Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Εν τω μεταξύ, να στέλενεις στο πυρ το εξώτερον το DSP γιατί χαλάει τον ήχο, ενώ ξέρεις ότι φασικά παίζεις λάθος με μεγάλα ηχεία και pure, είναι κάτι που με ξεπερνάει... . Και χωρίς sub μιλάμε τώρα. Μόνο δύο μεγάλα ηχεία και το EQ.

Εν τω μεταξύ, να στέλενεις στο πυρ το εξώτερον το DSP γιατί χαλάει τον ήχο, ενώ ξέρεις ότι φασικά παίζεις λάθος με μεγάλα ηχεία και pure, είναι κάτι που με ξεπερνάει... . Και χωρίς sub μιλάμε τώρα. Μόνο δύο μεγάλα ηχεία και το EQ.

Πως το ξέρεις ότι (ο dim dim) παίζει λάθος ;;

Πήγες, άκουσες, μέτρησες ;;;

Στα 10 και 20 αυτά χρόνια η εξέλιξη στα sub και τα EQ είναι τέτοια που ακόμη κι αν δεχτούμε ότι κάνουν κάποια ζημιά στον ήχο τα DSP, τα πλεονεκτήματα είναι συντριπτικά καλύτερα στο συνολικό αποτέλεσμα, τόσα που η ζημιά αυτή ωχριά σε μέγεθος μπροστά στη βελτίωση που επιφέρουν.

Αυτό είναι προσωπική δική σου εκτίμηση.

When the cure is worse than the disease...

Να ρωτήσω κάτι;
1) Υπάρχει αυτόνομη συσκευή (εκτός trinnov)
DSP, έστω επαγγελματική? (Sonus??)
2) Οι πολέμιοι του dsp ,είναι εναντίον του σε θεωρητικό επίπεδο ή μετά από ακρόαση?
3)Έχω ακούσει ότι το καλύτερο για ένα ηχείο είναι να έχει ενεργό Xover.
Αν ισχύει αυτό,εκεί τα ένα σκασμό εξαρτήματα που περιέχει,δεν χαλάνε τον ήχο??

Πως το ξέρεις ότι (ο dim dim) παίζει λάθος ;;

Πήγες, άκουσες, μέτρησες ;;;

Σε σχέση με το να έχεις έλεγχο της φάσης από το DSP μεταξύ των μεγαφώνων των ηχείων και pure εννοείς; Σε στοκ ηχείο και με παθητικό crossover;

Να ρωτήσω κάτι;
1) Υπάρχει αυτόνομη συσκευή (εκτός trinnov) DSP, έστω επαγγελματική? (Sonus??)

Βεβαίως, π.χ. miniDSP.

2) Οι πολέμιοι του dsp ,είναι εναντίον του σε θεωρητικό επίπεδο ή μετά από ακρόαση?

Και τα δύο. Η πράξη έχει επαληθεύσει την θεωρία.

Ισχύει το μη χείρον, βέλτιστο.

Κάπου πρέπει να γίνει τελικά ο διαχωρισμός των συχνοτήτων.

Ένα πολύ καλό αναλογικό ενεργό crossover είναι συνήθως προτιμητέο από ένα παθητικό crossover.

Το "πολλά εξαρτήματα = χειρότερος ήχος" είναι υπεραπλούστευση, προερχόμενη από ημιμάθεια.

• Like
Reactions: mdvq
Αυτό είναι προσωπική δική σου εκτίμηση.

Μπορείς να ρωτήσεις όποιον μηχανικό ήχου θέλεις και θα στο εξηγήσει καλύτερα από εμένα σε ό,τι αφορά τη χρήση DSP στα ηχεία. Είναι και το ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα που έχουν τα ενεργά ηχεία σε σχέση με τα παθητικά.

Να ρωτήσω κάτι;
1) Υπάρχει αυτόνομη συσκευή (εκτός trinnov)
DSP, έστω επαγγελματική? (Sonus??)

Υπάρχουν αυτόνομες συσκευές, αλλά εδώ σκοντάφτουμε στο DSP. Σκέφτεσαι να προσθέσουμε και μια μετατροπή ακόμα από αναλογικό σε ψηφιακό, τι έχει να γίνει; 😁

Το πλεονέκτημα του ενεργού crossover είναι ότι μπορείς να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις με τα παθητικά. Και βασικά για να κάνεις πολλά πράγματα με τα παθητικά, θές περισσότερα εξαρτήματα.
Μιλάμε μόνο για το crossover έτσι; Μην βάλουμε συνολικά τι ισχύει με τα παθητικά vs ενεργά. Γιατί εκεί θέλει άλλο νήμα.

Τα ηχεία του είναι diy

Γι' αυτό έκανα τις προηγούμενες ερωτήσεις σε σχέση με το τι έγραψα στο post μου. Εσύ πως κατάλαβες ότι έγραψα για τη συγκεκριμένη περίπτωση; Το ανάφερα κάπου;

Βεβαίως, π.χ. miniDSP.
Με μια ματιά που έριξα, κατάλαβα ότι για μένα πρέπει να τηρηθεί η συνθήκη """"μακρυά και αγαπημένοι """""😄
Αν δεν ξέρεις,μάλλον μαντάρα θα τα κάνεις παρά βελτίωση θα ακούσεις.
Έχω ήδη ένα (περίπου) τέτοιο μηχάνημα και όταν το πήρα ο πωλητής με χτύπησε με κατανόηση στην πλάτη και μου είπε""""καλά ξεμπερδεματα,πτωχε μου νέε"".
Από τις εκατοντάδες ρυθμίσεις που έχει,ΔΥΟ μπόρεσα να χρησιμοποιήσω.
Πήρα και το ειδικό μικρόφωνο,τρομάρα μου 😁
Και φυσικά το mini DSP,δεν είναι καθόλου φτηνό ,έτσι να το πάρουμε και αν δεν μας κάνει το χαρίζουμε.
Άσε που τα ηχεία μου,έχουν dsp από την μάνα τους.
Δεν λέω, παράπονο δεν έχω 😸

υγ. τρίχες λέω ....τα ηχεία μου ΔΕΝ έχουν dsp.....pure και τα μυαλά στα κάγκελα 😄

Last edited:
Γι' αυτό έκανα τις προηγούμενες ερωτήσεις σε σχέση με το τι έγραψα στο post μου. Εσύ πως κατάλαβες ότι έγραψα για τη συγκεκριμένη περίπτωση; Το ανάφερα κάπου;

Αυτή την εντύπωση μου έδωσες με την στιχομυθία σας

Αυτή την εντύπωση μου έδωσες με την στιχομυθία σας

Ήταν post στη ροή της συζήτησης, αν ήθελα να γράψω κάτι για κάποιον θα του έκανα παράθεση.

Πάρε ένα μεγάλο ηχείο όπως είναι χωρίς να έχεις κάνει επέμβαση και παίξτο pure. Τι πιστεύεις ότι θα κάνει το μπάσο; Από τη συνέργεια με τον χώρο θα έχεις κορυφές στην απόκριση. Αυτές οι κορυφές επειδή με τη συνέργεια του χώρου μεταφράζονται σε ουρές, είναι σήμα το οποίο μένει με περισσότερη διάρκεια στο χρόνο.
Παίρνεις το ΕQ και τις κόβεις. Αφενός έχεις κερδίσει σε ομαλότερη συχνοτική απόκριση και αφετέρου, έχεις κερδίσει και στο time domain, δηλαδή ο ήχος σου φασικά είναι καλύτερος.
Αυτά ως προς το EQ.
Η βελτίωση εδώ είναι δραματική.
Σε ό,τι αφορά το DSP για το crossover, δηλαδή τον έλεγχο φασικά των μονάδων μεταξύ τους, επίσης υπάρχει πλεονέκτημα, αλλά είναι θέμα άλλου νήματος αυτό.

Ήταν post στη ροή της συζήτησης, αν ήθελα να γράψω κάτι για κάποιον θα του έκανα παράθεση.
(y)

Πάρε ένα μεγάλο ηχείο όπως είναι χωρίς να έχεις κάνει επέμβαση και παίξτο pure.
Pure παίζω

Τι πιστεύεις ότι θα κάνει το μπάσο;
Ότι κάνει κάθε μέρα ανάλογα το τρακ που ακούω..

Από τη συνέργεια με τον χώρο θα έχεις κορυφές στην απόκριση. Αυτές οι κορυφές επειδή με τη συνέργεια του χώρου μεταφράζονται σε ουρές, είναι σήμα το οποίο μένει με περισσότερη διάρκεια στο χρόνο.
Δεν μου έχουν δώσει τέτοια αίσθηση/εντύπωση ούτε τα ηχεία μου, ούτε ο χώρος μου

Παίρνεις το ΕQ και τις κόβεις. Αφενός έχεις κερδίσει σε ομαλότερη συχνοτική απόκριση και αφετέρου, έχεις κερδίσει και στο time domain, δηλαδή ο ήχος σου φασικά είναι καλύτερος.
Αυτά ως προς το EQ.
Η βελτίωση εδώ είναι δραματική.
Ήρθες εδώ σε μένα και το έκανες ;; όχι.
Όταν θα έρθεις και το κάνεις τότε θα δούμε την δραματική βελτίωση.

Σε ό,τι αφορά το DSP για το crossover, δηλαδή τον έλεγχο φασικά των μονάδων μεταξύ τους, επίσης υπάρχει πλεονέκτημα, αλλά είναι θέμα άλλου νήματος αυτό.
Πάλι καλά που δεν αφορά το παρόν νήμα να πω ;;