Συμμετοχή σε Forum:Εθισμός ή Επικοινωνία?

Ρε σείς σαν ενεργό μέλος και μόνον έθεσα τα ερωτήματα.Τι φοβηθήκατε ??Οτι θα βγάλω τον ζουρλομανδύα στο διαδίκτυο??Μα θα έπρεπε να τον φορέσω και εγώ.:flipout: :flipout:

Τετρομαγμένοι ,έ Τετρομαγμένοι.:flipout: :flipout: :flipout: :flipout:

Απάντηση: Re: Συμμετοχή σε Forum:Εθισμός ή Επικοινωνία?

Χμ.... Σπύρο -bye- , είναι για μένα υπερβολή να χαρακτηρίσω ευατόν εθισμένο στο κλαμπ, μα είμαστε σοβαροί, ρε.
Οι ευκαιριες για παντρεμένους ( με ζιζάνια κιόλας ), να επικοινωνούν για κοινά χόμπι μεταξύ τους είναι ελάχιστες, ευτυχώς εδώ υπάρχουν πολύ παντρεμένοι και όχι μόνο φυσικά
Να ανεβάζω φωτογραφίες από τον Benq 7200 , σαν τρελλός στις 2:00 η ώρα ξημερώματα Παρασκευής, ( ενώ την επόμενη είχα συναντήσεις και κουτούλαγα από νύστα), με την Κodak, και να τις στέλνω στο κλάμπ, περασμένες 3:30, έ όχι δεν είμαι εθισμένος και ούτε πρόκειται να γίνω, γιατρέ μου :grinning-smiley-043 .
Τι χάπια χρειάζομαι αλήθεια?

Για σένα αγόρι μου δεν έχουν βγεί ακόμα τα κατάλληλα χάπια.
Μη το βάζεις κάτω όμως,η έρευνα προχωρά !:firstprize: :flipout:

Εγω παντως απο την ενασχοληση μου με φορα τα τελευταια 7 χρονια ενα μονο ασφαλες συμπερασμα εβγαλα: Οτι φορα υψηλου επιπεδου οπως το δικο μας βελτιωνουν την ανθρωπινη επικοινωνια σε πολλα επιπεδα!
-Σε υποχρεωνουν να σκεφτεις και μετα να γραψεις πριν διατυπωσεις την γνωμη σου
-Σου "ανοιγουν το μυαλο" αφου πολλες φορες διαβαζεις αποψεις τελειως διαφορετικες απο την δικια σου οι οποιες σου προκαλουν υγιη προβληματισμο
-Γινονται η αφορμη να γνωρισεις απο κοντα πολλους και ενδιαφεροντες ανθρωπους τους οποιους αποκλειεται να γνωριζες στην πραγματικη ζωη λογω αποστασης/ διαφορετικων ενδιαφεροντων κλπ
Εδω μεσα απεκτησα πολλους και πραγματικους φιλους, κατι για το οποιο ειμαι ευγνομων σε αυτη την διαδικτιακη παρεα!
Τελικα διαψευτηκαν οσοι υποστηριζαν πως το ιντερνετ αποξενωνει τους ανθρωπους..Εγω πιστευω οτι τους φερνει πιο κοντα ενω παραλληλα "ξαναλανσαρει" μια αρχαιοτατη μορφη ανθρωπινης επικοινωνιας: τον γραπτο λογο...

Re: Απάντηση: Συμμετοχή σε Forum:Εθισμός ή Επικοινωνία?

Εγω παντως απο την ενασχοληση μου με φορα τα τελευταια 7 χρονια ενα μονο ασφαλες συμπερασμα εβγαλα: Οτι φορα υψηλου επιπεδου οπως το δικο μας βελτιωνουν την ανθρωπινη επικοινωνια σε πολλα επιπεδα!
-Σε υποχρεωνουν να σκεφτεις και μετα να γραψεις πριν διατυπωσεις την γνωμη σου
-Σου "ανοιγουν το μυαλο" αφου πολλες φορες διαβαζεις αποψεις τελειως διαφορετικες απο την δικια σου οι οποιες σου προκαλουν υγιη προβληματισμο
-Γινονται η αφορμη να γνωρισεις απο κοντα πολλους και ενδιαφεροντες ανθρωπους τους οποιους αποκλειεται να γνωριζες στην πραγματικη ζωη λογω αποστασης/ διαφορετικων ενδιαφεροντων κλπ
Εδω μεσα απεκτησα πολλους και πραγματικους φιλους, κατι για το οποιο ειμαι ευγνομων σε αυτη την διαδικτιακη παρεα!
Τελικα διαψευτηκαν οσοι υποστηριζαν πως το ιντερνετ αποξενωνει τους ανθρωπους..Εγω πιστευω οτι τους φερνει πιο κοντα ενω παραλληλα "ξαναλανσαρει" μια αρχαιοτατη μορφη ανθρωπινης επικοινωνιας: τον γραπτο λογο...

Τάκη δεν διαφωνώ με τα παραπάνω, αλλά πιστεύω ότι το AVClub είναι από
τις ευχάριστες εξαιρέσεις. Ο κανόνας δυστυχώς είναι άλλη πλευρά του νομίσματος....

Mε αφορμή τον τίτλο τού thread τού Νίκου,και απο την στιγμή που στο διαδίκτυο υπάρχουν πιά πολλά fora αλλά και blogs,και απο την στιγμή που σε αυτό το διαδικτυακό παιχνίδι συμμετέχω και εγώ,μού έχουν δημιουργηθεί κάποια ερωτήματα.
1)Για ποιό λόγο συμμετέχει κάποιος σε ένα club έστω εξειδικευμένο,που όμως επιτρέπει και την συμμετοχή σε παράπλευρες τών βασικών κατηγορίες??
.

Είναι προφανές το γιατί κάποιος συμμετέχει σε club εξειδικευμένου προσανατολισμού.Το περίεργο είναι το γιατί σχεδόν σε όλα τα sites παρατηρείται μια συνάθροιση των μελών του στις εκτός θέματος κατηγορίες που τελικά κάνουν την κατηγορία ιδιαίτερα δημοφιλή και κατα περιπτώσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με τις συγκερκριμένου προσανατολισμού θεματικές ενότητες.
Σκεπτόμενος αφαιρετικά έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα που είναι πολύ γενικό και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του πολλούς παράγοντες.
Οταν κάποιος συμμετέχει σε ένα εξειδικευμένο club αυτό σημαίνει οτι έχει ήδη κάποιο ας πούμε κόλλημα με το θέμα.Σε αυτό το hobby του προφανώς έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα,το οποίο του δίνει την δυνατότητα να απολαμβάνει την ασχολία του αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η άλλη όψη που είναι το οτι τον αποπροσανατολίζει απο άλλες ασχολίες.Με δεδομένο οτι τα hobby του καθενός είναι κατά βάση συνήθως "άψυχη επένδυση"(τα ομαδικά αθλήματα θεωρητικά αποτελούν εξαίρεση).τίθεται ο εξής προβληματισμός.Τελικά η ενασχόληση του με ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο ενίοτε γίνεται και πόρωση τον αποξενώνει απο τους συνανθρώπους του?

ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΔΩ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.Η αποξένωση απο τους ανθρώπους και η σκληρή πραγματικότητα που τυλίγεται γύρω τους πιθανών τους οδήγησε στα κολληματα τους.Οταν λοιπόν δαπανάς το μισό σου μισθό κάθε μήνα αγοράζοντας μανιωδώς δίσκους μηχανήματα ταινίες κλπ ή παίρνεις την μηχανή σου και τρέχεις στους δρόμους κοκ στα χέρια σου προφανώς έχεις μια κιμωλία σαν αυτή που είχε η πιτσιρίκα στο Λαβύρινθο του Πανά και ανοίγεις πόρτες διαφυγής απο την παρανοική και με τρελούς ρυθμούς πραγματικότητα.Το σίγουρο είναι οτι κάποιοι μέσω αυτού του μηχανισμού μπορούν να βρουν μια διέξοδο ενώ άλλοι όχι.

Είναι όπως είπα πολύ αφαιρετικός ο συλλογισμός αλλά τουλάχιστον όσον αφορά εμένα ισχύει.Δικαιολογείται έτσι η μεγάλη επιτυχία των κατηγοριών εκτός θέματος σε ένα site ως μια προσπάθεια ολοκληρωμένης, αρκετα ασφαλούς αν και κατα περιπτώσεις αποστειρωμένης επικοινωνίας. και με μια θεματολογία έξω απο τα προσωπικά σου κολλήματα hobby ασχολίες,τα οποία δεν είναι η αιτία της μοναξιάς μας αλλά τα φάρμακο αυτής.

Θα επανέλθω και στα υπόλοιπα ερωτήματα.

Last edited:
συμμετέχω άρα υπάρχω ???

Ισχύει για την κατηγορία της μουσικής , αφού οι περισσότεροι στην πραγματική τους ζωή , ενδεχομένως να μην είχαν ούτε ένα φίλο με τ ίδιο ενδιαφέρον .

Ισχύει και για τις σχετικές με το αντικείμενο κατηγορίες αφού σε κάθε μία από αυτές το μέλος μπορεί να πεί την άποψη του για όσα τον απασχολούσαν και έμεναν χωρίς αντίλογο ( από μηχανήματα , μέχρι φορμά αναπαραγωγής ήχου και εικόνας )

Ισχύει και για τις εκτός θέματος κατηγορίες , οι οπίες λειτουργούν ως ένα είδος "ελεύθερου βήματος" όπου προσφέρεται η δυνατότητα σχολιασμού και έκφρασης γνώμης επί παντός επιστητού ( ας μην ξεχνάμε ότι ως έλληνες διαπρέπουμε στο σπορ αυτό ).

Εθισμός και εξάρτηση ενδέχεται να εμφανισθούν , μόνον όμως όταν η συμμετοχή στο φόρουμ επηρεάζει αρνητικά και απομακρύνει το μέλος από την πραγματική ζωή , το οποίο αδιαφορεί για βασικές λειτουργίες της καθημερινότητας του πλέον ( τέτοιες περιπτώσεις εδώ δεν νομίζω να έχουμε )

Πραγματική φιλία περιλαμβάνει και άλλα πράγματα εκτός από το κοινό χόμπυ και δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι εφικτή όταν η δια ζώσης επαφή εμποδίζεται από αντικειμενικούς παράγοντες ( πχ απόσταση ) . Ακόμα όμως και στην ευχάριστη περίπτωση των συμπολιτών μελών , απαιτούνται και άλλα για την εμπέδωση μιας φιλίας , πέραν του "είμαστε όλοι χρήστες Mac ή μας αρέσει το ροκ ή έχουμε κινητό Nokia" ) .

Παρ' όλ' αυτά η διαδικτυακή επικοινωνία έχει την ίδια περίπου δομή και τα ίδια χαρακτηριστικά με την "κανονική" επαφή ( καυγάδες , πείσματα , προτιμήσεις , εύνοιες , κλίκες κ.ο.κ. ) . Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά για το μέλος σε συνσυασμό με την ανάγκη συμμετοχής του και με την σημασία που της αποδίδει , αφού έτσι μαθαίνει να αυτοπεριορίζεται , να συγκρατείται , να σκέφτεται , να κρίνει , να επανεξετάζει , να δίνει τόπο στην οργή , να ακούει κ.ο.κ , κοινώς να κοινωνικοποιείται πιό εύκολα .

( επίσης μπορεί το μέλος να κερδίσει διάφορα πράγματα . πχ εμείς που απαντήσαμε στο ερωτηματολόγιο του γιατρού , θα πάρουμε ποσοστά από τα κέρδη του βιβλίου του που θα βασίζεται στην εργασία που θα εκπονήσει , αργότερα [ο γιατρός] :flipout: :flipout: :flipout: )

Από άλα forua και ιδιαίτερα απο αυτο το forum ,και χωρίς να είμαι εθισμένος, μόνο έχω κερδίσει.....έμαθα....έκανα φίλους....πρόσφερα βοήθεια όπου μπορούσα....συμπόνεσα.....γνώρισα.....τι περισσότερο μπορώ να θέλω απο τέτοιου είδους επικοινωνία;

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ακομα και επιστημονες θεωρουν οτι το internet αποξενωνει τους ανθρωπους.

Ποσο καιρο θα τους παρει να καταλαβουν οτι προκειται απλα για μια καινουρια μορφη ανθρωπινης επικοινωνιας?

Τον παλιο "καλο" καιρο πως θα ηταν εφικτο να βρεθουν στον ιδιο χωρο διακοσιοι "βλαμμενοι" προκειμενου να ανταλλαξουν αποψεις, πειραγματα και γνωσεις?

1)Για ποιό λόγο συμμετέχει κάποιος σε ένα club έστω εξειδικευμένο,που όμως επιτρέπει και την συμμετοχή σε παράπλευρες τών βασικών κατηγορίες??
Το γιατί κάποιος συμμετέχει σε ένα club εξειδικευμένο το απαντά ακριβώς η έννοια της εξειδίκευσης η οποία πιθανότατα καθιστά στατιστικά δύσκολη έως αδύνατη (αναλόγως του βαθμού εξειδίκευσης) την εξεύρεση στο περιβάλλον του καθενός, κάποιων ανθρώπων με τα ίδια εξειδικευμένα ενδιαφέροντα.
Όσον αφορά τις παράπλευρες κατηγορίες , όσο "προχωρημένος" κι αν είναι κάποιος στο βασικό πεδίο ενδιαφέροντος ,δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ζει σε μια οργανωμένη κοινωνία όπου υπάρχουν και η πολιτική και τα κοινωνικά πάσης φύσεως προβλήματα και ο αθλητισμός και και και.... Με άλλα λόγια όσο ακραιφνής και μονοδιάστατος και να είναι ο χομπίστας είναι και μέλος ενός ευρύτερου συνόλου ανθρώπων οπότε λιγότερο ή περισσότερο θα ενδιαφερθεί και για τα "γενικά" πέρα από τα "ειδικά".

2)H Συμμετοχή σε ένα club προωθεί ή απλά υποκαθιστά την ανθρώπινη επικοινωνία.??
Με δεδομένο ότι σε ένα club υπάρχει πολυφωνία ( ποσοτικά) αλλά και η ποιότητα των απόψεων καλύπτει ευρύ φάσμα (άρα και το ποιοτικό μέρος του φάσματος αυτού), τότε προφανώς και προάγεται η επικοινωνία σε βαθμό που εις έκαστος των μελών του club δεν θα μπορούσε να επιτύχει με δια ζώσης επαφές (όπου υπάρχει και ο παράγων χρόνος μετακίνησης). Μην παραβλέπουμε ότι στο διαδικτυακό club μπορούν να "συναντηθούν" απόψεις ανθρώπων που τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση. Αν κάποιοι βέβαια θεωρούν την διαδικτυακή επικοινωνία απρόσωπη άρα απορριπτέα ας μπουν στη χρονομηχανή για να πάνε σε εποχές όπου η επικοινωνία γινόταν δι'αλληλογραφίας ...Οι 55 (!!) σελίδες των Τετρομαγμένων θα χρειάζονταν μήνες για να μην πω χρόνια για να συμπληρωθούν...
Σημασία έχει η επικοινωνία αυτή καθεαυτή και όχι ο τρόπος της.

3)Oταν κάποιες μέρες το club για λόγους ανωτέρας βίας δεν λειτουργεί ή είναι δύσκολη η πρόσβαση σε αυτό πώς νοιώθουν τα μέλη που συνηθίζουν να συμμετέχουν συχνά?
Όπως σε κάθε τι το οποίο έχει καταστεί "εξη" (με τα καλά και τα κακά που απορρέουν απ'αυτό) λογικό είναι να υπάρχει μια μορφή στέρησης.

4)Υπάρχει κάποιας μορφής εθισμός στην συμμετοχή μας σε ένα διαδικτυακό club??
Αν εθισμός είναι να ζητάς ( ή να μην θέλεις να στερηθείς) κάτι το οποίο σου καλύπτει κάποιες ανάγκες σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, τότε ναι υπάρχει εθισμός.

5)Μπορούν να δημιουργηθούν ,πέρα απο περιστασιακές γνωριμίες και αληθινές φιλίες που να προέρχονται απο έναν διαδικτυακό χώρο??
Αν πέρα από την επικοινωνία στο πεδίο του βασικού ενδιαφέροντος δοθεί η ευκαιρία για (δια ζώσης πλέον) ανταλλαγή απόψεων και σε άλλα γενικότερα και σοβαρά θέματα και αποδειχθεί ότι υπάρχουν και άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας τότε σαφώς και μπορούν να δημιουργηθούν αληθινές φιλίες.

Πάντως επί της ουσίας, νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε κολλήσει επειδή ακριβώς υπάρχει, πέραν των ειδικών θεμάτων, και ένα κάποιο επίπεδο διαπροσωπικής επικοινωνίας, το οποίο βρίσκω ότι έχει προκύψει μάλλον αβίαστα και με τον καιρό, ακριβώς μέσω των ειδικών θεμάτων.

Τώρα το εθισμός ίσως είναι βαρειά λέξη... Σίγουρα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά πόσο δύσκολο θα ήταν να το κόψουμε μαχαίρι;

Πάντως επί της ουσίας, νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε κολλήσει επειδή ακριβώς υπάρχει, πέραν των ειδικών θεμάτων, και ένα κάποιο επίπεδο διαπροσωπικής επικοινωνίας, το οποίο βρίσκω ότι έχει προκύψει μάλλον αβίαστα και με τον καιρό, ακριβώς μέσω των ειδικών θεμάτων.

Τώρα το εθισμός ίσως είναι βαρειά λέξη... Σίγουρα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά πόσο δύσκολο θα ήταν να το κόψουμε μαχαίρι;

Συμφωνώ στην ουσία...Από την άλλη αναρωτιέμαι αν όντως το "εθισμός" είναι βαρειά λέξη.
Ετέθησαν κάποια ερωτήματα και αμέσως υπήρξαν 40 απαντήσεις, οι μισές μεταμεσονύκτιες. Αν δεν είναι αυτό εθισμός, τι είναι? :flipout: