OK, λοιπον, με μια γρηγορη αναζητηση, βρηκα μια μετρηση των παραμετρων του γουφερ.

Οι μετρησεις επαληθευονται και απο τις δημοσιευμενες καμπυλες εμπεδησης και αποκρισης συχνοτητας που υπαρχουν στο διαδικτυο τοσο στο σαιτ το Erin οσο και του Danny στην GR Research τουλαχιστον οσον αφορα την συχνοτητα συντονισμου του μεγαφωνου, της καμπινας και της αναμενομενης καμπυλης αποκρισης.
Με απλα λογια οι μετρησεις τουλαχιστον στα σημεια που μας ενδιαφερουν φαινονται legit και το ηχειο μπορει καλλιστα να ταπωθει, κατι που αλλωστε εχει προβλεψει και ο κατασκευαστης μια που το ηχειο ερχεται με αφρωδεις ταπες για αυτο το σκοπο. Επισης το ιδιο διαπιστωνεται ακομα και μεσα απο το
review του Erin οπου δημοσιευονται μετρησεις τοσο με την οπη ανοιχτη οσο και κλειστη.
Εσυ τα πηρες μεταχειρισμενα οποτε ο προηγουμενος ιδιοκτητης μπορει να μην ειχε κρατησει τις ταπες και να μην τις εχεις.
Η συχνοτητα συντονισμου της οπης ειναι στα 59Hz και η συχνοτητα συντονισμου του μεγαφωνου γυρω στα 77Hz.
Με την οπη κλειστη, το ηχειο εχει F6 στα 80Hz που σημαινει οτι στα 80Hz η ενταση θα βρισκεται 6db κατω απο την μεση σταθμη, κατι που ειναι ιδανικο για ομαλη μεταβαση σε subwoofer με συχνοτητα Cross στα 80Hz χωρις την αναγκη για High Pass στα ηχεια.
Ομως εδω υπαρχει μια παγιδα.
Η ενσωματωση των ηχειων με το sub θα γινει σχετικα ευκολα αλλα το ηχειο θα δεχεται πληρες φασμα και το 5.25 ιντσων γουφερακι των Q150 δεν εχει καλη φημη για την αντοχη του σε καταπονηση οποτε ναι στην προσθηκη sub αλλα με προσοχη στις εντασεις γιατι αν παρασυρθεις, επειδη το sub πιθανοτατα θα καλυπτει την παραμορφωση των γουφερ (που διαφορετικα θα σε προειδοποιουσε να κατεβασεις την ενταση) μπορει να το παρακανεις χωρις να το καταλαβεις και να παρεις το γουφερακι στο χερι.
Εν κατακλειδι, ναι μπορεις να παρεις ενα sub απο τωρα αλλα με προσοχη.
Αν παρεις sub που δεν διαθετει εσωτερικο DSP (Τα περισσοτερα οικονομικα, δεν εχουν) θα πρεπει να τοποθετησεις το sub αναμεσα στα ηχεια, σε αποσταση ιση με την αποσταση ηχειων-ακροατη (στην ιδια ακτινα, οχι στο ιδιο επιπεδο) ωστε να ειναι χρονικα ευθυγραμισμενο, να ταπωσεις τα Kef, να επιλεξεις 80Hz συχνοτητα κρος και να ρυθμισεις ενταση και φαση με το αφτι.
Αν παρεις sub που διαθετει DSP, θα πρεπεινα μαθεις ποση καθυστεριση στο σημα προκαλει το εσωτερικο DSP κυκλωμα και να υπολογισεις την αποσταση που θα πρεπει να τοποθετησεις το sub για να πετυχεις σωστη χρονικη ευθυγραμμιση.
Ολα αυτα βεβαια, αν παρεις πρωτα ενα Wiim Ultra, δεν θα χρειαζονται μια που το Wiim Ultra εχει ολα οσα χρειαζεσαι για να κανεις σωστη ενσωματωση, High Pass, Low Pass, Delay, PEQ, ακομα και Room Correction.
Αν πας για καινουριο Sub, απο τα οικονομικα, το μονο που εχω ξεχωρισει ειναι το Dayton Audio CS1200 το οποιο θα βρεις στην SoundImports στην Ολλανδια.
Σε μεταχειρισμενα, θα πρεπει να εχεις υπομονη να βρεθει κατι της προκοπης σε λογικη τιμη.
Παιζει επισης και το 10" KRK S10G4 το οποιο προτεινω συνηθως σε σεταπ με ενεργα ηχεια (κυριως επειδη εχει σχετικα καλης ποιοτητας ηλεκτρονικα, και High Pass στην εξοδο, αλλα και καλη αποδοση για το κοστος του) το οποιο θα μπορουσε να δουλεψει και στη δικη σου περιπτωση και το εχω δει καποιες φορες και σε αγγελιες. Στην ιδια κατηγορια με το KRK καλη αποδοση για το κοστος του, αλλα οχι τοσο καλης ποιοτητας ηλεκτρονικα (που δεν σε επηρεαζουν ιδιεταιρα περα απο τα πιθανα θεματα αξιοπιστιας) εχει επισης και το Presonus temblor 10 το οποιο επισης θα βρεις συχνα σε αγγελιες σε πολυ χαμηλη τιμη. Αν βρεις τετοιο απο αγγελια βεβαιωσου οτι δεν κανει θορυβο μολις το βαλεις στην πριζα ακομα και χωρις σημα. με απλα λογια μην παρεις αν δεν το δεις απο κοντα.
Σε αυτην την κατηγορια τιμης δεν σου προτεινω sub κλειστης καμπινας. Tα sub κλειστης καμπινας ειναι ακριβο σπορ. τα φτηνα ειναι μονο για desktop η τουαλετα. Το SVS SB1000 που ειναι το πιο διαδεδομενο οικονομικο κλειστο sub σου κανει, αλλα κοστιζει 750ευρω (τα διπλα απο αυτα που σου προτεινα σαν οικονομικα), εχει ενσωματωμενο DSP (αρα θες οπωσδηποτε το Wiim Ultra πριν το παρεις) και ειναι περιζητητο στις αγγελιες. Πρεπει να ειναι το sub που ζητειται και πωλειται περισσοτερο απο καθε αλλο. Πιστευω οτι το καθε ενα που κυκλοφορει εχει αλλαξει τουλαχιστον 3 χερια (και υπαρχει λογος γι αυτο)