Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Ο Nelsons είναι από τους καλύτερους μαέστρους της γενιάς του και όχι μόνο. Δεν έχω ακούσει κάτι δικό του που να μην είναι τουλάχιστον πολύ καλό. Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι Βοστωνέζοι.
Για Nelsons- Mahler 5- Wiener Phil. 2026 δεν άκουσα καλά λόγια. Δεν την έχω ακούσει γιατί είμαι σε φάση Tullio Serafin, Victoria de los Angeles- Traviata.
'Όποιος την άκουσε ας μας ενημερώσει.

Την άκουσα σε περίεργη φάση (αμάξι σε ταξίδι), οπότε δε θέλω να γράψω αναλυτικά πριν την ξανακούσω. Πάντως -σε αυτές τις συνθήκες- δεν υπήρξε κάτι που να με χαλάσει, εκτός από το παλιομοδίτικα αργό Adagietto.

• Like
Reactions: Δημοκηδής
Για Nelsons- Mahler 5- Wiener Phil. 2026 δεν άκουσα καλά λόγια. Δεν την έχω ακούσει γιατί είμαι σε φάση Tullio Serafin, Victoria de los Angeles- Traviata.
'Όποιος την άκουσε ας μας ενημερώσει.
Ιδιαίτερα αργό tempo στην εισαγωγή η οποία στερείται νεύρου και της τυπικής ρυθμικής αγωγής του πένθιμου εμβατήριου. Διόλου πένθιμο για να είμαι ειλικρινής. Πολύ αναλυτική ερμηνεία που εστιάζει ιδιαίτερα στο να ακούγεται και η τελευταία νότα από το τελευταίο όργανο. Δεν άντεξα να ακούσω όλο το πρώτο μέρος. Βαρέθηκα.

• Like
Reactions: Δημοκηδής
folder vol1.jpgfolder vol 2.jpgfolder vol 3.jpgfolder vol4.jpg

O Melnikov σε forte piano αντίγραφο του Anton Walter του 1795 και η Faust με το Strativarius <La belle au bois dormant> του 1704, ολοκληρώνουν με το τέταρτο cd τις σονάτες για βιολί και πιάνο του Mozart. Το πρώτο cd εμφανίστηκε το 2018.

Τα όργανα αναφέρθηκαν για ενημέρωση όχι ότι μπορεί να αξιολογηθεί η ποιότητα τους σε αναπαραγωγή ηχογράφησης.

Οι σονάτες του Mozart μοιράζουν τον ρόλο μεταξύ των ερμηνευτών ισότιμα, δεν κυριαρχεί το βιολί όπως σε σονάτες άλλων συνθετών, άλλωστε επιγράφονται σαν σονάτες για forte piano με την συνοδεία βιολιού. Εξαίρετη η ισορροπία μεταξύ των ερμηνευτών στην εναλλαγή μεταξύ του οργάνου που πρωταγωνιστεί.

Είναι μια μοντέρνα ηχογράφηση ισάξια άλλων σπουδαίων του παρελθόντος.

front.jpg

Οι πέντε από τις έξι συμφωνίες συνετέθησαν από τον Martinu (1890-1959) στην Αμερική που είχε καταφύγει λόγω του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Ήταν ήδη ένας ώριμος συνθέτης όταν ο Kousservitzky, μαέστρος της Βοστώνης, του ανέθεσε την σύνθεση της πρώτης συμφωνίας το 1941.

Είναι η δεύτερη ηχογράφηση των συμφωνιών από την ορχήστρα της Βαμβέργης μετά την παλαιότερη με τον Neeme Jarvi που παρά τα χρόνια της είχε πολύ καλό ήχο.
Στο παρελθόν είχαμε έναν εξαιρετικό κύκλο των συμφωνιών από τον Belohlavek με την BBC Orchestra στην εταιρία Onyx αλλά και ο Hrusa είναι πολύ καλός. Κάποιες όμως ερμηνείες δεν ξεπερνιούνται όπως η 6η συμφωνία με τον Munch - Βοστώνη (σύνθεση για αυτόν ) ή η 5η με Ancerl - Τορόντο (δυσεύρετη ηχογράφηση).

Ο Nelsons είναι από τους καλύτερους μαέστρους της γενιάς του και όχι μόνο. Δεν έχω ακούσει κάτι δικό του που να μην είναι τουλάχιστον πολύ καλό. Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι Βοστωνέζοι.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Μάλιστα είχα την ευκαιρία να το επιβεβαιώσω και δια ζώσης την προηγούμενη εβδομάδα στην Ογδόη του Mahler στην Βιέννη (με την Wiener Philharmoniker, η οποία τον εξέλεξε και επίτιμο μέλος της λίγες ημέρες νωρίτερα από τις συναυλίες αυτές, ως απάντηση στις κινήσεις της Βοστώνης). Πάντα τέτοια εύχομαι στους Αμερικάνους φίλους μας, να πυροβολούν τα πόδια τους και να μένουν τα ταλέντα στην Ευρώπη να τα χαιρόμαστε εμείς. : )