Στρώσιμο ενισχυτή

gmara

Established Member
24 March 2009
232
Έχει σημασία η ποιότητα και η ένταση ήχου κατά τη διαδικασία στρωσίματος ενός ολοκληρωμένου ή τελικού ενισχυτή;
Αν δηλαδή το σήμα δεν είναι πάντα υψηλής πιστότητας ή η πηγή δεν είναι πάντα πολύ αξιόλογη (π.χ. στην αναλογική είσοδο του προενισχυτή δίνω σήμα από NOVA και η ένταση είναι μάλλον χαμηλή σε ώρες κοινής ησυχίας για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας), αυτό επηρεάζει το σωστό στρώσιμο του ενισχυτή;
Μήπως πρέπει να προτιμώ πηγές και αρχεία υψηλής ανάλυσης (π.χ. flac 24/96 ή παραπάνω);

αυτο που παιζει ρολο ,οχι για το στρωσιμο αλλα για την μακροζωια του,ειναι ,αφοτου τον αναψεις , να ακους σε χαμηλη ενταση για κανα μισαωρακι,, να ζεσταθει ..

Re: Απάντηση: Στρώσιμο ενισχυτή

αυτο που παιζει ρολο ,οχι για το στρωσιμο αλλα για την μακροζωια του,ειναι ,αφοτου τον αναψεις , να ακους σε χαμηλη ενταση για κανα μισαωρακι,, να ζεσταθει ..

Πολύ λογικό. Ίσως είναι και ο λόγος που ο κατασκευαστής έχει κουμπί stand by το οποίο συστήνει να χρησιμοποιείται αντί για το switch on/off.

Σε κατάσταση stand by έχει κατανάλωση 100 watt την ώρα, οπότε και κατά την ενεργοποίηση είναι ήδη ζεστός.

Πολύ λογικό. Ίσως είναι και ο λόγος που ο κατασκευαστής έχει κουμπί stand by το οποίο συστήνει να χρησιμοποιείται αντί για το switch on/off.

Σε κατάσταση stand by έχει κατανάλωση 100 watt την ώρα, οπότε και κατά την ενεργοποίηση είναι ήδη ζεστός.

που το ειδες αυτο?

Αν δεν παίξει χαμηλές συχνότητες σε υψηλές στάθμες θ' αργήσει πάρα πολύ να στρώσει.

Γιατί?

Αν δεν παίξει χαμηλές συχνότητες σε υψηλές στάθμες θ' αργήσει πάρα πολύ να στρώσει.

Γιατί;

Το ζέσταμα είναι παντελώς άσχετο με το "στρώσιμο". Εχει να κάνει με την απόδοση του ενισχυτή.

Το είδος της μουσικής επίσης όπως παρατήρησε ο Χιούστον. Εχει τόση σχέση όση η μέρα της βδομάδας, η θέση της σελήνης, ο ωροσκόπος του κατόχου κ.α.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στρώσιμο ενισχυτή

Γιατί?

Aυτό ΑΝ ισχύει σε κάποιο βαθμό, ισχύει για τα ηχεία.

PASS LABS X250.5
Δίνει κατανάλωση σε κατάσταση idle 350w και max 1000w.

ακριβως!
οχι σε standby, σε idle.
αυτο σημαινει οτι οταν τον εχεις ανοιχτο τρωει 350 χωρις φορτιο!
οταν του δωσεις πραμα παει απο 350-1000 αναλογα με το τι παιζεις...
και εγω x150.5 εχω.
σε standby Δεν καινε, θα με ειχε κατστρεψει αν ηταν ετσι...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στρώσιμο ενισχυτή

Aυτό ΑΝ ισχύει σε κάποιο βαθμό, ισχύει για τα ηχεία.

Δυστυχώς ισχύει σε όλα περισσότερο ή λιγότερο. Στα ηχεία είναι πιο εμφανές λόγω και αρχικής σκληρότητας της ανάρτησης, με συνέπεια να έχουν μειωμένη διαδρομή μέχρι να στρώσουν.

Προσωπικά, το πρώτο 24ωρο αφήνω τον ενισχυτή να παίζει σε χαμηλές εντάσεις, το δεύτερο 24ωρο σε κανονικές εντάσεις (το «κανονικό» για εμένα είναι γύρω στα 90db στη θέση ακρόασης) για να δω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κατασκευή, είτε από τη μεταφορά είτε από το εργοστάσιο και μετά το δεύτερο 24ωρο του βάζω ένα «βαρύ» φορτίο για να τον «ρουφήξει» και να σταθεροποιηθούν τα «στοιχεία» του.

ακριβως!
οχι σε standby, σε idle.
αυτο σημαινει οτι οταν τον εχεις ανοιχτο τρωει 350 χωρις φορτιο!
οταν του δωσεις πραμα παει απο 350-1000 αναλογα με το τι παιζεις...
και εγω x150.5 εχω.
σε standby Δεν καινε, θα με ειχε κατστρεψει αν ηταν ετσι...

Συγγνώμη, είχα την εντύπωση ότι σε standby είναι 100w. Ξέρεις πόσο είναι η κατανάλωση σε standby; Ο αντιπρόσωπος μου είπε να τον αφήνω πάντα σε κατάσταση standby και όχι off για να παραμένουν φορτισμένοι οι πυκνωτές κλπ.

Προσωπικά, το πρώτο 24ωρο αφήνω τον ενισχυτή να παίζει σε χαμηλές εντάσεις, το δεύτερο 24ωρο σε κανονικές εντάσεις (το «κανονικό» για εμένα είναι γύρω στα 90db στη θέση ακρόασης) για να δω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κατασκευή, είτε από τη μεταφορά είτε από το εργοστάσιο και μετά το δεύτερο 24ωρο του βάζω ένα «βαρύ» φορτίο για να τον «ρουφήξει» και να σταθεροποιηθούν τα «στοιχεία» του.

επειδή βρίσκομαι σε διαδικασία στρωσίματος ενισχυτή αλλά και ηχείων, τι αποτελεί βαρύ φορτίο κατά την άποψη σου? υπάρχει κάποιο δισκάκι με συχνότητες που να μην είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί αλλά να κάνουν τις μονάδες να κουνιούνται?

επειδή βρίσκομαι σε διαδικασία στρωσίματος ενισχυτή αλλά και ηχείων, τι αποτελεί βαρύ φορτίο κατά την άποψη σου? υπάρχει κάποιο δισκάκι με συχνότητες που να μην είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί αλλά να κάνουν τις μονάδες να κουνιούνται?

Βρε σύ αν δεν είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί δεν
θα στρώνουν και τα μεγάφωνα...Εντάξει μπορείς να βρείς συχνότητες
κάτω από 10hz που δεν είναι ακουστές αλλά θα στρώνουν μόνο τα γούφερ..

Υπάρχουν αρκετά Cds ειδικά γι αυτή την περίπτωση και
όντως κάνουν καλή δουλειά.Ενα είναι αυτό και το καλύτερο αλλά αρκετά
τσιμπημένο σε τιμή είναι αυτό.

Εννοώ, ότι του βάζω ένα ηχείο με πολλά μεγάφωνα, εκτός των δυνατοτήτων οδήγησης του ενισχυτή, με αποτέλεσμα να τον έχει στην… «τσίτα» συνέχεια, άσχετα προγράμματος : -)
Με αυτό τον τρόπο, έστω σε μικρές εντάσεις, ο ενισχυτής «στρώνει».