Στησιμο (very) low budget hifi!

Καλησπέρα!
Έχω τον Lepai σε ένα ζευγάρι JVC ηχεία απο παλιό compact μηχάνημα. Μπορώ να πω ότι ο ενισχυτάκος παίζει απίστευτα, είναι σίγουρα η πιο value for money αγορά μου.
Μια και οι εποχές είναι δύσκολες θα σου πρότεινα να τον δοκιμάσεις πριν αγοράσεις active ηχεία που θα παίζουν flat, όπως είπε και ο peter_kalymnos.

δεν τίθενται (=δεν ισχύουν) τα παρακάτω ζητήματα:
1. ότι τα μόνιτορ ηχεία ή near field κλπ δεν είναι hifi.
2. Ενας ενισχυτάκος (όσο καλός και να είναι) θα ταιριάξει με όποιο ηχείο μπεί στην έξοδό του
3. Τα active ηχεία παίζουν flat ενώ τα "άλλα" δεν παιζουν φλατ.

εν κατακλείδι
ο άνθρωπος θέλει να πάρει κάτι απλό, οικονομικό και ζυγισμένο
Με τη λογική αυτή behringer ή fostex με τη σειρά ποιότητας να αυξάνεται με τον κωδικό είναι πιθανές του λύσεις. Προτάθηκαν διάφορα, ας ζυγίσει τις προτάσεις κι ας αποφασίσει.
Μόνο στην περίπτωση της απόλυτης οικονομίας και της πεζής λογικής (=με 20 ευρώ καθάρισα) και δεν πέταξα (=πήγαν χαμένα) τα παλιά ηχεία η λύση lepa θα παίξει. Το πως δεν μπορώ να το γνωρίζω ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και μια εμπειρία:
άκουγα πρόσφατα με έναν trends 10.1 και ηχεία bbc ls35a.
Και τα δυό πολύ καλής ποιότητας στον τομέα τους και πολύ ακριβότερα από τα ανωτέρω παραδείγματα.

Έπαιζαν μια χαρά και ήμουν ευχαριστημένος που πιάσανε τόπο, διότι έχω μισή ντουζίνα ενισχυτές και ηχεία να κάθονται.
Μετά από μια σύγκριση με fostex pm0.4, ο trends πουλήθηκε και τα bbc ξανακάθονται. Επαναλαμβάνω, όχι ότι ήταν άχρηστα ή καν μετριας ποιότητας. Το αντίθετο.
Απλά πολλές φορές, η λογική του να τα βολέψω με ό,τι υπάρχει, δεν θα δώσει ιδανικές λύσεις. (Ηχητικά. Οικονομικά δεν το εξετάζω)

Πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα, κάθε post αυξάνει τον βαθμό κατανόησής μου για το ζήτημα.

Τελικώς, αγόρασα σημερα τα fostex pm 0.3. Λίγο παραπάνω απότ ο budget που σκεφτόμουν, αλλά παίζουν πράγματι καλά και -το σημαντικότερο- «προβλέψιμα» (με την έννοια ότι μόλις δεις τι παίζει με τις ρυθμίσεις σε volume και equalizer (στην πηγή) καταλαβαίνεις τι να περιμένεις από το ηχείο και πώς αυτό θα στο δώσει). Ειδικά στον τομέα της διακριτικής ικανότητας στα μεσαία - υψηλά (που κυρίως με ενδιαφέρει) είδα αμέσως απόδοση.

Παρατήρησα ωστόσο ότι στο αριστερό ηχείο (αυτό που δεν έχει μέσα τον ενισχυτή) τρίζει το woofer σε μερικές πολύ χαμηλές συχνότητες. Είναι κάτι που θα σταματήσει όταν «στρώσουν»; Είναι ελάττωμα; Έχω ρυθμίσει λάθος το equlizer στο πρόγραμμα αναπαραγωγής; (αν και δεν έχω ανεβάσει ιδιαίτερα τα μπάσα, δοκίμασα και χωρίς χρήση eq, αλλά πάλι το παρατηρώ, αν και πιο αραιά)

Πολύ καλή η επιλογή σου.
Το γούφερ δεν θα έπρεπε να τρίζει,δεν είναι θέμα στρωσίματος.
Απευθύνσου στο κατάστημα που τ'αγόρασες
Που τα έχεις τοποθετήσει και πως;

Τα έχω πάνω σε ένα ξύλινο ραφάκι πάνω στο γραφείο, το οποίο όμως είναι πολύ σταθερό:

2znscg1.jpg

Δεν τρίζει το ράφι, δοκίμασα να τα κρατήσω στον αέρα και πάλι τρίζει.

Η αγορά έγινε από bon studio, τον επίσημο αντιπρόσωπο.

Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

Ή το γούφερ δεν είναι στερεωμένο σωστά ή είναι ελαττωματικό.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

.
Μετά από μια σύγκριση με fostex pm0.4, ο trends πουλήθηκε και τα bbc ξανακάθονται. [)

O tempora, o mores!

Λαχείο κι αυτό ε; :award:
Άντε να ξανακατέβω στα Εξάρχεια.....! :bigcry:

Γενικά το eq είναι επικίνδυνο. Ειδικα σε μικρο ηχείο. Καταλήγει να ζητάς περισσότερα απο αυτά που μπορεί το ηχείο να δώσει χωρίς να το πάρεις χαμπαρι.
Αυτό στο λέω γενικά. Να το εχεις κατα νου.

καλό είναι να μην χρησιμοποιηθεί eq, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος.

Όντως ... το eq μπορεί να κάνει ζημιά, ειδικά σε μικρά ηχεία. Να το πας οπωσδήποτε για έλεγχο κ θα πρότεινα να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου eq ή πάρα πολύ διακριτικό. Μικρές αλλαγές κυρίως στις χαμηλές συχνότητες!

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Η γενική αρχή στο eq ειναι πως ποτε δεν αυξάνουμε,ειδικά χαμηλά.
Οταν θελουμε να τονίσουμε μια συχνότητα μειώνουμε τις υπόλοιπες. Αυτο πολυ χοντρικά γιατί αλλιως θελει βιβλία η εφαρμογή του.

Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

Η γενική αρχή στο eq ειναι πως ποτε δεν αυξάνουμε,ειδικά χαμηλά.
Οταν θελουμε να τονίσουμε μια συχνότητα μειώνουμε τις υπόλοιπες. Αυτο πολυ χοντρικά γιατί αλλιως θελει βιβλία η εφαρμογή του.

ακριβώς.
Επίσης αυτά τα ηχειάκια, με 3άρια γουφερ, είναι ζυγισμένα να βγάλουν την παραμικρή σταγόνα μπάσου που μπορεί να υπάρξει.
Οποιαδήποτε απαίτηση για παραπάνω μπάσο είναι ουσιαστικά φάουλ. Ιδίως με σύγχρονες ηχογραφήσεις.
Οπότε δεν αποκλείω το "πρόβλημα" να προέρχεται από eq.

Ας δοκιμάσει ο φίλος αντιστροφή καναλιών να δει τι γίνεται.

Λοιπόν, δεν μπορώ να καταλάβω 100% σίγουρα αν είναι όντως πρόβληαμ ηχείου ή κάτι άλλο....

Ως πηγή χρησιμοποιώ την υπολογιστή μου, με έξοδο ήχουν το FiiO E10 (γνωστό και ως Olympus) DAC / headphone amp. Το pc μου τρέχει Linux (Min 17) και στέλνει ήχο μέσω ALSA driver. Κατά το παρελθόν έχω παρατηρήσει ότι με το volume του συστήματος στο 100% διάφορα ηχεία ή εφαρμογές έπαιζαν distorted.

Εν προκειμένω λοιπόν, έκανα διάφορες δοκιμές αναπαραγωγής με διαφορετικές εφαρμογές (players) και διαφορετικές ρυθμίσεις volume (πχ 90% στο λειτουργικό, 80% στο FiiO και 50-90% στα ηχεία). Δεν μπόρεσα να αναπαράγω το τριξιματάκι σε όλες τις δοκιμές, και μάλιστα παρτήρησα σημαντική διαφοροποίηση από εφαρμογή σε εφαρμογή (πχ clementine - vlc: στο ίδιο σημείο που έτριζε ένα κομμάτι στο clementine, στο vlc δεν έτριζε ή έτριζε πολύ λιγότερο). Μου δημιουργήθηκε δε η αίσθηση ότι όσο πιο χαμηλωμένο είναι το volume του συστήματος, τόσο περισσότερο εξαλείφεται το τρίξιμο στο ηχείο, ακόμα και σε δυνατή ένταση των ηχείων... Δοκίμασα να παίξω και το κάθε ηχείο μόνο του (balance L/R) και πάλι δεν μπόρεσα να αναδημιουργήσω το πρόβλημα με βεβαιότητα - πότε συνέβαινε, πότε όχι, σε 1-2 περιπτώσεις ψιλοέτριξε και το δεξί ηχείο.

Αρχίζω να υποψιάζομαι μήπως το πρόβλημα οφείλεται στο λειτουργικό σύστημα -πχ, μήπως, υπό συνθήκες, στέλνει distorted δεδομένα ή δεδομένα σε συχνότητες που δεν μπορούν να αναπαράγουν τα ηχεία. Με ποιόν τρόπο θα μπορούσα να βεβαιωθώ αν όντως είναι θέμα ηχείων ή όχι; Αν ήταν ελαττωματικό το woofer, δεν θα έπρεπε να τρίζει πάντα, και ειδικά στα μεγάλα volume; Μήπως να τα δοκιμάσω συνδεδεμένα σε άλλη πηγή; (πχ σε ένα μικρούλι hifi που έχω);

Δοκίμασε άλλη πηγή εντελώς! Όχι τον υπολογιστή σου! Ένα κινητό πχ. Επίσης δες σε ποιο κομμάτι παρουσιάζεται το πρόβλημα κ κάνε με αυτό τις δοκιμές σου. Το κάνει πάντα με παρόμοιο συχνοτικό περιεχόμενο ή όχι;
Το eq πέτα το!

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

ΟΚ, θενξ.

Ξέχασα να αναφέρω πως όταν μιλάω για "equalizer", εννοώ ρύθμιση μέσω software κι όχι κάποιο εξωτερικό hardware!