Έχει κανένας απόδειξη γιατί ο καινούργιος κινητήρας του αυτοκινήτου θέλει στρώσιμο???
Ή μηπως δε θέλει??
Και γιατί ο κινητήρας 'ανοίγει' όταν στρώσει??? Ή μήπως δεν 'ανοίγει'???
Και γιατί οι μηχανικοί και οι εταιρίες επιμένουν πως είναι πολύ σημαντικό το ροντάρισμα του νέου κινητήρα ???....
Αν έχουν κατεύθυνση τα καλώδια??? Και φυσικά μπορεί να έχουν αν έτσι επιλέξει ο κατασκευαστής...(Υπάρχουν μέταλλα που άγουν ΜΟΝΟ προς τη μια κατεύθυνση όπως το πυρίτιο...)
Ωραία. Ας κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση.
Επειδής –λόγω του επιδερμικού φαινομένου- τα ηλεκτρόνια κυλάνε στην επιφάνεια του αγωγού με ταχύτητα που αυξάνει με αύξηση της συχνότητας, το διηλεκτρικό με το οποίο επικαλύπτεται ο αγωγός πρέπει να είναι σχετικά χαλαρά φορεμένο, ώστε τα ηλεκτρόνια να γλιστράνε ανάμεσα με αρκετή ευκολία. Αλλιώς το καλώδιο παρουσιάζει αντίσταση. Όταν το καλώδιο «στρώσει», δηλαδή, βασικά, όταν στρώσει η επιφάνεια του αγωγού, αυτή αποκτά και κατευθυντικότητα, συμπεριφερόμενη όπως τα λέπχια του πσαργιού. Έτσι, αν θελήσουμε να το κσεγυμνώσουμε στην άκρη του, πρέπει να το κάνουμε στη σωστή άκρη, αυτή προς την οποία έχουν γείρει τα λέπχια, γιατί στην ανάποδη άκρη το διηλεκτρικό θα γατζώσει πάνω στα λέπχια και δε θα βγιαίνει με τίποτα. Για να το κσεγυμνώσουμε στην ανάποδη άκρη, θα πρέπει να το κσεστρώσουμε και να το στρώσουνε ανάποδα, ώστε τα λέπχια να αλλάκσουν φορά και να γείρουν προς τη μεριά που θέλουμε να το κσεγυμνώσουμε. Κύρια αιτία όλων αυτών είναι το Παλλάδιο, που αποτελεί το κύριο συστατικό των λεπχιών. Έτσι, αν μας τύχει καλώδιο με κράμα που περιέχει παλλάδιο, δε μένει παρά να περιμένουμε να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα μέταλλα, όπως συμβαίνει με τον φραπέ, όπου ο συνήθως βαργιεστημένος μπάρμαν μας τον σερβίρει με το γάλα χυμένο ατάκτως μέσα στο ποτήρι, οπότε πρέπει εμείς να τον ανακατέπσουμε με το καλαμάκι για να πάει το γάλα παντού, ακόμα και στον αφρό. Έτσι και το Παλλάδιο, μόλις ανακατεφτεί με τα υπόλοιπα μέταλλα, τσουπ, πετάγιεται στην επιφάνεια και σχηματίζει τα λέπχια.
Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά, όπως αναφέρει και ο Βασίλης, υπάρχουν και κατασκευαστές καλωδίων που δεν πιστεύουν ότι τα καλώδια στρώνουν. Άραγιε, γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως αυτοί οι κατασκευαστές δεν βάζουν παλλάδιο στα κράματα που χρησιμοποιούν, μήπως είναι άπιστοι, γκιαούρηδες, ή μήπως αλείφουν τον αγωγό με λάδι, ώστε τα ηλεκτρόνια να γλιστρούν ανάμεσα στα λέπχια και το διηλεκτρικό, ακόμα και ανάποδα, με σχιετικά χαμηλή εμπέδηση; Του έχει τύχει κανενός κάπχοιο τέτχοιο καλώδιο, να μας πει την εμπειρία του;
Τέλος, έχω και μνια πραχτική απορία. Αφού το στρώσιμο των καλωδίωνε συνεπάγεται τεράστιες αλλαγιές στον ήχο, τί θα συμβεί αν συνδέσω τα καλώδια των ηχείων ανάποδα, δηλαδή με τη φορά των λεπχιών προς τον ενισχυτή; Οι διαφορές θα είναι μεγάλες; Και πόσο; Για παράδειγμα, αν βάλω να ακούσω Πέτρο Αναγνωστάκη, «Περπατώ και σφυρίζω θλιμμένα», τί θα βγιει από τα ηχεία; Η Έλλη Κοκκίνου να τραγουδάει «Μωρό μου σόρρυ, μα έχω βρει καλύτερο αγόρι»; Ή απλώς θα μείνω στο ίδιο «mood», με το πάλαι ποτέ γνωστό σμάσιν χιτ του Κώστα Καρουσάκη, «βάλε μου να πχιω, και ξαναβάλε μου, αυτ’ η γυναίκα θάναι το φινάλε μου»;
Παντως βρε παιδι μου ενα πραμα........οποτε τιθεται επι ιντερνετικου ταπητος το θεμα των καλωδιων....πολυ σουξε το μαγαζι!!!!!!!!!
:guitarist::guitarist:
Όχι τίποτʼ άλλο, αλλά γιατί υπάρχουν και κάτι μηχανολόγοι μηχανικοί που νομίζουν πως οι μικρές διατομές βγαίνουν με extraction pressure, λες και είναι μακαρόνια.
B]
Άλλαξε και τώρα ισορρόπησε ?Ο ηχος εχει αλλαξει δραματικα, το αποτελεσμα ειναι απιστευτα μουσικο και οι υψηλες συχνοτητες εχουν ερθει σε πληρη ισσοροπια με το υπολοιπα φασμα. Για να προλαβω αυτους που θα πουν οτι απλα το εχω συνηθισει, θελω να πω οτι δεν μιλαμε για κατι τετοιο. Ο ηχος εχει αλλαξει παντελως.
Και μετά από το χρήσιμο μήνυμα του σοφού και πριν το κλείδωμα :drummer:,
"Τα πανεπιστήμια δημιουργούν ειδικότητες και όχι προσωπικότητες"
Ζώρζ Πιλαλί
Και μετά από το χρήσιμο μήνυμα του σοφού και πριν το κλείδωμα :drummer:,
γιατί δεν μας λέτε οι πτυχιούχοι και γνώστες, τι συμβαίνει ?
Kharmacoma στο δίπλα threat συμφώνησες ότι σωστός αγωγός είναι ο "flat".
Αφού με τον καιρό τα καλώδια αλλάζουν χαρακτήρα, πως είναι δυνατόν να . . .
Άλλαξε και τώρα ισορρόπησε ?
Γιατί εαν ναι, τότε κάτι φταίει-έφταιγε στο υπόλοιπο σύστημά σου, έτσι δεν είναι ?
Αλλά τελικά....Αν είναι φλατ το καλώδιο, τότε τι αλλάζει στο στρώσιμο ?
Δεν είμαι αρνητικά προκατειλημμένος..., απλά έχω αμφιβολίες για όσα γράφονται....
Μου ειναι πανευκολο να σου απαντησω αλλα αφου ρωτα για να ρωτας και εισαι αρνητικα προκατειλημμενος δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος.
.....
Καλώδια που έχουν "στρώσει" για 1000 ώρες, με εκείνα που έχουν στρώσει 3020 ώρες, έχουν ακουστή διαφορά ?
Πως επιλέγετε καλώδια αφού θα τα ακούσετε μετά από καιρό ?
Δεν πιστεύω σε κάποιους κατασκευαστές που σου λεν ότι θα σου αρέσει το προϊόν, [ενώ εσύ το ακούς και δεν σου αρέσει, αλλά πείστηκες και το αγόρασες] αφού το στρώσεις για πολλές εκατοντάδες ώρες, μήνες ή και χρόνο!!!
.
Και γω...
θα τους πιστεψω μονο, αν εχουν την μαγκια να σου δωσουν το στρωμενο καλωδιο που υποχρεουνται να εχουν, μαζι με το αστρωτο για να ακουσεις μονος την διαφορα που ισχυριζοντε οτι ΘΑ υπαρξει!!
Η αληθεια ειναι οτι αν και δεν εχω επιστημονικη γνωση σε αυτο το thread εχουν γραφτει πραγματα που βγαζουν ματια. Για την γειωση στο καλωδιο των ηχειων, για το μεταλλο πυριτιο και αλλα που μια απλη ενασχοληση με το hobby και καποιες γενικες γνωσεις που χρειαζονται για αυτο αρκουν για να συμπερανει καποιος οτι καποιοι γραφουν στη κυριολεξια οτι να'ναι.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.