Απάντηση: Re: Συγκριτικό Sony A6500 vs Iphone 12 Pro Max
Ηλια, περι ProRaw φανταζομαι οτι διαβασες το link της Halide που εβαλα πιο πανω.
Παντως θεωρω λαθος να κανεις edit τα αρχεια ProRaw απο non-compatible προγραμμα. Τα αρχεια που ανεβασες επεξεργασμενα με το RawTherapee ηταν αρκετα διαφορετικα απο αυτο που εβλεπα on location.
Η μαγκιά με τα raw + metadata είναι οτι oι όποιες βελτιώσεις ωραιοποιήσεις αφήνουν τα δεδομένα απείραχτα οπότε οτι στραβή και να γίνει διορθώνεται (με κοπο πιθανώς αλλά διορθώνεται).
Εμένα τα μισά jpeg rendering της Apple δεν μου άρεσαν .. πολλά κλιπαρίσματα στα σκοτεινά .. πολλή κιτρινίλα στα πράσινα χρώματα .. αφύσικος φωτισμός σκιερών .. sharpening που χωρίς να είναι υπερβολικό, δεν είναι του γούστου μου. Aκόμα και το WB ενιοτε αποτυχαίνει παρόλλo τα αναλαμβάνει η AI ..
Σε αυτό το σημείο θελω να εκφράσω και την διαφωνία μου με τον GΚalantas .. δεν είναι sharp το jpeg της Apple .. για edge enhasement μπορείς να την κατηγορήσεις .. για oversharpening οχι.
Βέβαια υποψιάζομαι οτι το ίδιο εννοεί και αυτός .. αλλά με λάθος ορολογία.
Μικρό το κακό .. πιάνεις το raw απο την αρχή και το φέρνεις. Και απο την αρχή εννοώ χωρίς τα metadata .. ουτε καν το ενσωματωμένο dcp .. προτιμώ το dcp της Adobe (ισως γιατι είναι πιο συμβατό με το workflow μου).
Δεν βλέπω τον λόγο που πρέπει να κρεμόμαστε στα metadata της Apple για θέματα tone mapping ειδικά εφόσον δίνει κλιπαρίσματα.
Επίσης κυκλοφορεί λανθασμένα η εντύπωση οτι το μέγεθος του ProRaw είναι διπλάσιο λόγω των metadata .. δεν ισχύει ..
Επειδή τα πιξελ του είναι demosaiced δηλ. RGB αντι για τα μονόχρωμα των Bayer RAW, θα έπρεπε να είναι τριπλάσιο .. ομως μιας και το demosaic δεν τριπλασιάζει την πληροφορία το demosaiced αποτέλεσμα είναι πιο συμπιέσιμο απο τον αλγόριθμο μη απωλεστικής συμπίεσης των DNG και ετσι προκύπτει κάπου διπλάσιο.
Τα metadata δεν πιάνουν πολλά MB ..
- το trasnparency map (αν υπάρχει) είναι ενα jpeg μισής ανάλυσης (και δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει καν σε όλα τα ProRaw DNG .. σε ενα exif το ειδα και δεν θυμάμαι που ..)
- τα άλλα είναι LUT 1D (Καμπύλες ) με μέγεθος κάτι KB
Θα κάτσω να τα ξαναδώ πιο συστηματικά διότι έχει ενδιαφέρον .. τωρα που επεκτείνεται το lockout δεν θα λείψει ο χρόνος ..
Aν έχει κάποιος παραπάνω πληροφορίες απο κάποια μελέτη σε βάθος τα ProRaw παρακαλώ λινκ. Ειδικά αν αφορά τυχόν καλύτερη ευκρίνεια.
Προς το παρόν δεν μπορεσα να διακρίνω κατι τέτοιο.
Ευελπιστούσα επίσης οτι πιθανόν να είχαμε ενα superrsolution αρχείο .. δεν βλέπω να ισχύει ..
Ενδιαφέρον επίσης θα ήταν αν υπήρχαν δεδομένα για ξεχωριστά καρε των πολλαπλών λήψεων .. ή ακόμα καλύτερα αυτόματο ξεδιάλεγμα ώστε να απομονώνονται πετάζονται τα καρέ οπου η κινηση γίνεται blur .. δυστυχώς δεν .. όπου υπάρχει χαοτική κίνηση το αποτέλεσμα είναι μια σούπα.
Καθώς σιγά σιγά κατασταλάζω στον τρόπο που πρέπει να επεξεργαστούν θα ανεβάζω σιγα σιγα επεξεργασμένα με RawTherapee δείγματα στο Google Drive μου, για να τα συγκρίνουμε με αποτελεσματα απο "ProRaw metadata aware converters".
Ηλια, περι ProRaw φανταζομαι οτι διαβασες το link της Halide που εβαλα πιο πανω.
Παντως θεωρω λαθος να κανεις edit τα αρχεια ProRaw απο non-compatible προγραμμα. Τα αρχεια που ανεβασες επεξεργασμενα με το RawTherapee ηταν αρκετα διαφορετικα απο αυτο που εβλεπα on location.