Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Versus

Έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις AF η d500, ανάλογα με την περίσταση. επίσης ο φακός παίζει μεγάλο ρόλο και οι nikon φακοί τελευταίας γενιάς κάνουν τεράστια διαφορά. Κάνε μια δοκιμή με τον ταπεινό 18-55af-p να καταλάβεις τί εννοώ. Στα ίδια επίπεδα κινείται και ο νέος 70-300af-p. Δεν έχω δει μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην εστίαση σε καμία άλλη μηχανή. Με αυτούς τους 2 φακούς δε χάνω frame. Αντίθετα με τον sigma 18-35/1.8 και τον tamron 24-70 που την έχω δοκιμάσει είναι μεν γρήγορη, αλλά όχι τόσο που να ξεχωρίζει με ευκολία από άλλες καλές dslr. από την d5 πάντως δε νομίζω να είναι πιο αργή, αφού έχουν το ίδιο σύστημα εστίασης και η d5 έχει και μεγαλύτερο dof λόγω αισθητήρα. Για να γίνει σωστή σύγκριση θα έπρεπε να τις στήσουν στις ίδιες συνθήκες, με τις ίδιες ρυθμίσεις AF και με τον ίδιο φακό, πχ. τον τελευταίο 70-200/2.8 FL

Μιας και την έχεις ,πόσες περίπου είναι οι εκτός εστίασης; Δεν αμφιβάλλω για τις δυνατότητες ,απλά είμαι σκεπτικός αν μπορεί να εξισωθεί στην εστίαση με την D5 .

Ένα άλλο βιντεάκι ,ερασιτεχνικό αυτή τη φορά,στο 5ο λεπτό περίπου το AF-C τεστ με ενα σκύλο . Καταλαβαίνω ότι δε βγαίνουν πολλά συμπεράσματα, ο Sigma είναι αργός φακός ,αλλά το ίδιο και ο 56.

Δεν έχω κάνει κάποια μέτρηση, αλλά ποτέ δεν μου χει λείψει κάποιο σημαντικό καρέ από ριπή (επαναλαμβάνω, χωρίς να υπολογίζουμε το human error).

Σχετικά με το βίντεο... Ένας βασικός λόγος που δεν χρησιμοποιούνται τέτοιοι φακοί σε τεστ για την ταχύτητα AF των μηχανών είναι γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα και έτσι δεν βγαίνουν σωστά συμπεράσματα.
Κατά κύριο λόγο δουλεύω την D500 με τον 70-200 FL (μέχρι πριν λίγους μήνες με τον VR2) και τον 300 f/2.8 VR, οπότε καταλαβαίνεις ότι ο φακός δεν περιορίζει ουσιαστικά καθόλου τις δυνατότητες της μηχανής, όπως συμβαίνει φυσικά με τον Sigma (τόσο ο 50άρης όσο και ο 35άρης Art είναι απελπιστικά αργοί συγκριτικά με τους προαναφερθέντες Nikkor).

Απάντηση: Versus

Θα ητανε πολυ ενδιαφερον συγκριση αλλα δεν ξερω αν υπαρχουν κατοχοι των συγκεκριμενων μηχανων εδω, εκτος βεβαια της a9 που δεν την ειδαμε ακομα

Παιδιά έχει κανείς άποψη μεταξύ Sony 6300, Sony 6500 και Panasonic G85? Ελπίζω να'ναι το κατάλληλο νήμα.

Χρήση: Ευσεβείς πόθοι για video μικρού μήκους (όχι βιντεοσκόπηση γεγονότων, πιθανότατα όμως vlogging) + δεύτερη φωτογραφική (να μπορεί να σταθεί και ως "πρωτη", πχ σε διακοπές δε θέλω να κουβαλάω και και αυτήν και τη dSLR μαζί). Είμαι αρχάριος αλλά μαθαίνω γρήγορα, και δυστυχώς έχω πάρα πολύ έντονο στοιχείο OCD (δε μπορώ να απολαύσω κάτι που έφτιαξα αν δεν είναι σχετικά πάντα τεχνικά άρτιο).

Σκοπεύω να παίζω πάρα πολύ με post οπότε με ενδιαφέρει η δυνατότητα flat εικόνας, έχω αλλεργία στις υπερθερμάνσεις (οπότε μάλλον η 6300 ήδη πρέπει να αποσυρθεί απ'τη λίστα), με ενδιαφέρει σαφώς η ποιότητα κατασκευής και αξιοπιστία, και οι ευκολίες (πχ η περιστρεφόμενη οθόνη της Panasonic με κερδίζει σε σχέση με αυτή της Sony).

Λογικά στις "σοβαρές" δουλειές θα συνοδεύεται από gimbal, αλλά μια καλή σταθεροποίηση από μόνη της είναι φυσικά ευπρόσδεκτη για τις στιγμές που δε θα το'χω μαζί. Επίσης, θα ήθελα να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο αυτάρκης -εκτός από ένα εξωτερικό μικρόφωνο και ένα gimbal δε θα'θελα να κουβαλάω άλλα πράγματα (πχ επεξεργαστές εικόνας, battery grips, εξωτερικές οθόνες, κλπ κλπ κλπ).

Προσανατολίζομαι στην G85 με τον 12-60 και βλέπουμε, με επιφυλάξεις για το CAF (που δε θα χρησιμοποιώ καθημερινά μεν, ίσως όμως χρειαστώ κάπου κάπου). Συμφωνείτε;

Last edited:

αν δε σ ενδιαφερει το καλο CAF στο βιντεο, G85... αλλιως 6500.

Από κει ξεκίνησε η αναζήτηση, το θέμα είναι ότι βλέπω reviews αλλά δε μπορώ να καταλήξω, πόσο κακό είναι το CAF στην G85? Γιατί συνήθως τα reviews λένε κάτι σε "όχι τόσο καλό όσο της Sony αλλά μια χαρά". Δεν σκοπεύω να κάνω κάτι extreme, αλλά πχ σε κάποια περίπτωση vlogging θα'θελα να μπορώ να κουνάω το κεφάλι μου μιλώντας χωρίς να φοβάμαι ότι θα εστιάσει στο κάδρο πίσω μου... :D (όπως φαίνεται να κάνει συχνά η GH5 πχ).

Επίσης, σε ποια απ'τις δυο μπορώ να κάνω trap focus (ή κάτι ανάλογο);

δεν μπορεις να το εμπιστευτεις... αυτο ειναι το θεμα.

Ειχα και την gx80-85 και δεν ημουν ευχαριστημενος (ενας βασικος λογος που την εδωσα).
Το καλυτερο συστημα γι αυτη τη δουλεια που θες το εχουν sony-canon και μετα Fuji.

Last edited:

Canon 80d πουλάει σαν ζεστό ψωμί σε vloggers και συνδυάζει τα δύο συστήματα σε ένα. DSLR and video με πολύ καλό CAF. Από εκεί και πέρα για να θέλεις φλατ ψήνεσαι γαι ώρες επεξεργασίας που συνήθως δεν συμβαδίζει με το vlog. Πάντως για vlog θα θες η lcd οθόνη να κοιτάζει σε εσένα.

Το μοναδικό μειων της Canon είναι η έλλειψη 4k αν αυτό μετράει καθόλου για εσένα

Εκεί κολλάω παιδιά, στο 4Κ. Μ'αρέσει να μπορώ στο ποστ να κάνω crop κλπ, οπότε θέλω το αρχικό μου να επιτρέπει τέτοια πράγματα.

Το vlogging δεν είναι προτεραιότητα, απλά ίσως να προκύψει στην πορεία, οπότε δε θέλω να χρειάζομαι δεύτερη κάμερα + καινούριους φακούς λόγω άλλου συστήματος κλπ κλπ κλπ. Της Panasonic η οθόνη γυρνάει μπροστά αν δεν κάνω λάθος (κάτι που δεν κάνει της Sony, που υποτίθεται είναι must για vlogging.)

Απάντηση: Versus

Mε Πανασόνικ στάσου σταθερός σε ένα σημείο, για ασφάλεια κινήσεων μπορείς να έχεις πιο κλειστό διαφραγμα και τη μηχανή σε χειροκίνητη εστίαση.

Νομίζω είσαι Αμερική έτσι?
Γιατί δεν νοικιάζεις την μηχανή για μερικές μέρες από κάπου τύπου lensrentals.com , lumoid.com κτλπ.
Νοικιασε για μερικές μέρες την G85 ή ακόμα και την a6500/a6300 , χρησιμοποίησε τις σύμφωνα με τις ανάγκες και αποφασίζεις.
Μπορεί να σου κοστίζει 100+ δολλάρια (ανάλογα το χρονικό διάστημα) αλλά είναι ο καλύτερος και ο πιο ασφαλής τρόπος...

Μακάρι να είχαμε και εμείς στην Ελλάδα τέτοιες δυνατότητες...

Απάντηση: Re: Versus

Παιδια Αμερική παϊζει επίσης αγορά και επιστροφή μεσα σε ένα χρονικό διαστημα χωρίς πέναλτυ , γιατί να νοικιάσει λοιπόν?

Με το 4K στην G80 υποψην κανεις και Οn camera crop στο υλικό και βγαινει σχεδόν δικάμερο, δεν το δοκίμασα όταν την είχα για να δώ ποσο καλά δουλευει.

Νομίζω είσαι Αμερική έτσι?
Γιατί δεν νοικιάζεις την μηχανή για μερικές μέρες από κάπου τύπου lensrentals.com , lumoid.com κτλπ.
Νοικιασε για μερικές μέρες την G85 ή ακόμα και την a6500/a6300 , χρησιμοποίησε τις σύμφωνα με τις ανάγκες και αποφασίζεις.
Μπορεί να σου κοστίζει 100+ δολλάρια (ανάλογα το χρονικό διάστημα) αλλά είναι ο καλύτερος και ο πιο ασφαλής τρόπος...

Μακάρι να είχαμε και εμείς στην Ελλάδα τέτοιες δυνατότητες...

Το σκέφθηκα αλλά δεν ειναι τοσο απλό: έχεις μια άλφα καμπύλη εκμάθησης σε τέτοια πραγματα, οποτε θέματα που στην αρχή μπορει να σου φανούν πρόβλημα ίσως στην πραγματικότητα να ειναι θέμα κάποιας ρύθμισης που δεν έχεις πάρει χαμπάρι... οποτε μέσα σε μια βδομάδα τι να πρωτοδιαβασεις/δοκιμάσεις...!

Υπό αυτό το πρισμα μαλλον ειναι πιο συμφέρον να εκμεταλλευτώ το άλλο προτέρημα των ΗΠΑ (δικαίωμα επιστροφής σε 30 μέρες για οποιοδήποτε λόγο). Το θέμα ειναι να αρχίσω απο αυτήν που θεωρητικά δε θα χρειαστεί καν να επιστρέψω.