Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Tην 6η του Tchaikovsky με τον Petrenko την πήρα σε βινύλιο την 5η την άκουσα σε αρχείο 24/96. Καλή ηχογράφηση, ορχήστρα, μαέστρος, συναισθημαική εκτέλεση αλλά οχι αναφορά.

Δεν έχω ακούσει τον Thielemann στην 8η του Bruckner με την Βιέννη. Η live ηχογράφηση του 2009 με την Δρέσδη μου άρεσε χωρίς να είναι αναφορά.

Mozart: String Quintets K. 515 & 516
Adrien La Marca (viola), Quatuor Van Kuijk
Label: Alpha

tnHI9Zk.jpg

Για τα έργα Κ515 & 516 έχει γίνει μια από τις καλύτερες παρουσιάσεις που έχουν γίνει στο φόρουμ.
Ψάχνοντας έπεσα πάνω σε αυτή την εξαιρετική ηχογράφηση της Alpha.

Απάντηση: Re: Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

tnHI9Zk.jpg

Για τα έργα Κ515 & 516 έχει γίνει μια από τις καλύτερες παρουσιάσεις που έχουν γίνει στο φόρουμ.

Δεν πετάω τίποτα από τον Mozart και πάλι με βάζεις σε μπελάδες με την αλφα.

Θα την ψάξω οπωσδήποτε και σε ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Σαν συνέχεια του προηγούμενου post δύο ακόμη cd φωνητικής μουσικής που ξεχώρησαν την προηγούμενη χρονιά.

cover.png
s-l300.jpg

Το αριστούργημα του Schubert έχει τραγουδηθεί και από φωνές που διέθεταν ευρύτερο χρωματικό φάσμα αλλά και η εκτέλεση του Bostidge μεταφέρει το σκοτεινό κλίμα χωρίς υπερβολές με μέτρο. Θαυμάσια η συνοδεία του πιάνου.

................
.

H επιτροπή της ICMA (international classical music awards) βράβευσε σαν εταιρία της χρονιάς την Pentatone και σαν καλυτερο cd φωνητικής μουσικής του 2020 το Winterreise με Bostidge και Ades.

e8ivefnciyjghc3oeior.jpg

Οποίος φίλος του μπαρόκ δεν την έχει ακούσει δεν ξέρει τι χάνει.
Η πρώτη όπερα του Handel που την έγραψε 19 χρονών.
Ακούμε την μοναδική ιδιοφυΐα του συνθέτη και μάλιστα στην όπερα ο γνώστης του έργου του θα μπορέσει
να εντοπίσει σχεδόν όλο το έργο της ζωής του.
Τα είχε όλα από τότε στο μυαλό του και απλά τα εξέλιξε.
Πραγματικό αριστούργημα σε μια εξαιρετική ερμηνεία.

Πάλι στην πρίζα με βάζεις Πέτρο.

Οπερα και δή του Χέντελ είναι μεγάλος πειρασμός.Ελπίζω να την ακούσω σύντομα αν και δυσκολεύομαι λίγο εδώ που είμαι,θα την ψάξω οπωσδήποτε.

Υ.Γ. Δεν σου κάνω resize την φωτο σου αφενός για να μην γίνω σπασικλάκιας και αφ ετέρου μου αρέσει πολύ έτσι και δείχνει πιο μεγαλοπρεπής.

Απάντηση: Re: Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

tnHI9Zk.jpg

Την άκουσα χτες.Πραγματικά εξαιρετική δουλειά σε δύο αριστουργήματα του Μεγάλου,θα το κάνω repeat and repeat..

Re: Απάντηση: Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Πάλι στην πρίζα με βάζεις Πέτρο.

Οπερα και δή του Χέντελ είναι μεγάλος πειρασμός.Ελπίζω να την ακούσω σύντομα αν και δυσκολεύομαι λίγο εδώ που είμαι,θα την ψάξω οπωσδήποτε.

Υ.Γ. Δεν σου κάνω resize την φωτο σου αφενός για να μην γίνω σπασικλάκιας και αφ ετέρου μου αρέσει πολύ έτσι και δείχνει πιο μεγαλοπρεπής.

Ευχαριστώ , η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πως να αλλάζω το μέγεθος της εικόνας...

Η όπερα είναι αριστούργημα.
Θα χρειαστείς χρόνο αφού είναι 4CD.

Λοιπόν επειδή έχω καταλάβει ότι οι πιο πολλοί είστε λίγο old school όσον αφορά τα όργανα εποχής
σας προτείνω τον παρακάτω κύκλο στα κοντσέρτα για πιάνο του Beethoven με κανονικά όργανα
αλλά σε εξαιρετικές ερμηνείες με φρέσκια και ζωντανή προσέγγιση.
5f857dc62e93f.jpeg

5e7233f9a573e.jpeg

5d7fa6b0edc13.jpeg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Η όπερα είναι αριστούργημα.
Θα χρειαστείς χρόνο αφού είναι 4CD.

Την βρήκα!

Ουάου,είναι 4 ώρες ! Ευτυχώς από χρόνο έχω πλέον 'απλετο λόγω lockdown και θα την ακούσω.

Πολύ ωραία όπερα η Almira και την αγνοούσα. Πρόλαβα να ακούσω μόνο δύο από τα τέσσερα cd κόβοντας κάποια ρετσιτατίβα.
Βλέπω ότι και ο Liszt έχει συνθέσει κομμάτι πάνω σε θέμα της.

Λοιπόν επειδή έχω καταλάβει ότι οι πιο πολλοί είστε λίγο old school όσον αφορά τα όργανα εποχής
σας προτείνω τον παρακάτω κύκλο στα κοντσέρτα για πιάνο του Beethoven με κανονικά όργανα
αλλά σε εξαιρετικές ερμηνείες με φρέσκια και ζωντανή προσέγγιση.
5f857dc62e93f.jpeg

5e7233f9a573e.jpeg

5d7fa6b0edc13.jpeg

Eυχαριστώ εκ μέρους της old school και ανταποδίδω με όργανο εποχής. :smile:
Ηχογράφηση αρπίχορδου που μου άρεσε ιδιέταιρα ο ήχος του (συνήθως δεν μου αρέσει).

61ELOwQz2JL.__AC_SY300_QL70_ML2_.jpg

Η ανακάλυψη δεν είναι δική μου αλλά φιλέρευνου Μαλερικού του AVclub.

Επισημαίνω ότι ο Thurston Dart δεν παίζει τις Γαλλικές σουίτες σε harpsichord αλλά σε Clavichord
https://en.wikipedia.org/wiki/Clavichord

Ίσως γιαυτό μου άρεσε ο ήχος του.

το παρακάτω απόσπασμα είναι από presto classical
Thurston Dart argues persuasively for the use of what was supposed to have been Bach's favourite keyboard instrument, the clavichord. Softer in volume, the intimate clavichord also allows for more dynamic variation than the harpsichord, as well as subtleties of tone.

Άκουσα την πρώτη σουίτα.
Το όργανο έχει πολύ ενδιαφέρον αλλά ο ήχος είναι άστα να πάνε....

Το έχω αγορασμένο PCM 44.1 και ο ήχος είναι καλός.
Δεν έχω πρόσβαση σε υπηρεσίες streaming γιατί νομίζω, με εξαίρεση το Qobuz, ότι υποβαθμίζουν τον ήχο.
Συγκρίνοντας εγγραφές της ίδιας εποχής νομίζω ότι ο ήχος είναι καλύτερος από τον ήχο του πιάνου Graf-Fluegel ιδιοκτησίας Beethoven που έπαιζε η Elly Ney (σε μόνο ή και σε στέρεο).

Ney2.jpg

250_rf_omm_0001840525_dnc.0090324973.jpg

Δύο πιάνο κουιντέτα από δύο συνθέτες με κοινή αφετηρία, την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, αλλά διαφορετική μουσική πορεία. Και τα δύο είναι νεανικά έργα. Η σύνθεση του Bartok (1881-1945) είναι του 1904 και του Korngold (1897-1957) είναι έργο του 1921.

To κουιντέτο του Bartok είναι μελωδικά εύληπτο. Δεν έχει σχέση με τα επόμενα έργα δωματίου, το πιάνο δεν αντιμετωπίζεται και σαν κρουστό, οπότε μην σας φοβίσει τονικά. Είναι ένα λυρικό έργο ύστερου ρομαντισμού πριν ο Bartok απομακρυνθεί από τον ρομαντισμό αναπτύσσοντας την δική του μοναδική μοντέρνα μουσική γλώσσα.
Ένας δρόμος τελείως διαφορετικός από τον δρόμο που ακολούθησε ο Korngold.

O Korngold, στην ίδια περίπου ηλικία με τον Bartok ήταν ήδη ένας ώριμος μουσικός. Είκοσι χρόνια μετά τον Bartok γράφει το δικό του κουιντέτο.
Ο Korngold, από νεαρή ηλικία, εθεωρείτο ένα παιδί θαύμα. Είκοσι τριών ετών είχε παρουσιάσει την όπερα του Die tote Stadt (Η νεκρή Πόλη) με μεγάλη επιτυχία και έχαιρε της εκτίμησης των Strauss και Puccini.
To 1934, με την άνοδο του Ναζισμού και λόγω της εβραϊκής του καταγωγής έφυγε από την Γερμανία για την Αμερική. Εκεί έγραψε μουσική για ταινίες του Hollywood. Η μουσική για ταινίες βραβεύθηκε με δύο Oscar. Η κινηματογραφική του μουσική είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μπορεί να ακουστεί αυτόνομα ανεξάρτητα από τις ταινίες .

Οι Αυστραλοί πιανίστας Piers Lane και Goldner Quartrt ερμηνεύουν με επιτυχία και τα δύο έργα.

d7aEgoyOvIqXDHN0vFZPUKyVjhZs5lbXabwQ5YoSw3IF6oE9pRtiHwZm66F1Sb3X3AnwKS8Gg_kCNTtpK90VebazqDzrAUs-JNnPk9VR_z69Eq54sxLgn7zRa0X188uRW0ZtCKUSBZjm43-5P9mYMV8BUgqGgA8Mblag8hkaz2VEj8ge3tKv-odtvp8cLAusRWcKwA

Εκτός από την ηχογράφηση της hyperion είχαμε πρόσφατα μια ακόμη επιτυχημένη εκτέλεση του κουιντέτου του Bartok από την εταιρία alpha.
Το δεύτερο έργο που συνοδεύει το κουιντέτο είναι το τρίο του Sandor Veress (1954) που αγνοούσα.