Συγκριτικό φακών

17 June 2006
26,730
Αθήνα
Δουλειά δεν είχε ο δι.....ς και είπα μαζί με τον Νίκο Μπαβιόλη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας... εεεεε τους φακούς μας και τα σώματά μας :flipout: και να στήσουμε ένα συγκριτικό όσο το δυνατόν αντικειμενικό, μιάς και όπως έχω ξαναπεί εμείς ξέρουμε μόνο να αγοράζουμε :flipout:

Ο εξοπλισμός μας λοιπόν είναι ο εξής:

Canon 17-40/F 4.0 (744 euro)
Sigma 17-70/F2.8-4.5 (323 euro)
Canon 24-70/F2.8 L (1246 euro)
Canon 70-200/F4 L IS (1066 euro)
Sigma 70-300/F4.0-5.6 (211 euro)
Sigma 18-200/F3.5-6.3 OS (482 euro)
Sigma 170-500/F5.0-6.5 (771 euro)

Οι παραπάνω τιμές των φακών είναι οι τρέχουσες από το technicdirect.

Οι εστιακές αποστάσεις που έγινε το τεστ είναι οι εξής:
17/18 24 35 40 50 70 100 135 170 200 300 500
(επειδή δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε με ακρίβεια κάποιες εστιακές αποστάσεις, θα δείτε μερικές να έχουν διαφορά 2-5mm από τις αναγραφόμενες τιμές που έγινε το τεστ).

Για σώμα χρησιμοποιήσαμε την γνωστή Canon 40D

ISO 400, χωρίς φλας, στο P.

Η μηχανή πάνω στο τρίποδο της κακιάς ώρας (τέλος πάντων) και τράβηγμα με control, (τζιζ κακά το χέρι...)

Το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με Manual Focus και όχι Auto. Οι διαφορές σε ΟΛΟΥΣ τους φακούς είναι ΧΑΟΤΙΚΕΣ μεταξύ του auto focus και manual. Στο Auto Focus δεν νετάρει κανένας σωστά. Κι αν νετάρει θα είναι από τύχη. Ολες βγαίνουν θολές. Αφού σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να μην ξαναχρησιμοποιήσουμε ποτέ το Auto... :chinscratch:

Για να είμαστε και σίγουροι για το σωστό focus, πολύ βοήθησε το Life view και μάλιστα με zoom X10 για να έχουμε στην οθόνη μας μεγάλη εικόνα με πληροφορία με λεπτομέρεια, για να μας διευκολύνει να νετάρουμε με σιγουριά.

Σίγουρα δεν κάναμε και 1000% τεστ ακριβείας, άλλωστε είμαστε ερασιτέχνες και μπορεί να έχουμε αδικήσει κάποιους φακούς. Επιπλέον, οι συνθήκες ήταν ιδιανικές, το θέμα ήταν ακούνητο, είχαμε τρίποδο, κάναμε manual focus όσην ώρα θέλαμε με την ησυχία μας. Επίσης, σίγουρα τα αποτέλεσματα μπορεί να ήταν άλλα κάτω από τα χέρια ενός επαγγελματία ή σε διαφορετικές συνθήκες (φως ημέρας, ή βραδυνές ή αντικείμενα με κίνηση). Anyway, κάναμε μια αρχή και περιμένουμε την κριτική σας για να διορθωθούμε για το επόμενο συγκριτικό που θα γίνει μέρα.

attachment.php

attachment.php

Επειδή θα είναι και άδικο αλλά και δεν θα βγάλετε άκρη από resize φωτος και αξίζει να τις δείτε στο 100% στον υπολογιστή σας, σας ανεβάσαμε στον server μας, σε μορφή rar όλες τις φωτογραφίες συγκεντρωμένες.

Μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ:

download

Για να έχει πιό ενδιαφέρον δεν θα σας αποκαλύψουμε από τώρα ποιές είναι με ποιούς φακούς (εκτός βέβαια από τα αυτονόητα, δεν μπορεί π.χ. μια φωτ. στα 70mm να είναι τραβηγμένη με τον 17-40). Δείτε τις με την ησυχία σας, τακτοποιήστε τις ανα εστιακή απόσταση και θα σας ανεβάσουμε το excel με τα αποτελέσματα κάποια στιγμή αργότερα. Το μόνο που σας λέμε είναι ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις μετά το excel....

Συμπεράσματα δικά μας:

1) Αν μας ρωτήσετε τι καταλάβαμε από το τεστ αυτό, θα σας λέγαμε ότι μας έκανε πολύ σκεπτικούς για το αν θα πρέπει ή όχι να χρησιμοποιούμε από εδώ και στο εξής manual ή auto focus.

2) Το image stabilizer και στον canon και στον sigma κάνουν πολύ δουλειά. Μα πολύ δουλειά μιλάμε. Τραβάγαμε την ίδια φωτογραφία με image stabilizer και με λίγη προσοχή καταφέρναμε στα 200mm να βγει ψιλοκουνημένη μεν, αποδεκτή δε, χωρίς χρήση φλας συζητάμε. Χωρίς stabilizer γειά σας....καθόλου αποδεκτή με τίποτα. Καρακουνημένη.

Attachments

• DSC00072i.JPG
    DSC00072i.JPG
    42.6 KB · Views: 212
  • DSC00075i.JPG
    DSC00075i.JPG
    48 KB · Views: 212
Last edited by a moderator:
Μόνο ανοικτούς τους δοκιμάσατε τους φακούς;
Υπάρχει ζήτημα με την κυρτότητα του πεδίου εστίασης, και σε σχετικά κοντινές αποστάσεις (όπως αυτή που κάνατε τις δοκιμές) και ανοικτά διαφράγματα μπορεί αυτό που βλέπουμε σαν έλειψη ευκρίνειας να οφείλεται σε ανεστίαστο λόγω κυρτότητας του πεδίου εστίασης.

Φαντάζομαι χρησιμοποιήσατε κλείδωμα του καθρέφτη, έτσι? Στις ταχύτητες 1/50 μέχρι 1/13 που βλέπω κινηθήκατε, χρειάζεται για την απόλυτη ευκρίνεια. Εάν το τρίποδο δεν ήταν το σταθερότερο δυνατό όπως λέτε, γιατί δεν κάνατε δύο λήψεις κάθε κάδρου, ώστε να ελέγξετε μήπως υπάρχει απώλεια ευκρίνειας λόγω τριπόδου;

Last edited:
Τάσο μην τους αρπάζεις από τα μαλλιά. Ο Τάσος και ο Νίκος έκαναν ότι θα έπρεπε να κάνει κάθε έξυπνος ερασιτέχνης. Δηλ. να μετρήσουν οι ίδιοι τους φακούς τους. Είναι μια πρώτη προσπάθεια και μάλιστα πολύ καλή. Μακάρι και εμείς να κάναμε το ίδιο, αλλά εγώ προσωπικά μάλλον είμαι αρκετά τεμπέλης.

Άλλωστε για να λέμε την αλήθεια πολλές φορές είδαμε εδώ μέσα να γίνονται παραπομπές σε test σε άλλες σελίδες, όπου η μεθοδολογία επίσης είναι άγνωστη. Για να μην αναφέρω τον Ken που θεωρεί ότι το .jpg basic μπορεί να δώσει όλες τις ικανότητες του κάθε φακού.

Μπράβο παιδιά συνεχίστε!!!

Όντως για τη μεθοδολογία δεν αναφέρονται πολλά...
Πάντως νομίζω ότι οι λήψεις πρέπει να γίνονται σε jpeg (αρκεί να συγκρίνουμε δείγματα από την ίδια μηχανή) με τις default ρυθμίσεις. Και καλό είναι να χρησιμοποιείται κλείδωμα του καθρέπτη, όταν κατεβαίνουμε σε ταχύτητες κάτω από 1/50.

Κύρια ένσταση, ότι θα έπρεπε οι φακοί να δοκιμαστούν και στο f/8. Άλλοι κερδίζουν από ανοικτοί σημαντικά, άλλοι όχι. Ειδικώς στα άκρα.

oui

Οσο για τον καθρέπτη ήταν ανοικτός διότι όπως είπα ΟΛΕΣ οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την μέθοδο του Life view που ανοίγει ο καθρέπτης αναγκαστικά για να έχεις εικόνα, και μετά με το χειριστήριο που πατάγαμε άκουγες ένα απαλό κλικ. Μηδενικός κραδασμός στην μηχανή.

Μέχρι τα 70mm η απόσταση μηχανής θέματος ήταν γύρω στο 1.5 μέτρο (για να φαίνεται επαρκής διάσταση το αγαλματάκι για να φαίνονται λεπτομέρειες) και πάνω από τα 70mm κινηθήκαμε πίσω στα 4μ.

Σας ξαναλέω, με το excel που θα δείτε θα εκπλαγείτε....

Το image stabilizer το είχαμε βγάλει OFF διότι παρατηρήσαμε ότι καθόλη την διάρκεια (5-6 δευτερόλεπτα) που δούλευε το μοτέρ και προσπαθούσαμε να κάνουμε manual focus, μας άλλαζε κάδρο η εικόνα. Κουνιόταν η εικόνα.

Απάντηση: Re: Συγκριτικό φακών

Εάν το τρίποδο δεν ήταν το σταθερότερο δυνατό όπως λέτε, γιατί δεν κάνατε δύο λήψεις κάθε κάδρου, ώστε να ελέγξετε μήπως υπάρχει απώλεια ευκρίνειας λόγω τριπόδου;

Ακριβώς επειδή κάποιες βγήκαν κουνημένες, θα παρατηρήσετε ότι μερικές φωτό δεν είναι στην σειρά. Λείπουν ενδιέμεσα νούμερα. Αυτά είναι που έχουμε σβήσει λόγω αμφιβολίας.
Μιλάμε περιμέναμε μέχρι και μισό λεπτό να σταθεροποιηθεί η εικόνα ειδικά στα πολλά mm , πριν τραβήξουμε την φωτογραφία. Και σας υπενθυμίζω ότι λόγω Life view και με zoom 10X, είμασταν καραβέβαιοι ότι δεν κουνιόταν η μηχανή.

Παιδιά, σίγουρα ο Canon 70-200/4L ήταν ο IS και όχι ο απλός?

Τάσο, να ξαναρωτήσω κι εγώ... Σίγουρα;
Εμένα πάντως δεν μου φαίνεται για τον IS, μάλλον για τον USM μου μοιάζει... Ίδιος με τον δικό μου είναι.

Επειδή όλοι φακοί είναι στην σκηνή για φωτογραφία, αναγκαστικά η φωτο τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο.

Δες αριστερά κάτω ίσα ίσα που φαίνοντα τα χρυσά γραμματα Image stabilizer.

Υ.Γ. Λες να μην ξέρω τι πήρα; ;)-bye-

Το κακό είναι ότι έχετε θέμα μόνο στο κέντρο (εκτός από τους τηλεφακούς, όπου πιάνει πλέον το περισσότερο κάδρο) και όχι κάτι για να δούμε τη συμπεριφορά στα άκρα.

Στα 200mm (νομίζω έχω βρει τους 70-200/4L is -8896- , Sigma 70-300 -8890- Sigma 170-500 -8900- και Sigma 18-200os -8885-) και με σημείο σύγκρισης το αριστερό -όπως το βλέπουμε- γάντι, υπερέχει ο Canon, αλλά ο 170-500 δεν είναι πολύ πίσω, μετά από αυτόν είναι ο 18-200os και τελευταίος με διαφορά ο 70-300.

Επειδή όλοι φακοί είναι στην σκηνή για φωτογραφία, αναγκαστικά η φωτο τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο.

Δες αριστερά κάτω ίσα ίσα που φαίνοντα τα χρυσά γραμματα Image stabilizer.

Υ.Γ. Λες να μην ξέρω τι πήρα; ;)-bye-

Εσύ ξέρεις, εμείς δεν ξέρουμε...
icon10.gif
Τον έμπλεξα με τον 2.8

Για πείτε και λίγο εντυπώσεις από το lifeview...τελικώς είναι ανεκτίμητο σε κρίσιμες περιπτώσεις εστίασης, έτσι?
Ούτως ή άλλως το mirror lock up το χρησιμοποιούμε στο τρίποδο και με αργές ταχύτητες, οπότε γιατί όχι και lifeview?

Το κακό είναι ότι έχετε θέμα μόνο στο κέντρο (εκτός από τους τηλεφακούς, όπου πιάνει πλέον το περισσότερο κάδρο) και όχι κάτι για να δούμε τη συμπεριφορά στα άκρα.

Στα 200mm (νομίζω έχω βρει τους 70-200/4L is -8896- , Sigma 70-300 -8890- Sigma 170-500 -8900- και Sigma 18-200os -8885-) και με σημείο σύγκρισης το αριστερό -όπως το βλέπουμε- γάντι, υπερέχει ο Canon, αλλά ο 170-500 δεν είναι πολύ πίσω, μετά από αυτόν είναι ο 18-200os και τελευταίος με διαφορά ο 70-300.

Τις διαφορές αυτές πως τις αξιολογείς; μικρές, μεγάλες, αμελητέες, τι;

Ακριβώς send. Το Lifeview λέει χοντρά γιατί :

1) μπορείς να είσαι 1000% σίγουρος για το σωστό νετάρισμα της φωτογραφίας και ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες εστιακές αποστάσεις βάζεις και το zoom 10X και καθάρισες. Τι να καταλάβεις από το "ματάκι";
2) Βλέπεις real time σαν να βλέπεις από το "ματάκι" και όχι μέσω ψηφιακής επεξεργασίας όπως στις compact. Γι αυτό και η κίνηση είναι φυσικότατη και όχι ρομποτική όπως στις compact.
3) Με το life view είναι έτοιμο το κλείστρο και απλά το κλείνεις. Αποφεύγεις δηλαδή το ανοιξε-κλείσε.

Παιδιά δεν ξέρω τι λέτε, εγώ έχω πάθει πλάκα με το auto και το manual focus. Δεν πίστευα με τίποτα ότι το auto focus δεν θα είναι ακριβείας αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου.

Για να πω την αλήθεια, περίμενα μεγαλύτερη διαφορά στα 200mm μεταξύ του 70-200/4L και του 170-500... βέβαια ο μεν είναι στο τελε άκρο του, ενώ ο δε στο ευρυγώνιο.