Streaming audio. So far, so no good...

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Η ερώτηση είναι αν υπάρχει όντως καλύτερο/χειρότερο ή αν είναι πάντα θέμα γούστου.
Η απάντηση είναι απλή, υπάρχει, όχι μόνο ακουστικά αλλά ακόμη και μετρήσιμο καλύτερο/χειρότερο, που από κάποιο κόστος και μετά δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του προϊόντος.
Ένα dac των 10.000€ μπορεί να είναι και μετρήσιμα καλύτερο από ένα dac των 2.000€ χωρίς να σημαίνει ότι ακούγεται/μετράει 5 φορές καλύτερα.

ΑΚΡΙΒΩΣ από εκεί που προκύπτει η διαφορά σε ένα dac των 300€ σε σχέση με ένα dac των 2.000€.
Και εκεί σε ψηφιακό επίπεδο μεταφέρονται και επεξεργάζονται τα δεδομένα.
Γιατί υπάρχει διαφορά στον ήχο ανάμεσα στο Gentoo και το Volumio;
Γιατί πωλούνται τροφοδοτικά ως αναβαθμίσεις σε ψηφιακές συσκευές;

Και στα τροφοδοτικά δεν υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν ποιο είναι καλύτερο από ένα άλλο;
Το Jitter έχει αποδειχθεί με μετρήσεις ότι υπάρχει και ότι επειρεάζει τον ήχο;
Τα καλύτερα clocks δεν επηρεάζουν το jitter;

Ξέρω, πολλές ερωτήσεις, αλλά αν δεν τις απαντήσεις δεν μπορώ να καταλάβω που διαφωνείς.
Θα απαντώ όπου νομίζω και όχι σε στιλ ανάκρισης. Και σου απαντώ με ερώτηση. Νομίζεις ότι το ενισχυμένο μπάσο που άκουσες είναι θέμα jitter?

Και αν ναι για ποιο jitter αναφέρεσαι, στο jitter του δικτύου σου, ρουτερ, μοτεμ αυτό που δημιουργείται από ακατάλληλα η χαλασμένα καλώδια η από θόρυβο του δικτύου, η στο jitter στον ψηφιακό αναλογικό σου μετατροπέα?

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Επίσης δεν μας είπες τι ταχύτητα σύνδεσης χρησιμοποιείς αν είναι οπτική σύνδεση η όχι. Και αν το streamer του Dimdim χρησιμοποίει buffer η όχι. Ήδη άρχισες να καταλαβαίνεις που το πάω..

Λάκης

AVClub Fanatic
26 September 2007
14,251
Είμαι παντού
Φίλε μου καλύτερα να ρωτήσεις αυτούς που άκουσαν λίγο περισσότερο μπάσο, και αυτούς που ακούν πιο καθαρό ήχο, πιο ανάγλυφη στερεοφωνική εικόνα, πιο "μαύρο background"

Από πού προήρθε αυτή η διάφορα αναβάθμισης αφού όλα τα συνδεδεμένα μηχανήματα ήταν σε ψηφιακό επίπεδο συνδεδεμένα.
Αυτή είναι η ερώτηση.
Οχι φιλε μου, η ερωτηση ειναι πανω σε αυτο που ειπες εσυ, οποτε, εσενα ρωταω τι εννοεις με αυτο που ειπες.
Αν δεν εχεις απαντηση κακως συμμετεχεις στη συζητηση.
Και εισαι και πολυ εριστικος.

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Οχι φιλε μου, η ερωτηση ειναι πανω σε αυτο που ειπες εσυ, οποτε, εσενα ρωταω τι εννοεις με αυτο που ειπες.
Αν δεν εχεις απαντηση κακως συμμετεχεις στη συζητηση.
Και εισαι και πολυ εριστικος.
Είμαι, για αυτούς που παρερμηνεύουν αυτά που γράφω και το ειρωνικό τους ύφος όμως δεν λες τίποτα.

Λάκης

AVClub Fanatic
26 September 2007
14,251
Είμαι παντού
Είμαι, για αυτούς που παρερμηνεύουν αυτά που γράφω και το ειρωνικό τους ύφος όμως δεν λες τίποτα.
Μονο εσυ εχεις ειρωνικο υφος, αν τωρα καποιος αλλος σε ακολουθησε λογικο ειναι.
Εχεις να προσφερεις στη συζητηση ή θα πετας τσιτατα κι οποιος καταλαβε-καταλαβε;

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Μονο εσυ εχεις ειρωνικο υφος, αν τωρα καποιος αλλος σε ακολουθησε λογικο ειναι.
Εχεις να προσφερεις στη συζητηση ή θα πετας τσιτατα κι οποιος καταλαβε-καταλαβε;
Πάμε παρακάτω δεν θέλω να ανοίγω πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και εγώ δεν καταβαίνω ορισμένες έννοιες αλλά το ψάχνω και βρίσκω απάντησης. Μόλις έμαθα και τι είναι το τσιτατο! :ROFLMAO:

Λάκης

AVClub Fanatic
26 September 2007
14,251
Είμαι παντού
Πάμε παρακάτω δεν θέλω να ανοίγω πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και εγώ δεν καταβαίνω ορισμένες έννοιες αλλά το ψάχνω και βρίσκω απάντησης. Μόλις έμαθα και τι είναι το τσιτατο! :ROFLMAO:
Αυτο ειναι πολυ καλο νεο, αν ησουν λιγο πιο χαλαρος στις απαντησεις σου θα ειχες μαθει κι αλλα!
Καλλιο αργα παρα ποτε!

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Τέλος πάντων, επειδή κατηγορούμαι ότι τα λέω και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.. Δεν υπάρχει jitter από το δίκτυο το οποίο είναι ικανό να χαλάσει την ποιότητα αυτού που έρχεται από της streaming υπηρεσίες αφού τα δεδομένα αποθηκεύονται πρώτα σε προσωρινή μνήμη και μετά στέλλονται στον ψηφιακό αναλογικό μετατροπέα του dac για αναπαραγωγή. Οπως ένα αρχείο στον υπολογιστή έρχεται η δεν έρχεται. Όταν όμως έρθει αυτό είναι αυτούσιο όπως έχει σταλεί.. Αυτό που συμβαίνει είναι οι streaming υπηρεσίες να μειώνουν την ποιότητα όταν η σύνδεση είναι αργή ασχέτως αν έχεις το πακέτο καλής ποιότητας.

Οπόταν όσα γράφονται για μόντεμ και ρουτερ είναι άκυρα.

Δεν είπα ότι δεν πιστεύω ότι δεν ακούσατε διαφορές αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,768
127.0.0.1
Θα απαντώ όπου νομίζω και όχι σε στιλ ανάκρισης. Και σου απαντώ με ερώτηση. Νομίζεις ότι το ενισχυμένο μπάσο που άκουσες είναι θέμα jitter?

Και αν ναι για ποιο jitter αναφέρεσαι, στο jitter του δικτύου σου, ρουτερ, μοτεμ αυτό που δημιουργείται από ακατάλληλα η χαλασμένα καλώδια η από θόρυβο του δικτύου, η στο jitter στον ψηφιακό αναλογικό σου μετατροπέα?

Εσύ δηλαδή θα κάνεις δηλώσεις χωρίς να απαντάς σε τίποτα αλλά εμείς θέλεις να αου σναλύουμε ότι γράφουμε.
Τράβα γράψε σε κανένα blog να μη σου απαντάνε κιόλας και μη σκοτίζεις και εμάς.

• Like
Reactions: Αντώνης-Κ

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Η ερώτηση είναι αν υπάρχει όντως καλύτερο/χειρότερο ή αν είναι πάντα θέμα γούστου.
Η απάντηση είναι απλή, υπάρχει, όχι μόνο ακουστικά αλλά ακόμη και μετρήσιμο καλύτερο/χειρότερο, που από κάποιο κόστος και μετά δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του προϊόντος.
Ένα dac των 10.000€ μπορεί να είναι και μετρήσιμα καλύτερο από ένα dac των 2.000€ χωρίς να σημαίνει ότι ακούγεται/μετράει 5 φορές καλύτερα.

ΑΚΡΙΒΩΣ από εκεί που προκύπτει η διαφορά σε ένα dac των 300€ σε σχέση με ένα dac των 2.000€.
Και εκεί σε ψηφιακό επίπεδο μεταφέρονται και επεξεργάζονται τα δεδομένα.
Γιατί υπάρχει διαφορά στον ήχο ανάμεσα στο Gentoo και το Volumio;
Γιατί πωλούνται τροφοδοτικά ως αναβαθμίσεις σε ψηφιακές συσκευές;

Και στα τροφοδοτικά δεν υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν ποιο είναι καλύτερο από ένα άλλο;
Το Jitter έχει αποδειχθεί με μετρήσεις ότι υπάρχει και ότι επειρεάζει τον ήχο;
Τα καλύτερα clocks δεν επηρεάζουν το jitter;

Ξέρω, πολλές ερωτήσεις, αλλά αν δεν τις απαντήσεις δεν μπορώ να καταλάβω που διαφωνείς.
Φυσικά υπάρχει καλύτερο και χειρότερο μηχάνημα και αυτό μπορεί να είναι μετρίσιμο. Αν είναι μετρίσιμα καλύτερο και ακουστικά λογικά θα είναι καλύτερο. Για μένα γούστο στον ήχο δεν υπάρχει, υπάρχει σωστό και λάθος όπως τα μόνιτορ ηχεία που κινούνται στην ίδια λογική προδιαγραφών. Αν θέλω γούστο βάζω ισοσταθμιστες και υπογουφερ.. Το γούστο όμως είναι προσωρινό γιατί σε βάθος κουράζει.

Εγώ είμαι τις άποψης ότι κάθε σοβαρή συσκευή audio παίζει με το δικό τις τροφοδοτικό.

Φυσικά συμφωνώ για το jitter ότι υπάρχει και είναι μετρίσιμο αλλά δεν είναι ανιχνεύσιμο από οπτική ίνα και coaxial σύνδεση σε ένα A-B test από ένα cd. Αντιθέτως υπό περιστάσεις ακούγεται καλύτερα λόγο τον προτερημάτων που διαθέτη. Μα όλη η ουσία του jitter είναι στα clocks.

Αν διάβασες πιο πάνω θα κατάλαβες που διαφωνώ.

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,768
127.0.0.1
Ωραία. Αφού τα βρήκαμε (κάπως), πάμε παρακάτω.
Αν διάβασες το νήμα, προσωπικά ήμουν αρνητικός σε όλα αυτά. Μέχρι που άκουσα τις διαφορές.
Σαν reference έχω ένα Esoteric SACD και με λίγα χρήματα προσπαθώ να το πλησιάσω, κάνοντας παράλληλα και κάποια έρευνα.
ΑΝ ακούσω διαφορά όπου ένα dac των 300€ πλησιάζει προς το esoteric, ψάχνω το γιατί και φυσικά το μοναδικό πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να εικάσω.
Ας αφήσουμε λοιπόν τα τεχνικά και ας πάμε στο ζουμί.

Με ακριβά καλώδια δικτύου και φίλτρα δικτύου δεν άκουσα διαφορά, όπως έγραψα και πιο πάνω. Κάποιοι άλλοι ακούν όμως και δεν μπορώ να πω ότι είναι placebo γιατί οι ίδιοι δεν άκουσαν στο δικό μου στήσιμο.
Με αλλαγή στο switch, όλοι ακούσαμε διαφορά. Και όχι, το switch που ακούσαμε δεν υπάρχει στο εμπόριο, είναι DIY και σιγά μην καταφέρεις αυτόν που το έφτιαξε να φτιάξει δεύτερο ποτέ.
Ακόμη μεγαλύτερη διαφορά ακούσαμε όταν μπήκε ένα router στην αλυσίδα και το raspberry πήρε δίκτυο απευθείας από το router, χωρίς switch.
Όπως και με αλλαγή του software.
Εξηγούνται όλα έτσι απλά μεταξύ κρασιού και τυριού; Όχι.
Αν κάνεις κάτι και όντως βελτιώσεις κάτι αμφισβητείς τι άκουσες μέχρι να καταλάβεις το γιατί; Έχουμε όλοι το τεχνολογικό φόντο να καταλάβουμε τα πάντα; Όχι.

Εγώ είμαι τις άποψης ότι κάθε σοβαρή συσκευή audio παίζει με το δικό τις τροφοδοτικό.

Όταν μία συσκευή δεν είναι προορισμένη για audio, από ότι φαίνεται κάποια στοιχεία της (το τροφοδοτικό της ίσως) μπορούν να αλλάξουν για να πάει προς εκείνη την κατεύθυνση.
Αν πεις σε οποιονδήποτε κομπιουτερά ότι θεωρείς ένα switch των 20€ συσκευή audio μάλλον θα σου δώσει κομπρέσα για τον πυρετό...
H μοναδική συσκευή audio στην όλη αλυσίδα είναι το dac. Ούτε καν το raspberry δεν θεωρείται συσκευή Audio.

Αντιθέτως υπό περιστάσεις ακούγεται καλύτερα λόγο τον προτερημάτων που διαθέτη. Μα όλη η ουσία του jitter είναι στα clocks.

Άρα, αν το router ή το switch έχει καλύτερο clock και το τροφοδοτικό του είναι linear και όχι switching, θα δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα στον ήχο. Σωστά;
Ε, αυτή ακριβώς την αλλαγή ακούμε.

Αυτό που συμβαίνει είναι οι streaming υπηρεσίες να μειώνουν την ποιότητα όταν η σύνδεση είναι αργή ασχέτως αν έχεις το πακέτο καλής ποιότητας.

Πράγμα που μπορείς να ρυθμίσεις με ένα καλό router, όπως και έγινε. Δίνεις προτεραιότητα στο vlan που έχεις το streamer και άσε τους άλλους να παλεύουν.

Σε τι διαφωνείς από αυτά που έγραψα;

geopolitis

AVClub Addicted Member
28 June 2006
1,766
Αθηνα
Επειδη ασχολουμαι σοβαρα εδω και αρκετα χρονια με το θεμα του δικτυου που χρησιμοποιουμε για audio χρηση ας πω και εγω δυο τρια tips σε συνεχεια των συμπερασματων στα οποια που εφτασαν οι συμμετεχοντες στην συζητηση.

α. Για οσους εχουν βαλει fiber to home, εχουν ολοι ενα μετατροπεα ο οποιος λαμβανει οπτικη ινα σαν εισοδο και βγαζει καλωδιο ethernet προς το modem. Βαλτε οπωσδηποτε ενα καλο γραμμικο τροφοδοτικο 12V εκει καθως και στο modem του σπιτιου. Ιδανικη επιλογη value for money ενα διπλο LHY 80 η LHY 160 απο το Audiphonics αν δεν μπορει καποιος να ανεβει σε διπλα 12V Farad, Plixir, Keces κλπ.

β. Υπαρχουν φτηνα switch απο τη Microtik με εισοδο SFP καθως και εισοδο για εξωτερικη τροφοδοσια 12V. Πολυ καλη λυση αν καποιος θελει να βαλει οπτικη ινα μεταξυ δυo τετοιων switch για γαλβανικη απομονωση. ΠΡΟΣΟΧΗ στην επιλογη των SFP transceivers γιατι και αυτα εισαγουν θορυβο στο δικτυο. Η Finisar βγαζει καποια πολυ καλα που δεν επηρεαζουν αρνητικα τον ηχο κυριως οι σειρες 1475 και κατα δευτερο λογο 1318 αλλα ειναι αρκετα ακριβα.

γ. Τα καλωδια δικτυου ακουγονται αρκετα οταν καποιος εχει προσεξει ολα τα υπολοιπα. Best value for money λυσεις ειναι τα δυο καλωδια δικτυου της Neotech, ενα χαλκινο και ενα ασημενιο, οπως ε[πισης και διαφορες λυσεις απο Wireword, Audioquest κλπ.

δ. Οσο καλυτερης ποιοτητας γραμμικα τροφοδοτικα βαλετε στις δικτυακες συσκευες τοσο καλυτερο ηχο θα παρετε.

ε. Αφου φροντισετε τα παραπανω πειραματιστειτε με αξιολογα καλωδια ρευματος πανω σε αυτα τα τροφοδοτικα. Θα εκπλαγειτε. Ξεκινηστε απο το τροφοδοτικο του τελευταιου switch πριν τον streamer και μετα δοκιμαστε πανω στο τροφοδοτικο του modem.

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
10,050
Πειραιας
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από τα γραφόμενα του φίλου geopolitis,που πραγματικά τα γράφει (για μένα) απλά, αναλυτικά και κατανοητά , είναι ότι τελικά......
Αυτό που ακούμε στην αρχή μιας τέτοιου είδους εγκατάστασης,είναι (πρακτικά) μέτριος ήχος που χρήζει ΜΕΓΆΛΗΣ βελτίωσης.
Αν για κάθε αλλαγή έχουμε και ολοένα και καλύτερο ήχο,ο αρχικός είναι (καθ'υπερβολή) για κλάματα.
Εκτός και αν η κάθε βελτίωση είναι ελάχιστη και συνολικά ΌΛΑ αυτά μαζί,κάνουν μια ψιλοδιαφορά που αφορά εμάς τους βλαμμένους.😃
Η δική μου ερώτηση είναι αν αξίζει ο κόπος και το χρήμα.

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,768
127.0.0.1
α. Για οσους εχουν βαλει fiber to home, εχουν ολοι ενα μετατροπεα ο οποιος λαμβανει οπτικη ινα σαν εισοδο και βγαζει καλωδιο ethernet προς το modem.

H inalan δίνει modem που παίρνει οπτική, όχι μετατροπέα...
Εκεί δεν έχω ασχοληθεί, το έχω κάνει σχεδόν disable αφού όλη τη δουλειά την κάνει πλέον το router της Ubiquity,.

β. Υπαρχουν φτηνα switch απο τη Microtik με εισοδο SFP

Που να δεις τι γίνεται όταν βάζεις το φτηνό router της Mikrotik. :)

Ιδανικη επιλογη value for money ενα διπλο LHY 80 η LHY 160 απο το Audiphonics

Εγώ αρκετά μεγάλη διαφορά άκουσα από το Shanti της Allo. Βέβαια είναι λίγο πιο ακριβό από τα LHY και στα 5V.

γ. Τα καλωδια δικτυου ακουγονται αρκετα οταν καποιος εχει προσεξει ολα τα υπολοιπα.

Πραγματικά δεν άκουσα τίποτα απολύτως και από ακριβά καλώδια μάλιστα...

ε. Αφου φροντισετε τα παραπανω πειραματιστειτε με αξιολογα καλωδια ρευματος πανω σε αυτα τα τροφοδοτικα.

Εσύ ή δεν έχεις παντρευτεί ακόμη ή κάνεις μεγάλα δώρα στη γυναίκα σου...
Ένα router πήρα και μου κόστισε μία ηλεκτρική σκούπα!
Αν δει καινούργια καλώδια ρεύματος θα πάμε για ανακαίνιση!
Άσε που αν πάω και βάλω κανένα Stealth στο switch θα με ρωτάνε όλοι γιατί αιωρείται αυτό το πράγμα στο σαλόνι! :ROFLMAO:

Αν για κάθε αλλαγή έχουμε και ολοένα και καλύτερο ήχο,ο αρχικός είναι (καθ'υπερβολή) για κλάματα.

Oχι, δεν είναι καθ' υπερβολή. Είναι για κλάματα. :p
Έρχεται όμως αρκετά εύκολα και σχετικά φτηνά, φτάνει να ασχοληθείς.

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Ωραία. Αφού τα βρήκαμε (κάπως), πάμε παρακάτω.
Αν διάβασες το νήμα, προσωπικά ήμουν αρνητικός σε όλα αυτά. Μέχρι που άκουσα τις διαφορές.
Σαν reference έχω ένα Esoteric SACD και με λίγα χρήματα προσπαθώ να το πλησιάσω, κάνοντας παράλληλα και κάποια έρευνα.
ΑΝ ακούσω διαφορά όπου ένα dac των 300€ πλησιάζει προς το esoteric, ψάχνω το γιατί και φυσικά το μοναδικό πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να εικάσω.
Ας αφήσουμε λοιπόν τα τεχνικά και ας πάμε στο ζουμί.

Με ακριβά καλώδια δικτύου και φίλτρα δικτύου δεν άκουσα διαφορά, όπως έγραψα και πιο πάνω. Κάποιοι άλλοι ακούν όμως και δεν μπορώ να πω ότι είναι placebo γιατί οι ίδιοι δεν άκουσαν στο δικό μου στήσιμο.
Με αλλαγή στο switch, όλοι ακούσαμε διαφορά. Και όχι, το switch που ακούσαμε δεν υπάρχει στο εμπόριο, είναι DIY και σιγά μην καταφέρεις αυτόν που το έφτιαξε να φτιάξει δεύτερο ποτέ.
Ακόμη μεγαλύτερη διαφορά ακούσαμε όταν μπήκε ένα router στην αλυσίδα και το raspberry πήρε δίκτυο απευθείας από το router, χωρίς switch.
Όπως και με αλλαγή του software.
Εξηγούνται όλα έτσι απλά μεταξύ κρασιού και τυριού; Όχι.
Αν κάνεις κάτι και όντως βελτιώσεις κάτι αμφισβητείς τι άκουσες μέχρι να καταλάβεις το γιατί; Έχουμε όλοι το τεχνολογικό φόντο να καταλάβουμε τα πάντα; Όχι.

Όταν μία συσκευή δεν είναι προορισμένη για audio, από ότι φαίνεται κάποια στοιχεία της (το τροφοδοτικό της ίσως) μπορούν να αλλάξουν για να πάει προς εκείνη την κατεύθυνση.
Αν πεις σε οποιονδήποτε κομπιουτερά ότι θεωρείς ένα switch των 20€ συσκευή audio μάλλον θα σου δώσει κομπρέσα για τον πυρετό...
H μοναδική συσκευή audio στην όλη αλυσίδα είναι το dac. Ούτε καν το raspberry δεν θεωρείται συσκευή Audio.

Άρα, αν το router ή το switch έχει καλύτερο clock και το τροφοδοτικό του είναι linear και όχι switching, θα δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα στον ήχο. Σωστά;
Ε, αυτή ακριβώς την αλλαγή ακούμε.

Πράγμα που μπορείς να ρυθμίσεις με ένα καλό router, όπως και έγινε. Δίνεις προτεραιότητα στο vlan που έχεις το streamer και άσε τους άλλους να παλεύουν.

Σε τι διαφωνείς από αυτά που έγραψα;
Κοίτα, όλα τα μηχανήματα έχουν μια Α ποιότητα είτε είναι ήχου η όχι. Θα μου πεις ένα μόντεμ η ένα ρουτερ θα το βοηθήσει ένα καλύτερο – ποιοτικότερο τροφοδοτικό? Θα σου έλεγα ναι πιο καθαρά πιο σταθερά ρεύματα το κάνουν να δουλεύει πιο άνετα και ίσως απειροελάχιστα πιο γρήγορα. Στον ήχο δημιουργούνται προβλήματα θορύβου συνήθως όταν από το μόντεμ μέχρι τις αναλογικές και ψηφιακές συνδέσεις στον ενισχυτή είναι όλα καλωδιωμένα. Και ακόμα χειρότερα αν το ιντερνέτ στο σπίτι δεν είναι οπτικό αλλά γραμμή τηλεφώνου η όποια σου φέρνει και ότι σκουπίδι συλλέξει εκεί έξω.

Όταν όλες αυτές οι συσκευές που ουσιαστικά μέσω των καλωδίων καταλήγουν στον ενισχυτή είναι φυσικό να μεταφέρουν ότι βρομιά παράγουν τα ίδια και τα τροφοδοτικά τους στον τελικό αποδέκτη που είναι ο ενισχυτής και τα ηχεία. Αυτό είναι αναπόφευκτο εκτός αν όπως είπα πιο πάνω η σύνδεση γίνει με wi-fi.

Αν αλλάξω τροφοδοτικό στο μόντεμ θα έχει πιο καθαρά ρεύματα? Όχι απαραίτητα απλά θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του θορύβου. Πολλές φόρες τροφοδοτικά που λέμε δεν είναι καλά γιατί στέλνει σκουπίδια με άλλη συσκευή μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Ναι και τα καλώδια δικτύου ακούγονται και όχι απαραίτητα τα ακριβά.

Για να πιάσεις τον ήχο αναφοράς του Esoteric αλλάζοντας τροφοδοτικά κάρτες μόντεμ κλπ δεν το βλέπω. Αυτά τα μηχανήματα στις αναλογικές τους συνδέσεις χρησιμοποιούν τεχνικές που βελτιώνουν τον ψηφιακό ήχο. Πιο πολύ κακό θα κάνεις αν όλα τα πιο πάνω τα έχεις συνδεδεμένα στον ίδιο ενισχυτή που έχεις το Esoteric.

Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές για βγουν στην κυκλοφορία πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές για τα ΕΜΙ πρέπει να είναι έκανες να λαμβάνουν ένα ποσοστό τέτοιου θορύβου δίχως να χαλά η λειτουργικότητα τους και να εκπέμπουν ένα άλλο ποσοστό που είναι καθορισμένο από κάποιες προδιαγραφές. Αν πρόσεξες σε κάποιο από τα βίντεο που έβαλα πιο πάνω ο Paul αναφέρει πώς πληρώνει ένα σημαντικό ποσό για έλεγχο στα μηχανήματα που παράγει.

Που θέλω να καταλήξω. Εκεί που είπα στο πρώτο απαντητικό post δεν ακούσατε καμιά διαφορά από τεχνικής άποψης δεδομένων αλλά ακούσατε όλο τον χρωματισμό από EMI που έφτασε στον ενισχυτή. Ναι από προσωπική εμπειρία μπορούν να μπερδέψουν δίνουν την εντύπωση για καλύτερα η χειρότερα μπάσα μεσαίες ψηλές διαφάνεια χώρο κλπ. Αυτά είναι πρόσκαιρα μόνο για εντυπωσιασμό. Το μόνο που έχει σημασία κατά την άποψη μου και εδώ είναι που έρχεται η βελτίωση σταδιακά είναι όλα τα μηχανήματα στο σύστημα να είναι σε φάση γιατί αν δεν είναι δημιουργείται ο θόρυβος.

Τα έγραψα λίγο αναλυτικά βαριέμαι κιόλας πράγμα που δεν το κάνω γιατί συνήθως θα πεταχτεί ο εξυπνάκιας να διαστρεβλώσει αυτά που έγραψα και αρχίζουν τα γνωστά.

Λυπάμαι που ήρθαμε σε αντιπαράθεση είσαι ο τελευταίος που θα ήθελα να το κάνω, σε παρακολουθώ, αλλά ξέρεις, πάντα λέω αυτό που πιστεύω. Κάποτε γίνομαι κατανοητός κάποτε όχι.

Last edited:

bujinkan

AVClub Addicted Member
24 March 2009
2,148
Επειδη ασχολουμαι σοβαρα εδω και αρκετα χρονια με το θεμα του δικτυου που χρησιμοποιουμε για audio χρηση ας πω και εγω δυο τρια tips σε συνεχεια των συμπερασματων στα οποια που εφτασαν οι συμμετεχοντες στην συζητηση.

α. Για οσους εχουν βαλει fiber to home, εχουν ολοι ενα μετατροπεα ο οποιος λαμβανει οπτικη ινα σαν εισοδο και βγαζει καλωδιο ethernet προς το modem. Βαλτε οπωσδηποτε ενα καλο γραμμικο τροφοδοτικο 12V εκει καθως και στο modem του σπιτιου. Ιδανικη επιλογη value for money ενα διπλο LHY 80 η LHY 160 απο το Audiphonics αν δεν μπορει καποιος να ανεβει σε διπλα 12V Farad, Plixir, Keces κλπ.

β. Υπαρχουν φτηνα switch απο τη Microtik με εισοδο SFP καθως και εισοδο για εξωτερικη τροφοδοσια 12V. Πολυ καλη λυση αν καποιος θελει να βαλει οπτικη ινα μεταξυ δυo τετοιων switch για γαλβανικη απομονωση. ΠΡΟΣΟΧΗ στην επιλογη των SFP transceivers γιατι και αυτα εισαγουν θορυβο στο δικτυο. Η Finisar βγαζει καποια πολυ καλα που δεν επηρεαζουν αρνητικα τον ηχο κυριως οι σειρες 1475 και κατα δευτερο λογο 1318 αλλα ειναι αρκετα ακριβα.

γ. Τα καλωδια δικτυου ακουγονται αρκετα οταν καποιος εχει προσεξει ολα τα υπολοιπα. Best value for money λυσεις ειναι τα δυο καλωδια δικτυου της Neotech, ενα χαλκινο και ενα ασημενιο, οπως ε[πισης και διαφορες λυσεις απο Wireword, Audioquest κλπ.

δ. Οσο καλυτερης ποιοτητας γραμμικα τροφοδοτικα βαλετε στις δικτυακες συσκευες τοσο καλυτερο ηχο θα παρετε.

ε. Αφου φροντισετε τα παραπανω πειραματιστειτε με αξιολογα καλωδια ρευματος πανω σε αυτα τα τροφοδοτικα. Θα εκπλαγειτε. Ξεκινηστε απο το τροφοδοτικο του τελευταιου switch πριν τον streamer και μετα δοκιμαστε πανω στο τροφοδοτικο του modem.
συγνωμη βλεπω καλα ? αυτο που προτεινες το τροφοδοτικο 329 ευρω?

VlassisK

Established Member
29 May 2024
202
Τέλος πάντων, επειδή κατηγορούμαι ότι τα λέω και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.. Δεν υπάρχει jitter από το δίκτυο το οποίο είναι ικανό να χαλάσει την ποιότητα αυτού που έρχεται από της streaming υπηρεσίες αφού τα δεδομένα αποθηκεύονται πρώτα σε προσωρινή μνήμη και μετά στέλλονται στον ψηφιακό αναλογικό μετατροπέα του dac για αναπαραγωγή. Οπως ένα αρχείο στον υπολογιστή έρχεται η δεν έρχεται. Όταν όμως έρθει αυτό είναι αυτούσιο όπως έχει σταλεί.. Αυτό που συμβαίνει είναι οι streaming υπηρεσίες να μειώνουν την ποιότητα όταν η σύνδεση είναι αργή ασχέτως αν έχεις το πακέτο καλής ποιότητας.

Οπόταν όσα γράφονται για μόντεμ και ρουτερ είναι άκυρα.

Δεν είπα ότι δεν πιστεύω ότι δεν ακούσατε διαφορές αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα
Για να ακολουθησω στο πνευμα σου εισαι τελειως ΛΑΘΟΣ. Μαλλον δεν εχεις διαβασει τιποτα απο οσα εχουν γραφει πιο πανω ουτε καποιο απο τα λινκ που εχουν μπει.
Μαλλον δεν θες συζητηση παρα επιβολη μιας λανθασμενης γνωμης που εχεις.
Φυσικά υπάρχει καλύτερο και χειρότερο μηχάνημα και αυτό μπορεί να είναι μετρίσιμο. Αν είναι μετρίσιμα καλύτερο και ακουστικά λογικά θα είναι καλύτερο. Για μένα γούστο στον ήχο δεν υπάρχει, υπάρχει σωστό και λάθος όπως τα μόνιτορ ηχεία που κινούνται στην ίδια λογική προδιαγραφών. Αν θέλω γούστο βάζω ισοσταθμιστες και υπογουφερ.. Το γούστο όμως είναι προσωρινό γιατί σε βάθος κουράζει.

Φυσικά συμφωνώ για το jitter ότι υπάρχει και είναι μετρίσιμο αλλά δεν είναι ανιχνεύσιμο από οπτική ίνα και coaxial σύνδεση σε ένα A-B test από ένα cd. Αντιθέτως υπό περιστάσεις ακούγεται καλύτερα λόγο τον προτερημάτων που διαθέτη. Μα όλη η ουσία του jitter είναι στα clocks.

Αν διάβασες πιο πάνω θα κατάλαβες που διαφωνώ.
Καλα το ξεκινησες χαλια το συνεχισες. Οπτικη ινα προφανως εννοεις toslink αλλα τι θες να πεις δεν βγαινει νοημα για την συγκριση που πας να κανεις .
Το jitter και ανιχνευσιμο ειναι και μετρησιμο και ακουστο . Αν μια συσκευη καταφερνει να το μειωσει σε πολυ χαμηλα επιπεδα ειναι αλλο θεμα (συνηθως πανακριβες). Επισης αν ενα συστημα δεν ειναι επαρκως αναλυτικο για να φανουν οι διαφορες επισης ειναι αλλο θεμα.

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,768
127.0.0.1
Που θέλω να καταλήξω. Εκεί που είπα στο πρώτο απαντητικό post δεν ακούσατε καμιά διαφορά από τεχνικής άποψης δεδομένων αλλά ακούσατε όλο τον χρωματισμό από EMI που έφτασε στον ενισχυτή.

Μήπως όμως τελικά ακούσαμε την απουσία του ΕΜΙ επειδή αφαιρέθηκαν από την αλυσίδα συσκευές που το δημιουργούν;
Όταν με το Χ μηχάνημα στην αλυσίδα ακούς θολά και με το Υ φεύγει αυτή η θολούρα, κάτι αφαίρεσες, δεν πρόσθεσες.

Πιο πολύ κακό θα κάνεις αν όλα τα πιο πάνω τα έχεις συνδεδεμένα στον ίδιο ενισχυτή που έχεις το Esoteric.

Αυτό δεν το κατάλαβα.
Η απομόνωση στον ενισχυτή γίνεται μηχανικά. Για ποιο λόγο κάτι που θα συνδέσω στον ενισχυτή θα επηρεάσει την ποιότητα αλλουνού; Δεν μιλάμε για συσκευές που στέλνουν ρεύμα στη γείωσή τους να υποθέσω...

Αυτό είναι αναπόφευκτο εκτός αν όπως είπα πιο πάνω η σύνδεση γίνει με wi-fi.

Σύνδεση με Wi-Fi έχει δοκιμαστεί, είναι πιο εύκολο να γίνει έτσι πρακτικά παρά να τραβάς καλώδια και η ποιότητα ήταν χειρότερη από ότι πριν γίνει κάποια αλλαγή.
Έπαιζε δηλαδή πιο χάλια από τότε που έγραψα ότι το streaming παίζει χάλια! :ROFLMAO:
Για αυτό λοιπόν ξεκίνησα από το λιγότερο χάλια να ψάχνομαι για βελτιώσεις.

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Για να ακολουθησω στο πνευμα σου εισαι τελειως ΛΑΘΟΣ. Μαλλον δεν εχεις διαβασει τιποτα απο οσα εχουν γραφει πιο πανω ουτε καποιο απο τα λινκ που εχουν μπει.
Μαλλον δεν θες συζητηση παρα επιβολη μιας λανθασμενης γνωμης που εχεις.

Καλα το ξεκινησες χαλια το συνεχισες. Οπτικη ινα προφανως εννοεις toslink αλλα τι θες να πεις δεν βγαινει νοημα για την συγκριση που πας να κανεις .
Το jitter και ανιχνευσιμο ειναι και μετρησιμο και ακουστο . Αν μια συσκευη καταφερνει να το μειωσει σε πολυ χαμηλα επιπεδα ειναι αλλο θεμα (συνηθως πανακριβες). Επισης αν ενα συστημα δεν ειναι επαρκως αναλυτικο για να φανουν οι διαφορες επισης ειναι αλλο θεμα.
Τι σας έλεγα? Ο εξυπνάκιας..

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
10,050
Πειραιας
συγνωμη βλεπω καλα ? αυτο που προτεινες το τροφοδοτικο 329 ευρω?
Ε μα γιατί γράφω αν αξίζει ο κόπος και το ΧΡΉΜΑ.
Για μένα προσωπικά δεν αξίζει,γιατί απλά δεν έχω στο μυαλό μου να δαπανησω αυτό το ποσόν.
Για αυτούς όμως που το έχουν ,προφανώς και αξίζει.