Συγκριτικό Sony G 16-55 mm F2,8 vs Zeis Sonnar T* E 24mm F1,8 ZA & Sigma 56mm f/1.4 DC DN

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

takisot

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
30,918
Παλλήνη
Μιας που πρόσφατα παρέλαβα τον Sony G 16-55 mm F2,8 που θεωρείται ο καλύτερος φακός του συστήματος, είπα να κανούμε ενα μίνι συγκριτικό παρέα με τον @Γιαννης Σπυρου έναντι 2 κορυφαίων prime:
τον Zeis Sonnar T* E 24mm F1,8 ZA και τον Sigma 56mm f/1.4 DC DN. Το σωμα ειναι της Sony A6700.

IMG_1796 by Tak sot, on Flickr

καλυτερη ευκρινια ο σονυ στις γωνιες και στο zoom, λιγοτερο φως βλεπω με το θολο μου ματι...

καλυτερη ευκρινια ο σονυ στις γωνιες και στο zoom, λιγοτερο φως βλεπω με το θολο μου ματι...

Το λιγότερο φως είναι απλά θέμα διαφορετικής φωτομέτρησης κάθε λήψης. Όντως έχει καλύτερη ευκρίνεια ο Sony στα άκρα.

• Like
Reactions: FINIX
o sony 16-55 f2.8 αποδειχτηκε πολυ καλος φακος, τοσο ωστε να μην χρειαζεσαι primes οσον αφορα οξυτητα , παραμορφωσεις , βινιετα κλπ

Ο μονος λογος να κρτησεις τους primes ειναι φυσικα το μεγαλο διαφραγμα , ειδικα για νυχτερινα και bokeh.

για μενα ο μονος απαραιητητος prime του Τακη , ειναι ο 56αρης , ακριβως γι αυτο το λογο, να εχεις δηλ. ενα πορτραιτο με οσο καλυτερο bokeh και χαμηλοτερο ISO.

Η εκπληξη ηταν κυριως στα ακρα που ο sony ηταν ισαξιος ή και καλυτερος ακομα και τερμα ανοιχτος.
Οι prime τον ξεπερναγαν ελαχιστα σε f8 μονο , κι εκει με δυσκολια.

Αν θελει καποιος πχ 2 φαξκους για ενα ταξιδι , με αυτον κι εναν τηλεφακο ξεμπερδευει χωρις να κουβαλαει ενα σωρο φακους , και χωρις περιτο βαρος και ογκο.

Τρομερη αγορα ο sony 16-55 2.8 , ειδικα στη τιμη που τον πηρε ο Τακης ειναι "κλεψια" !

Τα βρίσκω λογικά , δεν εκπλήσσομαι από τα αποτελεσματα σας

Πάνω κάτω ότι ισχύει και σε σύγκριση του 12-40/2.8 pro με τους prime pro της σειράς f1.2 στο m43.

Ο λόγος που εγώ κρατώ παράλληλα και τους prime είναι μόνο για το low light και τη διαχείριση DOF' όχι το IQ. Ακόμα και ο 12-45/4 pro το ίδιο εξαιρετικο IQ έχει με τους prime pro.

Σε σύγκριση με 1.8/1.4 prime δεν το συζητώ να τους επέλεγα με μοναδικό κριτήριο το IQ. Εκεί μόνο το βάρος/μέγεθος δικαιώνει επιλογή τέτοιου prime

Last edited:
Τα βρίσκω λογικά , δεν εκπλήσσομαι από τα αποτελεσματα σας

Πάνω κάτω ότι ισχύει και σε σύγκριση του 12-40/2.8 pro με τους prime pro της σειράς f1.2 στο m43.

Ο λόγος που εγώ κρατώ παράλληλα και τους prime είναι μόνο για το low light και τη διαχείριση DOF' όχι το IQ. Ακόμα και ο 12-45/4 pro το ίδιο εξαιρετικο IQ έχει με τους prime pro.

Σε σύγκριση με 1.8/1.4 prime δεν το συζητώ να τους επέλεγα με μοναδικό κριτήριο το IQ. Εκεί μόνο το βάρος/μέγεθος δικαιώνει επιλογή τέτοιου prime

Νομίζω το εντυπωσιακό με τον συγκεκριμένο φακό, είναι πως παρότι zoom, έχει καλύτερη ευκρίνεια στα άκρα σε σχέση με 2 από τους καλύτερους prime του συστήματος και μάλιστα σε όλο το f range.