Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Dmitri Klebanov was a Ukrainian Jew whose career was sidelined by the Stalin regime when his First Symphony was denounced in 1949. Klebanov wrote his Fourth String Quartet three years earlier. He dedicated it to his compatriot, the composer Mykola Leontovych who, as a Ukrainian separatist, was murdered by the Soviet secret police in 1921.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Όποιος ενδιαφέρεται για έναν εξαιρετικό Ουκρανό μαέστρο ας κοιτάξει αυτό το κουτί με τις ηχογραφήσεις του Theodore Kuchar.
Πρώτης τάξης Τσέχικη σουίτα του Dvorak, εξαιρετικές Jazz Suites του Shostakovich, εξαιρετική Ma Vlast του Smetana και πάνω από όλα θαυμάσιος στις συμφωνίες του Nielsen.

Theodore Kuchar Dvorák, Shostakovich, Smetana, Nielsen (2019).jpg

Τώρα θα μου πείτε ακόμη ένας κύκλος συμφωνιών του Brahms ?
Δεν ξέρω, έχω ακούσει μόνο τις δύο πρώτες συμφωνίες αλλά νομίζω είναι κάτι εξαιρετικό.

View attachment 197629

μετά το έριξα σε άφρο- καρίμπιαν ρυθμούς με την London Symphony Orchestra σαν big band. Απολαυστική μίξη κλασσικής και jazz.
Ο τίτλος Nazareno είναι διασκευή του περκουσιονίστα Gonzalo Grau θεμάτων των Παθών του Αγίου Μάρκου του Αργετίνου συνθέτη Osvaldo Golijov.

View attachment 197630
Με αφορμή την πρόταση σου, άκουσα αυτό:
αρχείο λήψης.jpeg

Λυρικό, χορευτικό και δυναμικό, με λίγα λόγια εξαιρετική ερμηνεία.
Μόλις βρω χρόνο θα ακούσω και το πρώτο.

Είχα ξεχάσει πόσο ενδιαφέρουσα, ωραία και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας είναι η δεύτερη συμφωνία του Weill.
Το θυμήθηκα χάρη σε αυτή την νέα κυκλοφορία.
Αξίζει ακρόασης.
αρχείο λήψης (1).jpeg

μετά το έριξα σε άφρο- καρίμπιαν ρυθμούς με την London Symphony Orchestra σαν big band. Απολαυστική μίξη κλασσικής και jazz.
Ο τίτλος Nazareno είναι διασκευή του περκουσιονίστα Gonzalo Grau θεμάτων των Παθών του Αγίου Μάρκου του Αργετίνου συνθέτη Osvaldo Golijov.

View attachment 197630

πάρα πολύ ενδιαφέρον!!!

Είχα ξεχάσει πόσο ενδιαφέρουσα, ωραία και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας είναι η δεύτερη συμφωνία του Weill.
Το θυμήθηκα χάρη σε αυτή την νέα κυκλοφορία.
Αξίζει ακρόασης.
View attachment 197710
Συμφωνώ και επαυξάνω. Πολύ καλός και ο Shostakovich.

zqls83w0o5kib_600.jpg

Το βρήκα τυχαία από τα "συστήνεται" του Qobuz και μου τράβηξε την προσοχή το πρώτο Τρακ, Evening of Roses, ένα τρομερά συγκινητικό κομμάτι. Ο σολίστας είναι μόνο 16 ετών, παίζει όμως πολύ καλά και έχει τα φόντα να εξελιχθεί θεωρω.

Πολύ ησυχία έχει πέσει εδώ.
Αυτό το ακούσατε;
Πολύ ενδιαφέρουσες ερμηνείες.
View attachment 198947
Ούτε το είχα πάρει είδηση. Έμπλεξα με την Warner που κυκλοφόρησε σε 24/192 τις υπέροχες ηχογραφήσεις της Jaqueline du Pre.

zqls83w0o5kib_600.jpg

Το βρήκα τυχαία από τα "συστήνεται" του Qobuz και μου τράβηξε την προσοχή το πρώτο Τρακ, Evening of Roses, ένα τρομερά συγκινητικό κομμάτι. Ο σολίστας είναι μόνο 16 ετών, παίζει όμως πολύ καλά και έχει τα φόντα να εξελιχθεί θεωρώ.
Είναι ταλέντο. Το 2016 πήρε από το BBC το βραβείο του νεώτερου μουσικού. Καλός ήταν και με τον Rattle στο κονσέρτο του Elgar. Παίζει με ένα παλιό τσέλο (νομίζω Amati) και η ηχογράφηση είναι πολύ καλή.
Έχω όμως κάποιες επιφυλάξεις σχετικές με το marketing του δίσκου.
Το βασικό κομμάτι είναι το πρώτο κονσέρτο του Shostakovich. Για να γίνει ελκυστική η αγορά το φορτώσανε με πλήθος bon bons, όπως τα δάκρυα της Jaqueline διασκευή από το Ηarmοnies des bois του Offenbach ή το Hallelujah του Coen.
Όλα όμως καλοπαιγμένα.

zqls83w0o5kib_600.jpg

Το βρήκα τυχαία από τα "συστήνεται" του Qobuz και μου τράβηξε την προσοχή το πρώτο Τρακ, Evening of Roses, ένα τρομερά συγκινητικό κομμάτι. Ο σολίστας είναι μόνο 16 ετών, παίζει όμως πολύ καλά και έχει τα φόντα να εξελιχθεί θεωρω.
Είναι κλασικό εβραικό κομμάτι, το έχει τραγουδήσει και η Νανά Μούσχουρη ...

Graf Mourja, Françoise Groben, Peter Laul - Brahms Intégrale des trios pour piano et cordes (2...jpg

Η τσελίστα Francoise Groben πήρε το 1990 το δεύτερο μετάλλιο στον μεγάλο διαγωνισμό Tchaikovsky της Μόσχας. Από τότε ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα. Οι ηχογραφήσεις της υπάρχουν σε ένα κουτί της εταιρίας Hanssler με 6 cd. Δυστυχώς απεβίωσε πολύ νέα, από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 45 ετών το 2011.

Την βρίσκουμε στις παρουσίες του Av Club στα κουαρτέτα του Schumannμε το Zehetmair quartet που τότε ήταν μέλος
https://avclub.gr/index.php?threads/epanektimiseis.1874/

Δεν έχω ακούσει πολλές ηχογραφήσεις της. Πρόσφατα άκουσα μια κυκλοφορία του 2018 με τα τρίο του Brahms. Παίζει με τον ενδιαφέροντα Ουκρανό βιολιστή Graf Mourja και τον πιανίστα Peter Laul.

Πάθος και δράμα μαζί με ποίηση και ευαισθησία. Μια ηχογράφηση σπάνιας καλλιτεχνικής αξίας και ένα φόρος τιμής στην εξαίρετη τσελίστα.

Το τσέλο που βλέπετε στην φωτογραφία κατασκευάστηκε από τον Ιταλό κατασκευαστή βιολιών Matteo Goffriller πριν 300 χρόνια. Όργανο που της παραχωρήθηκε από κάποια τράπεζα του Λουξεμβούργου. Το αναφέρω γιατί η κατασκευή ξύλινων οργάνων αποτελεί μια μορφή τέχνης που φαίνεται ότι τότε, τουλάχιστον στα βερνίκια, ήταν περισσότερο ανεπτυγμένη από ότι σήμερα.
Αντίθετα στα χάλκινα ότι ποιο καινούργιο τόσο καλύτερο λόγω της διάβρωσης του μετάλλου.

Last edited:
  • Like
Reactions: Alexandros_Wallace
Το τσέλο που βλέπετε στην φωτογραφία κατασκευάστηκε από τον Ιταλό κατασκευαστή βιολιών Matteo Goffriller πριν 300 χρόνια. Όργανο που της παραχωρήθηκε από κάποια τράπεζα του Λουξεμβούργου. Το αναφέρω γιατί η κατασκευή ξύλινων οργάνων αποτελεί μια μορφή τέχνης που φαίνεται ότι τότε, τουλάχιστον στα βερνίκια, ήταν περισσότερο ανεπτυγμένη από ότι σήμερα.
Αντίθετα στα χάλκινα ότι ποιο καινούργιο τόσο καλύτερο λόγω της διάβρωσης του μετάλλου.
και τα βερνίκια διαβρώνονται Κώστα και θέλουν συντήρηση.
όχι με overlay φυσικά...

Ειμαι πολυ μα παρα πολυε δυσκολος για να ακυσω συμφωνιες του Μπετοβεν μετα απο το εργο του Φουρτ.... με κυριο και πρωταρχικο την πεμπτη του ηδη απο τα δυο πρωτα μετρα. Τις περισσοτερες δεν τις αντεχω, Ουτε Καραγιαν ουτε Τζουλινι ουτε Aμπαντο ουτε Κλαϊμπερ ουτε τουτι κουαντι... και τις μοντερνες αντιληψεις (μοντερνες εννοω εγω απο τες σε και Γκ;ρντινερ εως Σαϊμον Ραττλ Νορινγκτον και δε συμμαζευεται... με τιποτα.
Ομως ακουσα χτες σε αβαν-πρεμιερ την πεμπτη και την εννατη συμφωνια απο τον νεο αυτον Ουγγρο διευθηντη ορχηστρας και (βιολονιοστα ) τον Gabor Takacs-Nagy και μου αρεσε... Μου αρεσε αρκετα σε τετοιο σημειο ωστε να το αναφερω και εδω...

Θα βγει στον επομενο καταλογο της Deutche Gramophon, τα απαντα των συμφωνιων. Οποτε να το εχετε υποψιν. Προσεχως λοιπον γιαυτο δεν βαζω εξωφυλλο, γιατι δεν εχει βγει ακομα.

Θα ψαξω οτι εχει κανει ο μαεστρος αυτος και σε Μοτζαρντ και σε Ηαϋντν.