Συμβουλές για αναβάθμιση εξοπλισμού.

michis

Established Member
9 November 2009
219
Athens
Γεια σας παιδιά! Τον Μάρτιο θα πάω ταξίδι στην Βαρκελώνη και θα ήθελα τη συμβουλή σας.

Αυτή τη στιγμή ο εξοπλισμός που έχω είναι:
· Canon 500d
· Canon 18-55mm IS
· Canon 50mm 1.8
· Τρίποδο

Θέλω λοιπόν να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου και πιστεύω είναι η καλύτερη περίοδος ενόψει του ταξιδιού.

Οι σκέψεις μου πηγαίνουν προς ένα νέο φακό πιο φωτεινό και οξύ (π.χ tamron 17-50 f2.8, sigma 17-70 f2.8-4.5, sigma 17-50 f2.8 κλπ.) ή ένα εξωτερικό φλας (canon 430exII ή nissin di622).

Στην Βαρκελώνη όπως έχω φανταστεί θα αποτυπώνω αξιοθέατα, πρόσωπα, θα τραβήξω σίγουρα βράδυ την πόλη με τρίποδο και θα ίσως να έχει και εσωτερικές βραδινές λήψεις ( γι αυτό σκέφτομαι το εξωτερικό φλας).
Η Βαρκελώνη είναι κυρίως αφορμή για να ανανεώσω τον εξοπλισμό. Οπότε σίγουρα δεν θέλω να προβώ στην αγορά εξοπλισμού που δεν θα χρησιμοποιώ και μετά το ταξίδι.

Δεν ξέρω αν η σκέψη μου είναι σωστή, εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου?

Σωστή η σκέψη σου φίλε μου. Εγώ θα πρότεινα αντί να πάρεις φακό που θα καλύπτει το ίδιο εύρος γιατί δεν δοκιμάζεις εναν wide ή έναν tele? Πιστεύω θα χρειαστεί σίγουρα. Για φλας δεν ξέρω επειδή εγώ γενικά δεν τραβώ με φλας. Αλλά πιστεύω στο στάδιο που είσαι (από άποψη εξοπλισμού) χρειάζεσαι πιο μεγάλο εύρος παρά καλύτερη ποιότητα. Εγώ αυτό θα έκανα τουλάχιστον.

Συμφωνώ και γω προτείνω έναν τηλεφακό , ειδικά για τα αξιοθέατα και λεπτομέρειες θα είναι πιο χρήσιμος.

Εγώ προτείνω έναν υπερευρυγώνιο, πχ Sigma 10-20, 8-16, Tokina 11-16, 12-24 και να κρατήσεις το φακό του κιτ.

Και εγω λεω καλυτερα ενα ευρυγωνιο....αλλα αν ειναι να τον παρεις παρτον τωρα και προσπαθησε να τον μαθεις λιγο

Παιδια σας ευχαριστω!

Δεν ξερω κατά ποσο θα μου χρειαστουν παραπανω εστιακα μηκη.Ειναι τοσο χρησιμα σε ένα ταξιδι?

Το ευρυγωνιο ακρο του φακου μου δεν είναι αρκετα ευρυγωνιο? Το κακο είναι ότι εχει μια εντονα βαρελοειδη παραμορφωση στα 18mm….

Σωμα δεν σκεφτομαι να αλλαξω,1 χρονο την εχω και ειμαι ακομα νεος πιστευω. Το budget δεν είναι μεγαλο,καθοτι ερασιτεχνης και φοιτητης(το βασικοτερο!). Γι’ αυτό το λογο σκεφτομαι sigma ή tamron,μεταχειρισμενο,ebay κλπ.

Αποκλειουμε δηλαδη το εξωτερικο φλας. Αποκλειουμε και ένα φακο με τα ιδια εστιακα μηκη με τον 18-55 αλλα πιο φωτεινο? Ή ενα all-around(π.χ18-200)?

Last edited:
Χωρις να θελω να φανω αγενης, θα ηθελα να σε ρωτησω:
Την μηχανη/φακους που εχεις, τα εχεις ξεζουμισει ? Πιστευεις οτι οι φακοι σου σε φρενάρουν ?

Αν ναι στα 2 παραπανω, θα χρειαστεις σιγουρα εναν υπερευρυγωνιο (σιγουρα θα τον χρειαστεις μεσα στην Sagrada Familia τουλαχιστον...

Καθολου αγενης δεν γινεσαι, μην ανησυχεις!
Αν τους εχω ξεζουμισει δεν ξερω, οτι με φρεναρουν το πιστευω,ναι....

Θα ημουν ικανοποιημενος αν το ευρυγωνιο ακρο του 18-55 δεν παραμορφωνε,ηταν ακομα πιο ευρυγωνιο,αν ειχε λιγο παραπανω ζουμ, και αν ειχε την φωτεινοτητα του 50αρη... Ξερω οτι δεν γινεται να τα κανει ολα, αλλα αυτη τη στιγμη ψαχνω κατι να μου καλυψει το ταξιδι και τις μετεπειτα φωτογραφιες μου....

μαλλον δεν εχεις κατασταλαξει στο τι ΑΚΡΙΒΩΣ θες...

οποτε, αν σε τρωει η τσεπη σου... ξεκινα με εναν Tamron...

(το να προσαρμοσεις εναν ανταπτορα m42 και να παρεις κανεναν manual ευρυγωνιο το εχεις σκεφτει???)

Εγω θα προτεινα εναν 15-85. Ειναι ο ορισμος του all around για Κανον.
- Μειωνει την αναγκη για ευρυγωνιο, λογω του 15.
- Ειναι πολυ καλος ποιοτικα, οπως διαπιστωσε και ο ΒΛασσης.
- Το 85 ειναι αρκετο για ταξιδιωτικη χρηση.

Τωρα αν υπαρχει στο προγραμμα η διαθεση για κουβαλημα και τα χρηματα για τηλεφακο, στο νημα της 7D υπαρχει σχετικη συζητηση.

Μα ναι pan-bal, αυτο ειναι το θεμα....Το τι χρειαζομαι, δεν το ξερω.Γι' αυτο ζηταω τη γνωμη σας.

Επειδή αυτόν έχω 15-85 ο οποίος είναι πολύ καλός αλλά δεν είναι φθηνός , και επειδή ο 15 - 55 που είδη έχεις σε καλύπτει αρκετά χωρίς βέβαια την αντίστοιχη ποιότητα , για αυτό πρότεινα ένα τηλεφακό του τύπου που έγραψες νωρίτερα 18 - 200 νομίζω.

Κατ'αρχήν να δηλώσω πως δεν ξέρω από φακούς της Canon ή για Canon και δηλώνω αναρμόδιος να απαντήσω σε αυτό το θέμα.

Θα κάνω τον αιρετικό της παρέας και θα πω τα εξής:

Μου φαίνεται πως ο εξοπλισμός σου είναι αρκετά καλός για το ταξίδι που θα κάνεις.

Οι πολλοί φακοί προσθέτουν περισσότερο άγχος για το τι θέλει(ποιό εστιακό μήκος) το θέμα που έχεις μπροστά σου. Δίνω κάποια παραδείγματα:μήπως θέλει ευρυγώνιο; Αν το έβγαζα με τον κιτ;Μπα δεν έχει καλή ποιότητα... και άλλα τέτοια. Εκτός και αν έχεις προγραμματίσει τις εξορμήσεις σου με μεγάλη ακρίβεια για να ξέρεις τι θα συναντήσεις, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα σε καλύψει.

Εκτός από αυτό, οι φωτογραφίες σου δεν θα είναι ποτέ αποδεκτές (από σένα), γιατί θα σκέφτεσαι πως θα μπορούσαν να βγουν αν είχες το τάδε ή το δείνα φακό ή εξάρτημα. Και κάτι άλλο:είναι πολύ καλύτερο να βγάλεις τη φωτογραφία σωστά από την αρχή, παρά να την διορθώνεις στο Photoshop.

Θα πρότεινα να πας όπως είσαι, αντε και έναν εύρυγώνιο.Όχι ζουμ, σταθερό. Θα έχεις πολύ καλύτερη πχιότητα(που λέει και ο Billy). Μην κυκλοφορήσεις με περισσότερους από 1 φακό,άντε 2. Διοχέτευσε τη σκέψη σου στο πως θα βγάλεις καλύτερα τις φωτογραφίες σου και όχι σε τι φακό θα χρησιμοποιήσεις σε κάθε περίπτωση.

Ίσως ο καλύτερος ευρυγώνιος είναι "δύο βήματα πίσω"

Κατά τ'άλλα θα συμφωνήσω με τους vasada και paИ-baL. Αν σε τρώει και νομίζεις πως θα τους χρησιμοποιήσεις όλους τους φακούς και τα εστιακά μήκη,(και έχεις την οικονομική δυνατότητα), προχώρα.Είναι πάντως δύσκολο να πεις τι θα σου χρειαστεί και τι όχι (κυρίως για μετά), αφού και ο ίδιος δεν ξέρεις.

Last edited:
Εάν διαθέτεις είτε την εμπειρία είτε το μάτι να αξιοποιείς τον ευρυγώνιο και τα πλάνα σου δεν είναι άδεια, πάρε έναν πραγματικό ευρυγώνιο όπως σου προτάθηκε παραπάνω. Αναλόγως τι θα ήθελες να διαθέσεις, από έναν μεταχειρισμένο Σίγμα 10-20 (300 ευρώ βγαίνουν περίπου) μέχρι έναν Τοκινα 11-16.
Εάν πάλι τα 18μμ σου φτάνουν και κοιτώντας τα exif των φωτογραφιών σου διαπιστώνεις ότι χρησιμοποιείς περισσότερο το μέσο και το τέλε άκρο του φακού σου, πάρε έναν τελε-ζουμ, είναι καλός στα ταξιδιωτικά για απομόνωση λεπτομερειών ή για λήψεις από περίοπτες θέσεις.

Εν τοιαύτη περιπτώσει ρίξε μια ματιά στον νέο 70-300 της Ταμρον (αυτόν με τη σταθεροποίηση και το γρήγορο μοτέρ, όχι τον παλιό)

Στην Βαρκελώνη όπως έχω φανταστεί θα αποτυπώνω αξιοθέατα, πρόσωπα, θα τραβήξω σίγουρα βράδυ την πόλη με τρίποδο και θα ίσως να έχει και εσωτερικές βραδινές λήψεις ( γι αυτό σκέφτομαι το εξωτερικό φλας).

ok... με συγχωρεις...

λοιπον...

με την παραπανω παραγραφο απομονωμενη απο το υπολοιπο κειμενο, με βοηθας...

νομιζω οτι θες ΕΥΡΥΓΩΝΙΟ...

για αξιοθεατα και εσωτερικες ληψεις ειναι must...

για πορτραιτα... ο 50αρης που εχεις γινεται 75αρης και εισαι μια χαρα...

ο 18-55 που εχεις κανει για πολλες χρησεις και μην τον σνομπαρεις...

στην θεση σου θα αγοραζα καποιον manual ευρυγωνιο σταθερο...

(για την D90 που χρησιμοποιω, εχω βαλει στο ματι τον 20αρη/3.5 Ais...)

ή τον 17-50 και θα πουλαγα τον 18-55 για να ξεκινησω μαζι με τον 50αρη που εχω να χτιζω σιγα σιγα το συστημα μου...

(η αληθεια βεβαια ειναι οτι οταν ξεκινησα να σκεφτομαι κι εγω κατι αναλογο... αγορασα τον 35αρη της Nikon και δεν το μετανοιωσα ποτε... μου εδωσε normal προοπτικη και με το 1.8 μπορω να ειμαι μαζι του ολη την νυχτα χωρις να αλλαξω φακο, γνωριζοντας οτι δεν θα εχω ευρυγωνια προοπτικη... μην τα θελουμε κι ολα δικα μας ετσι???)

αυτος ο 17-70 της sigma δειχνει μια ενδιαφερουσα επιλογη all around φακου,ειδικα αν σε γενικες γραμμες ειναι καλητερος συνολικα σε θεμα ποιοτητας φωτογραφιας απο τον 18-55 is.(και στο ευρυγωνιο ακρο που δεν ειναι ασχημο,αν εχει λιγοτερη βαρελοειδη παραμορφωση οπως λες.)Μηπως μια τετοια μικρη αναβαθμιση ειναι αυτο που θες.

Σε ενα παρομοιο διλλημα ημουν και εγω,εχω μια 400d με εναν 18-55 is,ο οποιος εχει παθει μια βλαβη στο μοτερ του autofocus,αλλα για τη χρηση που κανω εχω βρει καποιο κολπο και τον δουλευω.Σκεπτομουν μηπως επαιρνα καποια στιγμη καναν 17-70 που ειπες και εσυ,που δειχνει ενδιαφερον,αλλα με φρεναρει το γεγονος οτι η μηχανη μου εχει πανω απο 40.000 κλικ,και μηπως τα'παιζε το κλειστρο καποια στιγμη.Θα μου πειτε οτι ο φακος μενει,αλλα μαλλον θα ηθελα να παω σε nikon στο μελλον.

Εγω θα επιμεινω και θα προτεινω ξανα τον 15-85. Και μαλιστα ψαξε μηπως τον βρεις κι εκει σε καμια καλη τιμη.

Για τη χρηση που θελεις δεν μπορεις να αλλαζεις συνεχεια φακο. Ενας ευρυγωνιος θα σε βολεψει ειδικα στη Βαρκελωνη, αφου εκει τα μισα κτιρια ειναι θεματα απο μονα τους. Ομως το πολυ ευρυ οσο πας προς το 10, δυσκολευει πολυ τη συνθεση. Απομακρυνεσαι απο την τουριστικη φωτογραφια.

Το 15 ειναι αρκετα ευρυ για καθημερινη χρηση. Το 10 απο το 15 απεχουν πολυ, αλλα οσο σε διευκολυνει αλλο τοσο σου βαζει δυσκολα. Με δεδομενο οτι θα ειχα ενα φακο θα το εκτιμουσα πολυ.

Το 85 ειναι επισης αρκετο για καθημερινη χρηση. Αν σκεφτεις οτι οι φακοι με παραπανω (18-135, 18-200) υστερουν πολυ σε ποιοτητα, με την εμπειρια μου μεχρι τωρα θα τον κοιταζα πολυ σοβαρα. Μαζι με τον 50αρη που εχεις, ειναι ενα πολυ καλο φορητο σετ με σοβαρο αλλα φυσιολογικο κοστος.

Αν τωρα μιλαμε για σετ με ευρυγωνιο, στανταρ ζουμ και τηλεφακο, παμε πολυ μακρια την κουβεντα.

Αν μιλαμε για ενα φακο, τοτε ο 15-85 θα ηταν για εμενα.

Σας ευχαριστω παρα πολύ για το χρονο σας παιδια!

Ειμαι πολύ μπερδεμενος, η γενικη αποψη που συγκεντρωνω είναι ότι ο επομενος μου φακος θα πρεπει να είναι ευρυγωνιος(ζουμ ή σταθερος καλυτερα,όπως λετε), ή καποιος all-around με μεγαλο ευρυγωνιακο ακρο(π.χ 17-50mm,αν δεν παραμορφωνει στα 17mm). Νομιζω ότι με ικανοποιει ένα ακρο λιγο κατω από τα 18mm.
Eχω πιασει πολλες φορες τον εαυτο μου να θελω να χρησιμοποιησω τον kit φακο στα 18mm, αλλα να τον ανεβαζω γυρω στα 20mm για να μην παραμορφωνει. Οποτε φανταζομαι οτι μου ειναι χρησιμο ενα ευρυ ακρο.

Κατι ακομα που σκεφτομαι είναι ότι όταν ειμαι εξω δεν θελω να αλλαζω φακους, λογω της σκονης. Δεν εχω σετ καθαρισμου,δεν ξερω να καθαριζω τη φωτογραφικη και φοβαμαι ότι αν το κανω θα την κανω χειροτερα. Από την άλλη η ποιοτητα των ζουμ φακων δεν μπορει να συγκριθει με των στανταρ.Και αυτό το βλεπω με τον 50αρη,που παροτι φθηνος δεν μπορει να συγκριθει με τον kit.

Εννοειται ο 15-85 αποτελει μια λυση ώστε να εχω ευρυγωνιο αλλα και λιγο tele φακο, η τιμη όμως με κολλαει λιγο.

Τελος παντων, δεν ξερω. Εχω μπερδευτει παρα πολύ, πραγματικα! Σας ζαλιζω και εσας βρε παιδια…