Στρώσιμο Καλωδιών/ Πραγματικότητα η Παραμύθι - Η εμπειρία

Status
Not open for further replies.
Καλώδια που έχουν "στρώσει" για 1000 ώρες, με εκείνα που έχουν στρώσει 3020 ώρες, έχουν ακουστή διαφορά ?

Πως επιλέγετε καλώδια αφού θα τα ακούσετε μετά από καιρό ?

Έχει κανένας απόδειξη γιατί ο καινούργιος κινητήρας του αυτοκινήτου θέλει στρώσιμο???

Φυσικά έχω, αλλά σε άτομα που δεν έχουν τη στοιχειώδη διανοητική ικανότητα ενός 10χρονου, να διακρίνουν πόσο πιο σύνθετο είναι το αυτοκίνητο σε σύγκριση με δυό βέργες χαλκό, δεν καταδέχομαι να αναφέρω καμιά απόδειξη. Εκτός αν πουν τη μαγική λέξη «παρακαλώ».

Ή μηπως δε θέλει??

Βασικά, δεν θέλει.

Και γιατί ο κινητήρας 'ανοίγει' όταν στρώσει??? Ή μήπως δεν 'ανοίγει'???

Τα σύγχρονης κατασκευής μοτέρ δεν «ανοίγουν». Οι ανοχές τους είναι μικρές, μι-κρές.

Και γιατί οι μηχανικοί και οι εταιρίες επιμένουν πως είναι πολύ σημαντικό το ροντάρισμα του νέου κινητήρα ???....

Για να βγάλει ο κινητήρας την εντός εγγύησης ζωή του χωρίς να πιεσθεί καθόλου, κάτι που ελαττώνει την πιθανότητα να παρουσιάσει βλάβη εντός της εγγύησης. Έτσι, μόλις παρέλθει η εγγύηση, ο ανύποπτος ιδιοκτήτης θα ανεβάσει στροφές στον κινητήρα του και θα έλθει κατά μέτωπο με τη βλάβη, για την επισκευή της οποίας θα πληρώσει φυσικά. Βεβαίως, υπάρχουν και τίμιοι μηχανικοί και κατασκευαστές, όπως η Peugeot, που δεν πουλάνε στους πελάτες τους τέτοια άθλια παραμύθια. Σου δίνουν καινούργιο αυτοκίνητο, και σου λένε φόρτωσέ το και πήγαινε με όσα θέλεις.

Αν έχουν κατεύθυνση τα καλώδια??? Και φυσικά μπορεί να έχουν αν έτσι επιλέξει ο κατασκευαστής...(Υπάρχουν μέταλλα που άγουν ΜΟΝΟ προς τη μια κατεύθυνση όπως το πυρίτιο...)

Δε μου λες ρε Λευτέρη, εφόσον κάποιος ασχολείται επαγγελματικά με τους υπολογιστές και –πλησιάζοντας στα πεντηκοστά του γενέθλια- εξακολουθεί να νομίζει πως το πυρίτιο είναι μέταλλο -και μάλιστα αγωγός και όχι ημιαγωγός, αν αυτό δεν λέγεται αγραμματοσύνη, πώς αλλιώς λέγεται;

Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά γιατί υπάρχουν και κάτι μηχανολόγοι μηχανικοί που νομίζουν πως οι μικρές διατομές βγαίνουν με extraction pressure, λες και είναι μακαρόνια.

Μετά ρε Λευτέρη διαμαρτύρεσαι ότι μονίμως γράφω ειρωνείες αφ’ υψηλού. Εσύ δηλαδή πώς θα απαντούσες αν έβλεπες χύμα, χύμα, τέτοιο θράσος; Και καλά εγώ, που έτσι κι αλλιώς είναι κακός και ακροβατώ ανάμεσα στην πλακίτσα και τη σάτιρα και λες ότι σε φέρνω σε δύσκολη θέση και προσβάλλω και έτσι και αλλιώς, και στο τέλος θα φέρω τη συντέλεια του κόσμου. Την προσβολή της νοημοσύνης όσων διαβάζουν τέτοιες ασυναρτησίες τη λογάριασες ποτέ;

Παντως βρε παιδι μου ενα πραμα........οποτε τιθεται επι ιντερνετικου ταπητος το θεμα των καλωδιων....πολυ σουξε το μαγαζι!!!!!!!!!
:guitarist::guitarist:

Ωραία. Ας κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση.

Επειδής –λόγω του επιδερμικού φαινομένου- τα ηλεκτρόνια κυλάνε στην επιφάνεια του αγωγού με ταχύτητα που αυξάνει με αύξηση της συχνότητας, το διηλεκτρικό με το οποίο επικαλύπτεται ο αγωγός πρέπει να είναι σχετικά χαλαρά φορεμένο, ώστε τα ηλεκτρόνια να γλιστράνε ανάμεσα με αρκετή ευκολία. Αλλιώς το καλώδιο παρουσιάζει αντίσταση. Όταν το καλώδιο «στρώσει», δηλαδή, βασικά, όταν στρώσει η επιφάνεια του αγωγού, αυτή αποκτά και κατευθυντικότητα, συμπεριφερόμενη όπως τα λέπχια του πσαργιού. Έτσι, αν θελήσουμε να το κσεγυμνώσουμε στην άκρη του, πρέπει να το κάνουμε στη σωστή άκρη, αυτή προς την οποία έχουν γείρει τα λέπχια, γιατί στην ανάποδη άκρη το διηλεκτρικό θα γατζώσει πάνω στα λέπχια και δε θα βγιαίνει με τίποτα. Για να το κσεγυμνώσουμε στην ανάποδη άκρη, θα πρέπει να το κσεστρώσουμε και να το στρώσουνε ανάποδα, ώστε τα λέπχια να αλλάκσουν φορά και να γείρουν προς τη μεριά που θέλουμε να το κσεγυμνώσουμε. Κύρια αιτία όλων αυτών είναι το Παλλάδιο, που αποτελεί το κύριο συστατικό των λεπχιών. Έτσι, αν μας τύχει καλώδιο με κράμα που περιέχει παλλάδιο, δε μένει παρά να περιμένουμε να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα μέταλλα, όπως συμβαίνει με τον φραπέ, όπου ο συνήθως βαργιεστημένος μπάρμαν μας τον σερβίρει με το γάλα χυμένο ατάκτως μέσα στο ποτήρι, οπότε πρέπει εμείς να τον ανακατέπσουμε με το καλαμάκι για να πάει το γάλα παντού, ακόμα και στον αφρό. Έτσι και το Παλλάδιο, μόλις ανακατεφτεί με τα υπόλοιπα μέταλλα, τσουπ, πετάγιεται στην επιφάνεια και σχηματίζει τα λέπχια.

Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά, όπως αναφέρει και ο Βασίλης, υπάρχουν και κατασκευαστές καλωδίων που δεν πιστεύουν ότι τα καλώδια στρώνουν. Άραγιε, γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως αυτοί οι κατασκευαστές δεν βάζουν παλλάδιο στα κράματα που χρησιμοποιούν, μήπως είναι άπιστοι, γκιαούρηδες, ή μήπως αλείφουν τον αγωγό με λάδι, ώστε τα ηλεκτρόνια να γλιστρούν ανάμεσα στα λέπχια και το διηλεκτρικό, ακόμα και ανάποδα, με σχιετικά χαμηλή εμπέδηση; Του έχει τύχει κανενός κάπχοιο τέτχοιο καλώδιο, να μας πει την εμπειρία του;

Τέλος, έχω και μνια πραχτική απορία. Αφού το στρώσιμο των καλωδίωνε συνεπάγεται τεράστιες αλλαγιές στον ήχο, τί θα συμβεί αν συνδέσω τα καλώδια των ηχείων ανάποδα, δηλαδή με τη φορά των λεπχιών προς τον ενισχυτή; Οι διαφορές θα είναι μεγάλες; Και πόσο; Για παράδειγμα, αν βάλω να ακούσω Πέτρο Αναγνωστάκη, «Περπατώ και σφυρίζω θλιμμένα», τί θα βγιει από τα ηχεία; Η Έλλη Κοκκίνου να τραγουδάει «Μωρό μου σόρρυ, μα έχω βρει καλύτερο αγόρι»; Ή απλώς θα μείνω στο ίδιο «mood», με το πάλαι ποτέ γνωστό σμάσιν χιτ του Κώστα Καρουσάκη, «βάλε μου να πχιω, και ξαναβάλε μου, αυτ’ η γυναίκα θάναι το φινάλε μου»;

Τίθεται θέμα ασφαλείας κάποιος άλλος γράφει με τον κωδικό του Κόγια!!!! :eek:

Η αληθεια ειναι οτι αν και δεν εχω επιστημονικη γνωση σε αυτο το thread εχουν γραφτει πραγματα που βγαζουν ματια. Για την γειωση στο καλωδιο των ηχειων, για το μεταλλο πυριτιο και αλλα που μια απλη ενασχοληση με το hobby και καποιες γενικες γνωσεις που χρειαζονται για αυτο αρκουν για να συμπερανει καποιος οτι καποιοι γραφουν στη κυριολεξια οτι να'ναι.

Παντως βρε παιδι μου ενα πραμα........οποτε τιθεται επι ιντερνετικου ταπητος το θεμα των καλωδιων....πολυ σουξε το μαγαζι!!!!!!!!!
:guitarist::guitarist:

ειναι περιοδικο το φαινομενο οποτε λιγοστευει η επισκεψιμοτητα. :flipout:

Απάντηση: Re: Στρώσιμο Καλωδιών/ Πραγματικότητα η Παραμύθι - Η εμπειρία

Όχι τίποτʼ άλλο, αλλά γιατί υπάρχουν και κάτι μηχανολόγοι μηχανικοί που νομίζουν πως οι μικρές διατομές βγαίνουν με extraction pressure, λες και είναι μακαρόνια.

B]

Ξερεις Κωστα η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας μερικες φορες.
Να σε βοηθησω να κανεις τo γνωστο googling σου και να ερθεις να μας τα πεις μετα η διαδικασια λεγεται wire drawing. Aν δεν εχεις παει πανεπιστημιο για να τα μαθεις το google μπορει να γινει ο καλυτερος σου φιλος.
Now....Go for it!!!!

Last edited:
Επειδή έχω δει την διαδικασία wire drawing (αλλιώς όπως λέμε τραβά σύρμα να λεπτύνει) σας πληροφορώ πράγματι ναι αυτή η διαδικασία όντως αφήνει λέπια!! :flipout:

"Τα πανεπιστήμια δημιουργούν ειδικότητες και όχι προσωπικότητες"
Ζώρζ Πιλαλί :grinning-smiley-043

Και μετά από το χρήσιμο μήνυμα του σοφού και πριν το κλείδωμα :drummer:,
γιατί δεν μας λέτε οι πτυχιούχοι και γνώστες, τι συμβαίνει ?

Kharmacoma στο δίπλα threat συμφώνησες ότι σωστός αγωγός είναι ο "flat".
Αφού με τον καιρό τα καλώδια αλλάζουν χαρακτήρα, πως είναι δυνατόν να . . .
Ο ηχος εχει αλλαξει δραματικα, το αποτελεσμα ειναι απιστευτα μουσικο και οι υψηλες συχνοτητες εχουν ερθει σε πληρη ισσοροπια με το υπολοιπα φασμα. Για να προλαβω αυτους που θα πουν οτι απλα το εχω συνηθισει, θελω να πω οτι δεν μιλαμε για κατι τετοιο. Ο ηχος εχει αλλαξει παντελως.
Άλλαξε και τώρα ισορρόπησε ?
Γιατί εαν ναι, τότε κάτι φταίει-έφταιγε στο υπόλοιπο σύστημά σου, έτσι δεν είναι ?

Αλλά τελικά....Αν είναι φλατ το καλώδιο, τότε τι αλλάζει στο στρώσιμο ?

Re: Απάντηση: Στρώσιμο Καλωδιών/ Πραγματικότητα η Παραμύθι - Η εμπειρία

Δεν μίλησε κανείς για κλείδωμα.
Μπορεί να είμαι πάνω από το thread και να το επιτηρώ, αλλά όσο δεν έχει χοντρύνει να πάει σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς το κρατάω ανοιχτό.

Το κουμπάκι βέβαια είναι πολύ κοντά...

"Τα πανεπιστήμια δημιουργούν ειδικότητες και όχι προσωπικότητες"
Ζώρζ Πιλαλί :grinning-smiley-043

γιατί δεν μας λέτε οι πτυχιούχοι και γνώστες, τι συμβαίνει ?

Kharmacoma στο δίπλα threat συμφώνησες ότι σωστός αγωγός είναι ο "flat".
Αφού με τον καιρό τα καλώδια αλλάζουν χαρακτήρα, πως είναι δυνατόν να . . .
Άλλαξε και τώρα ισορρόπησε ?
Γιατί εαν ναι, τότε κάτι φταίει-έφταιγε στο υπόλοιπο σύστημά σου, έτσι δεν είναι ?

Αλλά τελικά....Αν είναι φλατ το καλώδιο, τότε τι αλλάζει στο στρώσιμο ?

Ρε Timbre ωρες ωρες αναρωτιεμαι τοσες αποριες στον υπνο σου τις βλεπεις?
Μου ειναι πανευκολο να σου απαντησω αλλα αφου ρωτα για να ρωτας και εισαι αρνητικα προκατειλημμενος δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος.
Χωρις παρεξηγηση γιατι σε θεωρω καλο παιδι.

...
Μου ειναι πανευκολο να σου απαντησω αλλα αφου ρωτα για να ρωτας και εισαι αρνητικα προκατειλημμενος δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος.
.....
Δεν είμαι αρνητικά προκατειλημμένος..., απλά έχω αμφιβολίες για όσα γράφονται.

Καλώδια που έχουν "στρώσει" για 1000 ώρες, με εκείνα που έχουν στρώσει 3020 ώρες, έχουν ακουστή διαφορά ?

Πως επιλέγετε καλώδια αφού θα τα ακούσετε μετά από καιρό ?

Επιλεγουμε τα καλώδια όπως έχουν. Όπως έχω πει η Καλημέρα από το πρωί φαίνεται. Με το στρώσιμο θα ακουστούν ακόμη καλύτερα.
Δεν πιστεύω σε κάποιους κατασκευαστές που σου λεν ότι θα σου αρέσει το προϊόν, [ενώ εσύ το ακούς και δεν σου αρέσει, αλλά πείστηκες και το αγόρασες] αφού το στρώσεις για πολλές εκατοντάδες ώρες, μήνες ή και χρόνο!!!
Εδώ είναι που προσωπικά αμφιβάλλω για την ποιότητα ενός τέτοιου προϊόντος. Λ.Σ.

Δεν πιστεύω σε κάποιους κατασκευαστές που σου λεν ότι θα σου αρέσει το προϊόν, [ενώ εσύ το ακούς και δεν σου αρέσει, αλλά πείστηκες και το αγόρασες] αφού το στρώσεις για πολλές εκατοντάδες ώρες, μήνες ή και χρόνο!!!
.

Και γω...
θα τους πιστεψω μονο, αν εχουν την μαγκια να σου δωσουν το στρωμενο καλωδιο που υποχρεουνται να εχουν, μαζι με το αστρωτο για να ακουσεις μονος την διαφορα που ισχυριζοντε οτι ΘΑ υπαρξει!!

Εγώ λέω ότι κατα την "200ωρη διαδικασία στρωσίματος", αυτό που στρώνει είναι το αυτί, κι όχι το καλώδιο... Εξοικειώνεται το αυτί να ακούει γνωστά του ακούσματα, με τις συγκεκριμένες καινούριες συνθήκες... Και επειδή τα πάντα είναι ΚΑΙ ψυχοσωματικά, επειδή ο εγκέφαλος μετά την όλη διαδικασία αγοράς είναι πεπεισμένος οτι σε μερικές μέρες το τελικό αποτέλεσμα θα του αρέσει, αρχίζει και αισθάνεται διαφορές στον ήχο και - μαντέψτε - τελικά του αρέσει...

Και γω...
θα τους πιστεψω μονο, αν εχουν την μαγκια να σου δωσουν το στρωμενο καλωδιο που υποχρεουνται να εχουν, μαζι με το αστρωτο για να ακουσεις μονος την διαφορα που ισχυριζοντε οτι ΘΑ υπαρξει!!

Πράγματι, όπως έγραψε και άλλος συμφορουμίτης 1-2 σελίδες πιό πριν... Γιατί δεν τα πουλάνε "στρωμένα" ?

Η αληθεια ειναι οτι αν και δεν εχω επιστημονικη γνωση σε αυτο το thread εχουν γραφτει πραγματα που βγαζουν ματια. Για την γειωση στο καλωδιο των ηχειων, για το μεταλλο πυριτιο και αλλα που μια απλη ενασχοληση με το hobby και καποιες γενικες γνωσεις που χρειαζονται για αυτο αρκουν για να συμπερανει καποιος οτι καποιοι γραφουν στη κυριολεξια οτι να'ναι.

Ούτε εγώ έχω επιστημονική γνώση επί του θέματος, αλλά επειδή έχω κι εγώ την ίδια εντύπωση μ' εσένα, προτείνω:

Μεταφράζουμε τους ακρογωνιαίους λίθους επιστημονικής σοφίας αυτού του θέματος (πυρίτια, "επιστημονικές" ερμηνείες γιατί "στρώνουν" κ.τ.λ) και το στέλνουμε στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης π.χ. της belden.

Οι πιθανότητες να πάρουμε καμμιά κουλούρα καλώδιο IC δώρο είναι αρκετές. Χρόνια θα έχουν να γελάσουν έτσι οι άνθρωποι!

:rofl:

Κωνσταντίνος

Status
Not open for further replies.