Σύμβουλοι επιχειρήσεων:μπορούν να βοηθήσουν τελικα;

Αφορμή για αυτό το νήμα αποτελεί η (αναπόφευκτη) πτώση στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης που διατηρώ μαζί με άλλους συναδέλφους.Υπάρχουν θέματα τα οποία απαιτούν άμεση λύση,όπως διεύρυνση πελατολογίου,βελτίωση παροχής υπηρεσιών,και πολύ πολύ βασικό,η είσπραξη δεδουλευμένων απο ιδιώτες που υπήρξαν ασυνεπείς στις πληρωμές τους.
Σήμερα σκέφτηκα να απευθυνθώ σε σύμβουλο επιχειρήσεων,προτού όμως κάνω κίνηση θα ήθελα να διαβάσω τις εμπειρίες σας επ'αυτού...
Μπορούν να βοηθήσουν πραγματικα;
Μπορούν να δώσουν λύσεις;
Τι θα πρέπει να προσέξει κανείς κατα την αναζήτηση τέτοιας βοήθειας;
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας..

Νίκο κατά καιρούς έχω συνεργαστεί με μερικούς τέτοιους ...

υπάρχουν εργαλεία και τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε (τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο) ....

σε πρώτη φάση (κυρίως για το χρηματοοικονομικό μέρος) μπορείς να μιλήσεις με το ΕΤΕΑΝ, αν θέλεις έχω δικό μου άνθρωπο εκεί για την πρώτη επαφή ...

αν θέλεις τα λέμε και κάποια στιγμή τηλεφωνικώς ....

Last edited:
Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.Νομίζω ότι το ΕΤΕΑΝ έχει σαν κύριο στόχο τη χρηματοδότηση,διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.Σε πρώτη φάση το ζητούμενο για τη δουλειά μου δεν είναι αυτό,αλλά κυρίως η ανάπτυξή της στις υπάρχουσες υποδομές.Αν μπορείς ξεκαθάρισέ μου σε παρακαλώ αν παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες,φυσικά και θα μιλήσουμε!
Να είσαι καλά..

Να ρωτήσω για τι κλάδο εργασιών μιλάμε? Μήπως έχουμε κάποια πιο συγκεκριμένη εμπειρία.

Μίλα με (πραγματικούς) συναδέλφους από άλλα φροντιστήρια Νίκο.

θα πάρεις αρκετές ιδέες για αντιμετώπιση των προβλημάτων σας.... Στο ίδιο καζάνι θα είναι κι άλλοι.

Θα βοηθουσε να γραψεις τον κλαδο , ισως να εχουν κατι πιο συγκεκριμενο να σου προτεινουν

Όπως είπε και ο Δημήτρης πρίν μιλάμε για φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης κύριοι.Ναί,έχουμε και νομικό σύμβουλο που ασχολείται με τα χρέη..
Δημήτρη ακριβώς επειδή βράζουμε στο ίδιο καζάνι θα ήθελα να ψάξω μια διέξοδο που ίσως να μην έχουμε σκεφτεί.Τα υπόλοιπα όπως ίσως θα ξέρεις είναι όλα λίγο πολύ δοκιμασμένα..

Νικο χωρις να θελω να σε απογοητευσω και χωρις να εχω καμια διαθεση αρνητικοτητας απο την εμπειρια μου θα συμφωνησω με την αποψη του Jim , δεν νομιζω οτι θα σου ειναι σοβαρη βοηθεια μια εταιρια συμβουλων ή και ενας αποκλειστικος συμβουλος επιχειρήσεων.Δεν γνωριζω αν υπαρχει εξεδικευμενος συμβουλος για τον κλαδο σου , αλλα στον δικο μου που αφορα το εμποριο και την λιανικη πωληση που ειναι ενας ας το πουμε πιο ευκολος κλαδος απο τον δικο σου για τους συμβουλους ενω χρησιμοποιησα 2 εταιριες συμβουλων και πριν απο αυτους μια εταιρια αυξηση παραγωγικοτητας με μελετες - charts , re organization κτλ δεν μπορω να πω οτι ειχα το αποτελεσμα που περιμενα .

Βασικα το μονο που βοηθησε αν και το εφαρμοσα πολυ αργα δυστυχως ειναι αντιγραφη μεθοδων και λυσεων που χρησιμοποιησαν αλλες εταιριες του κλαδου που ειχαν τα ιδια προβληματα , τωρα το αντιγραφη ειναι ενας ακυρος όρος αλλα δεν μπορεσα να βρω καλύτερη λεξη για αποτυπωσω αυτο που εννοω.Επισης μια πολυ σημαντικη βοηθεια ηταν ενας πολυ καλος δικηγορος για να μπορει να ελιχθεί η εταιρια οταν στενευουν τα περιθωρια , είτε αυτα ειναι χρεη της εταιριας προς τριτους ή και το αντιθετο .

Οι συμβουλοι σιγουρα θα σου παρουσιασουν λυσεις ή αποψεις που θεωρητικα φαινονται σωστες και εφικτες , αλλα η σημερινη πραγματικοτητα εχει ξεφυγει αρκετα απο την θεωρια που κουτσα στραβα ολοι μας λιγο ξερουμε.

Δοκιμασε να κανεις καποια αρχικα ραντεβου τονιζοντας την ιδαιτεροτητα του κλαδου σου , δεν θα σου στοιχίσουν τιποτα τα πρωτα ραντεβου ενημερωσης , αν βεβαια εχετε ακομη αρκετο χρονο εσυ και οι συναδελφοι σου , στην περιπτωση μου δυστηχως καταλαβα οτι ο χρονος ειναι πιο σημαντικος απο το κοστος , γι αυτο πιστευω οτι οσο πιο γρηγορα κινηθειτε σε οποια λυση και αν αποφασίσετε να πατε τοσες περισσοτερες πιθανοτητες εχετε να βοηθηθείτε .

Φίλτατε alexa σε ευχαριστώ πολύ για την τεκμηριωμένη άποψή σου.Ξέρεις λοιπόν και εσύ ότι οφείλω να κάνω το παν ώστε να μη μπούμε σε καθεστώς αβεβαιότητας 12 οικογένειες..Θα μιλήσω με ανθρώπους που έχουν εμπειρία απο τον κλάδο μου,ο οποίος όπως πολύ σωστά επισήμανες είναι πολύ ευαίσθητος.Ίδωμεν,να είσαι καλά..

Ούτε κι εγώ θα ήθελα να σε προκαταβάλλω αρνητικά, απλώς θα σου πω πως εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα λιτότητας χωρίς τέλος.

Συνήθως, σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι κάποια λογιστικά γραφεία, που ελάχιστη σχέση έχουν με τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός κλάδου. Ακολουθούν έναν τυφλοσούρτη και αν βγει, βγήκε. Οπωσδήποτε τους ζητάς πλάνο με αριθμούς και σε περίπτωση που δεν μπορούν να σου εγγυηθούν αποτελέσματα, απλά διέγραψέ τους. Οποιοσδήποτε μπορεί να σου φτιάξει διαγράμματα, το ζητούμενο είναι να μπορούν να εφαρμοστούν.
Σε κάθε περίπτωση εσύ γνωρίζεις καλύτερα πόσο θα μπορούν να εφαρμοστούν αυτά που σου προτείνουν. Μην ξεχνάς, ότι εσύ είσαι ο υπεύθυνος και όχι αυτοί. Αυτοί απλώς παροχή υπηρεσιών κάνουν.

Στις εποχές που διανύουμε πρέπει να ξέρεις ότι δεν ορθοποδούν εύκολα επιχειρήσεις. Παλαιότερα ναι. Ο κλάδος σου έχει τεράστιο θέμα γενικώς, τεράστια θέματα έχει και το εμπόριο. Στην εταιρία που δούλευα κατέληξαν να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τους ίδιους τους συμβούλους και αφού είχε απολυθεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού κατόπιν του πλάνου τους.

Κράτα μικρό καλάθι γενικώς.

Έτσι είναι τα πράγματα. Κάθε επιχείριση έχει την ιδιαιτερότητα της πόσο περισσότερο όταν είναι σε στενά επαρχιακά πλαίσια.

Εγώ πιστεύω ότι θα βοηθήσει αλλά δε ξέρω αν θα σου κάνουν μια καλή απόσβεση. Είναι ανάλογα την κατάσταση. Για παράδειγμα άλλο να έχουν διπλαρώσει μήνες από το 30% των μαθητών και άλλο από το 60 (πολύ φοβάμαι για το δεύτερο, ε?).

Μια καλή πρόταση θα ήταν η χρήση μιας πιστωτικής κάρτας με διευκολύνσεις. Λειτούργησε σε περίπτωση που ξέρω και θα πάρεις κάποια χρήματα σταθερά πίσω..

Από την άλλη και 1-2 ερωτήσεις σε ειδικούς για αρχή όλο και κάτι θα σου δώσει.

Πολύ επίκαιρο και πετυχημένο το νήμα και ιδιαίτερα ο τίτλος.:a0210:

Πάω στοίχημα ότι πολλοί είναι στην ίδια θέση με σένα που αυτή τη περίοδο αναζητούν λύσεις ανεξάρτητα από το είδος της ενασχόλησης.....

Νίκο διέυρυνση πελατολογίου-αύξηση τζίρου καθώς και βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει.
Δεν είναι ανάγκη να πληρώσετε γι' αυτά.Απλά σκεφτέιτε λογικά,πρωτότυπα και πηγάινετε εσείς να προσεγγίσετε τους πελάτες,όπου αυτοί βρίσκονται με ελκυστικά μέσα.

Τα οφειλόμενα χρήματα,είναι εντελώς άλλης τάξης ζήτημα.Πιό περίπλοκο.Πρεπει να αλλάξετε την πολιτική σας πληρωμών και διαχείρισης πελατών συνολικά.Γι' όσα ήδη σας χρωστούν,είναι θέμα δικής σας απόφασης πως θα το αντιμετωπίσετε.Πάντως κλείστε το έτσι ή αλλιώς και βάλτε μια νέα αρχή.
Καταλαβάινω,ότι δεν είναι εύκολο θέμα,αλλά πρέπει επίσης,να δείτε και το ζήτημα του πόσοι είστε και πως παρέχετε τις απαραίτητες υπηρεσίες(ποιότητα,επάνδρωση, ωράρια,ωρομίσθια,απαραίτητες ή όχι εγκαταστάσεις και μέσα κλπ).Αφού καταλήξετε σε έυλογα συμπεράσματα,πρέπει να συμφωνήσετε στις αναγκαίες αλλαγές και στο τρόπο(ομάδα) που θα λειτουργείτε.Εδώ επίσης δεν χρειάζεται να πληρώσετε για το είδος επιχείρησης που διατηρείτε.Διαβάστε για την ομαδική δουλειά ότι βρείτε και προσπαθήστε να εφαρμόσετε,ότι σας κάνει και συμφωνήσατε...

Πηγαίνετε μια μέρα και κλειστείτε σ' ένα χώρο μ' ευχάριστο περιβάλλον και ξεκινηστε απο λευκή κόλλα.Προσπαθήστε να τα δείτε όλα αλλιώς...Διαβάστε για τις αρχές του "brain storming" κι εφαρμόστε τες,όσο καλύτερα μπορείτε...Μη φύγετε,άν δεν αισθανθείτε ικανοποιημένοι απο το αποτέλεσμα όσων καταλήξατε.

Αυτό που πάντα σχεδόν λέιπει,απο ελληνικές επιχειρήσεις κάθε επιπέδου,είναι οι εκλογικευμένες-ξεκάθαρες διαδικασίες και πολιτικές.

Φτιάξτε ένα τέτοιο απλό και σαφές σύστημα και φροντίστε να το βελτιώνετε συνεχώς.

(άν προτίθεστε να τα κάνετε,μπορώ να σου στείλω σε κάποιο mail μερικές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν στη δουλειά σας).

Last edited:
Θα συμφωνήσω με τους προλαλησαντες... Η χρησιμότητα ενός Συμβούλου Επιχειρήσεων στην περίπτωση που συζητάμε και είναι μάλλον περιττή. Και εξηγούμαι .

Βρίσκω ιδιαίτερη χρήσιμη τη βοήθεια ενός οργανωμένου συμβουλευτικού οίκου και προσωπικά έχω δει πολλές φορές -στην εταιρία που δουλεύω- δουλειές τους αψογες και ιδιαίτερα χρήσιμες, αρκεί να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Ο Σύμβουλος να είναι ενα μεγάλο και οργανωμένο γραφείο και όχι κάποιο μικρομάγαζο που κάνει και αυτο μαζι με πολλα αλλα.
2. Να ανήκει κατα προτίμηση σε κάποιο διεθνές δίκτυο. Αυτο του δίνει το σημαντικό πλεονέκτημα της πρόσβασης σε μεγάλες βάσεις δεδομένων που διατηρούν αυτές οι συμβουλευτικής εταιρίες και που τους βοηθάει στο benchmarking .
3. Το βασικότερο.... Να εξασφαλιστεί ότι είτε το δίκτυο, είτε το ελληνικό παράρτημα έχει πείρα απο το business που μας ενδιαφέρει, και τέλος
4. Ο πελάτης, να ξέρει τι θέλει, τι θα παραλάβει απο τον Σύμβουλο και πως θα το χρησιμοποιήσει.

Στο θέμα για το οποίο συζητάμε ανησυχώ για ενα πράγμα..... Ο κλάδος των φροντιστηρίων είναι ενα καθαρά ελληνικό φαινόμενο, υποψιάζομαι ότι δεν απαντάται πουθενά στο εξωτερικό, άρα η πείρα Συμβουλευτικών οίκων διεθνούς παρουσίας είναι μάλλον μηδενική.

Ισως βοηθούσε μια έρευνα αγοράς για εταιρίες που έχουν πείρα σε παρόμοιο κλάδο. Π.χ. Φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
Πολυ καλό data base κλαδικών μελετών που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος έχει η ICAP.

Ευχαριστώ πολύ φίλτατε γιά την τοποθέτηση,συμφωνώ με αυτά που πολύ εύστοχα έγραψες.Γενικά χαίρομαι για του υψηλού επιπέδου τοποθετήσεις σας σε αυτό το νήμα,το εκτιμώ πολύ..

Μάλλον θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους ότι ένας σύμβουλος θα είναι μάλλον άχρηστος τόσο λόγω ευαισθησίας του κλάδου, όσο και λόγω μεγέθους της επιχείρησης.
Επίσης αμφιβάλλω κατά πόσο υπάρχει στοχευμένη συμβουλευτική εμπειρία ή έστω κονσερβοποιημένη γνώση για τον κλάδο... Ακόμα και εξωτερικό που είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

Επειδή σε βλέπω άνθρωπο με όρεξη, θα σού λεγα πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση να κοιτάξεις να κάνεις μόνος σου έρευνα. Το internet είναι πολυτιμότατο εργαλείο, οπότε σε πρώτη φάση θα σου έλεγα να ψάξεις αρθράκια πχ "how to find new students for your school" ή "managing late paying customers". Φυσικά δε θα είναι ούτε γρήγορο ούτε εύκολο, και θα πρέπει μόνος να αποφασίσεις αν κάτι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου και στην εταιρεία σου, αλλά μπορεί να πάρεις ιδέες και να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι πιο παραγωγικά και μόνος σου ή και σε συζήτηση με τους συνεργάτες σου όπως σου πρότειναν πιο πάνω...

Επίσης καλό θα είναι να βρεις τρόπους να διαφοροποιηθείς. πχ να παρέχεις σύμβουλο επαγγελματικού ή εκπαιδευτικού προσανατολισμού πχ με συμβουλές για επαγγέλματα ή για σχολές ή για πανεπιστήμια στο εξωτερικό

Φίλε dimkasta σε ευχαριστώ,ίδη ψάχνομαι μόνος στην κατεύθυνση που μου δείχνεις και εσύ!Όντως απο το net μπορείς να βρείς πολύ ενδιαφέροντα πράγματα,και έχω βρεί κάποια.Όσο για την τελευταία σου πρόταση η οποία είναι πολύ εύστοχη,η συγκεκριμμένη υπηρεσία υπάρχει..Παρακολουθώ σεμινάρια χρόνια τώρα για το θέμα και παρέχω δωρεάν εννοείται στους μαθητές μου τη γνώση που αποκομίζω απο αυτά.Να είσαι καλά!