Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Για δοκίμασε τον Beethoven του Καβάκου. Το περιμέναμε για καιρό και μάλλον άξιζε η αναμονή.

Τον δοκίμασα.

αρκετά περιγραφικός αλλά και στακάτος,χωρίς ταυτόχρονα να υποσκελίζει το συναίσθημα.Δεν το περίμενα,μπράβο του!

Άντριου Μάνζ με την NDR Radiophilharmonie (Ανόβερο), έχει και μια πολύ καλή έβδομη μαζί.
Επίσης σύντομα θα κυκλοφορήσει συλλογή με όλες του Μπετόβεν με την ορχήστρα του Μάλμε υπό την διεύθυνση του Ρόμπερτ Τρεβίνο.

Σε ευχαριστώ θα τσεκάρω τον Μανζ και θα περιμένω τον Τρεβίνο..

Βέβαια τα έκανα λίγο μαντάρα.
Προφανώς δεν είναι οι εικόνες σε μια έκθεση αλλά η Νύχτα στο φαλακρό όρος σε ενορχήστρωση Korsakov και στην αυθεντική εκδοχή.

Βέβαια τα έκανα λίγο μαντάρα.
Προφανώς δεν είναι οι εικόνες σε μια έκθεση αλλά η Νύχτα στο φαλακρό όρος σε ενορχήστρωση Korsakov και στην αυθεντική εκδοχή.

Επειδή, πιθανό να έχει μείνει κάποια, ίσως παρεξηγήσιμη, ασάφεια δηλώνω ότι ακόμα δεν γνωρίζω αν υπάρχει ενορχήστρωση των υπέροχων πιανιστικών (στο πρωτότυπο) "Εικόνων" του Μουσσόργκσκυ από τον Ρίμσκυ-Κόρσακωφ. Όταν πρωτοάκουσα το κομμάτι στην όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων ενορχήστρωση Ραβέλ, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό, που άκουσα ήταν έργο ενός Ελβετού ενορχηστρωτή τόσο καλά που απέδιδε την εκχειλίζουσα "ρωσικότητα" του έργου...Αυτά και τερματίζω, αφού είμαστε και ελαφρώς εκτός θέματος...

Τη Σεχραζάντ την έχω ακούσει σε αρκετές εκδοχές, δε θα ξεχάσω όμως ποτέ 4 χρόνια πριν, τη ζωντανή εμπειρία στο Μέγαρο με την Berliner Philharmoniker και τον Sochiev.

Ναι, αυτό το έργο δε θα μείνει ποτέ ως μουσικό μνημείο, όμως εγώ από την αίθουσα εκείνο το βράδυ έφυγα με μια ανατριχίλα που κράτησε για ώρες μετά, και δάκρυα που δε στέγνωναν. Ίσως γιατί είναι ένα έργο που βασίζεται πολύ στα διάσπαρτα soli, και αυτά σε μια ορχήστρα αυτής της κλάσσης απλά απογειώνονται. Όπως απογειώνονται και τα χειμαρρώδη tutti των εγχόρδων και τον χάλκινων.

Από τις πιο δυνατές εμπειρίες που έχω ζήσει ως ακροατής, σε ένα έργο που ποτέ δεν περίμενα ότι θα μ'αγγιξει ποτέ μ'αυτόν τον τρόπο, κι από έναν μαέστρο που μου ήταν ουσιαστικά άγνωστος τότε. Και μάλιστα, σε μια συναυλία που το πρώτο της μέρος με είχε (σε σχέση με τις προσδοκίες μου πάντα) απογοητεύσει, με τον "πολύ" Lugansky να ερμηνεύει σχετικά ουδέτερα τις παραλλαγές σε θέμα του Paganini.

Αν έχετε συνδρομή στους Βερολινέζους, μπορείτε να βρείτε -σχεδόν- την ίδια ερμηνεία, σε συναυλία που έγινε από τους ίδιους συντελεστές 2 μέρες πριν στο Βερολίνο:

https://www.digitalconcerthall.com/en/concert/23444#

Τη Σεχραζάντ την έχω ακούσει σε αρκετές εκδοχές, δε θα ξεχάσω όμως ποτέ 4 χρόνια πριν, τη ζωντανή εμπειρία στο Μέγαρο με την Berliner Philharmoniker και τον Sochiev.

Ναι, αυτό το έργο δε θα μείνει ποτέ ως μουσικό μνημείο,........

...Ήδη έμεινε μέσα σου! Ανεξάρτητα απ' το τι λένε οι διεθνείς και άλλες μουσικοκριτικές κατατάξεις και οι γνώμες "ειδικών" και μή!

Ναι, αυτό το έργο δε θα μείνει ποτέ ως μουσικό μνημείο, όμως εγώ από την αίθουσα εκείνο το βράδυ έφυγα με μια ανατριχίλα που κράτησε για ώρες μετά, και δάκρυα που δε στέγνωναν. Ίσως γιατί είναι ένα έργο που βασίζεται πολύ στα διάσπαρτα soli, και αυτά σε μια ορχήστρα αυτής της κλάσσης απλά απογειώνονται. Όπως απογειώνονται και τα χειμαρρώδη tutti των εγχόρδων και τον χάλκινων.

Από τις πιο δυνατές εμπειρίες που έχω ζήσει ως ακροατής, σε ένα έργο που ποτέ δεν περίμενα ότι θα μ'αγγιξει ποτέ μ'αυτόν τον τρόπο, κι από έναν μαέστρο που μου ήταν ουσιαστικά άγνωστος τότε. Και μάλιστα, σε μια συναυλία που το πρώτο της μέρος με είχε (σε σχέση με τις προσδοκίες μου πάντα) απογοητεύσει, με τον "πολύ" Lugansky να ερμηνεύει σχετικά ουδέτερα τις παραλλαγές σε θέμα του Paganini.

Αν έχετε συνδρομή στους Βερολινέζους, μπορείτε να βρείτε -σχεδόν- την ίδια ερμηνεία, σε συναυλία που έγινε από τους ίδιους συντελεστές 2 μέρες πριν στο Βερολίνο:

https://www.digitalconcerthall.com/en/concert/23444#

Φτου μου αυτό το έχασα τις μέρες της καραντίνας που είχαν ανοίξει το site τους δωρεάν.
Βέβαια άλλο η φυσική ακρόαση άλλο η κονσέρβα.
Παρακολούθησα όμως μια άλλη ηχογραφημένη συναυλία του Sochiev στο Βερολίνο με μια νεανική καντάτα του Rachmaninoff (Άνοιξη), τους Πολοβτσιανούς χορούς και τον Νιέφσκι. Όλα τα έργα με την χορωδία του Μπολσόι. Πολύ ωραία συναυλία.

Το περίμενα.
Τι να διαλέξεις ηχoγράφηση ή εκτέλεση, αν και δεν έχω συγκρίνει ακόμη το τέταρτο μέρος με την αναφορά μου (πάντα για το τέταρτο μέρος) τον Karajan.
Το άκουσα σε dsd 128 αλλά και δεν άκουσα διαφορές και με το 24/192.

Honeck-Tcaikovsky-No4.jpg

Την άκουσα σήμερα.
Εξαιρετική ερμηνεία και ήχος αναφοράς.
Να την ακούσετε οπωσδήποτε.

Μάλερ 7η
Μαέστρος: Osmo Vαnskα
Minnesota Orchestra, Label: BIS

Webp.net-resizeimage-2.jpg

Η φιλαρμονική της Μινεσότα με μαέστρο τον Osmo Vαnskα στη BIS τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ηχογραφούν Μάλερ.
Αυτό το μήνα κυκλοφόρησαν μια ηχογράφιση της 7ης. Ίσως η λιγότερο παιγμένη συμγωνία του Μάλερ.
Για τον ίδιο το αγαπημένο του έργο. Ένα διπολικό έργο το οποίο αρχίζει σαν συνέχεια της *τραγικής* 6ης το οποίο όμως τελειώνει με παρατεταμένο *θριαμβευτικό* φινάλε.
Άποψη μου έχουν κάνει μακράν τις καλύτερες ηχογραφίσεις στις συμφωνίες του Sibelius.

Yπάρχει ήδη για streaming/download
03/07 κυκλοφορεί και σε SACD.

Re: Απάντηση: Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Μάλερ 7η
Μαέστρος: Osmo Vαnskα
Minnesota Orchestra, Label: BIS

View attachment 172113

Η φιλαρμονική της Μινεσότα με μαέστρο τον Osmo Vαnskα στη BIS τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ηχογραφούν Μάλερ.
Αυτό το μήνα κυκλοφόρησαν μια ηχογράφιση της 7ης. Ίσως η λιγότερο παιγμένη συμγωνία του Μάλερ.
Για τον ίδιο το αγαπημένο του έργο. Ένα διπολικό έργο το οποίο αρχίζει σαν συνέχεια της *τραγικής* 6ης το οποίο όμως τελειώνει με παρατεταμένο *θριαμβευτικό* φινάλε.
Άποψη μου έχουν κάνει μακράν τις καλύτερες ηχογραφίσεις στις συμφωνίες του Sibelius.

Yπάρχει ήδη για streaming/download
03/07 κυκλοφορεί και σε SACD.

Ευχαριστώ για την υπόδειξη πιστεύω να προλάβω να την ακούσω.
Ο Vanska με Minnesota έχει κάνει και πολύ καλό κύκλο συμφωνιών του Beethoven.

Όσον αφορά τις συμφωνίες του Sibelius είχε κάνει πριν την Minnesota ένα εξαιρετικό κύκλο, πάλι στην εταιρία BIS, αλλά με την Lahti Sympony Orchestra.
Υπάρχει σε ένα ένα κουτί με 15 cds που περιλαμβάνει όλο το έργο του Sibelius. Το συστήνω αν και πρόκειται για απλά cd. Είχα ξεχωρίσει την 5η συμφωνία που ίσως είναι η καλύτερη εκτέλεση που έχω ακούσει.

49205329.jpg

Θυμάμαι ότι σε μια πρόχειρη συγκριτική ακρόαση Sibelius που είχα κάνει ανάμεσα σε Lahti - Minnesota δεν είχα ακούσει διαφορές.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Όσον αφορά τις συμφωνίες του Sibelius είχε κάνει πριν την Minnesota ένα εξαιρετικό κύκλο, πάλι στην εταιρία BIS, αλλά με την Lahti Sympony Orchestra.
Υπάρχει σε ένα ένα κουτί με 15 cds που περιλαμβάνει όλο το έργο του Sibelius. Το συστήνω αν και πρόκειται για απλά cd. Είχα ξεχωρίσει την 5η συμφωνία που ίσως είναι η καλύτερη εκτέλεση που έχω ακούσει.
Θυμάμαι ότι σε μια πρόχειρη συγκριτική ακρόαση Sibelius που είχα κάνει ανάμεσα σε Lahti - Minnesota δεν είχα ακούσει διαφορές.

Πολύ σωστά, έχει κάνει ένα κύκλο πριν με την Lahti Symphony Orchestra.
Η 4η Συμφωνία του Sibelius, επειδή είναι μεγάλη κουβέντα να πω οτι είναι αγαπημένη μου συμφωνία, θα πω οτι σίγουρα είναι στο δικό μου top 5.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά , αλλά δεν θα θέλω να χαλάσω το νήμα.
Έχω την εντύπωση ότι στην τέταρτη που την έχω σαν αναφορά, έχουν κάνει ένα κλικ καλύτερη δουλειά στην εκτέλεση και φυσικά υπάρχει το ψυχολογικό
της νεότερης ηχογράφησης και της υψηλής ανάλυσης.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Πολύ σωστά, έχει κάνει ένα κύκλο πριν με την Lahti Symphony Orchestra.
Η 4η Συμφωνία του Sibelius, επειδή είναι μεγάλη κουβέντα να πω οτι είναι αγαπημένη μου συμφωνία, θα πω οτι σίγουρα είναι στο δικό μου top 5.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά , αλλά δεν θα θέλω να χαλάσω το νήμα.
Έχω την εντύπωση ότι στην τέταρτη που την έχω σαν αναφορά, έχουν κάνει ένα κλικ καλύτερη δουλειά στην εκτέλεση και φυσικά υπάρχει το ψυχολογικό
της νεότερης ηχογράφησης και της υψηλής ανάλυσης.

Δεν πρόκειται να χαλάσεις κανένα νήμα!!

Γράψε ελεύθερα για αυτό που αγαπάς,αυτό είναι και το νόημα της κατηγορίας.

Μπορείς να το κάνεις και στις παρουσιάσεις να μεταδώσεις την αγάπη σου για ένα έργο,σε εμάς τους υπόλοιπους..

Αφού το είπα, θα το προσπαθήσω κάποια στιγμή.
Απλά αυτές οι αυθόρμητες προτάσεις μέσα στα νήματα μου βγαίνουν πιο εύκολα.

Εκπληκτική ορχήστρα, εκπληκτικός μαέστρος.
Στη reference recordings εκτός από την 9η του Bruckner που αναφέραμε μερικές μέρες πριν,
έχει κάνει και μαι εξαιρετική 5η του Shostakovich.

Βλέπω επίσης αυτοκολητάκι EXTON.
Συμπτωματικά προχθές άκουσα του Igor Stravinsky - The Rite of Spring από
Joe Hisaishi και την Tokyo Symphony Orchestra στην EXTON.
16/44 αλλά πάρα πολύ καλή δουλειά.

igor-tokyo-small.jpg

• Like
Reactions: kl11
Μπα; Hisaishi; Πολύ ενδιαφέρον!
Το Studio Ghibli Tokyo Concert του (το 2008) με την τεράστια χορωδία (και συνοδεία μπάντας -μάλλον μπαντών στο Laputa) ήταν αριστούργημα!

Μπα; Hisaishi; Πολύ ενδιαφέρον!
Το Studio Ghibli Tokyo Concert του (το 2008) με την τεράστια χορωδία (και συνοδεία μπάντας -μάλλον μπαντών στο Laputa) ήταν αριστούργημα!

Πολύ καλό από όλες τις πλευρές. Από υπηρεσίες streaming υπάρχει στο Apple Music και στο Αmazon.
Υπάρχει και σε SACD.