Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Ναι. Επίσης για μεγάφωνα με πολύ σκληρές αναρτήσεις και πολύ μικρές διαδρομές πχ Lowther μερικές μέρες, μη χρήσης, αρκούν για να "ξεστρώσουν". Οι δε κάτοχοι τους αναφέρουν ότι μια ζωή δεν φτάνει για να τα στρώσεις. Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύουν. Αυτό που ξέρω με τα δικά μου Fostex -όταν τα άκουγα- είναι ότι μετά απο διακοπές καλοκαιριού ήθελαν αρκετές μέρες για να έρθουν στα ίσια τους -μπορεί να στρώνανε και τ αυτία μου, δεν είμαι σίγουρος ; )-.
Ναι..κάποιος φίλος εφτιαξε μια μεγάλη κορνα με lowther εστρωνε..εστρωνε τουλάχιστον 2 μήνες αν θυμάμαι καλά αλλα μετα το αποτέλεσμα ηταν εκπληκτικό!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πιστεύω από την συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τον ήχο, ότι τα ηχεία στρώνουν με τον καιρό και σίγουρα στρώνουν για τους λόγους που ανέφερε και ανέπτυξε πολύ σωστά ο φίλος ΘΕΟΘΑΝ. Αλλά πιστεύω ότι μαζί με τα ηχεία στρώνουν και τα αυτιά μας και αυτά στρώνουν πολύ πιο γρήγορα και πολλές φορές βολεύονται στον ήχο που ακούμε. Θα σας έχει τύχει να ακούσετε σύστημα φίλου και την πρώτη ώρα της ακρόασης να σας ξενίζει το άκουσμα . Μετά από κάποια ώρα (και μερικές φορές με την βοήθεια κάποιου ποτού), όλα είναι καλύτερα. Θέλω να πω ότι ο ψυχολογικός παράγοντας καθώς και η συνήθεια του ήχου που ακούς μπορεί να σε επηρεάσει. Γιαυτό τον λόγο ρωτάω για αντικειμενικά κριτήρια ,ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Τώρα θα μου πεις ότι αν σε ικανοποιεί αυτό που ακούς τι τα θέλεις τα αντικειμενικά. Είναι και αυτό μια άποψη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Στέλιο όπως έγραψε και στο αρχικό του μήνυμα ο ΘΕΟΘΑΝ τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα με τις μοντέρνες αναρτήσεις.
Αν το ηχείο έχει γνωρίσει μόνο μέχρι μέτριες εντάσεις σημαίνει ότι ένα μέρος της ανάρτησης έχει ενεργοποιηθεί πλήρως και η υπόλοιπη όχι. Αν τώρα, το ηχείο κληθεί ν αναπαράγει μεγάλες στάθμες το υπόλοιπο μέρος της ανάρτησης θα δείξει τον χαρακτήρα του "άστρωτου".

Το άστρωτο το είχα βιώσει έντονα πριν πολλά χρόνια με ένα ζευγάρι Zingali που μόλις τα πήρα έπαιζαν σαν να πνίγεις γάτα. Μετά απο βασανιστήρια μιας βδομάδας με χαμηλόσυχνο σήμα έγιναν κουνέλια.
Ξέρεις ότι τα κουνέλια πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα ε!!
Γιαυτό και έχεις γεμίσει το σπίτι με ηχεία.

Re: Απάντηση: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Δεν υπάρχει αμφιβολία πιστεύω από την συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τον ήχο, ότι τα ηχεία στρώνουν με τον καιρό και σίγουρα στρώνουν για τους λόγους που ανέφερε και ανέπτυξε πολύ σωστά ο φίλος ΘΕΟΘΑΝ. Αλλά πιστεύω ότι μαζί με τα ηχεία στρώνουν και τα αυτιά μας και αυτά στρώνουν πολύ πιο γρήγορα και πολλές φορές βολεύονται στον ήχο που ακούμε. Θα σας έχει τύχει να ακούσετε σύστημα φίλου και την πρώτη ώρα της ακρόασης να σας ξενίζει το άκουσμα . Μετά από κάποια ώρα (και μερικές φορές με την βοήθεια κάποιου ποτού), όλα είναι καλύτερα. Θέλω να πω ότι ο ψυχολογικός παράγοντας καθώς και η συνήθεια του ήχου που ακούς μπορεί να σε επηρεάσει. Γιαυτό τον λόγο ρωτάω για αντικειμενικά κριτήρια ,ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Τώρα θα μου πεις ότι αν σε ικανοποιεί αυτό που ακούς τι τα θέλεις τα αντικειμενικά. Είναι και αυτό μια άποψη.

Στα συγκεκριμένα που έγραψα δεν στάθηκα καθόλου στον ψυχολογικό παράγοντα άσχετα αν σε έναν βαθμό συμφωνώ ότι είναι υπαρκτός...
Στάθηκα μόνο στα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ θέματα που προκύπτουν...
Και σαν αντικειμενικά μπορώ να παραθέσω ως αποδείξεις τα δεκάδες αποτελέσματα μέτρησης των ηλεκτρομηχανικών παραμέτρων (Thiele-Small parametres) που έχω κατά καιρούς κάνει σε διάφορα μεγάφωνα και οι οποίες συμφωνούν και επαληθεύουν αυτά που έχω γράψει...Αλλά και η διεθνής βιβλιογραφία από όσο έχω υπ' όψιν μου λίγο-πολύ επιβεβεβαιώνει τα ανωτέρω...

Ο Θεοθάν ωραίος!

Προχθέ τέλειωσα και το δεύτερο μπασσόκουτο με 4χ8" ΗP21Z0.
Τό πρώτο πάιζει εδώ και λίγους μήνες.
Η διαφορά του νέου με το παλιό:
Απλά εξαφανήσθει το μπάσσο!
Αφήστε που έγινε και η στερ. εικόνα μαντάρα.
Τώρα το στρώνω στο repeat με τόνο 20Hz και το σχετικόν γκαζάκι...
Μπας και ακούσω μουσική...

Στα συγκεκριμένα που έγραψα δεν στάθηκα καθόλου στον ψυχολογικό παράγοντα άσχετα αν σε έναν βαθμό συμφωνώ ότι είναι υπαρκτός...
Στάθηκα μόνο στα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ θέματα που προκύπτουν...
Και σαν αντικειμενικά μπορώ να παραθέσω ως αποδείξεις τα δεκάδες αποτελέσματα μέτρησης των ηλεκτρομηχανικών παραμέτρων (Thiele-Small parametres) που έχω κατά καιρούς κάνει σε διάφορα μεγάφωνα και οι οποίες συμφωνούν και επαληθεύουν αυτά που έχω γράψει...Αλλά και η διεθνής βιβλιογραφία από όσο έχω υπ' όψιν μου λίγο-πολύ επιβεβεβαιώνει τα ανωτέρω...

ΣΑ-ΦΕ-ΣΤΑ-ΤΑ !!!!

Αν το ηχείο έχει γνωρίσει μόνο μέχρι μέτριες εντάσεις σημαίνει ότι ένα μέρος της ανάρτησης έχει ενεργοποιηθεί πλήρως και η υπόλοιπη όχι. Αν τώρα, το ηχείο κληθεί ν αναπαράγει μεγάλες στάθμες το υπόλοιπο μέρος της ανάρτησης θα δείξει τον χαρακτήρα του "άστρωτου".

:music-smiley-005::music-smiley-005::music-smiley-005:

Σε αυτό το σημείο θα πρότεινα να επισυναφθούν κάποια αποτελέσματα μετρήσεων η διαγραμμάτων πριν και μετά, αν υπάρχουν ψηφιακά ,όχι προς θεού, ότι δεν πιστεύουμε τα λεγόμενα των φίλων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, αλλά για να ανεβάσουμε το επίπεδο του πολύ καλού θέματος.

Άλλη μια ερώτηση επί του θέματος. Αν ένα ηχείο έχει στρώσει σε υψηλές στάθμες έστω με τον σωστό τρόπο, θα λειτουργεί εξίσου σωστά και στις χαμηλές και μέτριες στάθμες; ή η ανάρτηση θα έχει ας πούμε ξεχειλώσει(να λείπουν τα γέλια) και θα αποδίδει μόνο στις υψηλές στάθμες. Με αυτό θέλω να πω μήπως πρέπει να στρώνονται σύμφωνα με τις επιθυμητές στάθμες(και ίσως λίγο παραπάνω) του κάθε χρήστη με λογικά πάντα όρια.

Προσωπικά στρώνω σε ένταση μέχρι εκεί που μπορούν να αντέξουν τα αυτιά μου και φυσικά τα μεγάφωνα.
Παραπάνω έτσι κι αλλιώς είναι ενοχλητικό και ανθυγειινό.
Αφου τα μεγάφωνα μπορούν και αντέχουν δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα.
Βοηθά βέβαια και η έλλειψη γειτόνων...
Άρα μέχρι εκεί που μπορούμε στρώνουμε αποφεύγοντας να βγάζουμε τα μεγάφωνα εκτός των ορίων τους γιατί είτε θα "ξεχειλώσουν" είτε θα καταστραφούν!
Το έγραψε και ο Θεοθάν:
Δεν τερματίζουμε την ωφέλιμη διαδρομή των κώνων.
Με λίγα λόγια οι υπερβολές πάντα βλάπτουν.

ΔΕΝ χρειάζονται μεγάλες εντάσεις - αφήστε που μπορεί να είναι και επικύνδυνες γιατί προσπαθώντας με την ένταση να κάνουμε τον κώνο να δουλέψει πλήρως, δεν αποκλείεται χωρίς να το καταλάβουμε να οδηγήσουμε τον ενισχυτή σε ψαλλιδισμό και τελικά εκεί που προσπαθούμε να στρώσουμε το γούφερ να καταλήξουμε με τιναγμένο τουίτερ...
Το μυστικό είναι η ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ...
Αναπαραγάγοντας ημίτονα των 10-40 ΗΖ θα εκπλαγείτε με πόση λίγη ισχύς μπορούμε να κάνουμε τους κώνους να εξαντλήσουν την διαδρομή τους... Και πιο εύκολο είναι, και πιο γρήγορο, και πιο ασφαλές, και δεν ενοχλούμε και τους γείτονες ή αυτούς που μένουν σπίτι...

Γι αυτό εγώ έχω υιοθετήσει την μέθοδο που ανέφερα...

Last edited:
¨Ενα άλλο τρύκ που μπορεί να διευκολύνει και να επιταχύνει τα πράγματα είναι να...αφαιρέσετε τα γούφερ από την καμπίνα και να τα στρώσετε ελεύθερα στον αέρα...Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο αλλά στην πράξη είναι αρκετά απλό και η όλη ιστορία είναι μερικές βίδες...

Με τα γούφερ στον αέρα και χωρίς την ύπαρξη της καμπίνας να "φρενάρει" την κίνηση των κώνων, ένα μεγάφωνο που αναπαραγάγει χαμηλόσυχνα σήματα μπορεί να εξαντλήσει την διαδρομή του με μόλις 1-2 watt ισχύος !!! και εντελώς αθόρυβα...

μιλας πολυ γενικα και διμιουργεις ασαφειες με το προηγουμενο θρεντ σου
ειναι ποτε δυνατο να υπεροδηγησουμε οποιοδηποτε ενισχυτη με οποιαδηποτε ηχεια
οχι βεβαια
δηλαδη ψαλιδισμο με μικρο ενισχυτη και δυσκολα ηχεια ναι
αλλα αν βαλεις ενα ζορικοενισχυτη με ευκολα ηχεια ο μονος τροπος για να τα καψεις ειναι απο θερμικη καταπονηση
οχι ψαλιδισμο
αρα ........................

μιλας πολυ γενικα και διμιουργεις ασαφειες με το προηγουμενο θρεντ σου
ειναι ποτε δυνατο να υπεροδηγησουμε οποιοδηποτε ενισχυτη με οποιαδηποτε ηχεια
οχι βεβαια
δηλαδη ψαλιδισμο με μικρο ενισχυτη και δυσκολα ηχεια ναι
αλλα αν βαλεις ενα ζορικοενισχυτη με ευκολα ηχεια ο μονος τροπος για να τα καψεις ειναι απο θερμικη καταπονηση
οχι ψαλιδισμο
αρα ........................

:confused:
Είναι μάταιο...Παραιτούμαι.... Προφανώς μιλάμε διαφορετική γλώσσα...

Last edited:
Χρειάστηκε κι εγώ να μετρήσω παραμέτρους σε ένα 18άρι και είδα ότι η μεταβολή μετά το στρώσιμο ( 100 ώρες (!!) με 7 Hz στο Xmax) με κρύο μεγάφωνο ήταν μηδαμηνές.
Όταν ήταν ζεστό, αμέσως μετά το στρώσιμο υπήρχε η γύρω στο 10% μεταβολή που αναφέρει ο ΘΕΟΘΑΝ, η οποία δεν επηρεάζει τον υπολογισμό της καμπίνας, μιας και οι μεταβολές αλληλοεξουδετερώνονται.
Επειδή το έψαχνα τότε, βρήκα αρκετές αναφορές από χομπίστες που μετρούσαν μόνιμη αλλαγή των T/S μετά το στρώσιμο (πάλι της τάξης του 10-15%).
Οι κατασκευαστές πάντως μετρούν μετά από περίοδο στρωσίματος κάποιων ωρών με θόρυβο από 50-500 και Pmax στα επαγγελματικά 18άρια, αν θυμάμαι καλά.

:confused:
Είναι μάταιο...Παραιτούμαι.... Προφανώς μιλάμε διαφορετική γλώσσα...

... :flipout: :flipout:

ε εδώ που τα λέμε, όταν μιλάς για ψαλιδισμό, θα πρεπει να είσαι πιο συγκεκριμένος !!

Attachments

• Clipping 001_.jpg
    Clipping 001_.jpg
    50.1 KB · Views: 84