Streaming με Raspberry

το iqaudio pro και to raspberry pi dac pro,24/192 κοστιζουν γυρω στα 30-40 ευρω,,εχουν κ εξοδο ακουστικων...το πρωτο το εχω, σε rpi3
υπαρχουν κ hat dac, με ενισχυτη για να οδηγεις παθητικα ηχεια, για πιο φθηνα diy project

Όλα τα Linux δεν είναι δωρεάν;
ο πυρήνας και οι διανομές ναι, αλλά κάθε developer εταιρεία μπορεί να χρεώνει για τις παραμετροποιήσεις που κάνει

πχ volumio

Screenshot 2026-06-21 at 2.57.22 PM.png

gentooplayer

Screenshot 2026-06-21 at 2.59.04 PM.png

αυτό νομίζω είναι δωρεάν

Να ζητήσω μια προσωπική χάρη (κάνοντας μια μικρή κατάχρηση του παρόντος νήματος)

Έχοντας πάρει το fiio sr 11 εχω γλυκαθεί με το streaming και τις ευκολίες του.

Έχοντας επίσης πεισθεί από τους χρήστες κάποιου rpi και εν γένει εμπειροτερους στο θέμα ψηφιακής αναπαραγωγής για την απόδοση του, θα ηθελα να μου απαντήσετε εάν με ενα ποσό της τάξης των 400 ευρω μπορεί να χτιστεί κατι καλο με τα παντα όλα (εννοώντας και λειτουργικό και τροφοδοτικό και οτι αλλο χρειαστει) για να ικανοποιηθεί η ανάγκη του streaming απο tidal κυρίως.

Αν εχω καταλάβει σωστα και απο προηγούμενες αναρτησεις τα κοστη ειναι καπως έτσι χοντρικά δοσμενα
Γύρω στα 200 ευρω για ενα rpi 5 και ενα αξιόλογο κουτί.
Επίσης 130 για ενα ifi i power (το οποίο το εχω στο phono μου και πιστεύω οτι κάνει καλη δουλειά)
Για έξοδο χρησιμοποιώ ενα m2tech hiface 2 μετατροπέα στο υπάρχον dac xindak dac 5 (τα κρατάω αυτα ή θα παίξει καλύτερα κάποιο dac στο rpi?)
Θα χρειαστώ καποιο ποσό (ιδανικα εφάπαξ και όχι συνδρομή) για καποιο λειτουργικό σύστημα?
Χρειάζεται κατι αλλο ως ποσο?

Το fiio sr 11 ενδεικτικα εχει 125 ευρω και όπως προανεφερα ενα fosi s3 με dac στα 300,00 (υπάρχουν φήμες και για s3 lite μετα τα τέλη Αυγούστου με μονο streaming δυνατότητες και σαφώς πιο φθηνό)

Συγνώμη για την κατάχρηση του νηματος αλλα στείλτε και προτάσεις - απαντησεις και σε προσωπικό μήνυμα εαν δεν ειναι εφικτο στο παρον

Ευχαριστώ

Να ζητήσω μια προσωπική χάρη (κάνοντας μια μικρή κατάχρηση του παρόντος νήματος)

Έχοντας πάρει το fiio sr 11 εχω γλυκαθεί με το streaming και τις ευκολίες του.

Έχοντας επίσης πεισθεί από τους χρήστες κάποιου rpi και εν γένει εμπειροτερους στο θέμα ψηφιακής αναπαραγωγής για την απόδοση του, θα ηθελα να μου απαντήσετε εάν με ενα ποσό της τάξης των 400 ευρω μπορεί να χτιστεί κατι καλο με τα παντα όλα (εννοώντας και λειτουργικό και τροφοδοτικό και οτι αλλο χρειαστει) για να ικανοποιηθεί η ανάγκη του streaming απο tidal κυρίως.

Αν εχω καταλάβει σωστα και απο προηγούμενες αναρτησεις τα κοστη ειναι καπως έτσι χοντρικά δοσμενα
Γύρω στα 200 ευρω για ενα rpi 5 και ενα αξιόλογο κουτί.
Επίσης 130 για ενα ifi i power (το οποίο το εχω στο phono μου και πιστεύω οτι κάνει καλη δουλειά)
Για έξοδο χρησιμοποιώ ενα m2tech hiface 2 μετατροπέα στο υπάρχον dac xindak dac 5 (τα κρατάω αυτα ή θα παίξει καλύτερα κάποιο dac στο rpi?)
Θα χρειαστώ καποιο ποσό (ιδανικα εφάπαξ και όχι συνδρομή) για καποιο λειτουργικό σύστημα?
Χρειάζεται κατι αλλο ως ποσο?

Το fiio sr 11 ενδεικτικα εχει 125 ευρω και όπως προανεφερα ενα fosi s3 με dac στα 300,00 (υπάρχουν φήμες και για s3 lite μετα τα τέλη Αυγούστου με μονο streaming δυνατότητες και σαφώς πιο φθηνό)

Συγνώμη για την κατάχρηση του νηματος αλλα στείλτε και προτάσεις - απαντησεις και σε προσωπικό μήνυμα εαν δεν ειναι εφικτο στο παρον

Ευχαριστώ

Τι δεν σου αρέσει από το sr11 που ψάχνεις να βρεις σε ένα pi5?

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το pi αξίζει αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με τον βαθμό της παραμετροποίησης που προσφέρει.

Δεν είναι plug and play όπως είναι οι έτοιμες λύσεις. Θέλει δουλειά. Άλλα αν κουμπώσει με το κατάλληλο λογισμικό, με σωστή ρύθμιση μπορεί να κάνει μικρά θαύματα. Αλλά τα θαύματα δεν έρχονται από μόνα τους, θελουν πολύ δουλειά.

Θέλει τον Γερμανό του με λίγα λόγια.

Μην περιμένετε να πατάτε το κουμπί κ να δουλεύει. Θα περιμένετε ενα-δυο λεπτά να πάρει μπρος, θα πρέπει να το κλείνετε από το κινητό, μπορεί το cover art να μην εμφανίζεται πάντα, αν ζαλίσει κάποιος το ssh, βαζει-βγαζει διάφορα κάποια στιγμή εμφανίζεται και μια μουντζα στην οθόνη, οπότε πρέπει να εγκατασταθεί ξανά από την αρχή..... Έχει ιδιοτροπίες.

Δεν ξέρω αν αξίζει να διοχετεύσει κάποιος 400€ για αλλαγή streamer σε pi εκτός αν έχει λύσει όλα τα θέματα, έχει όρεξη κ κατάλληλο εξοπλισμό για να ασχοληθεί με DSP, convolution filter και ότι άλλο προσφέρει το pi

Με λίγα λόγια είναι περισσότερο εργαλείο παρά συσκευή που την βάζεις σε ένα ράφι κ παίζει.

το m2tech hiface 2 δεν ξερω αν θα δουλεψει- στο usb του rpi 5...αλλα με ενα hat που δινει οπυικη κ ψηφιακη εξοδο, κουμπωνεις επανω στο dac xindak dac 5 ,και θεωρω οτι θα δουλεψει...ριξε μια ματια στην hifiberryn και αλλες εταιρειες

Last edited:
  • Like
Reactions: dimmanoukas
Κατά την ταπεινή μου άποψη, το pi αξίζει αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με τον βαθμό της παραμετροποίησης που προσφέρει.

Δεν είναι plug and play όπως είναι οι έτοιμες λύσεις. Θέλει δουλειά. Άλλα αν κουμπώσει με το κατάλληλο λογισμικό, με σωστή ρύθμιση μπορεί να κάνει μικρά θαύματα. Αλλά τα θαύματα δεν έρχονται από μόνα τους, θελουν πολύ δουλειά.

Θέλει τον Γερμανό του με λίγα λόγια.

Μην περιμένετε να πατάτε το κουμπί κ να δουλεύει. Θα περιμένετε ενα-δυο λεπτά να πάρει μπρος, θα πρέπει να το κλείνετε από το κινητό, μπορεί το cover art να μην εμφανίζεται πάντα, αν ζαλίσει κάποιος το ssh, βαζει-βγαζει διάφορα κάποια στιγμή εμφανίζεται και μια μουντζα στην οθόνη, οπότε πρέπει να εγκατασταθεί ξανά από την αρχή..... Έχει ιδιοτροπίες.

Δεν ξέρω αν αξίζει να διοχετεύσει κάποιος 400€ για αλλαγή streamer σε pi εκτός αν έχει λύσει όλα τα θέματα, έχει όρεξη κ κατάλληλο εξοπλισμό για να ασχοληθεί με DSP, convolution filter και ότι άλλο προσφέρει το pi

Με λίγα λόγια είναι περισσότερο εργαλείο παρά συσκευή που την βάζεις σε ένα ράφι κ παίζει.

Ώπα, ένα ένα μας τα λέτε.
Για πείτε κι άλλα.

Συγνώμη αν είναι να πατάμε το κουμπί και να κανουμε προσευχή για το πώς θα "ξυπνήσει" αυτό δεν λέγεται συσκευή αναπαραγωγής μουσικής αλλά αναπαραγωγής άγχους.

Για τέτοια φάση μιλάμε;

Ώπα, ένα ένα μας τα λέτε.
Για πείτε κι άλλα.

Συγνώμη αν είναι να πατάμε το κουμπί και να κανουμε προσευχή για το πώς θα "ξυπνήσει" αυτό δεν λέγεται συσκευή αναπαραγωγής μουσικής αλλά αναπαραγωγής άγχους.

Για τέτοια φάση μιλάμε;

Χαχαχα οχι εντάξει δουλεύει, αλλά πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του ότι μπορεί να χρειάζεται διαφορά κατά καιρους κ να είναι έτοιμος να τα αντιμετοπίσει.

Ειναι κάτι που ουσιαστικά το χτίζει ο χρήστης με σκοπό να του αλλάξει τα φώτα. Τουλάχιστον αυτό κάνω εγώ. Ίσως αν κάποιος δεν του αλλάζει τα φώτα να είναι ποιο σταθερο

για οποιον θελει υπαρχουν κ ετοιμα μηχανακια volumio..αλλα κ απο αλλες εταιρειες που εχουν σαν βαση το rpi, κ δεν το κρυβουν..
volumio , shop... με πολλα ενδιαφεροντα, αλλα 'τσουζουν' στην τιμη τα ατιμα
το rpi εχει κ λιγο την χαρα του diy..κ επιπλεον μπορεις να το εχεις ποτε σαν streamer , ποτε σαν λειτουργικο γενικης χρησης, ποτε σαν codi, ποτε σε κατι αλλο, αλλαζοντας απλως καρτουλα φλασαρισμενη με διαφορετικα λογισμικα, κατα το boot..
υγ απο τις πλακετες που σχεδιαζαμε στο παρελθον, κ καναμε ηχοσυστηματα, η εξελιξη εφερε ετοιμες πλακετες κ δημιουργεις πλεον συναρμολογωντας ,πηγες κ ενισχυτες..με την καταλληλη γνωση βεβαιως βεβαιως..οτι τραβαει η ψυχη του καθ ενος..

Last edited:
Τι δεν σου αρέσει από το sr11 που ψάχνεις να βρεις σε ένα pi5?

Ένα πράγμα μονο οτι δεν είναι tidal ready αρα πρέπει να παίζει μεσω άλλης εφαρμογής BubbleUpnp.

Το κυριοτερο όμως ειναι οτι χρειάζομαι ενα ακόμη για το δεύτερο σύστημα, οπότε έλεγα μπας και έπαιρνα - έφτιαχνα κατι καλύτερο.

Προσωπικά δεν θα ειχα θεμα να το σεταρω μια και καλή αλλα να εχω θέματα δυσλειτουργιας (έστω μια στο τοσο) ή συνδρομές για λειτουργικά συστήματα κλπ δεν με ψήνει και τοσο ως ιδέα.

Παρόλα αυτα θα συνεχίσω να παρακολουθώ το νημα με ενδιαφερον.

Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Και δεν υπάρχει συνήθως κανένας λόγος να κανεις κατι μεσω ssh.

• Angry
Reactions: Ge0rge
Ένα πράγμα μονο οτι δεν είναι tidal ready αρα πρέπει να παίζει μεσω άλλης εφαρμογής BubbleUpnp.

Το κυριοτερο όμως ειναι οτι χρειάζομαι ενα ακόμη για το δεύτερο σύστημα, οπότε έλεγα μπας και έπαιρνα - έφτιαχνα κατι καλύτερο.

Προσωπικά δεν θα ειχα θεμα να το σεταρω μια και καλή αλλα να εχω θέματα δυσλειτουργιας (έστω μια στο τοσο) ή συνδρομές για λειτουργικά συστήματα κλπ δεν με ψήνει και τοσο ως ιδέα.

Παρόλα αυτα θα συνεχίσω να παρακολουθώ το νημα με ενδιαφερον.

Λειτουργικά συστήματα υπάρχουν και δωρεάν, εγώ δεν το πληρώνω, αλλά δύσκολα να είναι μια και καλή το setup. Το χρησιμοποιώ πάνω από 10 χρόνια, στο 90% του χρόνου είναι οκ, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μην είναι. Επίσης δεν ξέρω αν υπάρχει δωρεάν λειτουργικό που να ενσωματώνει το Tidal. To Moode δεν έχει ας πούμε, θέλει εφαρμογή τύπου bubble.

Συμφωνώ και εγώ το moode χρησιμοποιούσα μέσω mc conect.
Γενικά θέλει να ασχοληθείς με το pi και να είσαι ψυχολογικά καλά για οτιδήποτε δεν πάει καλά. Πχ εγώ όταν το έστησα δεν είχα δηλώσει σταθερή ip και το έψαχνα.
Πάντως μετά από τόσα χρόνια έχω μείνει ευχαριστημένος και αν υποστηρίζε Spotify lossless δεν θα έπαιρνα άλλο streamer.

Στάλθηκε από το POCOPHONE F1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

σετάροντας μια φορά ένα ραπσμπεράκι με moode και βάζοντας το στο ντουλάπι ή κάπου πίσω να μη φαίνεται μπορείς να έχεις ένα συστηματάκι που το βάζεις και το ξεχνάς.
Για παίξιμο μέσω upnp μπορείς να παίξεις qobuz tidal αν θέλεις. Επίσης αν θέλεις κοτσάρεις δίσκους επάνω και στικάκια και τα χειρίζεσαι απο το κινητό-τάμπλετ σου.
Το spotify παιζει natively απο την εφαρμογή του στο κινητό αλλά δε παίζει προς το παρόν lossless.
Η πιο διαδεδομένη εφαρμογή για τσάμπα παίξιμο είναι το bubbleupnp. Μπορείς βέβαια να πληρώσεις ένα μικροποσό και να την έχεις χωρίς διαφημίσεις.
Εγώ είχα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή mconnect η οποία μου κόστισε 6.5ευρώ και ήταν μια χαρά.
Επίσης αν θέλεις κάτι έξτρα σε περιβάλλον δυνατότητες και πληροφορίες και design αν θες πληρώνεις το jplay για ipad, πολύ ωραία εφαρμογή αλλά όλα τα ωραία πλερώνονται.
Καλύτερη εφαρμογή κυρίως ηχητικά είναι για μένα το volumio το οποίο δυστυχώς....πλερώ κανα 6ευρω το μήνα. Για τα δικά της στρημερ είναι δωρεάν αλλά δε θέλω να δώσω 1000ευρώ για ενα rapsberry με ωραίο σασί (εννοώ τα στρήμερ της εταιρίας) οπότε...
Προσωπικά δε θα αγόραζα τώρα κάποιο στρημερ με κλειστό λειτουργικό σε καμία περίπτωση.
Δείτε πόσα pioneer και cambridge βγαίνουν στις αγγελίες (και πόσα θα βγουν ακόμα)
Πήραμε ραπσμπέρια και μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε με hat με software με τροφοδοσίες με με με. Δείτε λίγο το σαητ του ιαν καναντα, τροφοδοσίες με μπαταρίες πυκνωτές χαμός.
Βέβαια όπως είπαμε αμα θέλεις το παίρνεις το στήνεις μια φορά και το βάζεις στο ντουλάπι.

• Like
Reactions: Sonorus
Χωρίς connect στο tidal που να φτάνει τα 192άρια και χωρίς connect στο Spotify να παιζει lossless διαβάζω.
Μέσω bubble upnp αυτά θα είναι αλλιώς, αλλά αλλιώς είναι και να παίζεις με casting όμως.