC / headphone amp. Το pc μου τρέχει Linux (Min 17) και στέλνει ήχο μέσω ALSA driver. Κατά το παρελθόν έχω παρατηρήσει ότι με το volume του συστήματος στο 100% διάφορα ηχεία ή εφαρμογές έπαιζαν distorted.
Εν προκειμένω λοιπόν, έκανα διάφορες δοκιμές αναπαραγωγής με διαφορετικές εφαρμογές (players) και διαφορετικές ρυθμίσεις volume (πχ 90% στο λειτουργικό, 80% στο FiiO και 50-90% στα ηχεία). Δεν μπόρεσα να αναπαράγω το τριξιματάκι σε όλες τις δοκιμές, και μάλιστα παρτήρησα σημαντική διαφοροποίηση από εφαρμογή σε εφαρμογή (πχ clementine - vlc: στο ίδιο σημείο που έτριζε ένα κομμάτι στο clementine, στο vlc δεν έτριζε ή έτριζε πολύ λιγότερο). Μου δημιουργήθηκε δε η αίσθηση ότι όσο πιο χαμηλωμένο είναι το volume του συστήματος, τόσο περισσότερο εξαλείφεται το τρίξιμο στο ηχείο, ακόμα και σε δυνατή ένταση των ηχείων... Δοκίμασα να παίξω και το κάθε ηχείο μόνο του (balance L/R) και πάλι δεν μπόρεσα να αναδημιουργήσω το πρόβλημα με βεβαιότητα - πότε συνέβαινε, πότε όχι, σε 1-2 περιπτώσεις ψιλοέτριξε και το δεξί ηχείο.
Αρχίζω να υποψιάζομαι μήπως το πρόβλημα οφείλεται στο λειτουργικό σύστημα -πχ, μήπως, υπό συνθήκες, στέλνει distorted δεδομένα ή δεδομένα σε συχνότητες που δεν μπορούν να αναπαράγουν τα ηχεία. Με ποιόν τρόπο θα μπορούσα να βεβαιωθώ αν όντως είναι θέμα ηχείων ή όχι; Αν ήταν ελαττωματικό το woofer, δεν θα έπρεπε να τρίζει πάντα, και ειδικά στα μεγάλα volume; Μήπως να τα δοκιμάσω συνδεδεμένα σε άλλη πηγή; (πχ σε ένα μικρούλι hifi που έχω);