Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Δηλαδη για να καταλαβω, στο σαλονι μου που ειναι 18 τ.μ που στο καλο θα χωρεσω 4 σαμπ + 2 ηχεια δαπεδου?
Θα βγαλω τους καναπεδες εξω στο μπαλκονι?
Τα Subs μπορούν να βάλουν στις 4 γωνίες στο ταβάνι, το καθένα στη μέση της κάθε πλευράς, πάλι στο ταβάνι..
Εκεί δεν πιάνουν χώρο και δεν ενοχλούν κανέναν..🙂

• Like
Reactions: vlad66
Πως προέκυψε ότι η αναβάθμιση ήχου συνολικά είναι μεγαλύτερη με DSP και Subs σε ένα δικαναλο Setup , απ' ότι χωρίς;

Από τη φασική διόρθωση σε ολόκληρο το φάσμα του φάσματος των μονάδων (που καλύπτουν τα ηχεία συμπεριλαμβανομένων) την έκταση στο μέρος τους φάσματος που δεν γίνεται με άλλο τρόπο κι αν γίνει είναι άκρως προβληματική, και τη διαμόρφωση της απόκρισης με στοχευμένη καμπύλη. Το τελευταίο περιλαμβάνει και την αποτύπωσή της με βάση την τονικότητα των ηχείων.
Στη σούμα δεν αρκεί μια γενική παρατήρηση ότι το dsp χαλάει τον ήχο, έτσι απροσδιόριστα.

Ε,ενταξει ρε φιλαρακι δεν ειμαστε ολοι μπακουρια να ζουμε μ'ενα ηχειο αγκαλια.

Δες τι είναι το CI. Για αυτό έγραψα. Δεν παίρνεις τίποτε αγκαλιά, εκτός κι αν μέσα στον τοίχο έχει χτιστεί κανένας... .

Τα Subs μπορούν να βάλουν στις 4 γωνίες στο ταβάνι, το καθένα στη μέση της κάθε πλευράς, πάλι στο ταβάνι..
Εκεί δεν πιάνουν χώρο και δεν ενοχλούν κανέναν..🙂
Θα μπαινω στο σαλονι ή θα ακουω απο τα διπλανα δωματια;

Δες τι είναι το CI. Για αυτό έγραψα. Δεν παίρνεις τίποτε αγκαλιά, εκτός κι αν μέσα στον τοίχο έχει χτιστεί κανένας... .
Α, ενταξει, προς στιγμην νομιζα οτι θα μπορουμε να κυκλοφορουμε μεσα στο σαλονι.

Γιατι;

Κάθε ηχητική εφαρμογή έχει από πίσω της τη λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τη χρήση του χώρου.
Γενικώς υπάρχουν εφαρμογές που είναι μέχρι και μονοκάναλες οι οποίες χρησιμοποιούν περισσότερες σημειακές πηγές.
Ακόμα και εφαρμογές που είναι δικαναλες αλλά έχουν ένα ηχείο.
Σε γενικές γραμμές, η χρήση των χωρών και οι ανάγκες της ορίζουν το θα μπει.

Κάθε ηχητική εφαρμογή έχει από πίσω της τη λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τη χρήση του χώρου.
Γενικώς υπάρχουν εφαρμογές που είναι μέχρι και μονοκάναλες οι οποίες χρησιμοποιούν περισσότερες σημειακές πηγές.
Ακόμα και εφαρμογές που είναι δικαναλες αλλά έχουν ένα ηχείο.
Σε γενικές γραμμές, η χρήση των χωρών και οι ανάγκες της ορίζουν το θα μπει.
Δηλαδη, Γιαγκο μου λες οτι, δεν μπορουμε να βαλουμε 2-3 σαμπ στη κουζινα;
Σε τι κοσμο θα φερουμε τα παιδια μας;

Από τη φασική διόρθωση σε ολόκληρο το φάσμα του φάσματος των μονάδων (που καλύπτουν τα ηχεία συμπεριλαμβανομένων) την έκταση στο μέρος τους φάσματος που δεν γίνεται με άλλο τρόπο κι αν γίνει είναι άκρως προβληματική, και τη διαμόρφωση της απόκρισης με στοχευμένη καμπύλη. Το τελευταίο περιλαμβάνει και την αποτύπωσή της με βάση την τονικότητα των ηχείων.
Στη σούμα δεν αρκεί μια γενική παρατήρηση ότι το dsp χαλάει τον ήχο, έτσι απροσδιόριστα.
Πιστεύω να καταλαβαίνεις ότι δεν συμφωνώ με την απάντηση σου..

Α, ενταξει, προς στιγμην νομιζα οτι θα μπορουμε να κυκλοφορουμε μεσα στο σαλονι.

Μα για να κυκλοφορείς μέσα στον χώρο και να μην καταλαμβάνουν εμβαδόν του χώρου το έγραψα.

Που'σαι, θες να σου πω και για αόρατα ηχεία και sub;

Βασικα τιποτα πλεον δεν καταλαβαινω απ'τη συζητηση.
Ειναι ατερμονη και ανουσια, μονο για τρολαρισμα προσφερεται.
Και δεν το λεω για σενα.
Ότι όλο αυτό το νήμα είναι κουκουρούκου το έχω πει εδώ και μέρες, όπως και άλλα μέλη φυσικά..
Δεν συμφωνώ στο τρολ, λέγονται και πράγματα που ευσταθούν μερικές φορές από κάποιους..
Όμως νόημα δεν βγαίνει ακόμα..

Πιστεύω να καταλαβαίνεις ότι δεν συμφωνώ με την απάντηση σου..

Κοίταξε, εσύ έγραψες σε προηγούμενη απάντηση σου ότι σου φάνηκε πατικωμενο το πράγμα, σύμφωνα με την εμπειρία που έχεις από τα dsp/eq.
Το σύνηθες είναι να το αφήνουν έτσι γιατί υπάρχει και στην άλλη πλευρά η ανάποδη ανησυχία. Να σου πει δεν το ίσιωσες αρκετά.
Και δεν είναι κανενός η διάθεση να το παίζει ρέφερι.
Δεν είναι και πολύ εύκολο να έχεις μια ευκαιρία αραιά και πού και να μην προτεραιοποιήσεις στο σύστημα τις ανάγκες που έχει το κοινό.

Για αυτό κι εγώ πριν ρώτησα τι θα ζητούσατε από τον demά να σας δείξει.

Λάβε επίσης υπ' όψη ότι το group delay αφορά και τις μονάδες των ηχείων, και αυτό σημαίνει βελτιωμένο impulse response στο ίδιο το ηχείο με το DSP.

Last edited:
Ειμαι ολος αυτια.

Περίεργο, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει το επιχείρημα, δύο ηχεία δύο αυτιά. Ή τουλάχιστον αν ισχύει, τότε θες κι άλλα ηχεία. 😁

Υπάρχουν και ηχεία και subs που εκτός από το να είναι στον τοίχο μέσα, σπατουλαρονται κι όλας, κι έτσι δεν υπάρχει οπτικά ηχείο.
Για να σου λύσω την απορία.

Κοίταξε, εσύ έγραψες σε προηγούμενη απάντηση σου ότι σου φάνηκε πατικωμενο το πράγμα, σύμφωνα με την εμπειρία που έχεις από τα dsp/eq.
Το σύνηθες είναι να το αφήνουν έτσι γιατί υπάρχει και στην άλλη πλευρά η ανάποδη ανησυχία. Να σου πει δεν το ίσιωσες αρκετά.
Και δεν είναι κανενός η διάθεση να το παίζει ρέφερι.
Δεν είναι και πολύ εύκολο να έχεις μια ευκαιρία αραιά και πού και να μην προτεραιοποιήσεις στο σύστημα τις ανάγκες που έχει το κοινό.

Για αυτό κι εγώ πριν ρώτησα τι θα ζητούσατε από τον demά να σας δείξει.
Να σου πω την αλήθεια, κανένας δεν μπορεί να στήσει σωστά ένα τέτοιο σύστημα που αναφέρεις σαν Demo..

Έχω ακούσει πάρα πολύ σοβαρό σύστημα, αρκετών χιλιάδων ευρώ σε σπίτι φουλ φροντισμένο, με πάρα πολύ σοβαρά ηχεία και Subs, ρυθμισμένο από τον φίλο Μανώλη Καστρουνη, με Trinnov και τα σχετικά..
Σύστημα που σχεδόν κανένα μαγαζί δεν μπορεί να στήσει, (είναι πολύ δύσκολο να το κάνει, είμαι σίγουρος), και ο ήχος ήταν σιδερωμενος...

Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλα Setup, πιο φθηνού κόστους..

Μιλάμε πάντα για δικαναλο..
Το Setup που αναφέρω στην αρχή παίζει και πολυκάναλο φυσικά, διότι είναι στημένο και σαν πολυκάναλο..

Βέβαια για το δικαναλο υπάρχει άλλος προενισχυτης..

Όταν το άκουσα σαν δικαναλο, με προ τον Trinnov με Subs, και μετά με τον άλλον προενισχυτη χωρίς Subs, μάντεψε πιο έπαιζε πιο σωστά σε ήχο, όχι σε απόκριση χαμηλά..

Μιλάμε για ηχεία που έχουν δύο 12" ανά ηχείο Transmission Line..

Ποιο σύστημα λες να είχε καλύτερη διαφάνεια, αμεσότητα, αρμονικές, έκταση κλπ;
Ποιο ήταν πιο 3D με σωστές διαστάσεις στην πληροφορία της ηχογραφήσεις που αναπαρήγαγε κάθε φορά;

Πως έπαιζε το πικάπ με τον Trinnov, και πως με τον άλλο προενισχυτη;